Banky.cz Články Aktuálně Hodnocení bank, družstevních záložen a stavebních spořitelen 2

Hodnocení bank, družstevních záložen a stavebních spořitelen 2

20.4.2012 Aktuálně

Druhý díl našeho poznávacího výletu po českých bankách, stavebních spořitelnách a družstevních záložnách, ve kterém tentokráte objevíme převážně méně známé banky a záložny, o kterých je mnohdy škoda nevědět, neboť nabízené podmínky můžou být velmi zajímavé. Budete mile překvapeni.

REKLAMA

Banky, družstevní záložny a stavební spořitelny

Poštovní spořitelna

Odnož ČSOB pro pokrytí segmentu trhu, kterému je blíže zajít si radši na poštu než do banky. Proč ne, docela to funguje. Spořicí produkty nejsou na špici, ale nejde ani o výrazný propadák. Úvěrové produkty, zejména hypotéky, jsou sice dle jména plně ERA, ale obsahově, co se parametrů týče, zcela kopírují produkty ČSOB, resp. Hypoteční banky.

JT Bank

Privátní banka nabízející nadstandardní příležitosti pro investování dostupné široké veřejnosti. Většina investic není limitována běžně nedostupnou minimální částkou, tedy služeb může využít skutečně téměř kdokoliv a investovat již v řádu několika desítek/set tisíc Kč. Kromě nadstandardních investičních příležitostí banka samozřejmě nabízí i klasické spořicí produkty (známý je především vklad Clear deal) a běžný účet. Úvěry pro retailový segment u této banky však nehledejte.

banka, družstevní záložna, pojišťovna

Hypoteční banka

Další odnož ČSOB, sídlící v Radlicích v jedné z nejkrásnějších kancelářských budov stejně jako mateřská banka, specializující se čistě na hypoteční úvěry, za to všeho druhu (nejširší portfolio hypoték na trhu v ČR). Platí, že pokud Vaši žádost o hypotéku odmítnou jinde z důvodu komplikací, máte ještě šanci uspět zde. Úrokové sazby a poplatky nejsou nejnižší, ale za tento příplatek dostanete i možnost nadstandardního řešení jinde neřešitelných situací. Web banky, mimochodem dlouhodobě velmi přehledně vedený a uživatelsky přívětivý, jako jeden z prvních začal kdysi dávno nabízet pokročilou kalkulačku úvěrů, kterou později začali implementovat do svých webových prezentací i banky ostatní.

Modrá pyramida

Stavební spořitelna Komerční banky, kromě vlastních produktů z oblasti stavebního spoření (spoření, úvěry) nabízí i produkty mateřské KB. Nové motto přidružené k logu „vezměte to za dobrý konec“ by mohlo směle kandidovat na nejvíce nic-neříkající slogan roku. Portfolio stavebních spoření přesahuje únosnou mez podobně jako před lety nabídka běžných účtů od Komerční banky. Dnes již skutečně není „in“ nabízet jedno spoření pro děti předškolního věku a základní školy, druhé pro středoškoláky, třetí pro všechny ostatní mimo důchodce a lidi předdůchodového věku, pro které je tu spoření čtvrté, pátý typ produktu pro současné klienty, etc… v situaci, kdy se všechny výše zmíněné produkty liší velmi kosmeticky pouze poplatkem za uzavření produktu. To už nezachrání ani dárek v podobě plyšového psa Mopyho.

Českomoravská stavení spořitelna

Stavební spořitelna ČSOB nebo také Liška. Zajímavostí jsou speciální úvěry určené pro bytová družstva a společenství vlastníků, neboť i přes malinko vyšší nákladovost je tento produkt často jedinou cestou, jak vůbec realizovat společně s ostatním družstevníky/vlastníky opravu bytového domu v případě nedostatku vlastních prostředků. V posledním roce stavební spořitelna začala více nabízet i produkty Poštovní spořitelny, bankovního člena skupiny ĆSOB, což by mohl být klíčový faktor přežití v momentě, kdy stát dále omezí či zcela ukončí podporu stavebního spoření, více info v našem krátkém komentáři „Zrušit podporu stavebního spoření-ihned!

Wüstenrot

Nejenom stavební spořitelna, ale také hypoteční banka a univerzální pojišťovna (s oddělenými entitami pro životní a neživotní pojištění) nabízející kompletní portfolio bankovních a stavebně spořicích produktů. Velmi povedená reklama na životní pojištění ProSichr, která je opravdu vtipná, což bývá u reklam orientovaných na finanční produkty dnes naprostou výjimkou – jen tak dál!

Unibon

Čerstvě zkrachovalá družstevní záložna, které byla v březnu Českou národní bankou odejmuta licence z důvodu dlouhodobého nedodržování kapitálové přiměřenosti, žalostného stavu pohledávek po splatnosti a přílišné provázanosti mezi majiteli a zákazníky. Lidově řečeno, vlastník záložny, mimo jiné také předseda úvěrové komise, poskytoval úvěry sám sobě, což bylo nejen z pohledu morálky ale především zákona silně za hranou všeho přípustného.

Moravský peněžní ústav

Největší a pravděpodobně nejznámější družstevní záložna, která na rozdíl od ostatních nejen družstevních záložen drží nadstandardní úrokové sazby stabilně již dlouhá léta bez jakýchkoliv výkyvů. Při sjednání spořicího účtu s delší výpovědní lhůtou (např. 2 roky) si tedy můžete být jistí, že záložna vás po pár měsících nezaskočí rapidní změnou úrokové sazby ve váš neprospěch. Jako jedna z prvních záložen implementoval MPU před lety internetbanking, což byl velmi významný milník ve vnímání této instituce, neboť nikoho dnes již nebaví běhat na pobočku jen kvůli příkazům k převodu. V letošním roce má MPU ambici stát se bankou; řízení s ČNB již běží, tak držíme palce, ať to dopadne stejně úspěšně jako v případě FIO, nyní již banky.

Běžný účet

WPB Capital

Opět jedna z větších záložen nabízející spořicí i úvěrové produkty. Úrokové sazby nejsou špatné, ale jsou vázány na zbytečně dlouhé výpovědní lhůty - tedy u vybraných jiných záložen seženete stejně dobré sazby, ale s kratším termínem. Zajímavostí je uváděná efektivní úroková sazba zahrnující kapitalizaci úroků, přičemž tato sazba je uváděna zcela korektně a rozpoznatelně od standardních sazeb p.a. bez kapitalizace, na které je běžný zákazník zvyklý. Korektně poskytnuté informace se cení dvojnásob v momentě, kdy jiné finanční ústavy mají občas tendence uvádět úrokové sazby ve všech myslitelných formátech (celkem za dva/tři roky, atd.).

stavební spořitelna, finance

FIO Banka

Dříve úspěšná záložna, nyní ještě úspěšnější banka. Dlouhodobě nabízený běžný účet bez poplatků se srozumitelným sazebníkem by mohl být vzorem ostatním bankám. Spořicí účet trpí bohužel posledními roky zbytečně nízkou úrokovou sazbou, která byla pře lety mnohem veselejší a držela krok s „lepší konkurencí“. Nově je v nabídce i dlouho očekávaná hypotéka s velmi rozumnými parametry.

Nejzajímavější jsou ovšem na Fio Bance nabízené služby obchodníka s cennými papíry, které jsou komplexní, uživatelsky přívětivé a bezkonkurenčně nejlevnější. Chcete-li objevit burzovní svět, objevte ho s Fio Bankou. Cesta nejen k akciím nikdy nebyla tak snadná – vše si řídíte zcela sami přes online tool připomínající internetbanking, žádní dotěrní rádoby poradci nutící Vás do nesmyslných obchodů. Nejen v tomto ohledu jde o skutečný unikát na trhu.

Metropolitní spořitelní družstvo

Menší družstevní záložna, avšak disponují pobočkami ve všech větších městech. Příznivé úrokové sazby a krátké výpovědní lhůty.  Jedinou vadou na krase (podobně jako u většiny družstevních záložen) je absence internetbankingu, který považujeme v dnešní době za zcela esenciální.

Akcenta

Družstevní záložna nabízející kompletní portfolio služeb, vše od běžného účtu až po hypotéku. Spořicí produkty mají na záložnu poněkud méně výhodné podmínky, stejný případ jako WPB Capital – nekonkurenceschopně dlouhé výpovědní lhůty…opět -  u jiných vybraných záložen získáte stejný úrok, ale s výrazně kratším termínem.

Peněžní dům

Miniaturní lokální družstevní záložna pro Havlíčkobrodsko s jedinou pobočkou. Běžný účet, spoření, spotřebitelský úvěr. Podmínky nikterak zázračné, úroky na spořicích produktech podprůměrné. Vyzdvihnout lze pouze internetbanking, který by zde mnozí nečekali.

 Jsem-li malý a neznámý, musím mít něco, čím přesvědčit potenciální klienty, aby šli právě za mnou. Tady jsme ale nic nenašli.

Creditas

Běžný účet bez poplatků

Snad jediná družstevní záložna, která pronikla s reklamou až do televize. Účet, spoření a úvěr, úrokové sazby na záložnu nikterak nenadchnout – opět zbytečně dlouhé termíny. Stejný příběh jako u WPB Capital a Akcenty.

Artesa

Další a snad již poslední tuctová záložna, která nemá, čím by výrazně oslnila. Jistě, úrokové sazby jsou lepší než nabízejí velké banky, ale stále výrazně nepřevyšují průměr, který je k mání mezi družstevními záložnami.

Axa Bank

Původně čistě pojišťovna, která před lety začala nabízet první bankovní službu – spořicí účet, který dlouho, zejména díky úrokové sazbě, platil za nadstandard. Nyní je bohužel trochu válcován nově příchozími bankami jako ZUNO, Equabank či Airbank.

Raiffeisen stavební spořitelna

Jako již sám název napovídá, jedná se o stavební spořitelnu mateřské Raiffeisenbank. Nabídku tvoří klasický sortiment, který lze od stavební spořitelny očekávat; nic víc, nic méně, podmínky a úroky skoro na chlup stejné, jako u ostatních stavebních spořitelen.

Stavební spořitelna České spořitelny

Jediná stavební spořitelna na trhu, která má v názvu hned dvakrát slovo „spořitelna“, známá též jako Buřinka. Ze všech stavebních spořitelen má asi nejlépe zpracovaný web, který byl navíc nedávno obohacen o interaktivní kalkulačky. Nově nabízí i úvěry pro bytová družstva a společenství vlastníků.

Raiffeisenbank im Stiftland

Německá banka s přes-hraniční působností a pobočkami v západních Čechách. Na webu se hůře hledají konkrétní informace o úrokových sazbách, jejichž občasnou absenci považujeme za nemalý prohřešek. Přeprodávají stavební spoření od Českomoravské stavební spořitelny a slibují německy mluvící poradce.

Zuno

Nízkonákladová banka nové generace od rakouské skupiny Raiffeisenbank, velmi slušný spořicí účet, pěný běžný účet. Nově přišla banka i se spotřebitelským úvěrem a kontokorentem. Moderní web plný interaktivních prvků. Těšíme se na hypotéku.

ANO spořitelní družstvo

Nejmladší družstevní záložna na trhu, do které vkládáme velké naděje. A proč vlastně? Tato záložna má totiž vše, co by správný finanční ústav do začátku měl mít. Skutečně velmi nadstandardní úrokové sazby na spořicích produktech, které vám dají velmi dobrý argument pro změnu banky/záložny, internetbanking a přehledný web. Samotnou třešničkou na dortu je nabídka jistotního účtu, kterého je v Čechách jak šafránu a přitom se jedná o velmi zajímavý produkt, který dokáže spolehlivě nahradit klasickou notářskou úschovu. A povinně pojištěná finanční instituce je přece jen trochu důvěryhodnější parter než notář.

Tak co, nestálo by za to zauvažovat o změně banky?

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku Hodnocení bank, družstevních záložen a stavebních spořitelen 2

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

TA: Roste podíl hypoték do 90 % LTV. Je za tím i rozvolnění dalších regulatorních limitů

18.4.2024 Aktuálně

V letošním roce banky častěji poskytují hyptéky s vyšším LTV.

MMB: Zvýšení úrokových sazeb

18.4.2024 Aktuálně

Moneta Money Bank přistoupila 18. 4. ke zvýšení úrokových sazeb u všech nabízených fixací o 0,2 % p.a.

Nejnižší nabízená sazba je tak na pětileté fixaci 4,94 % p.a.

MP: Snížení úrokových sazeb u Hypoúvěru a zvýšení slevy za doložení PENB

12.4.2024 Aktuálně

Modrá pyramida s platností od  11. 4. 2024 snižuje úrokové sazby Hypoúvěru o 0,4 % p.a., a to u všech fixací.

MMB: Zvýšení úrokových sazeb u 3Y a delších fixací

11.4.2024 Aktuálně

Moneta Money Bank přistoupila 11. 4. ke zvýšení úrokových sazeb na tříletých a delších fixacích.

KB: Snížení úrokových sazeb a zvýšení slevy za doložení PENB

10.4.2024 Aktuálně

Komerční banka s platností od 11. 4. 2024 snižuje úrokové sazby hypotečních úvěrů i Americké hypotéky o 0,4 % p.a. u všech fixací a současně navyšuje slevu za předložení PENB A / B na 0,2 % p.a. (dříve 0,1 % p.a.)

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Fond pojištění vkladů

Je nejdůležitější součástí Garančního systému finančního trhu v ČR. Z fondu pojištění vkladů probíhá výplata klientů zkrachovalých bank. 

Vklady na účtech u českých bank jsou pojištěny do 100 000 euro, resp. jejich ekvivalentu v českých korunách (cca 2,5 mil. korun). Pravidlo je nastaveno tak, že pojištěn je v každé bance součet vkladů jednoho klienta. Za samostatného klienta se považuje fyzická osoba (pod rodné číslo), nebo i firma (pod IČ). 

Pokud tedy máte v některé z bank více než 2,5 milionu korun, rozhodně byste měli své peníze rozdělit mezi více bank, nebo více rodných čísel, či IČ. Stačí tedy převést část peněz na manželku, či firmu. Zároveň může mít každý člověk pojištěné vklady ve více bankách v ČR, nebo EU.

Do Fondu pojištění vkladů přispívají všechny české banky, stavební spořitelny a záložny pravidelným odvodem určitého promile z výše vkladů jejich klientů. Tento fond momentálně disponuje prostředky přibližně ve výši 40 miliard českých korun. Poslední výplaty prováděl klientům malých institucí Sberbank, Československé úvěrní družstvo (dříve Akcenta záložna) a předtím Evropsko Ruská Banka. Ještě předtím větší výplata přes 10 miliard proběhla klientům Metropolitního spořitelního družstva.

Fond pojištění vkladů vyplácí náhradu na základě sdělení regulátora České národní banky, že konkrétní instituce není schopna dostát svým závazkům. Výplatu náhrad realizuje Garanční systém finančního trhu, který si zajistí od banky seznamy depozitních klientů. Vyplácí se zůstatek klienta k datu oznámení ČNB, sestávající z jistiny vkladu a naběhlých úroků k datu. Pro výplatu Garanční systém zpravidla najme některou z velkých bank s dostatkem poboček. Informace je zasílána na kontaktní údaje zkrachovalé banky či záložny. Pozor - výplata probíhá pouze po dobu 3 let, během kterých se musíte o své prostředky přihlásit!

Jak uvedeno výše, aktuálně má fond dostatek prostředků pro případné uspokojení klientů při krachu středně velké banky. A pokud by prostředky fondu nestačily, doplácet se bude ze státního rozpočtu, fond smí vydat dluhopisy anebo si může vypůjčit prostředky na finančním trhu prostřednictvím úvěru.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena