Čínské investice

4.12.2016 Peníze

Čína se zavázala v ČR investovat během následujících 4 let 300 mld. Kč. Zatím ale místo „investic“ tvořící nová pracovní místa jen skupuje dobře fungující podniky a prémiové nemovitosti. Může mít chudší Východ vůbec zájem vytvářet pracovní místa na bohatším Západě?

REKLAMA

    V souvislosti s čínskými aktivitami a zahraničními investicemi v tuzemsku jsme poskytli interview Rádiu Zet.

    Jaká je situace čínských investic v Česku? Dá se říct, že velká očekávání střídá vystřízlivění?

    čínské investice

    Přijde na to, co si kdo představí pod pojmem investice. Zahraniční investice přinášejí naší zemi přidanou hodnotu tehdy, když vytvářejí nová pracovní místa. Proto do Česka zahraniční investory lákáme a dáváme jim pobídky. A je už jedno, jedná-li se o montovnu vytvářející produkt s nízkou přidanou hodnotu nebo R&D centrum zaměřené na vývoj a špičkové technologie. Přijdou sem zahraniční peníze, které vytvoří fabriku či výzkumné centrum, zaměstnají nové lidi a platí jim mzdy, vytvářejí nové produkty, roste export, do státního rozpočtu plynou nově odváděné daně. Toto je skutečně prospěšná zahraniční investice.

    Co zatím předvedla Čína má k tomuto ideálu daleko. Kupuje fungující podniky - strojírenský Žďás, fotbalovou Slávii, pivovary Lobkowicz či lukrativní nemovitosti v centru Prahy. Pouhá změna vlastníka nová pracovní místa ani jinou přidanou hodnotu nevytvoří.

    Vzájemný obchod s Čínou se celkově snižuje, řada ohlášených vstupů čínských firem má zpoždění. Co je důvodem?

    Přestože měl dle slibů čínské strany objem investic v Česku letos činit 100 mld. Kč a zrealizovalo se pouze 50 mld. Kč (polovina), neviděl bych samotný letošní objem negativně. Nejedná se o maličkosti a velké obchody chtějí svůj čas. Zajímavější bude sledovat plnění cíle 300 mld. Kč do roku 2020.

    Polsko uzavřelo strategické partnerství s Čínou o pět let dříve než ČR, ale efekty dohody nyní hodnotí s rozčarováním a pocitem nenaplnění. Zažívá a zažije podle Vás české stejný scénář?

    Tady by bylo třeba si zodpovědět otázku, proč by vůbec někdo z chudšího Východu měl mít potřebu investovat na bohatším Západě. Investuje-li ve Východní Evropě Amerika či Západní Evropa, pak je to z důvodu levnější pracovní síly (ať už dělníků v montovnách nebo špičkových odborníků ve vývojových centrech). Něco tu pro mateřskou západní zahraniční firmu vyrobíme nebo vyvineme levněji, než kolik by ji to stálo doma.

    Běžný účet

    Proč by ale něco takového měla dělat Čína v Česku? Doma má dostatek lidských zdrojů a s kvalifikací také není problém. Český pracovník je pro ni dražší a nemůže nabídnout o mnoho více než domácí Číňané. Avii koupili před lety Indové, vzali si z ní know-how na výrobu kabin, které dále pro své nákladní automobily začali montovat v Indii (koupě Avie vyšla levněji než vývoj vlastní kabiny), a Avii nechali padnout. Rusové koupili Kunovice, zajímala je nová L410 NG a hned po dokončeném vývoji chtějí přesouvat výrobu do Ruska.

    Jak velký je čínský vliv na českou ekonomiku? Není v našem podání trochu přeceňován?

    Co se zahraničních investic týče, je vliv Číny zcela zanedbatelný. Z celkového balíku zahraničních investic všech států tvoří podíl Číny pouze 2%, více tu mají zainvestováno Korea, Japonsko, USA, Německo, Británie, Francie - skoro všichni.

    Horší je pohled na vzájemnou obchodní bilanci, kdy se k nám Číny každoročně importuje zboží za 450 mld. Kč a my k nim exportujeme jen 45 mld. Kč, tedy desetinu. Nadějné je potravinářství (neb Číňané příliš nevěří domácím potravinám z důvodu špatného životního prostředí), turismus a lázeňství. Tam bychom mohli jednotky miliard na exportu přidat. Ale stejně se zdá, že by spíše české vlajky měly vlát v Pekingu než ty čínské u nás.

    Předpokládáte zintenzivnění obchodních vztahů s Čínou? V jakém časovém horizontu by k tomu případně mohlo dojít?

    Obecně je dobré, že se Číně z obchodního hlediska otevíráme a snažíme se podpořit náš export. Dělají to i ostatní země a bylo by zbytečné si tuto příležitost upírat. Jak rychle zintenzivníme obchodní vztahy bude do velké míry záviset na tom, co všechno si u nás do roku 2020 Číňané ještě za 250 mld. Kč nakoupí či vybudují. Postaví-li zde fabriku či vývojové centrum, které bude tvořit pracovní místa a exportovat, bude to výborné. Pomohou-li již koupeným firmám více exportovat do jihovýchodní Asie (např. pivo z Pivovarů Lobkowicz), jedině dobře – to je ona prospěšná přidaná hodnota.

    Pokud by došlo k větší míře přílivu čínského kapitálu, nevytlačilo by to jiné investory, kteří by tu neměli takové podmínky jako Číňané?

    Běžný účet bez poplatků

    čínské peníze

    Čína není svobodná tržní ekonomika a domácí investiční skupiny mají velkou státní podporu pro nákupy v zahraničí. Na pomyslné hřiště, kde by všichni měli mít stejné podmínky, si tak pouštíme nadopované sportovce, kteří nemusí jednat ekonomicky racionálně ale dle pokynů z Pekingu. Bude-li vše pokračovat v podobném objemu jako dnes (tedy malém), ostatní zahraniční investory ze Západu tím neodradíme. V případě strategických sektorů (zbrojovky, nerostné suroviny) bychom však měli důsledně zvažovat i strategické zájmy České republiky a nehledět jen na sumu peněz, kterou je Čína ochotná zaplatit.

    Dobrým příkladem je jaderná energetika. Po návštěvě Dalajlámy a našem vazalském prohlášení přišla z Číny odpověď, že očekávají konkrétní činy. A do týdne přistál na MPO požadavek, aby dostavba Temelína či Dukovan byla zadána bez výběrového řízení čínské firmě. Toto pro nás není dobrá vizitka, že Čínu vůbec napadá vůči nám vznášet takové požadavky.

    Čína má nyní problémy s investicemi na domácím trhu, stojí i tato skutečnost se zpomalením investic směrem do ČR?

    Problém Číny na domácím trhu je pře-investovanost. Právě proto čínská vláda vysílá své investiční skupiny do světa, aby nakupovaly v zahraničí. Čína je aktuálně třetím největším exportérem kapitálu na světě, dohromady má v zahraničí nakoupena za více než 6 bilionů dolarů. Jen v loňském roce Čína navýšila své pozice v Evropě téměř o třetinu a v USA o necelou pětinu. Investice v Česku z tohoto balíku tvoří méně než 0,01%.

    REKLAMA

    ANKETA k článku Čínské investice

    Prospějí čínské peníze tuzemské ekonomice?

    Počet odpovědí: 146

    KOMENTÁŘE k článku Čínské investice

    Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

    Přidejte nový komentář

    Mohlo by vás zajímat

    Kam investovat peníze v roce 2024

    23.4.2024 Peníze

    Rozhodování o tom, kam investovat peníze, je důležitou součástí správy osobních financí a může otevřít cestu k finančnímu zabezpečení a růstu majetku.

    [AKTUÁLNĚ] Důchod dosáhl nové výše

    4.4.2024 Peníze

    Průměrná výše důchodu dosáhla v roce 2023 na novou úroveň: 20 310 Kč. Mnoho krajů ČR se ovšem na tuto výši nedostane, a důchodci v regionech pobírají nižší částky. Situaci ohledně výše důchodů v krajích a počtu jejich příjemců v roce 2023 (a v porovnání s rokem 2018) ukázal Český statistický úřad na příkladu Kraje Jihomoravského. Právě tam průměrná výše důchodu zaostává dlouhodobě.

    Procenta z nákupu zpět, výběr hotovosti na pokladně. Které banky nabízejí cashback/cash back a kolik na něm ušetříte?

    21.4.2023 Peníze

    Není cashback jako cash back. Možná jste se ještě nesetkali s žádným z těchto modelů. V obou případech jde o peníze, ale jednou v hotovosti, jednou na účet. Který z pojmů je který, jaké výhody přinese a u kterých bank ho můžete využít?

    Inflace 2022: modelově 15,1 %. Jak se počítá a kolik byla v zahraničí? Jak se inflace promítne do důchodů?

    3.3.2023 Peníze

    V roce 2022 se inflace vyšplhala na 15,1 %, což nejvíce od 90. let. Vaše inflace ale mohla být ještě mnohem vyšší, případně nižší. ČSÚ totiž sleduje vývoj cen na modelovém spotřebním koši, nikoliv na konkrétních domácnostech. Jak se počítá inflace, jaký růst cen zaznamenali v zahraničí, jak se vyvíjely příjmy domácností v porovnání s inflací? Má smysl zakládat devizový účet, když koruna tolik „degraduje“? Jak se s inflací valorizují důchody a jak své úspory před inflací ochránit?

    Podvodníci na internetu - čekejte je i tam, kde byste je nečekali!

    15.2.2023 Peníze

    Počty podvodů na internetu se rok od roku zvyšují, v posledních letech tempo růstu významně roste. Čím to je? Kde se podvody odehrávají nejčastěji a jaký mívají scénář? Jak poznat podvodníka včas? Které tři zásady vás před podvody ochrání a které praktiky seberou podvodníkům šanci nadále běžné lidi okrádat? V závěru článku najdete odkaz na unikátní test, kterým se přesvědčíte, zda byste podvodníkům naletěli, či je odhalili.

    Z naší bankovní poradny

    Chceme z peněz na dětském účtu nakoupit zboží v akci

    24.4.2024 Běžný účet

    Dobrý den, založili jsme si účet pro dceru s omezenou svéprávností. Soud rozhodl, že opatrovníkem a disponentem bude manželka. Nic více okolo toho, ani částka tam není v rozhodnutí. Při založení úctu na dceru jsme tento doklad předložili. Banka Creditas nám teď blokuje převody peněz z běžného účtu na spořící a to již 4. den. Ačkoli tvrdí, že do 15 000 Kč nám to povolí. Mají na to právo nám něco povolovat, omezovat a nechávat si peníze a neplatit úrok? Oni dle mého laického názoru sprostě parazitují na penězích mé dcery, pro kterou teď neumíme koupit nic nad patnáct tisíc a úrok který jsme mohli mít si také nechávají. Zboží které bylo v akci jsme také nemohli koupit, tím dochází k dalším škodám.

    Dobrý den,

    peníze na účtu dcery jsou majetkem dcery a neměly by sloužit rodičům k nákupu zboží v akci. V případě zbavení svéprávnosti majitele účtu přechází práva na opatrovníka, nicméně ani opatrovník nemůže s penězi nakládat zcela libovolně a musí ctít zájem opatrovaného (u vyšší částech bývá vyžadován souhlas opatrovnického soudu s každou transakcí). Ukládání vyšších částek na dětské účty (nebo na účty nesvéprávných osob) sebou nese výrazně ztížené nakládání s těmito penězi. Mnohem jednodušší je nechat peníze na svém účtu a dceři je případně převést po dosažení plnoletosti. 

    ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

    Pojmy ve slovníku

    100% Hypotéka

    Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

    Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

    V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

    Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

    Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

    Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

    Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

    Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

    ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

    Bezúčelová hypotéka

    Bezúčelová hypotéka je typ úvěru, který můžete použít na cokoliv, co potřebujete. Na rozdíl od účelové hypotéky, kde musíte úvěr použít na konkrétní věc, jako je nákup nemovitosti nebo rekonstrukce, u bezúčelové hypotéky můžete peníze použít na cokoliv, co chcete, ať už je to na dovolenou, nákup auta, nebo splacení dluhů.

    Výhody a nevýhody bezúčelové hypotékyFlexibilita: Hlavní výhodou bezúčelové hypotéky je flexibilita. Můžete peníze použít na cokoliv, co potřebujete.Rychlé schválení: Bezúčelové hypotéky často nabízí rychlejší schválení než účelové hypotéky, protože banka nemusí ověřovat účel úvěru.Vyšší úroková sazba: Na druhou stranu, bezúčelové hypotéky často mají vyšší úrokové sazby než účelové hypotéky, protože banka bere větší riziko. Důležité aspekty k zvážení

    Úroková sazba: Úroková sazba je často vyšší u bezúčelových hypoték než u účelových hypoték.

    Splácení: Zkontrolujte, jak dlouho budete muset hypotéku splácet a jaké budou vaše měsíční splátky.

    Poplatky: Zjistěte, jaké poplatky budete muset zaplatit za získání bezúčelové hypotéky.

    Bezúčelová hypotéka, taktéž americká hypotéka, může být dobrá volba, pokud potřebujete flexibilitu a rychlé schválení, ale je důležité zvážit všechny náklady a podmínky, než se rozhodnete pro tento typ úvěru.

    ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

    Srovnáváme hypotéky od

    © Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena