Banky.cz Články Peníze Loupeže využívající odvrácení vaší pozornosti

Loupeže využívající odvrácení vaší pozornosti

12.5.2014 Peníze

Zejména starší lidé se mohou stát cílem kriminálníků používajících techniky odvrácení pozornosti. Zabaví oběť, zatímco nějaký komplic se někde v objektu poohlíží po cenných předmětech vhodných k odcizení. Toto je zvlášť odporný kriminální čin, který zanechává oběti s pocity ponížení a zranitelnosti. Pachatelé bývají navenek velice příjemní a jejich důvody vniknutí do objektu oběti se mohou zdát korektní. Server Banky.cz připravil tento článek, aby pomohl takto zranitelným lidem nedostat se do pozice oběti.

REKLAMA

Jednoduchá rada – pořiďte si na dveře bezpečnostní řetízek a zvoní-li někdo neznámý NIKDY JEJ NESUNDÁVEJTE! U dveří mějte papír a tužku, mohou se hodit.

Jak poznám lupiče využívajícího odvrácení pozornosti?

podvod-1.jpg
Neexistuje žádný spolehlivý způsob. Takový kriminálník prohlašuje, že je z „obecního úřadu“ nebo že „přišel zjistit stav měřidel“. Že pro vás má vzkaz, že potřebuje poradit cestu, že vám chce něco prodat. Součástí spiknutí mohou někdy být mladé ženy s dětmi, prosící aby dítě mohlo použít vaši toaletu nebo se napít vody, případně že se jim porouchalo auto a potřebují zavolat do servisu. Důvěra není na místě. Vždy si položte otázku, proč je dotyčný právě za vašimi dveřmi?

Dokazuje identifikační průkaz, že návštěvník je opravdový?

Pokud neznáte velmi dobře předkládaný identifikační průkaz, telefonujte společnosti, která jej měla vydat, abyste si ověřili, že je pravý. Použijte raději veřejné telefonní číslo ze seznamu než to, které je uvedeno v průkazu.

Ale mé peníze jsou dobře schovány, takže je nikdo nenajde.

Nikde v domě není zcela bezpečno. Věřte tomu, že podvodník bude lépe než vy znát všechna tzv. bezpečná místa!

Ale osoba ve dveřích má přece uniformu.

Osoba by nikdy neměla být ve vašich dveřích, ale za nimi! Jak můžete vědět, že uniforma je pravá? Nikdy se nespoléhejte jen na samotný vzhled. Existují přeci půjčovny kostýmů. Je-li za dveřmi policista, požádejte o oficiální předvolání ze služebny. Bez písemného příkazu soubu k prohlídce bytu nemá ani policie právo k vám vstoupit.

Když je návštěvník od plynáren a tvrdí, že byl nahlášen únik plynu a on nutně potřebuje zkontrolovat můj dům, měl bych ho v zájmu bezpečnosti nechat vstoupit?

Ptejte se sami sebe, jak se mohl dovědět o úniku plynu, pokud jste jej sami nenahlásili. Nechte ho za dveřmi. Požádejte o předložení identifikačního průkazu a o jméno. Jděte telefonovat na plynárny na číslo například z minulého vyúčtování, zda byl nějaký únik plynu hlášen.

Co udělat když mám podezření?

Běžný účet

Nejlépe je požádat návštěvníka, aby přišel jindy. Je-li to pro vás přijatelnější, dohodněte se s přítelem nebo příbuzným, aby v dohodnutém termínu byl s vámi.

Ale on tvrdí, že musí ihned prohlédnout můj bojler.

Vyžádejte si jeho identifikační průkaz a jméno a kontaktujte jeho zaměstnavatele po telefonu. Pokud návštěvník trvá na vstupu, zavolejte policii. V tu chvíli oceníte, že jste nedali řetízek dolů...

Pamatujte si, je to váš dům, či byt a vy máte právo odepřít vstup

Loupeže využívající odvrácení vaší pozornosti Tipy:

Běžný účet bez poplatků

  • Otevíráte-li dveře, nechte vždy zavěšený bezpečnostní řetízek nebo dveřní pojistku
  • Kdykoliv je to možné, žádejte, aby se návštěvník ohlásil předem
  • Přijde-li neohlášen a pokud ho neznáte, domluvte si jiný termín a pozvěte třeba souseda
  • Prohlédněte si identifikační průkaz
  • Pokud návštěva nebyla ohlášena předem, zkontrolujte se společností, která vydala identifikační průkaz, že je pravý. (Volejte na veřejné telefonní číslo).
  • Nikdy nenechávejte svoje dveře a okna otevřená a bez dozoru a všechny dveře zamkněte.
  • Nemějte doma více hotovosti než je nezbytně nutné. Uložte ji do banky na účet nebo do bezpečnostní schránky (safebox).
  • Předtím, než řeknete návštěvníkovi, že hodláte zavolat policii, promyslete to.
  • Mějte někde při ruce telefony na poruchy: dodavatele vody a energií , telefonu, na policii, na zdravotní službu. Mobilní telefon k pevné lince není od věci.

Proč si zakládat bankovní účet?

  • Vaše peníze jsou v bance bezpečnější než doma.
  • Za předpokladu, že nepřečerpáváte, je bankovní účet bezplatný.
  • U spořících účtů banka vyplácí úroky.
  • Platíte-li bezhotovostně, můžete dokonce dostat slevu.
  • Na bankovní účet si můžete nechat poukazovat výplatu nebo jiné příjmy.
  • Můžete si zařídit, aby vaše pravidelné platby účtů byly hrazeny automaticky vaší bankou.

Vaše peníze jsou chráněny do výše vkladů aktuálně garantovaných vládou ČR nebo politikou Vaší banky (podle země původu).

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku Loupeže využívající odvrácení vaší pozornosti

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

[AKTUÁLNĚ] Důchod dosáhl nové výše

4.4.2024 Peníze

Průměrná výše důchodu dosáhla v roce 2023 na novou úroveň: 20 310 Kč. Mnoho krajů ČR se ovšem na tuto výši nedostane, a důchodci v regionech pobírají nižší částky. Situaci ohledně výše důchodů v krajích a počtu jejich příjemců v roce 2023 (a v porovnání s rokem 2018) ukázal Český statistický úřad na příkladu Kraje Jihomoravského. Právě tam průměrná výše důchodu zaostává dlouhodobě.

Procenta z nákupu zpět, výběr hotovosti na pokladně. Které banky nabízejí cashback/cash back a kolik na něm ušetříte?

21.4.2023 Peníze

Není cashback jako cash back. Možná jste se ještě nesetkali s žádným z těchto modelů. V obou případech jde o peníze, ale jednou v hotovosti, jednou na účet. Který z pojmů je který, jaké výhody přinese a u kterých bank ho můžete využít?

Inflace 2022: modelově 15,1 %. Jak se počítá a kolik byla v zahraničí? Jak se inflace promítne do důchodů?

3.3.2023 Peníze

V roce 2022 se inflace vyšplhala na 15,1 %, což nejvíce od 90. let. Vaše inflace ale mohla být ještě mnohem vyšší, případně nižší. ČSÚ totiž sleduje vývoj cen na modelovém spotřebním koši, nikoliv na konkrétních domácnostech. Jak se počítá inflace, jaký růst cen zaznamenali v zahraničí, jak se vyvíjely příjmy domácností v porovnání s inflací? Má smysl zakládat devizový účet, když koruna tolik „degraduje“? Jak se s inflací valorizují důchody a jak své úspory před inflací ochránit?

Podvodníci na internetu - čekejte je i tam, kde byste je nečekali!

15.2.2023 Peníze

Počty podvodů na internetu se rok od roku zvyšují, v posledních letech tempo růstu významně roste. Čím to je? Kde se podvody odehrávají nejčastěji a jaký mívají scénář? Jak poznat podvodníka včas? Které tři zásady vás před podvody ochrání a které praktiky seberou podvodníkům šanci nadále běžné lidi okrádat? V závěru článku najdete odkaz na unikátní test, kterým se přesvědčíte, zda byste podvodníkům naletěli, či je odhalili.

Produktivita práce a německé mzdy

26.6.2018 Peníze

České mzdy stále dosahují pouze třetiny německé úrovně. Hlavním viníkem je nízká produktivita práce. Máme se ale skutečně tak špatně? Nebo se jen nevhodně srovnáme s příliš vzdálenou metou?

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Bezúčelová hypotéka

Bezúčelová hypotéka je typ úvěru, který můžete použít na cokoliv, co potřebujete. Na rozdíl od účelové hypotéky, kde musíte úvěr použít na konkrétní věc, jako je nákup nemovitosti nebo rekonstrukce, u bezúčelové hypotéky můžete peníze použít na cokoliv, co chcete, ať už je to na dovolenou, nákup auta, nebo splacení dluhů.

Výhody a nevýhody bezúčelové hypotékyFlexibilita: Hlavní výhodou bezúčelové hypotéky je flexibilita. Můžete peníze použít na cokoliv, co potřebujete.Rychlé schválení: Bezúčelové hypotéky často nabízí rychlejší schválení než účelové hypotéky, protože banka nemusí ověřovat účel úvěru.Vyšší úroková sazba: Na druhou stranu, bezúčelové hypotéky často mají vyšší úrokové sazby než účelové hypotéky, protože banka bere větší riziko. Důležité aspekty k zvážení

Úroková sazba: Úroková sazba je často vyšší u bezúčelových hypoték než u účelových hypoték.

Splácení: Zkontrolujte, jak dlouho budete muset hypotéku splácet a jaké budou vaše měsíční splátky.

Poplatky: Zjistěte, jaké poplatky budete muset zaplatit za získání bezúčelové hypotéky.

Bezúčelová hypotéka, taktéž americká hypotéka, může být dobrá volba, pokud potřebujete flexibilitu a rychlé schválení, ale je důležité zvážit všechny náklady a podmínky, než se rozhodnete pro tento typ úvěru.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena