Banky.cz Články Hypotéka Požádat o hypotéku u banky nebo přes hypotečního makléře? Srovnali jsme výhody a nevýhody

Požádat o hypotéku u banky nebo přes hypotečního makléře? Srovnali jsme výhody a nevýhody

24.4.2020 Hypotéka

Objevíte perfektní byt, podepíšete smlouvu a stačí už jen získat tu nejvýhodnější hypotéku. Jenže jak ji poznat? Vyplatí se spolehnout na vaši banku nebo raději využít služby hypotečního makléře? Obě varianty mají svá pro i proti. Podívejte se na ně s námi.

REKLAMA

Řada lidí je přesvědčená, že když požádají o hypotéku ve své bance, dostanou lepší podmínky než jinde. Jednoduše proto, že už je tam dlouho znají. A jsou věrnými a spolehlivými klienty.

Je to tak ale vždycky?

Lepší podmínky? Ano, ale…

Je pravda, že vaše banka zná dobře vaši situaci. A může to zohlednit při hodnocení bonity. Například vám nabídne úvěr i tehdy, kdy jiní poskytovatelé váhají, nebo vám připraví lepší podmínky.

Určitě se na to ale nevyplatí spoléhat.

Na výhodnější podmínky totiž zpravidla dosáhnou jen ti nejlukrativnější klienti. Zvlášť pokud mají se svým bankéřem nadstandardní vztah nebo se vyzbrojí nabídkami z jiných bank, kterými můžou při vyjednávání argumentovat.

Jinde dosáhnete i na nižší úrok

Nesmíte také zapomínat, že skoro celý minulý rok se banky předháněly v tom, která nabídne klientům nižší úrok. A současná situace nasvědčuje tomu, že letos se loňský vývoj zopakuje.

Znamená to, že pokud se spolehnete jen na svou banku, můžete propást výhodnější nabídku. A ročně zaplatit o tisíce korun víc.

Nejlepší hypotéka online

Navíc počítejte s tím, že když půjdete rovnou do banky, musíte si sami poradit skoro s veškerou administrativou. Vše vás tak bude stát spoustu času. A mimo pracovní dobu toho hlavně v menších městech moc nevyřídíte.

Hypoteční makléř je vždy po ruce

Pokud požádáte o hypotéku prostřednictvím hypotečního makléře, většina zmíněných starostí vám odpadne. Zatímco zaměstnanci banky neřeší termíny, které musíte dodržet, abyste vybraný byt získali, u hypotečního poradce je to naopak. Je totiž v jeho zájmu, aby vše klaplo.

Proto se vám pokusí s vyřízením veškeré administrativy maximálně pomoci. A co půjde, vyřídí za vás.

Navíc vám pomůže i v případě, že se objeví jakýkoliv nečekaný zádrhel. Bez zbytečných průtahů se ho pokusí vyřešit. Na rozdíl od bankovního úředníka, u kterého se na něco takového spoléhat nemůžete.

Ušetříte tak spoustu času i nervů.

A protože dobrý hypoteční makléř vám se vším poradí klidně i po skončení běžné pracovní doby, nemusíte už do banky odbíhat v polední přestávce.

Širší výběr je základ

Největší výhodou hypotečního makléře je, že spolupracuje s celou řadou poskytovatelů. Dobře tak zná veškeré jejich podmínky. Ví, jak jednotlivé banky posuzují vaši bonitu a dokáže vám říct:

Nejlepší hypotéka online

  • kde dosáhnete na nejvyšší půjčku,
  • kde získáte nejnižší úrok
  • nebo kde se nemusíte bát žádných poplatků

Nevnucuje vám přitom žádné „katalogové” nabídky, ale dokáže vše maximálně přizpůsobit vašim požadavkům. A najít hypotéku, která vám nejvíc vyhovuje.

Navíc má v bankách dobré kontakty a díky stovkám uzavřených smluv i výhodnější podmínky. Zajistí vám tak nižší úrok nebo vyšší půjčku, než na jakou byste dosáhli bez něj.

Sami si přitom kdykoliv jednoduše ověříte, jestli je jeho nabídka opravdu výhodná. Stačí si projít srovnání hypoték, ve kterém najdete aktuální podmínky jednotlivých poskytovatelů.

Hodně žadatelů o hypotéku současně řeší i prodej své stávající nemovitosti. I s tímto vám může pomoci váš hypoteční poradce. Je totiž pracovně propojen s realitními makléři, kteří se o tuto aktivitu rádi postarají. Pokud ale nebudete chtít využít jeho služeb, v této oblasti vám velmi dobře poslouží portál FérMakléři.cz, kde je výběr realitního makléře opravdu snadný a kvalita je zaručena. Tento srovnávač realitních makléřů má přehled o všech téměř 12 000 makléřích působících v realitách na českém trhu. Proto díky němu snadno najdete ty nejspolehlivější s nejlepší nabídkou ve svém okolí.

REKLAMA

ANKETA k článku Požádat o hypotéku u banky nebo přes hypotečního makléře? Srovnali jsme výhody a nevýhody

Využili jste služeb hypotečního makléře?

Počet odpovědí: 144

KOMENTÁŘE k článku Požádat o hypotéku u banky nebo přes hypotečního makléře? Srovnali jsme výhody a nevýhody

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Jakými způsoby můžete financovat vlastní bydlení?

27.5.2024 Hypotéka

Podle průzkumu, který proběhl v roce 2023, je pro mnoho Čechů jedním z jejich životních cílů pořízení vlastního bydlení. V některém z typů vlastního bydlení aktuálně žijí takřka tři čtvrtiny Čechů, vůbec nejčastěji se jedná o rodinný dům. V nájmu v současné době bydlí okolo 20 % lidí, více než polovina Čechů bydlících v nájmu, chce do vlastního. Jak financovat vlastní bydlení? Možností je hned několik.

Příprava na kolaudaci: Nezbytné kroky a dokumenty

22.5.2024 Hypotéka

Z průzkumu z loňského roku vyplynulo, že pět procent Čechů staví nebo se v následujících letech chystá postavit rodinný dům. Plánujete stavbu domu i vy? V tom případě vás čeká kolaudace. Kolaudační rozhodnutí je klíčové pro zákonné užívání stavby a zajištění bezpečnosti. Jak kolaudace probíhá a bez jakých dokumentů se neobejdete?

Vývoj úrokových sazeb hypoték

21.5.2024 Hypotéka

Úrokové sazby hypoték prožívají poměrně turbulentní období. Poté, co se v roce 2020 přiblížily k historickým minimům, začaly opět růst. A to k téměř rekordním výškám. V roce 2023 vyskočily skoro k  6 %. Aktuálně ale znovu klesají. Podívejte se, co vývoj úrokových sazeb hypoték ovlivnilo a jak se úroky v posledních letech měnily.

Je možné získat hypotéku s negativním záznamem v registru?

21.5.2024 Hypotéka

Plánujete si vzít hypotéku na bydlení, ale máte negativní záznam v registru dlužníků? V tom případě vás pravděpodobně zajímá, jak banky na záznamy v registrech nahlížejí a jestli existuje šance, že vám banka i přes negativní záznam vaši žádost schválí. Připravili jsme si pro vás přehledné shrnutí toho, jak je to s hypotékou v případě negativního záznamu v registru dlužníků.

Úrokové sazby klesají pomaleji, naopak poptávka po hypotékách zrychlí

15.5.2024 Hypotéka

Česká národní banka (ČNB) potřetí v řadě snížila úrokové sazby, tentokrát o 0,5 procentního bodu. Hlavní sazba ČNB tak klesla na 5,25 %, nejníže od května 2022. Guvernér Aleš Michl ale zároveň varuje, že další snižování bude probíhat opatrněji. Proč? A co to znamená pro spoření nebo hypotéky a pro vývoj cen nemovitostí?

Z naší bankovní poradny

Prodávající mi neprodal byt, co dělat s hypotékou?

Dobrý den, stala se mi taková situace, že jsem měl koupit byt za cenu 2 milióny, ale na bytě byla exekuce a smlouva je sepsána přesně na ten byt, že v listu vlastnictví exekuce nebude. Než se exekuce stihla zrušit, tak majitel se rozhodl byt nechat a neprodat. Já mám domluvenou hypotéku (i podepsanou), kterou musím vyčerpat do konce 8. měsíce, ale je stavěna přesně na ten byt. Do toho jsem od prosince nezaměstnaný, což by mi při čerpání úplně tolik nevadilo. Peníze mám. Jde mi spíš o to, že není způsob jak prodávajícího přinutit mi nemovitost prodat a bohužel nemáme podepsanou žádnou kupní smlouvu. Jediné co mám podepsané je smlouva o hypotéce s bankou. Můj dotaz zní - dá se nějak zařídit, abych nedostal 5% penále za nevyčerpání hypotéky? Říkal jsem si třeba znovu doložit příjmy (které nemam), aby banka sama odstoupila od smlouvy. Děkuji za každou radu.

Dobrý den,

bohužel není žádná možnost jak od hypotéky nyní odstoupit a/nebo přinutit banku, aby od hypotéky odstoupila ona. Sjednanou hypotéku je třeba vyčerpat dle stanovených podmínek. Při nevyčerpání hypotéky Vám může být účtován poplatek až 5% z nevyčerpané části. Mohl byste s bankou jednat o změně účelu hypotéky na nákup jiné nemovitosti (to by bylo bez sankce). Chyba bohužel nastala při koupi nemovitosti - je třeba mít vše smluvně ošetřené (rezervační smlouva a kupní smlouva s vyváženými právy a povinnostmi pro obě strany - včetně smluvní pokuty za zmaření obchodu, která by Vám pokryla poplatek bance).

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Nelíbí se mi přístup mé banky

22.5.2024 Běžný účet

Dobrý den, čtu jak se banka chlubíte, že má nejlepší služby, ale ve skutečnosti to tak není. Jsem klientem desítky let a mohu jen říct, že je to stále horší. Zrušili pobočku v Litovli a tak musíme všichni do Uničova. Již dříve jsem podal stížnost, že se nezřídily služby alespoň 1 den v týdnu, přitom zde je umístěna pojišťovna. Služby jsou absolutně nedostatečné! Již téměř týden si nemůžeme ani z bankomatů v Litovli vybrat svoje peníze, nejsou v nich bankovky, mnohdy zase je bankomat mimo provoz až několik dní! Pobočka v Litovli sloužila občanům z dalekého okolí, určitě mají klientů několik tisíc a tito musí mnohdy do banky až desítky km a spoje veřejné dopravy jsou značně omezené! Vyzývám banku nejen za sebe o zajištění řádné služby pro občany, aby to bylo ku prospěchu občanům a ne jen bance. Tento požadavek jsem přednesl i v pobočce v Uničově. František

Dobrý den,

nelíbí se Vám kvalita služeb Vaší banky? Velmi snadné řešení - změňte banku. Na trhu máme přes 20 bank, které Vám velmi rády povedou běžný účet a poskytnou i další bankovní služby (půjčky, spoření, hypotéky atd.). Banky se liší podmínkami (úroky, poplatky), hustotou pobočkové sítě a počtem bankomatů. Vyberte si takovou banku, která Vám bude nejvíce vyhovovat. Pomůže Vám náš srovnávač běžných účtů. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

Fixace hypotéky

Při rozhodování o hypotéce se často věnujeme primárně výši úroků a celkové částky, kterou si půjčujeme. Méně často se však diskutuje o jednom z nejdůležitějších prvků hypoteční smlouvy - době fixace. Přitom tato doba může mít významný dopad na celkové náklady hypotéky a na vaši finanční stabilitu během trvání úvěru.

1. Co je to doba fixace?

Doba fixace hypotéky odkazuje na období, po které je úroková sazba hypotéky neměnná.

Stálost: Během fixačního období máte jistotu, že se vaše měsíční splátky nezvýší kvůli růstu úrokových sazeb na trhu.

Plánování: Díky neměnným splátkám můžete lépe plánovat svůj rozpočet a finanční toky na několik let dopředu.

Riziko: Po uplynutí doby fixace může banka upravit úrokovou sazbu podle aktuálních tržních podmínek, což může znamenat vyšší splátky.

2. Jak si vybrat správnou dobu fixace?

Volba optimální doby fixace závisí na vašich individuálních potřebách a očekáváních.

Krátka doba fixace: Například 1-3 roky. Tato volba může být vhodná, pokud očekáváte pokles úrokových sazeb nebo plánujete brzy refinancovat hypotéku.

Střední doba fixace: Typicky 5-10 let. Umožňuje kombinaci relativní jistoty a flexibilitě.

Dlouhá doba fixace: 10 let a více. Ideální pro ty, kteří chtějí mít jistotu dlouhodobě neměnných splátek a nechtějí se zabývat pravidelným sledováním trhu.

Závěrem, doba fixace je klíčovým prvkem hypoteční smlouvy. Před uzavřením smlouvy je důležité pečlivě zvážit všechny možnosti a vybrat si tu, která nejlépe odpovídá vašim potřebám a finanční situaci.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena