Banky.cz Články Hypotéka 5 věcí, které byste měli před pořízením hypotéky vědět

5 věcí, které byste měli před pořízením hypotéky vědět

23.5.2015 Hypotéka

Konečně jste našli svůj vysněný dům a jdete zažádat o hypotéku? Hypoteční úvěr může být Vaším velkým pomocníkem, ale můžete se také nehezky spálit. Hypotéka totiž není úplně pro každého, jak se může z mnohých reklamních sloganů zdát. Zároveň však není třeba se jí přehnaně bát, pokud se dokážete chovat zodpovědně a jste schopni zohlednit možná rizika. Zde jednoznačně platí přísloví „štěstí přeje připraveným.“ Co je tedy dobré vědět? Připravili jsme si pro Vás několik zásadních rad, tady jsou!

REKLAMA

1) LTV – čím nižší, tím lépe. Co to je?

hypotéka

Že jedním ze základních parametrů, které nás při sjednání hypotéky zajímají, je úroková míra, ví snad každý. Jak se dostat do pozice, abyste mohli vyjednat úrokovou míru co nejnižší? Kromě doby fixace a jiných známých parametrů, výši úrokové míry zcela zásadně ovlivňuje právě hodnota LTV – což je poměr hodnoty poskytnutého úvěru k ceně nemovitosti (v procentech). Jednoduše řečeno, chcete-li zakoupit nemovitost v hodnotě 1 milion Kč a zažádáte o úvěr v hodnotě 750 tisíc Kč (zbylých 250 tisíc Kč jste si našetřili), hodnota LTV je 75 %. Hodnoty tohoto ukazatele mohou být různé, čím je však tato hodnota nižší (čím více máte naspořeno), tím lepší úrokovou míru můžete od banky očekávat.Za více rizikové jsou bankou považovány úvěry od hodnoty LTV 85 % výše, což je pomyslná zlomová hranice, nad kterou lze od banky očekávat navýšení úrokový míry i za rizikovost.

Než zažádáte o hypotéku, mějte finanční rezervu, která Vám jednoznačně zaručí lepší podmínky úvěru, neboť Vaši bonitu nebudou banky zpochybňovat. Nemáte ji? Viz 2)

2) „Hypotéka nanečisto“ - vytvořte si nutnou finanční rezervu

Než zažádáte o úvěr, alespoň rok a půl si odkládejte bokem finanční částku v hodnotě splátky na hypotéku, kterou budete potenciálně v budoucnu každý měsíc platit. Vyzkoušíte si tak, jak se Vám bude „žít s hypotékou“ a navíc si tak vytvoříte tolik potřebnou finanční rezervu. Nezapomeňte, čím větší budete mít finanční rezervu, tím lepší bude vaše vyjednávací pozice s bankou a dosáhnete na lepší úrokovou míru. A co si budeme povídat, snížení úrokové míry třeba jen o několik desetin procenta, může v případě hypotečního úvěru představovat zajímavou úsporu.

Př.:Rok a půl si zkuste odkládat 10 000 Kč měsíčně - > vznik rezervy: 180 000 Kč.

Cena nemovitosti: 1 500 000 Kč

Nejlepší hypotéka online

Výše hypotečního úvěru: 1 320 000 Kč (cena nemovitosti minus ušetřené peníze)

Splatnost: 20 let

Měsíční splátka: cca 8 000 Kč.

Za daných parametrů tedy vychází měsíční splátka kolem 8 000 Kč. Jelikož úroková míra může v budoucnu růst (což je více než pravděpodobné, neboť v současné době se nachází na mnohaletém minimu), je dobré, že jsme si vyzkoušeli měsíčně odkládat o něco více, určitě se to bude do budoucna hodit! Rozhodně je potřeba neopomenout také následující rizika: nezaměstnanost a nemoc (s tím spojený dočasný nebo také dlouhodobý výpadek příjmů), rozvod (komplikovaná situace, ve které je třeba mít ke každé změně souhlas od banky), snížení rodinného rozpočtu (s tím je třeba počítat během mateřské dovolené a také s každým dalším přírustkem do rodiny) a další potenciální nečekané výdaje. Proto nikdy nejděte do hypotéky, jejíž vyměřená měsíční splátka pro Vás představuje úplné maximum a jejíž případné navýšení by Vás mohlo finančně položit!

3) Odhad ceny nemovitosti

Nenechávejte si odhad ceny nemovitosti zpracovávat sami předem, pravděpodobně by to byly vyhozené peníze. Banky mají totiž zpravidla své odhadce a vlastní pravidla pro odhad cen, proto si stejně budou chtít udělat odhad sami a Vy byste za tuto službu zaplatili zbytečně dvakrát. Také počítejte s tím, že odhadní cena nemovitosti nebude totožná s kupní cenou (odhadní cena je vždy nižší o několik procent, toto snížení pro banku představuje způsob ochrany před rizikem pro případ, že by nemovitost musela jít do dražby). Více info v našem článku Oceňování nemovitostí z pohledu bank a pojišťoven.

4) Věk žadatele o úvěr také hraje roli

Nejlepší hypotéka online

zájemce o úvěr

Je potřeba vědět, že banky vždy počítají s tím, že musíte mít hypotéku splacenou cca kolem 70 roku života – věk je tedy také rizikový faktor, který banka do svých kalkulací zahrnuje. Pokud je vám 50 let, nemůžete si již vzít hypotéku na 30 let, ale pouze na 20. Žadatelem o úvěr však nemusí být vždy jedna osoba, požádáte-li tedy o úvěr s mladší osobou, nemusí Vás věk v souvislosti s hypotékou trápit.

5) Doba splatnosti a její nastavení

Doba splatnosti je čas, za který musíte svůj dluh bance splatit. Čím je delší, tím nižší máte měsíční splátky, ale tím více přeplatíte bance na úrocích. Většinou je to 15, 20, 30 let, nejvyšší 40letou poskytuje málokterá banka. Pokud si nastavíte splatnost např. na 20 let a po čase zjistíte, že je to nad vaše síly, nezoufejte. V období konce fixace (období fixace většinou trvá 2,3, nebo 5 let dle vlastního nastavení) si můžete dobu splatnosti bezplatně prodloužit a tím měsíční splátky snížit.

V současnosti až 2/3 lidí v České republice financuje vlastní bydlení prostřednictvím hypotečního úvěru. Jak bylo řečeno již v úvodu, hypotéka není úplně pro každého, ale jsou okolnosti, za kterých je lepší dát přednost hypotéce před nájmem. Víte proč a komu se to vyplatí? Dozvíte se v dalším díle!

Hypoteční kalkulačka - snadno a rychle si spočítejte svoji hypotéku!

REKLAMA

ANKETA k článku 5 věcí, které byste měli před pořízením hypotéky vědět

Splácím hypotéku?

Počet odpovědí: 77

KOMENTÁŘE k článku 5 věcí, které byste měli před pořízením hypotéky vědět

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Konsolidace: Ušetřete sloučením hypotéky a dalších půjček

12.4.2024 Hypotéka

Potřebujete si udělat pořádek v rodinném rozpočtu a současně snížit celkové výdaje za splátky úvěrů? Vhodným řešením je konsolidace. Sloučením více půjček do jedné ušetříte nemalou částku na poplatcích. A nejen to. Přečtěte si, co obnáší konsolidace úvěrů, jaké půjčky je možné sloučit a jaké výhody konsolidace přináší.

[AKTUÁLNĚ] Nemovitosti výrazně podraží. Očekává se růst cen o 12-15 %

3.4.2024 Hypotéka

Po dvou letech útlumu se realitní trh chystá na oživení. S klesajícími úrokovými sazbami hypoték se zvyšuje poptávka po bydlení. A ceny nemovitostí pravděpodobně prudce vzrostou. Češi mají hlad po vlastním bydlení, a klesající sazby podněcují poptávku po realitách. To se zákonitě neobejde bez vlivu na nabídkové ceny bytů a domů, až na jedinou výjimku.

Alternativní financování bydlení: 4 způsoby, jak financovat bydlení bez banky

3.4.2024 Hypotéka

Úroky u hypoték blížící se k 6 % a stále dražší nemovitosti. Kombinace, která řadě lidí zkomplikovala plány na pořízení vlastního domu či bytu. A přiměla je k pátrání po alternativním financování bydlení. Možností je přitom několik a každá má své plusy i minusy.

Co byste měli vědět, pokud chcete o hypotéku žádat jako samoživitelka?

2.4.2024 Hypotéka

Hypotéka je závazek na dlouho dopředu, ukrajuje každý měsíc velkou část rozpočtu, Když přijde na rozpočet samoživitelů, který je i bez ní dost napjatý, může nastat problém. I přesto se najde řada samoživitelů, kteří mají příjem slušný a o hypotéku žádají. Kdy na ni mají šanci dosáhnout?

Znáte nejčastější důvody pro zamítnutí hypotéky?

27.3.2024 Hypotéka

Rozhodnutí financovat pořízení vlastního bydlení pomocí hypotečního úvěru předchází pečlivé počítání, vybírání nemovitosti, hledání jiných možných řešení. Když na něj ale dojde, pak každý doufá, že mu banka žádost schválí. Není tomu tak ale vždy, banka prověřuje celou řadu informací, pokud žadatel její podmínky nesplní, pak žádost zamítne. Víte, z jakých důvodů k tomu dochází nejčastěji?

Z naší bankovní poradny

Refixace hypotéky a zhoršení bonity

Dobrý den, nevíte prosím, jak zkoumá Hypoteční banka u refixace bonitu klienta? Příští rok končí fixace a můj zdravotní stav se výrazně zhoršil. Nevím jak by banka případně zhodnotila příjem formou invalidního důchodu a nějakého menšího výdělku na částečný úvazek. Na druhou stranu jsem mladý člověk, kde změnu zdravotního stavu a bonity banka neočekává a se splátkami nebyl nikdy problém, zbývající jistina je už malá (cca 1,2 mil. Kč). Takovouto částku lze již půjčit i jako půjčku na cokoliv a vidím na nich někdy i lepší úroky než u hypoték. Opět ale bude banka požadovat doklad o příjmu, což bude asi příští rok problém, pravděpodobně budu na invalidním důchodu a 0,3 úvazku. I když mi moje banky v internetovém bankovnictví nabízí “výhodné půjčky do 1,2mil do 15 minut na účtu” tak asi stejně člověk musí poslat doklad o příjmu. Konec fixace je vice než za rok, je čas, a úroky klesají. Ale rád bych zvážil všechny možnosti. Děkuji za jakoukoliv radu.

Dobrý den,

při refixaci hypotéky se znovu neověřuje bonita dlužníka, vstup do invalidního důchodu ani snížení příjmů nemůže být důvodem pro zesplatnění úvěru. Banka Vám nabídne úrokovou sazbu pro další období. Přinejhorším bude úrok o pár desetinek vyšší. Refinancování hypotéky u jiné banky nedoporučuji (zde by se již bonita ověřovala). Taktéž nelze doporučit refinancování hypotéky neúčelovou půjčkou. Mimo ověřování bonity je třeba zvážit i maximální splatnost úvěru (hypotéka až 30 let, půjčky obvykle do 10 let). Čím kratší splatnost, tím vyšší měsíční splátka. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků.

Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například:

věk,příjemči bonita.

Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem.

Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny.

V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy.

Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá.

Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky.

Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena