Problém OKD

28.12.2015 Politika

Podobně jako stoleté záplavy začaly Česko s železnou pravidelností trápit obrok, tak i krize uhelných dolů se diskutuje čím dál častěji. Zatímco přírodě ohledně záplav neporučíme, krize dolů by šla vyřešit jednoduše – přestat házet do této černé díry veřejné peníze.

REKLAMA

Uhlí je passé

Je třeba si veřejně přiznat, že uhlí má své nejlepší roky již dávno za sebou. V minulých stoletích nepostradatelná surovina nejen pro průmysl se stala v dnešní době vlivem technologického pokroku přežitkem. Parní stroje byly nahrazeny elektrickými ekvivalenty, topí se plynem a elektřina se vyrábí také moderněji. Světová poptávka po uhlí klesá. Evropskému uhlí na globálním trhu navíc konkuruje levné americké a asijské uhlí. A Evropané si postupně začínají více vážit svého zdraví a chápou, že čadící uhelné elektrárny či továrny za každým městem a chronické dýchací obtíže jejich dětí možná mají nějakou souvislost (viz u nás nejen Ostravsko a Mostecko).

Vlivem všech těchto faktorů je prodejní cena evropského uhlí dlouhodobě pod náklady na jeho vytěžení a uhelné doly se mnoho let potýkají s existenčními problémy. Rozumné by tedy bylo neživotaschopné doly zavřít a horníky rekvalifikovat. Ale vlády nejen ČR, ale třeba i Polska se tomuto řešení hornické otázky brání jako čert kříži a neustále do dolů sypou další veřejné peníze (pod čímž si můžeme představit nejenom přímé dotace dolům na udržení zaměstnanosti, ale i např. předčasné důchody, sociální programy, atd.). Krachující hornictví je tak za cenu vysokých nákladů uměle drženo při životě a problém se místo řešení neustále přesouvá do budoucna.

Kdy zavřít doly?

Běžný účet

Před rokem se veřejně diskutoval ztrátový důl Paskov, letos se řeší již celé krachující OKD (cena akcií mateřské NWR dnes činí 10 haléřů, přičemž ještě v roce 2011 se akcie obchodovaly za necelých 300 Kč). V černouhelném hornictví a navázaných provozech pracuje na Ostravsku údajně cca 13 500 lidí. Kdyby se před rokem nechal Paskov zavřít, letos by se řešilo o 2 500 lidí méně. Přitom současná léta silného ekonomického růstu a rekordně nízké nezaměstnanosti přímo vybízejí k elegantnímu řešení hornictví nejen na Ostravsku. Průmyslu zoufale chybějí pracovní síly – kdy jindy bude pracovní trh schopen bez problémů absorbovat s Mosteckem dohromady zhruba 16 000 horníků? Roky hojnosti nebudou trvat věčně a dnes promarněná příležitost nás může v budoucnu mrzet mnohem více.

Já jsem horník a kdo je víc

Hornictví je ve východní Evropě již od dob bývalého režimu stále neprávem privilegováno. Komunismus potlačoval inteligenci (učitele, lékaře, atd. – s distorzí platů se potýkáme dodnes) a glorifikoval manuální pracovníky (obzvláště horníky) – i proto došlo během druhé poloviny dvacátého století k tak výraznému technologickému zaostání za vyspělým světem (kdy se Čechy z něčeho jako G10 po rozpadu Rakouska-Uherska propadly zhruba do G30-40). O co více byly horníci protěžování před sametovou revolucí (např. vysoce nadstandardním platem), o to tvrdší bylo probuzení po odchodu soudruhů, kdy se cena práce začala více přizpůsobovat tržní poptávce.

Běžný účet bez poplatků

Dnešní horník stále požaduje vysoce nadprůměrný plat, dřívější odchod do důchodu a všelijaké sociální výhody, přestože to zdaleka neodpovídá hodnotě, kterou vytváří (ne že by nepracoval tvrdě, ale uhlí zkrátka dnes již takovou hodnotu nemá). A když i díky tomu krachuje jeho zaměstnavatel, tak požaduje dotace od státu. Práce v dole je jistě náročná. Ale o co větší nárok na předčasný důchod má horník oproti slévači v hutích, řidiči autobusu nebo hasiči? Těm všem i mnohým dalším se jejich práce také vykonává hůře v době předdůchodové a na rozdíl od horníků jejich zvýšená zdravotní rizika nejsou placena nijak nadstandardně.

REKLAMA

ANKETA k článku Problém OKD

Měla by vláda dotovat OKD?

Počet odpovědí: 687

KOMENTÁŘE k článku Problém OKD

Přidejte nový komentář

horníci, Komentoval(a): Radim

30.1.2016 08:19:17
Vážený pane Budíne,
Sfárejte si někdy do dolu a až vyfáráte na povrch tak budete rád že žijete a možná už nebudete přirovnávat horníka s řidičem autobusu,ten když se mu udělá zle zastaví a vystoupí z autobusu a horník ve velkém teple ,méně kyslílu atd . než se dostane na povrch to trvá dlouho a vy je tam chcete nechat do 65let?
Jste prostě neznalý situace a tak když o tom nic nevíte tak přestante tlachat.

okd, Komentoval(a): Radim

30.1.2016 08:37:45
Pane Budíne,
Já pracuju na dole Darkov a nesouhlasím s Váma, nemůžete hornickou práci srovnávat s řidičem to je opravdu nehorázné.
Já mám 55let a jsem úplně vyřízený a když odejdu tak kdo mě zaměstná?Odpovím nikdo a za ty odrobené roky jsem zaplatil daleko více státu než řidič.
Vy asi sedíte v prýci na židli a máte čas psát hovadiny a dělate pravici takovou reklamu že jím odvádíte další voliče.

re: horníci, Komentoval(a): Jan Budín

31.1.2016 17:36:02
Dobrý den,
děkuji za reakce. Já horníkům dřívější odchod do důchodu přeji, ale ať je to placeno zaměstnavatelem (OKD) či z vlastních úspor a ne státem. Jistě, pokud by těžba uhlí byla státním zájmem (energetická bezpečnost, jiný strategický zájem), pak má stát povinnost zafinancovat ze své kapsy i všechny externality (zničené zdraví horníků - před-důchody, ekologické škody, atd.). Jenže státním zájmem těžba uhlí již přes 25 let není, protože uhlí dnes již zkrátka není potřeba. Tak proč by před-důchody horníků měli platit daňoví poplatníci?

re:, Komentoval(a): Pavel

31.1.2016 17:55:10
Kdo nutí horníky pracovat v dole? Je to snad jejich osobní rozhodnutí, ne? Když se jim to nelíbí, proč nejdou dělat jinam? Můžou zkusit montovny a fabriky, kde si zdraví nezničí, ale dostanou taky jen 20 000 Kč a ne svých hornických 30 000 Kč a více...nebo za 15-20 000 Kč zkusit celý život točit volantem a v 55 po infarktu invalidní důchod.

horníci, Komentoval(a): Radim

31.1.2016 19:40:31
Pane Budíne,
Divím se že když tak kritizujete hornické důchody,že jste vehementně nekritizoval pana Klause když za jeho vlády zrušili důchodové kategorie a měli schválit zákon aby zaměstnavatelé platili za těžké profese větší odvody na důchodový účet.Na tento zákon čekáme 25let a nic se nestalo.Nyní tady máme problém že horníci nám zestárly a vy nás chcete nechat fárat do 65let? Jsme jediná země v EU kde horníci chodí pozdě do důchodu.Navíc OKD platí státu dan z těžby takže ty peníze měly být investovány zpět v kraji třeba na ty důchody a né je prožrat třeba v Praze.

horníci, Komentoval(a): Radim

31.1.2016 19:44:45
Pane Pavle,
Z vás kouká jen závist a vy jste taky nemusel točit volantem a mohl jste vzít zbíječku do ruky a jít fárat a dřít jako mi za 30000 a potom by jste řekl že za tu dřinu je to málo vidím že ta čecháčkovská závist ani po 27 letech nezmizela

horníci, Komentoval(a): Pavel

31.1.2016 19:48:29
Já jsem s profesí řidiče spokojen a nikomu nic nezávidím. Jen se mi nelíbí, když si horníci neustále na všechny otvírají s prominutím huby, že chtějí tu dotace na tohle, tu na támhleto...jednou mají daňoví poplatníci zachránit ztrátovou OKD, podruhé vám platit předčasné důchody...proč?

horník, Komentoval(a): Radim

31.1.2016 19:57:23
Pavle,
Já jsem horník a za 30000 bych nefáral to tam u nás májí uklízečky na povrchu a nebo noví pracovníci

horník, Komentoval(a): David Dostál

31.1.2016 19:58:41
To je výborný, tak horník by za 30 000 ani nesfáral (tak kolik teda bere, pade?), ale 10 000 000 daňových poplatníků se má pár tisícovkám lidí ze šachet skládat na předčasné penze.

Re: horníci, Komentoval(a): Radek Stojar

31.1.2016 23:34:39
Nebyl to náhodou místo Klause tentokráte Dluhoslav Sobotka, který přihrál OKD (včetně bytů) Bakalovi za směšnou částku? Jinak v západních zemích bývá zvykem, že dřívější penze platí zaměstnavatel nebo si horníci musí povinně spořit sami. Rozhodně to neplatí stát. Co odboráři v OKD, proč si něco nedomluvili? Pískat píšťalkou na náměstí a chtít něco neustále s nataženou rukou po státu to jo. Ale vést rozumné jednání se zaměstnavatelem to ne.

horníci, Komentoval(a): Radim

1.2.2016 19:47:52
Pane Stojar,
Již jsem zde napsal že Klaus zrušil důchodové kategorie a bylo ministrem Vodičkou slíbeno že udělají nový zákon kde bude zaměstnavatel který zaměstnává těžké profese třeba také hutníky platit větší odvody ale dodnes se nic nestalo.Tady se neustále píše že horníci pořad jen něco chtějí ale kdybychom žili třeba v Polsku tak tam má horník důchod po 25letech fárání.Co by jste potom asi psal když by chodili horníci do důchodu ve43 letech? Atam teda rázně pískají s píštalkou.Tady se jedná o 5let dříve a všude je plno závisti ale kdyby jste se šel do dolu podívat tak to se asi nestane že?

horníci, Komentoval(a): Radim

1.2.2016 19:55:03
Pavle,
Vy asi nevíte že v civilizované Evropě chodí horníci dříve do důchodu a u nás se to schvaluje až nyní a stejně budeme na tom hůř než v jiných zemich ale můžu vás ujistit že mi jsme si to za ty roky předplatili což vy asi ne s vaším platem

horníci, Komentoval(a): Pavel

2.2.2016 09:32:55
Tou civilizovanou Evropou myslíte Ukrajinu nebo Polsko? Jinde se totiž černé uhlí moc netěží...

horníci končí, Komentoval(a): Radek Stojar

2.2.2016 10:23:47
Tak Paskov, Lazy i Darkov se do dvou let zavřou, OKD propustí polovinu lidí: http://www.novinky.cz/ekonomika/393550-okd-chce-do-dvou-let-propustit-polovinu-horniku.html

horníci, Komentoval(a): Jarka

2.2.2016 14:18:02
Nikdo nezpochybňuje, že je práce na šachtě těžká a nejde dělat do 65. Jenže ani spousta ostatních profesí nejde dělat až do důchodu a většina lidí končí po 55 na vrátnici za minimální mzdu. Vrcholoví sportovci také končí kariéru mezi 30-40 lety a pak musí dělat něco jiného. Modelky, profesionální vojáci, hasiči, nejstarší lidské povolání - to taky nejde dělat až do důchodu a každý si musí najít nové uplatnění. Jenže nikdo krom horníků pořád nevolá po extra výhodách...

zdanění práce, Komentoval(a): David dostál

2.2.2016 15:23:17
Ne že by současná pravice byla rozumně volitelná, ale vysoké odvody z platu (polovina se superhrubé mzdy) a následně rovnostářské důchody jsou převážně politickým směrem levice. Takže o tom, jestli jste toho odvedli z vyšších platů státu více nebo méně, nemá cenu filozofovat. Půlka lidí z krajských měst má také nadprůměrné platy a odvádí mnohem více, než kolik kdy dostanou sami na svých důchodech. Tomu se říká solidarita, po které tak voláte - tedy VŠICHNI více příjmoví se skládají na důchody VŠEM nízkopříjmovým - ne že CELÁ REPUBLIKA se skládá na dřívější penzi NĚKOLIKA HORNÍKŮM, kteří si svou profesi vybrali dobrovolně, věděli o zdravotních rizicích a úpadku hornictví a dostali za to řádně zaplaceno v podobě nadprůměrné mzdy..

zdaneni práce, Komentoval(a): Radim

2.2.2016 20:44:57
Pane Dostál,vy jste přesně produkt závisti vypěstované 40 let komunismu.To co tu píšete jsou bludy.V době kdy nastupovali do zaměstnání horníci kterých se týká dřívější odchod do důchodu byly důchody horníků v 55letech takže nekecejte že věděli o úpadku hornictví atd.Ty důchody nám vzal Klaus později a nárok na ně nemají všichni ale jen ti kteří pracují delší dobu.Vy a paní Jarka by jste chtěli aby horníci v rámci solidarity dřeli a zemřeli dříve než dostanou důchod to by se vám asi hodilo.Prúměrný věk dožití u horníků je o 5-7 let nižší než u ostatních povrchových zaměstnanců.Potom můžete psát o solidaritě

zdaneni práce, Komentoval(a): Radim

2.2.2016 20:51:50
Pani Jarko,škoda že ženy od roku 1949 nesějí pracovat v dolech s vama by tam byla sranda to by jste chtěla určitě důchod hned druhy den po nástupu.Nezapomente že ty profese co jste napsala nerobi 1000m pod zemí

horníci, Komentoval(a): Pavel

3.2.2016 15:14:20
Zhruba od roku 1990 se ví, že hornictví čeká zánik. Dnes je rok 2016, tedy dnešním před-důchodovým horníkům (55) nebylo tehdy ani 30 let - celý život před sebou, možnost volby. Horníci z Kladna to pochopili a prostě začali dělat něco jiného...

horníci, Komentoval(a): David Dostál

3.2.2016 17:09:43
Pohledem na anketu výše je 95% lidí proti vašim předčasným důchodům ze státní kapsy...celý svět je zlý a závistivý, chudáci horníci :p

radim@centrum.cz, Komentoval(a): Radim

4.2.2016 16:41:55
Pane Dostál 90 procent není proti hornickým důchodům jen vy.S tím nic neuděláte už to schvaluje parlament.Chudáci nejsou horníci ale vy protože o tom můžete jenom kecat nic jiného asi neumíte.

radim@centrum.cz, Komentoval(a): Radim

4.2.2016 16:48:47
Pane Pavle,horníci z Kladna to nepochopili oni jim to tam prostě zavřeli.A horníci z Kladna kteří mají odpracované roky chodí taky do důchodu v 55letech.Apřectavte si že nám nejsou kráceny ani důchody předčasné o 3roky to u vás nehrozí protože mi jsme si to zapélatili většími odvody než jste odváděl vy tečka.....

re:, Komentoval(a): Jarka

5.2.2016 10:43:15
Že něco schvaluje parlament ještě neznamená, že je to správné či mravné - typicky se vláda snaží před volbami zalíbit (tak vzniklo třeba tzv. pastelkovné). Nejsem si jistá, nakolik se toto současné vládě vyplatí, protože pro jsou jen horníci a zbytek obyvatel ČR (10 000 000) je proti..

horníci, Komentoval(a): Radek Stojar

5.2.2016 13:46:42
Jak je na panu Radimovi vidět, hlavním problémem horníků je, že sebe samotné považují za jakousi nadřazenou kastu, která má na všechno nárok a všichni ostatní by se z nich měli posadit na pr**l.

horníci, Komentoval(a): Radim

5.2.2016 20:12:59
příspěvek smazán administrátorem (porušení pravidel slušného chování)

horníci, Komentoval(a): Radim

5.2.2016 20:20:41
Paní Jarko,jak vy víte že 10000000 je proti?Jste snad vědma?

re:, Komentoval(a): Jarka

6.2.2016 08:00:54
Mrkněte na anketu pod článkem - 96% proti...

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Snížení mimořádné valorizace důchodů

28.4.2023 Politika

Valorizace důchodů je velmi jednoduše procentuální navýšení všech důchodů. Stát valorizaci uskutečňuje každý rok. Průběh a výše valorizace jsou pak ukotveny v zákonech. Ačkoli existují jasně daná pravidla, dochází k neobvyklým situacím, jaké nastaly například letos, kdy byla valorizace novelou zákona snížena. Více informací naleznete v našem článku.

Maláčová chce zrušit slevu na dani pro ženy v domácnosti

5.10.2019 Politika

24 840 Kč – tolik činí roční sleva na dani z příjmu pro pracujícího muže za manželku v domácnosti. Podle Maláčové (ČSSD) si tyto peníze rodiny nezaslouží. Neměla by levice naopak rodiny podporovat a navrhovat např. společné zdanění manželů?

ČSSD opět upřednostnila seniory před rodinami s dětmi

23.3.2019 Politika

Zatímco průměrný důchod letos přesáhl 13 000 Kč a každoročně výrazně roste, nejčastěji vyplácená rodičovská činí necelých 8 000 Kč. Podle Maláčové v pořádku. Proč při dělení eráru vždy ostrouhají rodiny s dětmi?

Kupujete nový byt? ČSSD k Vám nastěhuje sociálně slabé

14.9.2018 Politika

ČSSD před komunálními volbami oprášila koncept desátku pro developery, kteří by museli přenechávat část nových bytů obcím pro sociálně slabé. Tvrdě pracovat a splácet hypotéku? Levice Vám k tomu přidá prima sousedy. 

Odbory chtějí zkrátit pracovní dobu

2.5.2018 Politika

Odbory požadují zvýšení minimální mzdy na 13 700 Kč, prodloužení zákonné dovolené na 5 týdnů a zkrácení týdenní pracovní doby na 37,5 hod. Rozumné požadavky vedoucí ke všeobecnému blahu zaměstnanců nebo levicový populismus?

Z naší bankovní poradny

Spoření, inflace a znehodnocení celoživotních úspor

2.1.2024 Spoření

Dobrý den, inflace rychlým tempem ničila naše celoživotní úspory. Bude i nadále bit ten, kdo si celý život spořil? Jak hodně letos úrokové sazby u spořicích účtů poklesnou? Děkuji

Dobrý den,

za vysokou inflaci v posledních letech mohly tyto 3 faktory:

situace ve světě (covid, války, narušení dodavatelsko-odběratelských vztahů a nedostatky zboží/surovin)minulá vláda neustále uplácející voliče dárečky (nekonečné dávky a podpory pro všechny) - vrhnutím velkého množství peněz do ekonomiky se všechny peníze znehodnotilycentrální banka a její měnová politika, resp. bývalý prezident, který si vybral a jmenoval aktuální složení rady ČNB (banka upřednostnila ekonomický růst před razantnějším tlumením inflace)

Letos se očekává další propad inflace ze současných 7,3% až na 2-3%. Úrokové sazby spořicích účtů budou tento trend velmi pravděpodobně kopírovat, tedy dojde k propadu úroků na spoření ze současných 6% třeba na polovinu. 

Poučení pro příště? Nevolit populisty (ani do parlamentu ani na hrad), kteří neustále slibují rozdávání peněz všem. Je samozřejmě vždy lákavější volit někoho, kdo slibuje vyšší dávky, dotace, důchody a snadná řešení komplikovaných problémů. Žádný oběd ale není zadarmo a tuto hostinu zaplatili především střadatelé v podobě znehodnocených celoživotních úspor. 

Bude i nadále bit ten, kdo si celý život spořil? V roce 2025 nás čekají další volby do Poslanecké sněmovny a většinu dle aktuálních preferencí mají bohužel populisté. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Vysoká inflace a měnová reforma

Dobrý den, nyní máme v ČR inflaci 16%. Jestli stoupne nad 20 % (predikce centrálních bankéřů ohledně inflace v poslední době byly vždy chybné a podstřelené - spíše se mi zdá že, se jednalo o zbožná přání, než odhady) a propíše se tento stav do očekávání lidí, začne se geometricky zvedat rychlost peněz v ekonomice, dle mého názoru - pak již nepomůže ani razantní zvýšení úrokových sazeb a kvantitativní stahování za cenu velké recese - v tomto případě konec měny a nějaká forma měnové reformy není nereálná. Zajímalo by mně, kde bere autor odpovědi jako ekonom takovou víru, že se měnová reforma nemůže nikdy stát, když tento scénář se u mnoha zemí v historii u ničím nepodložených měn stal. Jestliže se měnová reforma (dle autora) stát v žádném případě nemůže, v čem je dle jeho slov "strašení takovými nesmysly" nebezpečné? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

měnová reforma (tak jak ji známe z období komunismu) nebyla nástrojem ke snížení inflace. Jednalo se o cílené okrádání obyvatelstva. Zjednodušeně řečeno, komunisté nejprve všem (chudým i bohatým) vše sebrali (pomocí znárodnění firmy, pomocí měnové reformy peníze). Následně pak z těchto peněz financovali provoz nefungujícího státu až do pádu v roce 1989. 

Inflace se řeší jinými nástroji - úrokové sazby, kurz měny, fiskální politika. První dva nástroje má v gesci centrální banka, třetí nástroj náleží vládě/parlamentní většině. Pro snížení inflace je třeba držet vysoké úrokové sazby, silný kurz koruny a mít restriktivní fiskální politiku (co nejnižší deficit). Těmito nástroji si poradíte s libovolně vysokou inflací. Měnová reforma s tím nemá nic společného. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Práva zaměstnanců

Dobrý den, myslíte, že nová vláda bude stranit zaměstnavatelům a zavedou možnost výpovědi i bez udání důvodu pro zaměstnance? Nebo nějaké omezování práv zaměstnanců?

Dobrý den,

vláda koalic SPOLU a PirSTAN bude představovat demokratickou a prozápadně orientovanou vládu. Charakteristickým rysem demokratických západních států jsou nejvyšší možná práva zaměstnanců. Přestože mnozí demagogové šíří mezi lidmi strach ze západní demokracie a spásu hledají ve východních autokraciích, na otázku "kde se mají zaměstnanci lépe/kde mají zaměstnanci větší práva" existuje velmi jednoduchá odpověď. Na jedné straně máte země jako Čína, Rusko, KLDR, Venezuela a na straně druhé Německo, Francii a Británii. Rozdíl v právech zaměstnanců, v jejich životní úrovni, péči (zdravotnictví, ekologie, sociální politika) a materiálním zabezpečení je propastný. 

Témata jako "výpověď bez udání důvodu" nebo "délka výpovědní lhůty" nejsou v ČR vůbec aktuální. Naopak, od roku 2015 trpí ČR permanentním nedostatkem zaměstnanců. Nezaměstnanost je dlouhodobě pod přirozenou úrovní, máme více volných pracovních míst než je registrovaných uchazečů na úřadech práce. Zaměstnavatelé si svých zaměstnanců velmi váží neboť dobře ví, že náhrada se za každého odcházejícího pracovníka hledá velmi těžko. Výpovědní lhůta 2 měsíce je pro mnohé zaměstnavatele naopak příliš krátká (dostanete od zaměstnance výpověď na konci měsíce, další měsíc sháníte nového pracovníka a když se Vám zadaří, máte pouhý 1 měsíce na předání práce/zaučení, což ne vždy stačí). 

Od nové vlády se tak spíše dočkáme rozšiřování práv zaměstnanců (flexibilní a zkrácené úvazky, podpora zaměstnávání seniorů a invalidů, podpora matek po rodičovské, atd.), neboť v ČR chybí přinejmenším 0,5 mil. pracovníků napříč všemi obory. A chceme-li dostat více lidí do pracovního procesu, musíme podmínky zatraktivnit. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

Kupní síla

Kupní síla je termín, který často slyšíme v souvislosti s ekonomikou země, osobními financemi nebo měnovou politikou. Ale co to vlastně znamená, a proč je tak důležitá? V tomto článku se podíváme na základy kupní síly a její dopad na každodenní život.

Co je to kupní síla?

Definice: Kupní síla vyjadřuje množství zboží a služeb, které můžete koupit za určité množství peněz. S růstem inflace, když ceny zboží a služeb stoupají, klesá kupní síla peněz.

Měřítko: Často se měří v reálných platech, které jsou upraveny o inflaci, aby odrážely skutečnou hodnotu peněz.

Faktory ovlivňující: Mezi hlavní faktory patří inflační sazby, měnová politika, celková produkce země a mezinárodní obchodní vztahy.

Důsledky změn v kupní síle
Pro domácnosti

Výhoda: Při rostoucí kupní síle si lidé mohou dovolit více zboží a služeb, což vede ke zvyšování životní úrovně.

Nevýhoda: Pokles kupní síly může znamenat, že domácnosti budou muset šetřit nebo se vzdát některých výdajů.

Pro podniky

Výhoda: Rostoucí kupní síla může vést k vyšší poptávce po produktech a službách, což může stimulovat růst.

Nevýhoda: Klesající kupní síla může znamenat nižší prodeje a tím pádem i nižší zisky.

Pro ekonomiku

Výhoda: Stabilní nebo rostoucí kupní síla může podporovat ekonomický růst a stabilitu.

Nevýhoda: Rychle klesající kupní síla může signalizovat hospodářskou krizi nebo recesi.

Porozumění kupní síle je klíčem k pochopení širšího ekonomického kontextu a jeho dopadu na naše osobní finance. Správné monitorování a reakce na změny v kupní síle může pomoci jednotlivcům i podnikům lépe se přizpůsobit ekonomickému prostředí.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena