Rada nad zlato

30.9.2016 Aktuálně

Mezi velké hráče na poli finančního poradenství se řadí OVB Allfinanz, Partners, Fincentrum, Zfp Akademie a Broker Consulting. Studentský dokument Rada nad zlato poodhaluje zákulisí prvně jmenované firmy. Posuďte sami, jak moudré je svěřovat své peníze do rukou tzv. finančních poradců.

REKLAMA

Nekalé obchodní praktiky

Naši společnost trápí několik nešvarů v podobě obchodník praktik balancujících na tenké hraně podvodu. Podomní prodej, prodej po telefonu, pyramidové hry, Amway, tzv. Šmejdi či finanční poradenství. Lidé bohužel neustále věří na koláče bez práce (poradci nutící lidem nevýhodné zboží a produkty/účastníci pyramidových her) a zázraky (oběti kupující sady hrnců za deseti-tisíce či sjednávající si investiční pojištění od pochybných kravaťáků na ulici). Vybrané praktiky popisují naše tři články níže:

Běžný účet

Studentský dokumentární film Jakuba Charváta přináší pohled do zákulisí finančního poradenství z dílny OVB Allfinanz (ostatní firmy jsou na tom velmi podobně). Přestože máme divoká 90. léta dávno za sebou, nemalé skupině obyvatel ke vzbuzení absolutní důvěry stáčí stále pouze dobře vypadající oblek. Roky tvrdé práce a střádání úspor pak neváhají svěřit během pár minut zcela cizímu člověku, finančnímu poradci s profilem „včera čistil kanály, přes noc dostal školení a dnes radí lidem, jak nakládat se svými penězi“.

Poptávka generuje nabídku a dokud zde budou lidé, kteří si myslí, že někdo cizí to s jejich penězi myslí upřímněji než oni sami, do té doby se nepodaří vymýtit nekalé praktiky finančního poradenství. I přes veškerou snahu ČNB, která v posledních měsících začala udělovat nemalé pokuty finančním poradcům prezentujícím investiční produkty jako spoření. 

Koho chleba jíš, toho píseň zpívej

I finanční poradenství lze dělat poctivě a dobře. Základem je si svého finančního poradce osobně zaplatit a nakupovat dobrou radu a ne sjednání konkrétního produktu. Dnešní finanční poradci jsou financování provizně dle prodeje konkrétních produktů. Čím horší produkt, tím hůře se prodává a je třeba ho lidem tlačit přes poradce (osobní podporu prodeje). Tedy horší produkt má vždy vyšší provizi, neboť je nákladnější ho prodat. A finanční poradce, jednající ekonomicky racionálně (maximalizující svůj zisk), pak lidem sjednává ty nejméně výhodné produkty.

Běžný účet bez poplatků

Kdyby to bylo naopak a poradce si platil klient osobně. Za hodinové sezení by klient ze svého zaplatil 500-1 000 Kč a dostal by rady. Poradce by si mohl dovolit poradit skutečně dobře, protože by nebyl závislý na provizích z prodejů pochybných produktů. Pokud by poradil špatně, přišel by o své klienty a udělal si negativní reklamu. Část klientů by se navíc nad výdajem 500-1 000 Kč ze své kapsy pořádně zamyslela a zkusila po informacích více pátrat osobně a nakonec by se třeba bez finančního poradce zcela obešla.

A co si myslíte Vy? Je skutečně moudré svěřovat své úspory pochybným cizím lidem?

REKLAMA

ANKETA k článku Rada nad zlato

Důvěřuji finančním poradcům?

Počet odpovědí: 104

KOMENTÁŘE k článku Rada nad zlato

Přidejte nový komentář

Kaprhál, Komentoval(a): Martin

27.6.2022 08:23:26
V podstatě s myšlenkou článku lze souhlasit, ale autor by si ho měl po sobě přečíst než ho zveřejní a u některé věty popřemýšlet "co tím chtěl básník říci". Stylisticky trochu nepovedené a rozhodně by neškodilo, kdyby si autor zjistil více informací a neuváděl neúplné či zkreslené informace. Jinak k obsahu článku, je to tak, ale je to o lidech, u zmiňované společnosti a i jinde, jsou lidé a dokonce je jich většina (troufám si tvrdit), kteří jsou poctiví a slušní. Je to o lidech, všude, v každé firmě, na každém úřadu, v celé společnosti.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

TA: Roste podíl hypoték do 90 % LTV. Je za tím i rozvolnění dalších regulatorních limitů

18.4.2024 Aktuálně

V letošním roce banky častěji poskytují hyptéky s vyšším LTV.

MMB: Zvýšení úrokových sazeb

18.4.2024 Aktuálně

Moneta Money Bank přistoupila 18. 4. ke zvýšení úrokových sazeb u všech nabízených fixací o 0,2 % p.a.

Nejnižší nabízená sazba je tak na pětileté fixaci 4,94 % p.a.

MP: Snížení úrokových sazeb u Hypoúvěru a zvýšení slevy za doložení PENB

12.4.2024 Aktuálně

Modrá pyramida s platností od  11. 4. 2024 snižuje úrokové sazby Hypoúvěru o 0,4 % p.a., a to u všech fixací.

MMB: Zvýšení úrokových sazeb u 3Y a delších fixací

11.4.2024 Aktuálně

Moneta Money Bank přistoupila 11. 4. ke zvýšení úrokových sazeb na tříletých a delších fixacích.

KB: Snížení úrokových sazeb a zvýšení slevy za doložení PENB

10.4.2024 Aktuálně

Komerční banka s platností od 11. 4. 2024 snižuje úrokové sazby hypotečních úvěrů i Americké hypotéky o 0,4 % p.a. u všech fixací a současně navyšuje slevu za předložení PENB A / B na 0,2 % p.a. (dříve 0,1 % p.a.)

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Fond pojištění vkladů

Je nejdůležitější součástí Garančního systému finančního trhu v ČR. Z fondu pojištění vkladů probíhá výplata klientů zkrachovalých bank. 

Vklady na účtech u českých bank jsou pojištěny do 100 000 euro, resp. jejich ekvivalentu v českých korunách (cca 2,5 mil. korun). Pravidlo je nastaveno tak, že pojištěn je v každé bance součet vkladů jednoho klienta. Za samostatného klienta se považuje fyzická osoba (pod rodné číslo), nebo i firma (pod IČ). 

Pokud tedy máte v některé z bank více než 2,5 milionu korun, rozhodně byste měli své peníze rozdělit mezi více bank, nebo více rodných čísel, či IČ. Stačí tedy převést část peněz na manželku, či firmu. Zároveň může mít každý člověk pojištěné vklady ve více bankách v ČR, nebo EU.

Do Fondu pojištění vkladů přispívají všechny české banky, stavební spořitelny a záložny pravidelným odvodem určitého promile z výše vkladů jejich klientů. Tento fond momentálně disponuje prostředky přibližně ve výši 40 miliard českých korun. Poslední výplaty prováděl klientům malých institucí Sberbank, Československé úvěrní družstvo (dříve Akcenta záložna) a předtím Evropsko Ruská Banka. Ještě předtím větší výplata přes 10 miliard proběhla klientům Metropolitního spořitelního družstva.

Fond pojištění vkladů vyplácí náhradu na základě sdělení regulátora České národní banky, že konkrétní instituce není schopna dostát svým závazkům. Výplatu náhrad realizuje Garanční systém finančního trhu, který si zajistí od banky seznamy depozitních klientů. Vyplácí se zůstatek klienta k datu oznámení ČNB, sestávající z jistiny vkladu a naběhlých úroků k datu. Pro výplatu Garanční systém zpravidla najme některou z velkých bank s dostatkem poboček. Informace je zasílána na kontaktní údaje zkrachovalé banky či záložny. Pozor - výplata probíhá pouze po dobu 3 let, během kterých se musíte o své prostředky přihlásit!

Jak uvedeno výše, aktuálně má fond dostatek prostředků pro případné uspokojení klientů při krachu středně velké banky. A pokud by prostředky fondu nestačily, doplácet se bude ze státního rozpočtu, fond smí vydat dluhopisy anebo si může vypůjčit prostředky na finančním trhu prostřednictvím úvěru.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena