Banky.cz Půjčky

Půjčky

Porovnejte si bankovní produkty Půjčky

Co je to půjčka?

Jednorázově čerpaný účelový i neúčelový úvěr pro spotřebitele (občana) v řádech desetitisíců, maximálně  statisíců korun. Větší účelové půjčky bývají zpravidla určeny na investice - např. nákup auta, vybavování domácnosti, nebo drobnější opravy nemovitosti (interiéru). Menší neúčelové půjčky či úvěry lidé nejčastěji využívají na věci spotřebního charakteru (dárky, dovolená, nový nábytek či obří televize). 

Jaký úrok zaplatím z vypůjčených peněz?

Úrok z půjčky u banky nebo slušné nebankovní společnosti dosahuje obvykle 5-20% ročně. Aktualizovaný přehled všech bankovních půjček na českém trhu najdete v našem srovnání na https://www.banky.cz/prehled-a-porovnani/pujcka/.  Přehled půjček můžete filtrovat podle účelu, řadit jej podle výše úroku, výše splátky, či podle poplatků spojených s úvěrem.

Výše úrokové sazby se liší dle výše půjčky, účelu, doby splácení a bonity klienta. Různou výši úroku také uplatňují banky a nebankovní instituce. Splácení půjčky věřitel umožňuje nejčastěji v období 12-72 měsíců. Na poskytování půjček se vztahuje zákon o spotřebitelském úvěru. Banka musí důkladně prověřit příjmy a finanční možnosti klienta a požadavek na splácení půjčky i s úroky musí odpovídat schopnostem budoucího dlužníka.  V případě kdy klient požaduje půjčku předčasně splatit, nebo refinancovat je věřitel povinen to umožnit.

Dobrá půjčka či spotřebitelský úvěr by neměly být kromě sjednaného úroku nadále zatíženy poplatky za sjednání a vedení úvěru a dalšími podmínkami v podobě nutnosti zřídit si další produkty (např. běžný účet). 

Pokud jsou s úvěrem přesto spojeny tyto dodatečné náklady, orientujte se místo úroků radši dle RPSN (poskytovatel úvěru má zákonnou povinnost toto uvádět), což je kalkulace % celkových ročních nákladů na úvěr (úrok + poplatky + poplatky za další povinně sjednané produkty).

Spotřebitelský úvěr je půjčka pro občana, nepodnikatele

Spotřebitelský úvěr, jak už název sám napovídá, je ve valné většině používán na spotřebu. To je v rozporu se zdravě fungujícími osobními a rodinnými financemi, kdy má smysl si brát úvěr pouze na věci investičního charakteru. Půjčku nebo úvěr byste tak měli čerpat např. pořízení či opravu bydlení, na auto, nebo na pořízení čehokoliv co zvýší vaše příjmy, nebo schopnost je vydělat.

Na věci spotřebního charakteru je rozumné půjčku či úvěr nečerpat, raději si nový nábytek či televizi odpustit do doby, než na to budeme mít „ze svého“. Opakovaně čerpané malé spotřebitelské úvěry s vysokou úrokovou sazbou jsou pomalou ale jistou cestou k osobnímu bankrotu či v lepším případě k devastaci úspor a neschopnosti si našetřit na potřebnější období života.

Jaké jsou výhody půjčky?

  • Můžete si okamžitě koupit věci které potřebujete, či realizovat vaše plány. To bez nutnosti předchozího spoření a s možností zaplatit postupně ve splátkách
  • Pokud nakupujete pro spotřebu, ale věci které vám přináší vyšší příjem, nebo růst hodnoty, je to výhodné
  • V případě nárůstu inflace se vám může stát, že splatíte v reálných hodnotách méně, než jste si půjčili

Jaké jsou nevýhody půjčky?

  • Zaplatíte vždy nominálně více než si půjčíte (úrok a půjčená jistina). V případě nesplácení včas zaplatíte i sankční úrok, nebo pokutu
  • Při podání žádosti o půjčku musíte doložit příjem a většinou banky požadují spoustu dalších dokladů a potvrzení
  • Vyřízení vyšší půjčky většinou bankám trvá několik týdnů. Budete důkladně prověření, případně budete muset zodpovídat různé otázky
  • V případě kdy banka posoudí vaši bonitu jako nedostatečnou, budete muset sehnat ručitele, nebo zajištění

Podívejte se na srovnání půjček A ZAžádejte o půjčku on-line!

Portál Banky.cz pro své uživatele měsíčně aktualizuje přehledy finančních produktů a od některých institucí získává i neveřejné nabídky. Můžete se tedy podívat na  https://www.banky.cz/prehled-a-porovnani/pujcka/ a porovnat si podmínky půjček u bank a u Zonky. Najdete zde kompletní přehled půjček a spotřebitelských úvěrů bydlení, auto, rekonstrukci, či také neúčelové půjčky na cokoliv. Ve stejném přehledu najdete i přehled refinancování a konsolidací půjček. Porovnáte si půjčky od všech bank, jako jsou Air bank, Česká spořitelna, ČSOB, EQUA Bank, Komerční banka, Moneta Money Bank, Sberbank a řady dalších. Půjčky si můžete přehledně řadit podle RPSN, poplatků, či maximální doby splácení. Vybrané půjčky si můžete založit on-line, stačí k tomu pár kliknutí, vyplnění webových formulářů a potvrzení přes mobil.

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena