Banky.cz Články Spoření Jak se vyznat v úrocích a bankovních poplatcích

Jak se vyznat v úrocích a bankovních poplatcích

11.10.2013 Spoření

Jak se bezpečně orientovat v bankovních sazebnících? Redakce Banky.cz Vám přináší kompletní přehled klíčových bankovních pojmů.

REKLAMA

NEJSOU POPLATKY A ÚROK TOTÉŽ? NIKOLIV.

  • Úrok je vypočítaný z vypůjčené částky
  • Poplatky jsou částka, kterou vám banka účtuje za poskytnutí určitých služeb a za chod vašeho účtu. Jsou splatné nad rámec úroku

ÚROK

Je to cena, kterou platíte za obvyklé půjčky nebo za možnost přečerpání účtu – za kontokorent. Máte-li tedy půjčku, váš výpis z bankovního účtu obsahuje srážku označenou jako "úrok".

V bankovním sazebníku bývá úrok označen jako procentní sazba nedoplatku (což je částka úvěru nebo kontokorentu). Suma, kterou ve skutečnosti platíte, se mění v závislosti na částce, kterou bance během účetního období dlužíte.

Bankovní poplatky

Poplatky vznikají při jakémkoliv požadavku na službu, která není přímo spojena s vaším dosavadním běžným účtem. Zpravidla vám bude účtován samostatný jednorázový poplatek, žádáte-li o poskytnutí nového úvěru nebo kontokorentu. Tyto poplatky se účtují proto, že banka musela analyzovat, zda si budete moci dovolit splácet zadanou částku a musela provést kontrolu vašich minulých úvěrových záznamů.

Co moje banka poskytuje zdarma?

Poplatky jednotlivých bank se liší. Většina bank nezpoplatňuje obyčejnou operaci s osobním bankovním účtem za předpokladu, že na účtu udržujete vyrovnaný aktivní zůstatek. Některé banky již takové služby jako automatizované vklady, vklady na přepážce, výběry hotovosti, trvalé příkazy, hotovostní platby, výpisy, avízo o zůstatcích a vydání kreditní nebo debetní karty poskytují bezplatně. Nejlepší je ověřit si vše přímo v bance.

Každá banka má svůj tištěný sazebník poplatků. Potřebujete-li jej, požádejte o něj na kterékoliv pobočce vaší banky. Kdykoliv máte nějakou nejasnost, ptejte se. Každý váš dotaz ohledně poplatků by měli být zaměstnanci banky schopni zodpovědět:

  • co je základ, ze kterého je účtováno;
  • jak dlouhé je zúčtovací období která banka používá;
  • jakým způsobem zveřejňuje banka změny u svých poplatků.

Bude mi banka účtovat poplatek za jakékoliv další služby i v případě, že jsem dobrý klient?

Stavební spoření ČS s bonusem 8 500 Kč

To záleží na vnitřních směrnicích banky. Ale za služby jako kreditní karty, náhradní výpisy, vydání cizí měny, vydání bankovních směnek, sjednání dočasných úvěrů ve prospěch vašeho účtu a v mnoha dalších záležitostech platí v rámci téhož produktu u téže banky všichni, pokud není sjednáno jiné pravidlo

Co když neudržuji vyrovnaný aktivní zůstatek?

Některé banky vám umožní malý dočasný úvěr, kontokorent, ale v opačném případě, tj. pokud nebudete udržovat na svém účtu vyrovnaný aktivní zůstatek, budou vám pravděpodobně účtovat poplatek za chod vašeho účtu za celou dobu, během které je účet přečerpán. Konec měsíce může být buď den v měsíci, který je uvedený na vašem bankovním výpisu nebo poslední den v měsíci podle kalendáře – tuto skutečnost si ověřte ve vaší bance. Některé banky mohou účtovat poplatek za sjednání rozsahu možného přečerpání účtu nebo vám stanoví denní poplatek, zůstává-li váš účet přečerpán, aniž by k tomu dala banka souhlas.

Pokud zadáte příkaz nebo máte trvalý příkaz, který se bance “vrátí” z důvodu nedostatku finančních prostředků na vašem účtu, počítejte s dodatečným poplatkem.

Jak mám vědět, kolik mi banka naúčtuje?

Úplný seznam poplatků a úrokových měr by měl být vystaven v každé pobočce nebo tam o něj můžete kdykoliv požádat. Vaše banka vám podle Bankovního kodexu má oznámit 14 dní předem částku za poplatky a úrok, který vám bude připsán na vrub vašeho účtu. Pokud jste s vaší bankou dohodli limit kontokorentu nebo úvěr, musí vám poslat dopis se sdělením částky vašeho limitu, na jak dlouhou dobu byl sjednán, úrokovou míru a výši sjednaného poplatku za chod vašeho účtu.

Úrokové míry vztahující se k vašemu účtu se mohou čas od času změnit. Podle Bankovního kodexu vám banka musí tyto změny sdělit sdělit co nejdříve buď dopisem nebo jinou osobní zprávou, pomocí oznámení a letáků na pobočkách i tištěnými reklamními materiály. Banka vám musí minimálně jednou ročně upřesnit úrokovou míru platnou pro váš účet. Jestliže máte účet spojený s klasickou vkladní knížkou, předpokládá se, že získáte informace kdykoliv jdete s vaší knížkou do banky, tedy alespoň jednou ročně.

Proč banka odečítá tyto poplatky přímo z mého účtu?

Banka spravuje váš účet, a je tedy způsobilá připsat na vrub tohoto účtu platbu za služby, které vám poskytuje. Je to efektivnější než posílat fakturu.

Podle Bankovního kodexu mají banky své poplatky zveřejňovat předem; Se změnami by vás měla banka obeznámit ve čtrnáctidenním předstihu před odečtením z vašeho účtu.

Za co mi banka zaúčtuje jednorázové poplatky?

Penzijní spoření od České spořitelny

Jednorázové poplatky se zpravidla účtují, když klient od banky žádá, službu, která není běžnou transakcí. Například, když žádáte na pobočce o nějakou expresní službu nebo mimořádnou platbu jste-li v jakékoliv momentální tísni.

Také můžete na bankovním výpisu najít poplatky za to, že si v bance objednáte zvláštní službu, např. provozování bezpečnostní schránky. Banka vám předem sdělí cenové podmínky, když o takovou službu požádáte.

Co se stane, když náhodně přečerpám účet?

Některé banky nabízejí pojistnou zálohu – jakýsi "polštář". Umožní vám přečerpat účet až do dané částky, aniž byste museli zaplatit jakýkoliv poplatek, ale zaplatit úrok z přečerpané částky musíte. Zjistěte si předem, zda vaše banka tuto službu poskytuje.

Co mám dělat, když nesouhlasím s poplatky, které mi byly naúčtovány?

Pravidelně kontrolujte vaše bankovní výpisy, abyste viděli jaké poplatky, jsou připisovány na vrub vašeho účtu. Máte-li dojem, že poplatky nejsou správně nebo že je chyba ve způsobu, jakým byly vypočítány, kontaktujte pracovníka banky a vysvětlete mu problém. Požádejte banku, aby účet zkontrolovala a zaslala vám písemné vysvětlení výpočtu celkové částky. Vezměte s sebou kopii výpisu!

Jestliže vás odpověď banky neuspokojí, ptejte se dál, jistě najdete někoho, kdo se vaší záležitostí bude zabývat do hloubky

Jestliže se rozhodnete podat oficiální stížnost, požádejte banku, aby vám sdělila své vnitřní předpisy pro reklamační řízení. Oprávněné stížnosti mohou upozornit na chybu nebo nekompetentnost. Více v našem dalším článku (Jak si stěžovat bance).

Je možné, že zjistíte, že účetně je vše správně, ale nevyhovuje vám výše poplatků vaší banky. To může být důvodem k přesunu vašeho účtu do jiné banky – více se můžete dočíst v našem článku. (Jak přesunout účet do jiné banky).

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku Jak se vyznat v úrocích a bankovních poplatcích

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

[AKTUÁLNĚ] Česká spořitelna přestala zakládat vkladní knížky

10.4.2024 Spoření

Česká spořitelna definitivně ukončila možnost zakládání vkladních knížek pro nové klienty. Dříve založené knížky banka rušit nebude, peníze z vkladních knížek nikam převádět nemusíte. Jedinou bankou s možností založení nové vkladní knížky zůstává ČSOB, a to pouze na pobočkách České pošty.

[AKTUÁLNĚ] Aktuální výše úroků na spořicích účtech

9.4.2024 Spoření

V souvislosti s poklesem základní sazby v ekonomice se spustila lavina snižování úroků na bankovních i spořitelních spořících produktech. Týká se především spořicích účtů, ale zasáhla i výhled v oblasti termínovaných vkladů. Banky čekají přesun peněz právě na „termíňáky“, investiční společnosti ale vidí velkou příležitost zvýšit zájem Čechů o investování.

Inflace klesla na 2 %. Jak to ovlivní spoření a hypotéky?

15.3.2024 Spoření

Inflace klesla v únoru 2024 na 2 %, z lednových 2,3 %. O celoplošné překonání vysoké inflace se sice ještě nejedná, ale už nyní můžeme pozorovat změny u spoření i hypoték. Podívejme se na vše podrobněji.

Možnosti spoření u spořicích účtů a termínovaných vkladů

30.1.2024 Spoření

Když se řekne spořicí nástroje, většině z nás se jako první vybaví spořicí účty a termínované vklady. Jak fungují? Jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody? A jaké jsou mezi těmito nástroji největší rozdíly?

Porovnání a hodnocení různých způsobů spoření

1.1.2024 Spoření

Spoření je nedílnou součástí finančního plánování a finančně zdravého života. Bez rezervy, v podobě peněz odložených stranou, se nežije vůbec snadno. Čemu čelí lidé bez úspor? A jaké jsou největší výhody pravidelného spoření? Podíváme se na produkty krátkodobého a dlouhodobého spoření s časovou vázaností, i bez ní. Porovnáme a zhodnotíme všechny v současnosti dostupné spořicí produkty, nastíníme i možnosti investování.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Daňové zvýhodnění

Daňové zvýhodnění je výhoda poskytnutá státem, která umožňuje jednotlivcům nebo podnikům snížit svou daňovou zátěž. To může být ve formě snížení daně, odpočtu daní, nebo úlevy od daní. Daňová zvýhodnění mohou být zaměřena na podporu určitých činností, jako je investování do výzkumu a vývoje, nebo na podporu sociálních cílů, jako je poskytování dostupného bydlení.

Daňová úleva pro podniky

Investice do výzkumu a vývoje: Podniky, které investují do výzkumu a vývoje, mohou být oprávněny k daňovým úlevám. Tyto úlevy mohou být ve formě přímého snížení daně, nebo odpočtu nákladů na výzkum a vývoj od daně.

Poskytování pracovních míst: Některé země nabízejí daňová zvýhodnění podnikům, které vytvářejí nová pracovní místa, zejména v oblastech s vysokou nezaměstnaností.

Investice do ekologicky šetrných technologií: Podniky, které investují do ekologicky šetrných technologií, mohou být oprávněny k daňovým úlevám.

Daňová úleva pro jednotlivce

Hypoteční úroky: V některých zemích mohou jednotlivci odečíst úroky zaplacené na hypotéku od svých daní.

Příspěvky na penzijní spoření: Příspěvky na penzijní spoření mohou být odečteny od daní.

Darování charitativním organizacím: Darování peněz nebo majetku charitativním organizacím mohou být také odečteny od daní.

Daňová zvýhodnění mohou mít významný dopad na ekonomiku a společnost, protože mohou podporovat investice a růst, a mohou pomoci dosáhnout sociálních cílů.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena