Hypotéka - strana 7

REKLAMA

Mezigenerační hypotéky: podle bank řešení krize, podle ČNB cesta do pekel

8.11.2021 Hypotéka

S rostoucími cenami nemovitostí přibývá i počet lidí, kteří si nemohou bydlení ve vlastním dovolit. Na hypotéku v potřebné výši totiž nedosáhnou. Česká spořitelna proto přišla s myšlenkou, že začne nabízet splatnost až 40 let. V současné době je přitom maximální doba splácení zpravidla o deset let nižší.

Útok na 3% hranici začíná. Úroky hypoték vyskočily za jediný měsíc o desetinu

11.10.2021 Hypotéka

„Předpokládáme, že se na konci roku bude průměrný úrok hypoték pohybovat okolo 3 %.” Taková byla předpověď bankovních analytiků předloni, loni i začátkem tohoto roku. Zatímco v předchozích dvou letech se zdaleka nesplnila, letos k tomu může být opravdu blízko. Hypotéky totiž zdražují už od února. A stále rychleji.

Výpočet bonity? Roli hrají příjmy, výdaje i vaše pohlaví

15.9.2021 Hypotéka

Dá mi banka hypotéku, jakou potřebuji? Nebo odejdu s prázdnou? To jsou otázky, kterou řeší každý žadatel o hypoteční úvěr. O tom, jaká bude odpověď, rozhoduje několik faktorů. A jedním z nejdůležitějších je vaše bonita. Proto vám řekneme, co tento pojem znamená a z čeho výpočet bonity vychází.

Zdražování hypoték zrychluje. V červenci úrok vyskočil na 2,23 %

30.8.2021 Hypotéka

Je to tu. Předpovídané zdražování hypoték se začíná velmi výrazně projevovat. Průměrná úroková sazba v červenci podle aktuálních dat vzrostla o desetinu procentního bodu. To je nejrychlejší růst za poslední 3 roky.

ČNB znovu zvýšila sazby. Éra levných hypoték skončila

18.8.2021 Hypotéka

Hypotéky už několik měsíců v řadě zdražují. Další ranou pro tyto půjčky bylo nedávné zvýšení sazeb České národní banky. Analytici odhadují, že úrok do konce roku dosáhne nebo se výrazně přiblíží 3 %.

Vlastní bydlení? Bez hypotéky na něj dosáhnete za 56 let

5.8.2021 Hypotéka

Našetřit si na vlastní bydlení je rok od roku těžší. Zatímco na konci roku 2019 k tomu stačilo „jen” něco přes 118 průměrných měsíčních platů, na konci minulého roku už to bylo přes 130 platů. Doba spoření se tak o rok prodloužila. Vyplývá to z údajů, které nedávno zveřejnila Modrá pyramida.

Úroky u hypoték rychle rostou. Za 5 měsíců o 0,2 procentního bodu

2.8.2021 Hypotéka

Prudký nárůst. Tak vypadá v posledních měsících křivka, která ukazuje vývoj úrokových sazeb u hypoték. V červnu si je mohli lidé sjednat s průměrnou sazbou 2,13 %. Úroky se tak dostaly na úroveň, na které byly naposledy zhruba před rokem.

Úroky hypoték se vrací nad 2 %. Zájem přesto neklesá

22.7.2021 Hypotéka

Přesně půl roku. Tak dlouho vydržela průměrná úroková sazba nových hypoték pod hranicí 2 %. V květnu se nad ni opět vrátila, když vyskočila na 2,06 %. Přesto byl tento měsíc pro banky druhý nejúspěšnější v historii.

Vyšší poplatky za předčasné splacení hypotéky? Můžou být až 3 % ze zbývajícího úvěru

21.7.2021 Hypotéka

Zaplatit za předčasné splacení hypotéky desítky tisíc korun. Bez ohledu na to, kdy a u jaké banky jste smlouvu uzavřeli. I to se může brzy stát realitou. Poslanecká sněmovna projednává úpravu zákona o spotřebitelském úvěru, která chce poplatky za předčasné splacení hypotéky výrazně zvýšit.

Konec dlouhých fixací hypotéky? Banky u nich chtějí přitvrdit

5.7.2021 Hypotéka

Vyšší úrokové sazby nebo dokonce úplné zrušení. I to hrozí dlouhým fixacím hypoték. Bankám se totiž nelíbí nárůst předčasně splacených a refinancovaných úvěrů z posledních let. Stěžují si, že na tom každoročně prodělávají i stovky milionů korun. A právě dlouhé fixace hypoték jsou pro ně nejrizikovější.

REKLAMA

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena