Hypotéka - strana 14

REKLAMA

Přinese zvýšení sazeb ČNB také dražší hypotéky? Dost možná to tak nebude

26.2.2020 Hypotéka

Nečekané. Takové bylo únorové rozhodnutí České národní banky (ČNB) o tom, že zvýší úrokové sazby. Řada médií a analytiků začala v té souvislosti ihned spekulovat o zdražení hypoték. Jenže je docela možné, že k němu vůbec nedojde.

Boj o statistiky: podle ČNB je propad hypoték nadhodnocený

17.2.2020 Hypotéka

Pouze 3,2 procentního bodu. Tak malý rozdíl ve statistikách stačil k tomu, aby vyvolal reakci České národní banky. Podle dat Hypoindexu totiž loni spadl objem nových hypoték o 16,8%. Představitelé centrální banky s tím ale nesouhlasí. Tvrdí, že částka, kterou banky půjčily lidem na bydlení, klesla „pouze” o 13,6%.

Lidé si loni na bydlení půjčili o 36 miliard méně než v roce 2018

3.2.2020 Hypotéka

O téměř 17%. Tak výrazně loni spadl objem nových hypoték. Ukázaly to aktuální statistiky, podle kterých si lidé v prosinci půjčili na bydlení zhruba 18 miliard korun. Za celý rok 2019 tak banky rozdaly hypotéky v hodnotě necelých 182 miliard korun. To je o téměř 37 miliard méně než v roce 2018.

Hypotéky odstartovaly rok zdražováním. Banky tím testují trh

29.1.2020 Hypotéka

Jedna až dvě desetiny nahoru. Takovým způsobem zvyšují úroky u hypoték některé banky. Jen v první půlce ledna se k tomu odhodlali čtyři poskytovatelé a pokračovali tak ve zdražování z loňského prosince. Naopak do zlevnění se bankám příliš nechce.

Na refinancování má letos nárok 130 tisíc lidí. Můžou si tak výrazně zkrátit splácení

20.1.2020 Hypotéka

Zhruba 130 tisíc. Takový je počet lidí, kterým letos končí fixace hypotéky a můžou požádat o refinancování hypotéky. U něj zpravidla dostanou lepší úrok, než jaký jim nabídne jejich stávající poskytovatel. Za rok díky tomu ušetří tisíce korun.

Wüstenrot zvažuje zpětné hypotéky. Mají pomoci hlavně starším klientům

6.1.2020 Hypotéka

Rok 2020 může přinést na český hypoteční trh jednu velkou novinku – zpětné hypotéky. Zástupci společnosti Wüstenrot nedávno přiznali, že o tomto produktu uvažují. A podobné řešení do budoucna nevylučují ani další poskytovatelé.

Hypotéky v roce 2019: přinesly zlevnění, pokles zájmu i naději pro mladé

1.1.2020 Hypotéka

Rok 2019 byl pro hypoteční trh v několika ohledech přelomový. Výrazně opadl zájem o nové úvěry, průměrná výše hypotéky poprvé překonala 2,5 milionu korun a na trhu se opět objevily půjčky s úrokem pod 2 %. Podívejte se proto na největší změny, které rok 2019 přinesl do světa českých hypotečních úvěrů.

Nenechte staré dluhy, aby vám zkazily šance na hypotéku. Víme, jak získat výpis z registru dlužníků

23.12.2019 Hypotéka

Máte dostatečné úspory i dost velký příjem, a tak požádáte o hypotéku. Jenže banka vaši žádost zamítne. Objeví totiž u vašeho jména negativní záznamy v registrech dlužníků. A neřeší, že jsou třeba 3 roky staré. Do podobné situace se může dostat každý. Proto vám řekneme, jak získat výpis z registrů dlužníků i jak požádat o výmaz z registru SOLUS.

ČNB zvažuje další zpřísnění pravidel pro hypotéky. Rozhodne vývoj cen nemovitostí

9.12.2019 Hypotéka

Zatím ještě podmínky pro poskytování hypoték nezpřísníme. Brzy se to ale může změnit. Takovou zprávu poslala ze svého listopadového zasedání Bankovní rada České národní banky. Podle ní závisí úprava podmínek zejména na tom, jak se bude vyvíjet nadhodnocení cen nemovitostí.

Banky nabízejí hypotéky se splatností až 40 let. ČNB je proti

2.12.2019 Hypotéka

Při nástupu do prvního zaměstnání si vzít hypotéku a při odchodu do důchodu ji doplatit. I tak může fungovat jeden ze současných trendů na hypotečním trhu – úvěry se splatností 40 let. Nabízí je stále víc poskytovatelů. I přesto, že Česká národní banka s takovým postupem nesouhlasí.

REKLAMA

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena