Banky.cz Články Peníze Jak vysoké máme důchody? A měli by živnostníci platit více?

Jak vysoké máme důchody? A měli by živnostníci platit více?

27.1.2016 Peníze

Společností koluje mantra o extrémně nízkých důchodech, ze kterých nejde vyžít. Ministryně Marxová-Tominová přesvědčuje živnostníky o dobrovolných vyšších sociálních odvodech. Je průměrný důchod opravdu tak špatný a vyplatí se OSVČ platit více?

REKLAMA

Český důchodový systém

jak vysoký máme důchod

Náš důchodový systém je průběžný, tedy odvody sociálního pojištění pracujících jsou obratem vypláceny současným důchodcům. Stát, resp. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), sice každému individuálně vede jeho „důchodový účet“ (každý rok dostáváme od zaměstnavatele ELDP – evidenční list důchodového pojištění s údaji o vyměřovacím základu, ze kterého se odvody platily), nicméně to ještě neznamená, že co si naspořím u státu na odvodech, to jednou v důchodu sám dostanu. Metodu výpočtu důchodu (jak vysoký bude důchod v závislosti na vyměřovacím základu) má totiž v rukou parlament a jednou za čas ji mění v závislosti na výši celkového deficitu důchodového účtu (či na základě rozhodnutí Ústavního soudu o neadekvátně nízkém podílu zásluhovosti).

Důchod současných pracujících tedy do značné míry závisí na výši odvodů budoucích pracujících. Bude-li v budoucnu pracujících méně a důchodců více, důchody budou mít dnešní pracující menší, nehledě na to, kolik sami státu odvedli.

Je současný průměrný důchod nízký?

Průměrný důchod v minulém roce činil 11 300 Kč a je zhruba roven mediánu (polovina důchodců bere méně, polovina více). Průměrná hrubá mzda činila 26 000 Kč, medián 22 500 Kč. Z hrubé mzdy je třeba ještě odečíst daň a sociální/zdravotní pojištění. Se započtenou daňovou slevou na poplatníka je z mediánové hrubé mzdy 22 500 Kč čistá mzda 17 500 Kč. Průměrný/mediánový důchod tak dosahuje dvou třetin mediánové čisté mzdy. To není vůbec špatné číslo. Zejména vezmeme-li v úvahu rozdílné životní situace pracujících a důchodců. Zatímco pracující musí splácet vlastní střechu nad hlavou a živit děti, důchodce by měl mít vlastní bydlení vyřešené (splacené) a děti dávno odrostlé. A děti se splátkou hypotéky stojí měsíčně mnohem více než 6 000 Kč, což je onen rozdíl v příjmu mezi průměrným pracujícím a důchodcem.

Ponechme nyní stranou hodnocení, mají-li se pracující v tuzemsku dobře/vydělávají-li dostatečně/adekvátně (což do značné míry ovlivňuje i stát sazbou daní a odvodů – nyní si stát bere z výdělku/super-hrubé mzdy zhruba 50%). Hodnoťme pouze poměr příjmu důchodce vůči pracujícímu. Tento poměr je doslova královský a dnešní pracující si o něčem podobném mohou nechat jen zdát. Parlament by měl zvážit, nebylo-li by lepší vázat růst důchodů nikoliv na průměrnou mzdu, ale na mediánovou mzdu, která evidentně mnohem lépe reflektuje realitu.

Můžeme si dovolit vyplácet vyšší důchody?

Běžný účet

Můžou být důchody vyšší?

Jistě, ale pouze za cenu výrazného zvýšení odvodů na sociálním pojištění – jak jsme si říkali na začátku, máme průběžný důchodový systém a vyplatit můžeme jen to, co vybereme. Přitom důchodový účet je už mnoho let v deficitu, který neustále roste (aktuálně osciluje kolem -40/50 mld. Kč). Tedy už dnes stát důchody nemálo dotuje, v důsledku čehož se pak třeba nedostává na učitele, lékaře, hasiče, podporu dětí, atd. Jinak řečeno, dnešní důchodce jen sponzorován budoucí generací. Zvedat odvody na sociálním pojištění také příliš nelze, neboť současná 50% daň státu ze mzdy je jedna z celosvětově nejvyšších a lidé více těžko snesou. Ne že by nebylo pozitivní důchody zvyšovat – každý vždy velmi rád uvítá navýšení svého příjmu. Jen bohužel není, z čeho to zaplatit.

Jak se žije s důchodem 11 300 Kč?

Přijde na to, máme-li splněné domácí úkoly z období ekonomicky aktivní části života. Od ukončení střední/vysoké školy (18-23 let) máme do důchodu (65 let) přes 40 let. Během tohoto období bychom měli zvládnout nejen vychovat děti (pokud možno tak, aby se o sebe samy dokázaly postarat a nemuseli jsme je dotovat i v důchodu), ale i pořídit si a zcela splatit vlastní střechu nad hlavou. Splátka hypotéky (která je mimochodem nižší než nájemné) je nemalou položkou v rodinném rozpočtu, kterou zvládne financovat pouze pracující. Odejdeme-li do důchodu bez vlastní střechy nad hlavou s tím, že budeme žít v nájmu, budeme živořit. S tím je třeba počítat, a pokud si někdo méně zodpovědně žil nad poměry a místo do vlastní nemovitosti investoval peníze do spotřeby, ponese na stará kolena následky. Naopak ten, co investoval rozumně do vlastního bydlení, si stáří užije v relativní finanční pohodě.

Také hodně záleží na tom, žijeme-li ve stavu rodinném či jako singles. Že se to ve dvou lépe táhne, platí totiž i z pohledu financí. Místo jednoho důchodu máme dva (tedy 22 600 Kč) a náklady na bydlení téměř stejné jako pro jednoho. Aktuálně rozvodovost dosahuje 50% a stále populárnější je životní styl singles. Proč ne, ale je pak třeba počítat s horším finančním komfortem ve stáří. Což potvrzuje i lidové úsloví „ženatý žije jako pes, ale umírá jako král“ - a vice versa.

Marxová-Tominová: živnostníci, plaťte si dobrovolně více

Běžný účet bez poplatků

osvč - plaťte si více

OSVČ mají na rozdíl od pracujících jisté možnosti, jak optimalizovat daně a odvody. Minimálně však musí měsíčně odvádět zálohu na sociálním pojištění 1 972 Kč (je to jen záloha, která se na konci roku proúčtuje na základě reálného výsledku hospodaření – korekce ovšem může být pouze nahoru). S tímto měsíčním odvodem dosáhne živnostník na minimální důchod ve výši necelých 6 000 Kč.

Paní Marxová-Tominová živnostníky obepisuje a snaží se je přesvědčit, aby si dobrovolně platili více, a nabízí jim za dvojnásobný odvod důchod 9 000 Kč a za čtyřnásobný odvod necelých 12 000 Kč. Jinak řečeno, plaťte státu místo 2 000 Kč celých 8 000 Kč (tedy o 6 000 Kč více) a dostanete důchod nikoliv 6 000 Kč, ale 12 000 Kč (tedy vyšší o 6 000 Kč). Buď Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) neumí počítat, nebo doufá, že neumí počítat živnostníci. Protože nabídka „plaťte mi po dobu 35 let měsíčně o 6 000 Kč více a já Vám za to dám (možná, jednou, dá-li Pán Bůh) o 6 000 Kč vyšší důchod“ je všechno, jen ne výhodná. Aby byl živnostník aspoň na nule, musel by se dožít 100 let (což je zhruba o 20 let více než činí průměrné délka života).

Bude zajímavé sledovat, kolik z celkově 600 000 oslovených živnostníků se rozhodne lákavé nabídky paní ministryně využít. U živnostníků se totiž každá matematická chyba trestá velmi tvrdě (obvykle krachem), tudíž je velmi naivní se domnívat, že by OSVČ vládli kupeckým počtům méně než MPSV.

REKLAMA

ANKETA k článku Jak vysoké máme důchody? A měli by živnostníci platit více?

Průměrný důchod vůči mediánové čisté mzdě je:

Počet odpovědí: 528

KOMENTÁŘE k článku Jak vysoké máme důchody? A měli by živnostníci platit více?

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

[AKTUÁLNĚ] Důchod dosáhl nové výše

4.4.2024 Peníze

Průměrná výše důchodu dosáhla v roce 2023 na novou úroveň: 20 310 Kč. Mnoho krajů ČR se ovšem na tuto výši nedostane, a důchodci v regionech pobírají nižší částky. Situaci ohledně výše důchodů v krajích a počtu jejich příjemců v roce 2023 (a v porovnání s rokem 2018) ukázal Český statistický úřad na příkladu Kraje Jihomoravského. Právě tam průměrná výše důchodu zaostává dlouhodobě.

Procenta z nákupu zpět, výběr hotovosti na pokladně. Které banky nabízejí cashback/cash back a kolik na něm ušetříte?

21.4.2023 Peníze

Není cashback jako cash back. Možná jste se ještě nesetkali s žádným z těchto modelů. V obou případech jde o peníze, ale jednou v hotovosti, jednou na účet. Který z pojmů je který, jaké výhody přinese a u kterých bank ho můžete využít?

Inflace 2022: modelově 15,1 %. Jak se počítá a kolik byla v zahraničí? Jak se inflace promítne do důchodů?

3.3.2023 Peníze

V roce 2022 se inflace vyšplhala na 15,1 %, což nejvíce od 90. let. Vaše inflace ale mohla být ještě mnohem vyšší, případně nižší. ČSÚ totiž sleduje vývoj cen na modelovém spotřebním koši, nikoliv na konkrétních domácnostech. Jak se počítá inflace, jaký růst cen zaznamenali v zahraničí, jak se vyvíjely příjmy domácností v porovnání s inflací? Má smysl zakládat devizový účet, když koruna tolik „degraduje“? Jak se s inflací valorizují důchody a jak své úspory před inflací ochránit?

Podvodníci na internetu - čekejte je i tam, kde byste je nečekali!

15.2.2023 Peníze

Počty podvodů na internetu se rok od roku zvyšují, v posledních letech tempo růstu významně roste. Čím to je? Kde se podvody odehrávají nejčastěji a jaký mívají scénář? Jak poznat podvodníka včas? Které tři zásady vás před podvody ochrání a které praktiky seberou podvodníkům šanci nadále běžné lidi okrádat? V závěru článku najdete odkaz na unikátní test, kterým se přesvědčíte, zda byste podvodníkům naletěli, či je odhalili.

Produktivita práce a německé mzdy

26.6.2018 Peníze

České mzdy stále dosahují pouze třetiny německé úrovně. Hlavním viníkem je nízká produktivita práce. Máme se ale skutečně tak špatně? Nebo se jen nevhodně srovnáme s příliš vzdálenou metou?

Z naší bankovní poradny

Známý nevrátil půjčené peníze a je v insolvenci

11.4.2024 Půjčka

Dobrý den, půjčil jsem známému nemalou částku na složení jistiny bankovního úvěru. Bohužel jsme si nezkontroloval jeho situaci a až po půjčení jsem zjistil, že je už v insolvenci a probíhá u něj oddlužení. Momentálně se moc nemá k tomu, aby mi peníze vrátil. Navrhuje, že bychom si domluvili splátkový kalendář. Žádnou smlouvu s ním samozřejmě sepsanou nemám, půjčoval jsem na dobré slovo, jak se říká. Jak postupovat? Přistoupit na splátkový kalendář s tím, že bychom si sepsali smlouvu o půjče a splácení? Nebo vyhledat jeho insolvenčního správce a konfrontovat s touto situací? Co by pak následovalo? Nebo se obrátit zrovna na PČR? Děkuji

Dobrý den,

zcela základní povinností věřitele (Vás) je před poskytnutím půjčky ověřit schopnost dlužníka půjčené peníze vrátit. Půjčování peněz je velmi náročnou disciplínou, kterou doporučuji přenechat bankám. Takto je postavená i platná legislativa - věřitel má povinnosti, dlužník má práva. 

Dlužník během insolence nesmí dělat další závazky, kterým by nebyl schopen dostát. Toto Váš známý porušil. Vše můžete nahlásit ins. správci, což by mohlo vést k ukončení insolvence. Peníze Vám to ale nevrátí, ty budete muset nadále vymáhat vlastními silami. Dlužit peníze není trestné, tedy hlásit nesplácení PČR nemá smysl - to byste musel prokázat úvěrový podvod (že dlužník předem věděl, že Vám půjčené peníze nebude chtít/moci vrátit). Dohody/splátkové kalendáře sepsat můžete, ale šance na navrácení peněz je spíše velmi malá. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Bezúčelová hypotéka

Bezúčelová hypotéka je typ úvěru, který můžete použít na cokoliv, co potřebujete. Na rozdíl od účelové hypotéky, kde musíte úvěr použít na konkrétní věc, jako je nákup nemovitosti nebo rekonstrukce, u bezúčelové hypotéky můžete peníze použít na cokoliv, co chcete, ať už je to na dovolenou, nákup auta, nebo splacení dluhů.

Výhody a nevýhody bezúčelové hypotékyFlexibilita: Hlavní výhodou bezúčelové hypotéky je flexibilita. Můžete peníze použít na cokoliv, co potřebujete.Rychlé schválení: Bezúčelové hypotéky často nabízí rychlejší schválení než účelové hypotéky, protože banka nemusí ověřovat účel úvěru.Vyšší úroková sazba: Na druhou stranu, bezúčelové hypotéky často mají vyšší úrokové sazby než účelové hypotéky, protože banka bere větší riziko. Důležité aspekty k zvážení

Úroková sazba: Úroková sazba je často vyšší u bezúčelových hypoték než u účelových hypoték.

Splácení: Zkontrolujte, jak dlouho budete muset hypotéku splácet a jaké budou vaše měsíční splátky.

Poplatky: Zjistěte, jaké poplatky budete muset zaplatit za získání bezúčelové hypotéky.

Bezúčelová hypotéka, taktéž americká hypotéka, může být dobrá volba, pokud potřebujete flexibilitu a rychlé schválení, ale je důležité zvážit všechny náklady a podmínky, než se rozhodnete pro tento typ úvěru.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena