Banky.cz Články Hypotéka Úroky hypoték se vrací nad 2 %. Zájem přesto neklesá

Úroky hypoték se vrací nad 2 %. Zájem přesto neklesá

22.7.2021 Hypotéka

Přesně půl roku. Tak dlouho vydržela průměrná úroková sazba nových hypoték pod hranicí 2 %. V květnu se nad ni opět vrátila, když vyskočila na 2,06 %. Přesto byl tento měsíc pro banky druhý nejúspěšnější v historii.

REKLAMA

Průměrný úrok hypotečních úvěrů se nad 2 % vrátil poprvé od loňského října, kdy byl 2,02 %. Od té doby začínaly sazby jedničkou. Nejníž přitom byly letos v únoru, kdy klesly až na 1,93 %.

Od té doby úroky u hypoték zvolna stoupaly a v květnu vyskočily na 2,06 %. Tedy o 0,08 procentního bodu výš než v dubnu.

Letos může padnout i 3% hranice

Růst sazeb a návrat nad 2% hranici experti čekali už od konce minulého roku.

Kvůli zdražování zdrojů totiž stoupaly náklady bank na zajištění hypotečních úvěrů. Světové mezibankovní sazby, za které si banky půjčují peníze k zajištění hypoték, poskočily za poslední rok o víc než 1 %.

Dá se proto čekat, že zdražování zdaleka nekončí. Do konce roku se můžou průměrné sazby dostat na 2,5 %.

A podle některých expertů se přiblíží dokonce ke 3 %, kde byly naposledy začátkem roku 2019.

Ke zdražení přispívá i inflace

Dalšímu zdražování hypoték nahrává hned několik faktorů.

Kromě už zmíněné ceny zdrojů je to například postup České národní banky. V červnu zvýšila svou základní sazbu o 0,25 procentního bodu. Také tato sazba ovlivňuje úroky u půjček na bydlení.

Centrální banka navíc plánuje letos ještě sazby zvyšovat, aby zastavila zrychlující inflaci.

Je to přitom poprvé od loňského února, co k takovému kroku přistoupila. Od vypuknutí koronavirové krize totiž centrální bankéři tlačili úrokové sazby dolů.

Chtěli tím snížit úroky u půjček a povzbudit ekonomiku.

Květen byl 2. nejsilnější měsíc v historii

Nejlepší hypotéka online

I díky snižování sazeb centrální banky postupně klesaly také úroky u půjček na bydlení. A to vedlo k nečekaně velkému zájmu právě o hypotéky.

Minulý rok banky lidem půjčily dokonce přes 254 miliard korun. O téměř 30 miliard tak překonaly dosud rekordní roky 2016 a 2017.

Poptávka po hypotékách rostla už od léta. Z 19 miliard, které si lidé půjčili na bydlení v srpnu, vystoupal objem těchto úvěrů až na prosincových 29,5 miliardy.

Začátek letošního roku na tato čísla navázal. A brzy je dokonce ještě překonal.

Už v březnu si lidé prostřednictvím hypoték půjčili rekordních 44,7 miliardy korun. Dubnové údaje se pak zastavily na částce 39,2 miliardy.

Obě hodnoty přitom nemají v historii českého trhu obdoby – dosud se měsíční objem hypoték vždy držel pod 30 miliardami korun.

Další rekordní rok je před námi

Zájem o hypoteční úvěry neklesá ani přesto, že úroky zvolna rostou. Potvrdila to i květnová čísla. Lidí se totiž v tomto měsíci půjčili hned 40,6 miliard korun. To je druhá nejvyšší částka v historii.

Jen za prvních pět měsíců roku tak lidé podepsali hypoteční smlouvy na víc než 179 miliard korun. To je jen o 2 miliardy méně než za celý rok 2019!

Vše tedy nasvědčuje tomu, že loňský rekord brzy padne.

Odolá hranice 400 miliard?

Koncem května zbývalo do překonání rekordního loňského roku jen necelých 75 miliard korun. Stačí tedy, aby si lidé každý měsíc půjčili necelých 11 miliard.

Nejlepší hypotéka online

Reálnější ale je, že si lidé budou půjčovat výrazně víc. A nezastaví je ani postupné zdražování. Vždyť za posledních 12 měsíců klesl měsíční objem nových hypoték pod 20 miliard pouze jednou.

Reálně se proto dá letos čekat útok na metu 300 miliard korun.

A pokud se průměrný měsíční objem hypoték udrží nad 30 miliardami korun, budou údaje na konci roku atakovat dokonce hranici 400 miliard.

Velká poptávka nahrává zdražování

Otázkou je, jak se na obrovském zájmu o hypotéky projeví další růst úrokových sazeb.

Je pravděpodobné, že kvůli němu zájem o půjčky na bydlení poněkud ochladne. Rozhodně ale ne tolik, aby to banky přimělo ke snížení sazeb.

Pokud tedy o hypotéce uvažujete, raději příliš neváhejte. V příštích měsících totiž úrokové sazby dál porostou. A návrat pod 2 % je podle všeho v nedohlednu.

Neznamená to ale, že se musíte spokojit s drahou půjčkou. Přestože řada bank v současnosti nabízí úroky okolo 2,5 %, najdou se i poskytovatelé, kteří vám nabídnou o několik desetin nižší sazbu.

Stačí jen využít hypoteční kalkulačku a porovnat si všechny aktuální nabídky na trhu. Snadno tak zjistíte, která hypotéka se vám nejvíc vyplatí.

REKLAMA

ANKETA k článku Úroky hypoték se vrací nad 2 %. Zájem přesto neklesá

Překoná letos průměrná úroková sazby u hypoték 3%?

Počet odpovědí: 102

KOMENTÁŘE k článku Úroky hypoték se vrací nad 2 %. Zájem přesto neklesá

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Odhad ceny nemovitosti nejen pro hypotéku

18.4.2024 Hypotéka

Plánujete žádat o hypotéku? Nebo prodáváte či kupujete nemovitost, případně vás čeká dědické řízení? V těchto případech se pravděpodobně neobejdete bez odhadu ceny nemovitosti. Jak odhad probíhá, jaké faktory mají vliv na odhadní cenu a jaká jsou specifika bankovního odhadu nemovitosti?

Konsolidace: Ušetřete sloučením hypotéky a dalších půjček

12.4.2024 Hypotéka

Potřebujete si udělat pořádek v rodinném rozpočtu a současně snížit celkové výdaje za splátky úvěrů? Vhodným řešením je konsolidace. Sloučením více půjček do jedné ušetříte nemalou částku na poplatcích. A nejen to. Přečtěte si, co obnáší konsolidace úvěrů, jaké půjčky je možné sloučit a jaké výhody konsolidace přináší.

[AKTUÁLNĚ] Nemovitosti výrazně podraží. Očekává se růst cen o 12-15 %

3.4.2024 Hypotéka

Po dvou letech útlumu se realitní trh chystá na oživení. S klesajícími úrokovými sazbami hypoték se zvyšuje poptávka po bydlení. A ceny nemovitostí pravděpodobně prudce vzrostou. Češi mají hlad po vlastním bydlení, a klesající sazby podněcují poptávku po realitách. To se zákonitě neobejde bez vlivu na nabídkové ceny bytů a domů, až na jedinou výjimku.

Alternativní financování bydlení: 4 způsoby, jak financovat bydlení bez banky

3.4.2024 Hypotéka

Úroky u hypoték blížící se k 6 % a stále dražší nemovitosti. Kombinace, která řadě lidí zkomplikovala plány na pořízení vlastního domu či bytu. A přiměla je k pátrání po alternativním financování bydlení. Možností je přitom několik a každá má své plusy i minusy.

Co byste měli vědět, pokud chcete o hypotéku žádat jako samoživitelka?

2.4.2024 Hypotéka

Hypotéka je závazek na dlouho dopředu, ukrajuje každý měsíc velkou část rozpočtu, Když přijde na rozpočet samoživitelů, který je i bez ní dost napjatý, může nastat problém. I přesto se najde řada samoživitelů, kteří mají příjem slušný a o hypotéku žádají. Kdy na ni mají šanci dosáhnout?

Z naší bankovní poradny

Refixace hypotéky a zhoršení bonity

Dobrý den, nevíte prosím, jak zkoumá Hypoteční banka u refixace bonitu klienta? Příští rok končí fixace a můj zdravotní stav se výrazně zhoršil. Nevím jak by banka případně zhodnotila příjem formou invalidního důchodu a nějakého menšího výdělku na částečný úvazek. Na druhou stranu jsem mladý člověk, kde změnu zdravotního stavu a bonity banka neočekává a se splátkami nebyl nikdy problém, zbývající jistina je už malá (cca 1,2 mil. Kč). Takovouto částku lze již půjčit i jako půjčku na cokoliv a vidím na nich někdy i lepší úroky než u hypoték. Opět ale bude banka požadovat doklad o příjmu, což bude asi příští rok problém, pravděpodobně budu na invalidním důchodu a 0,3 úvazku. I když mi moje banky v internetovém bankovnictví nabízí “výhodné půjčky do 1,2mil do 15 minut na účtu” tak asi stejně člověk musí poslat doklad o příjmu. Konec fixace je vice než za rok, je čas, a úroky klesají. Ale rád bych zvážil všechny možnosti. Děkuji za jakoukoliv radu.

Dobrý den,

při refixaci hypotéky se znovu neověřuje bonita dlužníka, vstup do invalidního důchodu ani snížení příjmů nemůže být důvodem pro zesplatnění úvěru. Banka Vám nabídne úrokovou sazbu pro další období. Přinejhorším bude úrok o pár desetinek vyšší. Refinancování hypotéky u jiné banky nedoporučuji (zde by se již bonita ověřovala). Taktéž nelze doporučit refinancování hypotéky neúčelovou půjčkou. Mimo ověřování bonity je třeba zvážit i maximální splatnost úvěru (hypotéka až 30 let, půjčky obvykle do 10 let). Čím kratší splatnost, tím vyšší měsíční splátka. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků.

Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například:

věk,příjemči bonita.

Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem.

Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny.

V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy.

Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá.

Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky.

Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena