Banky.cz Články Půjčka Polovina lidí do 30 let splácí půjčky. Využívají je na bydlení, auto i na splácení starších dluhů

Polovina lidí do 30 let splácí půjčky. Využívají je na bydlení, auto i na splácení starších dluhů

4.3.2020 Půjčka

Jako naprosto běžnou věc vnímá půjčku stále víc mladých lidí. Vyplývá to z nedávného průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Kruk. Podle něj ji v současnosti splácí 51% lidí mezi 18 a 30 lety. A každý desátý ji má jen proto, aby zaplatil předchozí dluhy.

REKLAMA

Nejvíc se zadlužují lidé mezi 27 a 30 lety. Je to dané zejména tím, že plánují větší investice, například do bydlení nebo auta. Právě tyto půjčky u nich patří mezi nejčastější.

Pětina mladých má 5 a víc půjček

Zcela opačná situace je u nejmladších dlužníků, tedy u těch mezi 18 a 22 lety. Často bojují se starými dluhy a nové úvěry jim je pomáhají vyřešit. Týká se to zejména studentů. Skoro polovina z nich si půjčuje právě kvůli vyřešení starších závazků.

V dalších věkových kategoriích je už tento poměr nižší. Přesto označilo starší dluhy jako důvod pro novou půjčku 11% oslovených.

Řada mladých má navíc několik úvěrů najednou. Alespoň dvě půjčky přiznala polovina lidí do 22 let a každý pátý člověk v tomto věku má dokonce pět nebo víc půjček.

Často využívají zejména spotřebitelské úvěry nebo kontokorent na běžném účtu. Právě ten přitom patří k nejdražším půjčkám na trhu

Další půjčka? Raději zkuste konsolidaci

Zmíněné chování je tak přesným příkladem toho, jak byste si půjčovat neměli. Využívat větší množství úvěrů a brát si půjčku jen proto, abyste zaplatili starší pohledávky, totiž často vede do dluhové pasti.

Mnohem lepším řešením je konsolidace či refinancování stávajících úvěrů. Při něm převedete své půjčky k jednomu poskytovateli. Nejen, že tím získáte lepší přehled o svých závazcích, ale ještě získáte nižší splátky.

Nově totiž dlužíte jen jednomu poskytovateli. A platíte tedy pouze jeden úrok místo několika.

Zároveň se často můžete domluvit na úpravě splátek tak, abyste si s nimi lépe poradili.

Nejčastější věřitelé jsou banky a rodiče

Nejlevnější půjčka od Air Bank

Zajímavé také je, od koho si mladí Češi nejvíc půjčují.

Na prvním místě jsou to banky, které obvykle nabízejí lepší podmínky než nebankovní poskytovatelé. Zároveň je u nich ale náročnější půjčku získat.

Zájem o bankovní úvěry stoupá spolu s věkem žadatelů. Je to dané i tím, že klienti, kterým je okolo 30 let, častěji shánějí peníze například k zařízení vlastního bydlení.

Před nebankovními poskytovateli pak dávají mladí přednost půjčkám od příbuzných, zejména od rodičů. V tomto případě ale zájem naopak postupně klesá.

  • Z lidí do 22 let využívá finanční pomoc příbuzných víc než polovina dlužníků.
  • U mladých mezi 23 a 26 lety je to o něco víc než čtvrtina.
  • A u lidí mezi 27 a 30 lety je to už jen zhruba každý pátý dlužník.

Na poskytovatele spotřebitelských úvěrů se přitom obrací jen zhruba 13% mladých do 30 let.

Podmínky u půjček čte stále víc lidí

Průzkum týkající se půjček nedávno připravila také společnost Cofidis. Věnoval se tomu, jak pečlivě lidé čtou úvěrové podmínky.

Ukázalo se, že 39% oslovených studuje smlouvu alespoň hodinu. Naopak necelá třetina podmínky pouze proletí a stráví nad nimi maximálně pět minut.

Nejlevnější půjčka od Zonky

V porovnání s předchozími lety je to výrazný posun. V roce 2014 totiž byly výsledky opačné. Pouze 27% lidí tehdy věnovalo čtení smluv víc než hodinu času, zatímco 40% dotázaných si na ně vyhradilo nanejvýš pět minut.

Smlouvy jsou jednodušší

Větší pozornost, kterou lidé úvěrovým smlouvám věnují, ukazuje podle organizátorů průzkumu mimo jiné na to, že poskytovatelé v posledních letech znění těchto dokumentů výrazně zjednodušili.

Potvrzují to i dotázaní. Čtyři pětiny z nich uvedly, že podmínkám smluv rozumí. V roce 2016 to přitom tvrdily pouze necelé dvě pětiny lidí.

Jednotlivé nabídky vždy porovnejte

Bez ohledu na to, jestli podmínkám půjčky rozumíte nebo si nejste něčím jistí, měli byste mezi úvěry pečlivě vybírat. Může se totiž snadno stát, že jinde dostanete ještě výhodnější nabídku.

Proto před podpisem smlouvy zkontrolujte, jaké možnosti vám nabízí ostatní poskytovatelé.

Zajímejte se nejen o úrok, ale zejména o RPSN – tedy o roční procentuální sazbu nákladů. V ní jsou započítané nejen úroky, ale i veškeré další poplatky a náklady spojené s půjčkou. Tato hodnota vám tak přesně ukáže, o kolik úvěr přeplatíte.

A abyste nemuseli jednotlivé nabídky porovnávat ručně, využijte naše srovnání půjček a úvěrů. Najdete v něm všechny důležité údaje a snadno tak vyberete tu nejvýhodnější půjčku. Pozor na vysoce úročené nebankovní půjčky.

REKLAMA

ANKETA k článku Polovina lidí do 30 let splácí půjčky. Využívají je na bydlení, auto i na splácení starších dluhů

Vybíráte půjčky dle výše RPSN?

Počet odpovědí: 119

KOMENTÁŘE k článku Polovina lidí do 30 let splácí půjčky. Využívají je na bydlení, auto i na splácení starších dluhů

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Půjčka pro důchodce aneb jak a proč banky (ne)půjčují klientům nad 65-70 let

28.5.2024 Půjčka

Půjčka pro důchodce je stále častěji využívaným typem spotřebitelského úvěru. Podívejte se, proč tomu tak je, čím se půjčky důchodcům vyznačují. Jsou půjčky k mání pro všechny důchodce, i ty invalidní, či jak je to s hypotékami. Je seniorská půjčka doménou jen nebankovních společností, anebo se dá získat i u banky?

Novela insolvenčního zákona: Tříleté oddlužení pro všechny

24.5.2024 Půjčka

Dluhy pryč za 3 roky? Možná ano. Poslanci totiž schválili zkrácení oddlužení z 5 let na 3 roky pro všechny dlužníky (spotřebitele každého věku i podnikatele). Dosud měli tříletou lhůtu pouze senioři a invalidé ve druhém a třetím stupni. Změna vychází z evropské směrnice, která požaduje tříleté oddlužení jen pro podnikatele. Ale česká vláda se zavázala, že se bude zkrácení oddlužení vztahovat i na spotřebitele

Nejvýhodnější půjčka a jak ji vybrat

16.5.2024 Půjčka

Poohlížíte se po půjčce, která se dá označit jako nejvýhodnější? Pak vítejte v článku, který vám jednoduchou cestou ukáže, jak vybrat půjčku právě pro vás. Každý, kdo plánuje úvěr, samozřejmě chce jen tu nejvýhodnější půjčku. A to je správně. Vybavte se důležitými informacemi, bez nichž se výběr nejvýhodnější půjčky zkrátka nemůže obejít.  

Půjčka pro každého: Řešení vašich finančních potřeb

9.5.2024 Půjčka

Půjčky pro každého jsou druhem nebankovních úvěrů dostupných i žadatelům s horší bonitou. Vyznačují se rychlým vyřízením, vysokou pravděpodobností schválení a širokou nabídkou. Nikdy byste k nim však neměli přistupovat lehkomyslně, přestože dostupnost těchto úvěru k tomu může svádět. Přinášíme vám o půjčkách pro každého vše důležité.

Půjčka od soukromé osoby

19.4.2024 Půjčka

Půjčka od soukromé osoby, ale též půjčka od soukromého investora. Oba názvy půjčky říkají, že nejde o úvěr od banky, ale ani od licencované nebankovní společnosti. Už tento fakt samotný by ve vás měl vzbudit zvýšenou opatrnost. Může se půjčka od soukromníka vyplatit? A co si vyžádá za svou často dost velkou shovívavost ohledně nižší bonity a příjmů?


Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Kontokorent

Kontokorent, nazývaný i povolený debet či povolené přečerpání účtu, je typem spotřebitelského úvěru k běžnému účtu. Umožňuje čerpat peníze z účtu i v případě, že na něm už není dostatek vlastních prostředků. Kontokorent proto funguje jako rezerva, k pokrytí nečekaných výdaje nebo při zpoždění či snížení příjmu (pracovní neschopnost, ošetřování člena rodiny, aj).

Kontokorent není běžná bankovní půjčka

Nikdy kontokorent nevyužívejte namísto běžného úvěru. Kontokorent se sice chová jako půjčka, ale má cenová specifika, s velkou nevýhodou na straně klienta. Kde se nevýhoda bere?

Vzhledem k tomu, že přečerpáním získáte spíše nižší částky a že pro banku je financování rizikové, je kontokorent vždycky dražší. Proto je lepší vzít si na plánované delší zadlužení klasický bankovní úvěr.

Jak navýšit kontokorent

Výši kontokorentu banka stanovuje individuálně na základě bonity klienta. U studentských účtů bývá kontokorent často omezen částkou 20 000 Kč, u ostatních účtů dosahuje i vyšších hodnot.

Proto: kontokorent navýšíte jedině vylepšením své úvěrové bonity a následným požádáním banky o jeho navýšení. Ale opakujeme: kontokorent není nástroj pro dlouhodobější financování. Sloužit má jen jako případná „nouzovka“.

Jak funguje kontokorent

Kontokorent je flexibilní nástroj, který vám může pomoci v řešením krátkodobého nesouladu v domácím rozpočtu. Je však důležité ho užívat zodpovědně a co nejdříve splácet. Za využití kontokorentu se totiž platí vysoké úroky, i když jen po dobu, kdy jste v mínusu.

Nelze tu ale počítat s bezúročným obdobím, jaké známe od kreditních karet. Za kontokorent se úrok účtuje okamžitě. Použití peněz z kontokorentu je automatické. Jakmile na účtu zbývá málo prostředků, banka sáhne do svých peněz a požadovanou platbu provede. Klientovi připíše k účtu záporná čísla (o kolik přečerpal), a začne dluh úročit.  

Stejně automatické je i splácení povoleného přečerpání: jakmile na účet dorazí příjem, přednostně ho banka použije na splacení realizovaného přečerpání, včetně „naskákaných“ úroků.

Jak zrušit kontokorent

Kontokorent je produktem s předem neomezenou délkou trvání. Ukončuje se buď výpovědí ze strany klienta, nebo výpovědí ze strany banky. Jestliže kontokorent budete rušit vy (klient), poběží bance měsíc trvající výpovědní lhůta, načež vám povolené přečerpání uzavře.

K výpovědi kontokorentu využijte buď formuláře na webovkách banky, nebo online bankovnictví. Můžete i jen sepsat výpověď a odeslat ji jako doporučený dopis (pamatujte na svou úplnou identifikaci a na uvedení čísla účtu, kde má banka kontokorent zrušit).

Další možností je osobní návštěva pobočky.

Kontokorent ve firmě a v podnikání

Kontokorenty fungují i ve firemním prostředí a ve stejném režimu: povolené přečerpání podnikatelského účtu. Jen částky k přečerpání jsou odlišné: lze je nastavit až do milionů korun. Firmy je využívají zejména k vylepšení svého cashflow.

Co se děje s kontokorentem v insolvenci?

Pokud se dostanete do insolvence, banka kontokorent okamžitě sesplatní, a pohledávku přihlásí do zahájeného řízení o oddlužení. Účet pro příjem výplaty si pak musíte založit jinde: v nové bance, abyste nezvýhodňovali aktuální banku jako jednoho z věřitelů.

Jste-li již nyní v insolvenci a uvažujete o kontokorentu, musíte s ním počkat až po ukončení oddlužení. Během osobního bankrotu se nesměji zakládat nové dluhy, jež byste pak mohli mít problém splácet.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

LTV

LTV je zkratka anglického pojmu „Loan To Value” (česky „půjčka proti hodnotě”) a označuje poměr mezi výší půjčky a hodnotou zastavené nemovitosti. Číslo, které je s LTV vždy spojené, udává tento poměr v procentech.

90% LTV hypotéky tedy říká, že vám banka půjčí až 90 % z ceny nemovitosti, což je možné pouze u žadatelů mladších 36 let a to od 1.4.2022 dle nařízení ČNB (100% hypotéky banky v Česku v současnosti neposkytují vůbec).80% LTV hypotéky říká, že vám banka půjčí až 80 % z ceny nemovitosti.A tak dále.

Pomocí této hodnoty vypočítáte, kolik peněz můžete získat. Pokud je LTV hypotéky 90 % a cena nemovitosti 2 000 000 korun, dostanete úvěr tedy maximálně 1 800 000 korun.

Pamatujte, že LTV vychází z odhadní ceny nemovitosti. Ten může být např. oproti kupní ceně i o několik set tisíc korun nižší.

Obecně platí, že čím je LTV vyšší, tím vyšší úrok obvykle dostanete. Naopak s klesající hodnotou LTV klesá i úroková sazba.

Nejvýhodnější úrok tak zpravidla získáte u půjček s LTV do 80 %.

Pokud potřebujete půjčit víc peněz a zároveň chcete snížit hodnotu LTV, můžete ručit více nemovitostmi. Stoupne tak hodnota zástavy, ze které se LTV hypotéky vypočítává.

V praxi to vypadá následovně:

Hodnota bytu, na který chcete půjčit, je 3 000 000 korun.Pokud k němu přidáte například byt rodičů v hodnotě 2 000 000 vyšplhá se hodnota zástavy na 5 000 000 korun.Při zástavě v hodnotě 5 000 000 tak bude mít půjčka 3 000 000 korun LTV 60 %.

Můžete tak získat dostatek peněz a zároveň i dobrý úrok.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena