Půjčka - strana 6

REKLAMA

Půjčky v rodině? Třetině lidí se kvůli nim zhoršily vztahy s blízkými

12.7.2021 Půjčka

Od příbuzných, od přátel i od sousedů. Přesně tak si často půjčují Češi a Moravané. Ukázal to nedávný průzkum Sberbank. Ne vždy je to ale nejlepší řešení. Ve třetině případů totiž vedou půjčky mezi příbuznými ke zhoršení vztahů v rodině.

Půjčka pro studenty – je něco jinak, když žadateli nebylo ještě ani 21?

18.6.2021 Půjčka

Banky i nebankovní společnosti rády půjčují lidem v produktivním věku, tedy těm, co mají práci, úspěšně podnikají, případně jsou na rodičovské dovolené, ale předpokládá se, že se hned po ní úspěšně vrátí k výdělečné činnosti. Zákon sice dovoluje zadlužení lidem od 18 let, jenže v tomto věku zdaleka ne všichni ukončili vzdělávání, tudíž ani nemívají pravidelný příjem. Jak je to s půjčkami pro studenty, jak se k nim poskytovatelé stavějí a mají tyto úvěry nějaké zvláštnosti či kategorie?

Půjčka pro OSVČ nebo spotřebitelský úvěr?

17.6.2021 Půjčka

Půjčky pro OSVČ jsou speciální kategorií půjček spadající do úvěrů na podnikání (tedy půjčky pro živnostníky). Ty nejsou nijak propojeny s podmínkami a zákonnou úpravou spotřebitelských úvěrů. V podstatě s nimi nemají nic společného – snad jen to, že jde o půjčku peněz. 

Lidé splácejí hůř než před pandemií. Poskytovatelé jsou přesto v klidu

14.6.2021 Půjčka

Následky koronavirové pandemie se projevují, nesplácených úvěrů přibývá. Přesně to vyplývá z údajů České národní banky. Podle jejích dat měli na konci prvního čtvrtletí lidé problémy se splácením u 5,5 % spotřebitelských úvěrů. O rok dřív to přitom bylo jen u zhruba 4 % půjček.

Půjčka pro důchodce aneb jak a proč banky (ne)půjčují klientům nad 65-70 let

3.6.2021 Půjčka

Půjčka pro důchodce je stále častěji využívaným typem spotřebitelského úvěru. Podívejte se, proč tomu tak je, čím se půjčky důchodcům vyznačují. Jsou půjčky k mání pro všechny důchodce, i ty invalidní, či jak je to s hypotékami. Je seniorská půjčka doménou jen nebankovních společností, anebo se dá získat i u banky?

7 největších chyb, na které si musíte dát pozor při výběru a splácení půjčky

17.5.2021 Půjčka

Každý někdy potřebuje řešit nečekané výdaje. Nebo jen zjistí, že ty plánované výdaje jsou nad jeho síly. V takových případech přichází na řadu půjčka. A s ní také spousta chyb a nástrah, které na vás čekají. A které můžou zdánlivě výhodný úvěr dost prodražit.

Zonky má za sebou rekordní měsíc. Lidé si půjčili přes 600 milionů

19.4.2021 Půjčka

Míříme do černých čísel! Takovou zprávu nedávno zveřejnila peer to peer platforma Zonky. V březnu zažila rekordní měsíc v historii a minulý rok se jí podařilo meziroční ztrátu snížit o 91 %. Letos by se tak mohlo Zonky poprvé dostat do plusu.

Vznikají nové půjčky od lidí firmám. Inspiroval je i koronavirus

22.3.2021 Půjčka

„Lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem.” S tímto sloganem vstoupila v roce 2015 na trh peer 2 peer půjček platforma Zonky. Nyní se možná dočkáme podobného hesla. Jen místo lidem v něm poputují půjčky k firmám. Právě to je cíl nového projektu Nafirmy.cz.

Výsledky moratoria: problémy se splácením jsou jen ve 3 % případů

1.2.2021 Půjčka
Obavy byly zbytečné. Tak se dají shrnout data České národní banky, která ukazují situaci u bankovních úvěrů po konci plošného moratoria z minulého roku. Podle zveřejněných údajů totiž lidé přestali splácet pouze necelá 3 % z půjček, u kterých loni požádali o odklad splátek kvůli dopadům koronavirové pandemie.

Lidé si letos na Vánoce půjčovali méně. Z opatrnosti i kvůli zavřeným obchodům

4.1.2021 Půjčka

Propad až o desítky procent. Takový byl podle některých poskytovatelů rozdíl v zájmu o předvánoční půjčky v porovnání s předchozím rokem. Lidé si méně půjčovali hlavně kvůli současné situaci a obavám z budoucnosti. Paradoxně se ale našli i tací, kteří po předvánoční půjčce sáhli právě kvůli aktuálnímu nedostatku peněz.

REKLAMA

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena