Banky.cz Články Spoření Velké porovnání spoření – červenec 2016

Velké porovnání spoření – červenec 2016

4.7.2016 Spoření

Dlouhé období nízkých úrokových sazeb nepřeje spoření. Přesto lze mezi bankami a družstevními záložnami nalézt velké rozdíly. I dnes je stále možné si nechat peníze úročit 1% na spořícím účtu bez výpovědní lhůty. Kde spořit a kterým bankám se naopak vyhnout?

REKLAMA

TOP Spořicí účty

Po květnovém snížení sazeb Air Bank a Equa bank o 0,25% se na první místo překvapivě dostává klasická velká banka – Raiffeisenbank. J&T Banka sazby neměnila, nicméně si i tak polepšila na krásné čtvrté místo díky poklesu úroků u ZUNO a Sberbank. Již tradičně uzavírá žebříček TOP7 Expobank s úrokem polovičním oproti vítězům, nicméně banka na oplátku nabízí toto úročení až do výše vkladu 13,5 mil. Kč (většina bank končí s lepším úročením nejvýše na 350 000 Kč). Kdo nabízí nejvýhodnější spořicí účet?

Raiffeisenbank (eKonto Flexi): 1,10% do 150 000 Kč při vedení běžného účtu, dále 0,10%, nad 1 mil. Kč 0,01%

Equa bank (Spořící účet HIT): 1,00% do 200 000 Kč při příjmu min. 10 000 Kč zasílaném na běžný účet (jinak 0,50%), dále 0,30%, nad 3 mil. Kč 0,01%

Air Bank (Spořící účet): 1,00% do 250 000 Kč při platbě kartou 5x měsíčně (jinak 0,50%), dále 0,20% (bez plateb 0,00%), s platbami je navíc úročen i běžný účet do 100 000 Kč sazbou 1,00%

J&T Banka (Clear deal): 0,85% bez omezení max. výše vkladu, výpovědní lhůta 3 měsíce, min. vklad 0,5 mil. Kč

Sberbank (FÉR spoření PLUS): 0,83% do 300 000 Kč při vedení běžného účtu (jinak 0,53%), dále 0,23%, nad 1 mil. Kč 0,01%

ZUNO (Spoření Plus): 0,70% do 200 000 Kč při vedení běžného účtu a neuskutečnění žádné odchozí platby ze spořícího účtu (jinak 0,40%), dále 0,40% (bez účtu/s platbou 0,20%)

Expobank (Spořící účet Garant): 0,50% do 13,5 mil. Kč, dále 0,10%

Úroky snížila taktéž družstevní záložna NEY SD blíže k úrovni bank, ale i zde platí úročení pro neomezeně velký vklad. Připomínáme, že u družstevních záložen je třeba 10% z vkladu investovat do kapitálu záložny (tyto peníze nejsou úročeny ani pojištěny proti úpadku družstva, ale máme za to nárok na podíl ze zisku záložny).

Stavební spoření ČS s bonusem 8 500 Kč

NEY SD (PRO budoucnost):1,30%

Artesa (Univerzal):1,08%

top termínované vklady

termínované vklady

Nabídka rozumných termínovaných vkladů se smrskla na pouhé 4 banky. Žebříček opustila ZUNO, která si zřejmě již pod taktovkou nového majitele naordinovala nižší úroky u spoření obecně.

J&T Banka (Clear deal): 1 rok = 1,10%, 2 roky = 1,40%, 5 let = 1,40%, min. vklad 0,5 mil. Kč

Expobank (IQ Maxi vklad): 1 rok = 0,60%, 2 roky = 0,70%, 3 roky = 0,80%, 4 roky = 0,90%, 5 let = 1,00%

Equa bank (Termínované vklady): 1 rok = 0,50%, 2 roky = 0,70%, 3 roky = 0,90%, 4 roky = 1,00%, 5 let = 1,10%

Fio banka (Termínovaný vklad): 1 rok = 0,50%, 2 roky = 0,60%, 3 roky = 0,80%, 4 roky = 1,00%, 5 let = 1,20%

Zatímco rozdíl úroků u spořících účtů mezi bankami a záložnami je poměrně zanedbatelný, u termínovaných vkladů je tomu naopak a dobrodružnějším povahám nelze než takovýto vklad s dvoj až trojnásobným úrokem doporučit. Oproti fondům a investicím na kapitálových trzích obecně je zde maximální ztráta zastropována na 10% a úrok je s alternativními investicemi minimálně srovnatelný (a navíc garantovaný předem).

NEY SD (Pro zhodnocení): 1 rok = 2,55%, 2 roky = 2,60%, 3 roky = 2,99%, 4 roky = 3,10%, 5 let = 3,15%, 7 let = 3,45%

Penzijní spoření od České spořitelny

Artesa (Standard): 1 rok = 2,25%, 2 roky = 2,48%, 3 roky = 2,93%, 4 roky = 3,02%, 5 let = 3,06%

Zlato, fondy, akcie, dluhopisy

V naší bezplatné bankovní poradně se množí dotazy na smysluplnost ukládání peněz do alternativních investic mimo klasické spořící účty a termínované vklady. Nejčastěji se ptáte na fondy, komodity a kapitálový trh. Pojďme si na úvod zrekapitulovat nejdůležitější investiční pravidlo:

Čím vyšší požadujete výnos, tím vyšší riziko musíte podstoupit.

Pojištěné na 100% hodnoty proti jakékoliv ztrátě jsou pouze bankovní vkladu do výše ekvivalentu 100 000 EUR (cca 2,7 mil. Kč). Vklady u družstevních záložen jsou do stejného limitu pojištěny na 90% hodnoty. Veškeré investiční produkty pojištěné nejsou a z logiky věci ani být nemohou (u investic spekulujeme na předem neznámý výnos, tedy musíme podstoupit určité riziko – jinak by se jednalo o perpetum mobile na peníze).

Jsme-li ochotni podstoupit riziko ztráty, je třeba ještě uvážit poplatkovou nákladovost investice. Zatímco bankovní vklady jsou bezplatné (úrok 1% znamená, že skutečně obdržíme 1%), investice zpoplatněné jsou a mnohdy ne málo. Fondy si účtují obvykle roční poplatek za správu investovaných peněz, a pokud je očekávaný výnos 2% (v reklamním prospektu tučně na nejviditelnějším místě) a poplatek 1% (malým písmem pod čarou), budeme na tom ve výsledku stejně jako u spořících účtů. Zlato na sebe váže transakční náklady na koupi a prodej (něco stojí zlato koupit, někde ho fyzicky skladovat a nakonec prodat). To může být i 2x 10-20%. Tedy pokud bychom jeden rok koupili a druhý prodali, s pravděpodobností hraničící s jistou proděláme na poplatcích. Nákup akcií a dluhopisů vyžaduje hlubší znalost trhů a dlouhodobé sledování reálií. Na burze jsou dvě skupiny investorů: ti kteří vydělávají a ti kteří prodělávají (jedna skupina musí dotovat druhou, nemohou vydělávat všichni). Pud sebezáchovy by laikovy měl velet vyhnout se burze, pakliže se dobrovolně nechce připojit ke skupině prodělávajících investorů.

Neznehodnocuje inflace mé úspory?

inflace

Momentálně nikoliv, pakliže máme vklady úročeny min 0,4%, což by nemělo být obtížné – výše uvádíme nespočet produktů s vyššími sazbami. Úrok 1% vypadá na první pohled velmi nízký, ale v dnešní době téměř nulové inflace stále vyděláváme podobně, jako když byly úroky před lety 3% a inflace přes 2%.

Bankovní vklad nebo investice?

Stále přemýšlíme, je-li lepší zvolit klasický bankovní vklad nebo investice? To bude pro každého jiné. Nemalá část lidí je risk-averzní a bude povětšinou volit 100% jistotu a nižší výnos oproti možnému riziku ztráty a potenciálně vyššímu výnosu. Risk-neutrální jedinci a vyhledávači rizika budou naopak preferovat jiné přístupy. Důležité je mít z uložených peněz radost a nebudit se každou noc strachy z možné ztráty. To za potenciální procento zisku navíc nestojí. 

REKLAMA

ANKETA k článku Velké porovnání spoření – červenec 2016

Investujete do zlata, fondů, akcií či dluhopisů?

Počet odpovědí: 307

KOMENTÁŘE k článku Velké porovnání spoření – červenec 2016

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

[AKTUÁLNĚ] Česká spořitelna přestala zakládat vkladní knížky

10.4.2024 Spoření

Česká spořitelna definitivně ukončila možnost zakládání vkladních knížek pro nové klienty. Dříve založené knížky banka rušit nebude, peníze z vkladních knížek nikam převádět nemusíte. Jedinou bankou s možností založení nové vkladní knížky zůstává ČSOB, a to pouze na pobočkách České pošty.

[AKTUÁLNĚ] Aktuální výše úroků na spořicích účtech

9.4.2024 Spoření

V souvislosti s poklesem základní sazby v ekonomice se spustila lavina snižování úroků na bankovních i spořitelních spořících produktech. Týká se především spořicích účtů, ale zasáhla i výhled v oblasti termínovaných vkladů. Banky čekají přesun peněz právě na „termíňáky“, investiční společnosti ale vidí velkou příležitost zvýšit zájem Čechů o investování.

Inflace klesla na 2 %. Jak to ovlivní spoření a hypotéky?

15.3.2024 Spoření

Inflace klesla v únoru 2024 na 2 %, z lednových 2,3 %. O celoplošné překonání vysoké inflace se sice ještě nejedná, ale už nyní můžeme pozorovat změny u spoření i hypoték. Podívejme se na vše podrobněji.

Možnosti spoření u spořicích účtů a termínovaných vkladů

30.1.2024 Spoření

Když se řekne spořicí nástroje, většině z nás se jako první vybaví spořicí účty a termínované vklady. Jak fungují? Jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody? A jaké jsou mezi těmito nástroji největší rozdíly?

Porovnání a hodnocení různých způsobů spoření

1.1.2024 Spoření

Spoření je nedílnou součástí finančního plánování a finančně zdravého života. Bez rezervy, v podobě peněz odložených stranou, se nežije vůbec snadno. Čemu čelí lidé bez úspor? A jaké jsou největší výhody pravidelného spoření? Podíváme se na produkty krátkodobého a dlouhodobého spoření s časovou vázaností, i bez ní. Porovnáme a zhodnotíme všechny v současnosti dostupné spořicí produkty, nastíníme i možnosti investování.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Daňové zvýhodnění

Daňové zvýhodnění je výhoda poskytnutá státem, která umožňuje jednotlivcům nebo podnikům snížit svou daňovou zátěž. To může být ve formě snížení daně, odpočtu daní, nebo úlevy od daní. Daňová zvýhodnění mohou být zaměřena na podporu určitých činností, jako je investování do výzkumu a vývoje, nebo na podporu sociálních cílů, jako je poskytování dostupného bydlení.

Daňová úleva pro podniky

Investice do výzkumu a vývoje: Podniky, které investují do výzkumu a vývoje, mohou být oprávněny k daňovým úlevám. Tyto úlevy mohou být ve formě přímého snížení daně, nebo odpočtu nákladů na výzkum a vývoj od daně.

Poskytování pracovních míst: Některé země nabízejí daňová zvýhodnění podnikům, které vytvářejí nová pracovní místa, zejména v oblastech s vysokou nezaměstnaností.

Investice do ekologicky šetrných technologií: Podniky, které investují do ekologicky šetrných technologií, mohou být oprávněny k daňovým úlevám.

Daňová úleva pro jednotlivce

Hypoteční úroky: V některých zemích mohou jednotlivci odečíst úroky zaplacené na hypotéku od svých daní.

Příspěvky na penzijní spoření: Příspěvky na penzijní spoření mohou být odečteny od daní.

Darování charitativním organizacím: Darování peněz nebo majetku charitativním organizacím mohou být také odečteny od daní.

Daňová zvýhodnění mohou mít významný dopad na ekonomiku a společnost, protože mohou podporovat investice a růst, a mohou pomoci dosáhnout sociálních cílů.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena