Banky.cz Články Půjčka Kreditní karty – velké porovnání květen 2017

Kreditní karty – velké porovnání květen 2017

11.5.2017 Půjčka

Chcete kreditní kartu zdarma? Nebo Vám nevadí podmínka minimální útraty a rádi dostáváte odměny za provedené platby? Banky.cz Vám přináší velké porovnání kreditních karet.

REKLAMA

Na trhu je k mání přes 30 kreditních karet. Některé jsou bez poplatků, jiné s nižším úrokem a další vrací klientům % z provedených plateb či nabízejí cestovní pojištění. Pro každého je vhodná trochu jiná karta. Příležitostní uživatelé kreditek budou preferovat nulové poplatky za vedení karty. Kdo kartou platí často a hodně, uvítá bonusy (% z plateb, pojištění atd.). A pokud vždy stíháme dluh vyrovnat v rámci bezúročného období, nemusí nás příliš trápit výše úroků.

Bez poplatku za vedení

poplatky

Kreditních karet bez poplatku za vedení a podmínky minimální útraty bohužel moc na trhu není. Odmyslíme-li si končící ZUNO a ČSOB, která kreditky zdarma nabízí jen studentům, zůstávají nám ve hře pouze dvě banky, Sberbank a Raiffeisenbank, s téměř identickými parametry, a nebankovní Diners Club. Sberbank nabízí vyšší max. úvěrový rámec (až 300 000 Kč oproti RB 100 000 Kč) a levnější výběry z bankomatů (0,25-1,75% z vybírané částky vs. RB 3,5%). K těmto kartám žádné další bonusy nezískáme. Výrazně zajímavější je tak nabídka Diners Club, kde kromě bezkonkurenčně nízkého úroku získáme z plateb až 5% do bonusového programu. 

Bezplatné kreditní karty se hodí nejlépe pro občasné a nepravidelné platby.

  • Diners Club (Pure): úrok 9,90%, bezúročné období až 55 dnů
  • Sberbank (Fér kreditní karta): úrok 23,90%, bezúročné období až 45 dnů
  • Raiffeisenbank (Kreditní karta EASY): úrok 23,99%, bezúročné období až 45 dnů
  • ČSOB (Kreditní karta pro studenty): úrok 21,90%, bezúročné období až 55 dnů
  • ZUNO (Kreditka): úrok 20,99%, bezúročné období až 55 dnů (banka končí a nové kreditky již neposkytuje)

Nízký úrok

Ač se na první pohled úroky v rozmezí 10-20% mohou zdát závratně vysoké, na poli kreditních karet se jedná o podprůměrné hodnoty a Diners Club/KB s 9,90% atakují nejlepší půjčky. Nic ovšem není zadarmo. Nízké úroky bývají obvykle doménou prémiových karet, za které se platí – a ne málo. Výjimku tvoří pouze nabídka Diners Club a MONETA Money Bank s poplatkem o řád nižším než konkurence (Diners Club zcela bez poplatku) a možností prominutí i tohoto poplatku při měsíční útratě min. 3 000 Kč. Prémiové karty nenabízejí % vratky z útraty, ale mají v cenách zahrnuta prémiová cestovní pojištění (jinou cestou jdou opět lidová MONETA s Diners, kde místo pojištění můžeme měsíčně získat až 500 Kč zpět z provedených plateb, resp. 5% do bonusového programu). 

Kreditní karty - nízké úroky
Nejlevnější půjčka od Air Bank

Prémiové karty se vyplatí se především náročným cestovatelům, kteří výměnou za vyšší poplatek ušetří na jinak mnohdy nezbytném pojištění. Nízký úrok může být zajímavou alternativou pro ty, kteří nestihají hradit své závazky v rámci bezúročného období (úrokový rozdíl až 10% může vykompenzovat i stokorunové poplatky za vedení produktu).

  • Diners Club (Pure): úrok 9,90%, poplatek za vedení karty 0 Kč
  • Komerční banka (Prémiová karta Platinum): úrok 9,90%, poplatek za vedení karty 541 Kč/měsíc
  • UniCredit Bank (Visa Credit Gold): úrok 15,96%, poplatek za vedení karty 120 Kč/měsíc
  • MONETA Money Bank (MoneyCard Fix): úrok 17,88%, poplatek za vedení karty 49 Kč/měsíc (zdarma při měsíční útratě nad 3 000 Kč)
  • ČSOB (Kreditní karta platinum): úrok 17,90%, poplatek za vedení karty 450 Kč/měsíc
  • ZUNO (Platinová kreditka): úrok 18,99%, poplatek za vedení karty 128 Kč/měsíc (banka končí a nové kreditky již neposkytuje)

Výběry z bankomatů

Kreditní karty nejsou primárně určeny k výběrům z bankomatů. Když už ale kreditky využíváme především jako rychlý zdroj hotovosti, vyplatí se čtveřice karet níže, která nabízí bezplatné výběry z bankomatů v tuzemsku i v zahraničí. Takto poskytovanou službu zdarma si banky i nebankovky kompenzují poplatky za vedení karty nebo vyšším úrokem 22-26%. Většina ostatních bank si účtuje za výběry z bankomatů % z vybírané hotovosti.

  • mBank (mKreditka): poplatek za vedení karty 29 Kč/měsíc (zdarma při měsíční útratě nad 500 Kč), úrok 23,80%
  • Cetelem (Kreditní karta): poplatek za vedení karty 69 Kč/měsíc, úrok 22,68%
  • Home Credit (Šikovná karta): poplatek za vedení karty 59 Kč/měsíc, úrok 26,28%
  • Komerční banka (Prémiová karta Platinum): poplatek za vedení karty 541 Kč/měsíc, úrok 9,90%

Odměny

Poplatky za výběr z bankomatu
Většina zpoplatněných kreditních karet nabízí % z plateb zpět (obvykle 1% s měsíčním limitem v řádu stokorun). Ojediněle to může být u vybraných plateb i více (mBank 2% z online a zahraničních plateb, MONETA až 5% u vybraných partnerů). Jiné banky nabízejí pojištění různých rozsahů. Zajímavostí je sleva Poštovní spořitelny/ERA 0,4 Kč/l na tankování u EuroOil, volitelný systém bonusů od Cetelem (která se právě nyní transformuje na Hello Bank) či Sphere Card od RB.

Každý rád dostává odměny a dárky, to má vždy úspěch. U kreditních karet je ale dobré si předem spočítat, nepřeplatíme-li bonusy na poplatcích za vedení karet. Platíme-li za vedení karty 50 Kč/měsíc a získáváme-li 1% z plateb zpět, pak musíme kartou měsíčně utratit více než 5 000 Kč, abychom na tom netratili.

Nejlevnější půjčka od Zonky

Kompletní přehled všech bonusů a kreditních karet zde v našem srovnávači kreditek.

Dobrý sluha, zlý pán

Jak jsme psali v našem článku Kreditní karta – dobrý sluha, zlý pán, s útratami kreditkou na dluh je dobré si počínat velmi obezřetně. Určitě se nevyplatí přeceňovat své schopnosti splácet, jakkoliv lákavě se může bezúročné období jevit. „Až 55 dní“ může také znamenat „jen 25 dní“, platíme-li kartou před koncem měsíce. Ale i plné „skoro dva měsíce“ dokáží uplynout rychleji, než by se zdálo. Zatímco dobrou půjčku dnes seženeme pod 10%, úroky kreditních karet po uplynutí bezúročného období jsou průměrně více než dvojnásobné. Každý nesplacený dluh se tak velmi prodražuje.

Před prvním úvěrem (byť třeba jen z kreditní karty) doporučujeme prostudovat náš článek Půjčujeme si odpovědně.

REKLAMA

ANKETA k článku Kreditní karty – velké porovnání květen 2017

Mám kreditní kartu?

Počet odpovědí: 257

KOMENTÁŘE k článku Kreditní karty – velké porovnání květen 2017

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Půjčka od soukromé osoby

19.4.2024 Půjčka

Půjčka od soukromé osoby, ale též půjčka od soukromého investora. Oba názvy půjčky říkají, že nejde o úvěr od banky, ale ani od licencované nebankovní společnosti. Už tento fakt samotný by ve vás měl vzbudit zvýšenou opatrnost. Může se půjčka od soukromníka vyplatit? A co si vyžádá za svou často dost velkou shovívavost ohledně nižší bonity a příjmů?


Půjčka pro cizince: Jak ji získat

16.4.2024 Půjčka

Jste v České republice cizincem, ale žijete tady, pracujete a platíte daně? Pak vaše jiné než české občanství nebude při vyřizování bankovní půjčky žádnou překážkou. U nebankovních společností ale situace tak jednoznačná není. Přečtěte si vše důležité o půjčkách pro cizince. Zjistěte, jak zvýšit své šance na schválení žádosti. Co bude při vyřizování půjčky pro cizince jinak než u tuzemských zájemců o úvěr?

Kdy se vyplatí konsolidace půjček

11.4.2024 Půjčka

Aby se konsolidace úvěrů vůbec mohla vyplatit, je potřeba ji provést správně. Co to znamená? Ve výsledku nejde o nic složitého: úspěšné sloučení půjček musí splňovat jen několik zcela základních (a jistě uznáte, že i očekávatelných) podmínek. Podívejte se, jak na nejvýhodnější konsolidaci půjček: kde ji hledat, jak si ji nastavit, kdy ji provést. Ukážeme vám i situace, kdy konsolidace buď nebude vůbec výhodná, nebo dojde k jejímu zamítnutí.

Půjčka na ruku: rychlá finanční pomoc, když ji nejvíce potřebujete

8.4.2024 Půjčka

Pro půjčky na ruku je typických několik skutečností: nevyžadují bankovní účet, čisté registry a ani příkladnou bonitu klienta. Dostupné jsou i lidem s nižším příjmem, také ve zkušební době, ve výpovědní lhůtě, často i období nezaměstnanosti nebo na mateřské/rodičovské dovolené. To je vše je stále ještě v toleranci zákona o spotřebitelském úvěru, byť na hony vzdálené od praxí bank. Přesto může být bezpečná a opravdovou pomocí v krátkodobé krizi.

Jak porozumět kontokorentu (povolenému debetu)

28.3.2024 Půjčka

Kontokorent neboli povolené přečerpání, či povolený debet, je spotřebitelským úvěrem. Že jste to doposud nevěděli? Možná je víc věcí, které o kontokorentu netušíte, přestože ho možná i sem tam využijete. Jde o poměrně automatizovaný produkt, permanentní finanční rezervu, u které netřeba myslet na pravidelné splátky. A to je značnou výhodou. Jenže má i rizika a nevýhody, o kterých se vyplatí vědět.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků.

Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například:

věk,příjemči bonita.

Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem.

Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny.

V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy.

Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá.

Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky.

Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena