Banky.cz Články Aktuálně ERB Bank zkrachovala, náhrady začne vyplácet Fond pojištění vkladů

ERB Bank zkrachovala, náhrady začne vyplácet Fond pojištění vkladů

12.10.2016 Aktuálně

ČNB dne 11/10/2016 oznámila, že ERB Bank není schopna dostát svým závazkům. Fond pojištění vkladů začne klientům vyplácet náhrady nejpozději 20/10/2016. Banka tímto definitivně končí.

REKLAMA

Měl jsem v ERB Bank uloženy peníze – jak postupovat?

Všechny banky, družstevní záložny a stavební spořitelny mají ze zákona vklady pojištěny proti úpadku na 100% hodnoty až do ekvivalentu 100 000 EUR. Rozhodným dnem je 11/10/2016 a kurz CZK/EUR 27,02 Kč. Náhrady tedy budou vyplaceny v plné výši až do limitu 2 702 000 Kč na jednoho klienta (fyzickou či právnickou osobu). Do 19/10/2016 bude veřejně oznámen způsob výplaty (čas zahájení a místo – výplata bude pravděpodobně realizována na pobočkách České spořitelny či MONETA Money Bank). K výplatě náhrady postačí předložit občanský průkaz, netřeba další dokumenty. Výplata náhrad fyzickým osobám bude zahájena nejpozději 20/10/2016, právnickým osobám nejpozději 2/11/2016. Očekávaná celková výplata náhrad činí 3,6 mld. Kč. 

Cesta ke krachu

V březnu 2016 zahájila Česká národní banka s ERB Bank správní řízení a předběžným opatřením ji zakázala přijímat další vklady, poskytovat úvěry a pořizovat aktiva s vyšší rizikovou váhou než 0% (s výjimkou položek nutných pro chod banky). V té době bylo v bance na vkladech uloženo zhruba 4,6 mld. Kč, přičemž pojistným limitem ekvivalentu 100 000 EUR bylo kryto pouze 3,8 mld. Kč. ERB Bank reagovala prudkým snížením úrokových sazeb u spořících účtů a termínovaných vkladů, čímž srazila zájem klientů o sjednávání nových produktů na nulu. Dle zákulisních informací v bance chybělo 1,5 mld. Kč kapitálu, které ČNB nařídila ERB Bank neprodleně doplnit (a banka tak neučinila).

Dne 10/10/2016 ERB Bank uzavřela pokladny a zastavila výplatu vkladů s vysvětlením, že se jedná pouze o technický problém a že výplaty budou obnoveny pravděpodobně hned další den. Následující den pak ČNB oznamuje neschopnost ERB Bank dostát svým závazkům vůči oprávněným osobám, na základě čehož Fond pojištění vkladů začíná pracovat na realizaci výplat náhrad střadatelům. Tímto banka krachuje a definitivně končí.

Běžný účet

Správní řízení s ERB Bank doposud nebylo ukončeno, takže ČNB situaci nemůže bohužel podrobněji komentovat. ERB Bank mezitím s pomocí právníků nahání novináře, kteří o možných příčinách krize banky psali. Zároveň ujišťuje veřejnost pomocí četných tiskových prohlášení, že banka v žádné krizi není a má dostatek likvidních zdrojů.

O pravých příčinách problémů banky se dozvíme až ze zprávy ČNB po ukončení správního řízení (které z pohledu událostí posledních dní pravděpodobně skončí odejmutím bankovní licence). Nechceme tímto nic předjímat, nicméně tisková prohlášení ERB Bank jsou až příliš podobná PR zkrachovalých záložen (UNIBON, MSD, WPB):

Běžný účet bez poplatků

  • nic se neděje, vše je v naprostém pořádku
  • správní řízení s ČNB je šikanózní a způsobuje našemu businessu velké škody, budeme se domáhat náhrad
  • máme dost likvidity
  • hledáme strategického investora
  • [není na výplaty vkladů, přichází krach, končí správní řízení s ČNB, ztráta licence]
  • dělali jsme vše možné pro záchranu, ale bohužel to nevyšlo

ERB Bank

Česká retailová klientela si spojuje ERB Bank (dříve Evropsko-ruská banka) především s nadprůměrně úročenými termínovanými vklady, podnikatelé pak s platební bránou do Ruska. Ostatně ERB Bank byla vůbec první ruskou bankou, která v EU získala licenci. V posledním roce se množily spekulace (zatím nepotvrzené) o prodloužené ruce kremelské politiky, která pomáhá financovat protizápadně orientovaná hnutí v Evropě.

REKLAMA

ANKETA k článku ERB Bank zkrachovala, náhrady začne vyplácet Fond pojištění vkladů

Měl jsem uloženy v ERB Bank peníze?

Počet odpovědí: 138

KOMENTÁŘE k článku ERB Bank zkrachovala, náhrady začne vyplácet Fond pojištění vkladů

Přidejte nový komentář

nesouhlasím s autorem, Komentoval(a): petr

14.10.2016 16:52:30
v prvé řadě banka se ERB banka odvolává na to, že "Výplata vkladů byla pozastavena pouze v důsledku dočasného opatření orgánu státní správy, který tak učinil z důvodu prověřování informací o některých transakcích dle § 20, odst. 7, zák. č. 253/2008 Sb.", to nejsou žádné "technické detaily", jak tvrdíte, a už vůbec ne ze strany ERB banky.
píšete: ERB Bank v březnu "reagovala prudkým snížením úrokových sazeb u spořících účtů a termínovaných vkladů, čímž srazila zájem klientů o sjednávání nových produktů na nulu.". Nebylo to spíš tak, že jí ČNB zakázala zakládat nové účty, než že by byl nulový zájmem klientů?
Nechť ČNB jen na zkoušku zakážet ČS nebo ČSOB či KB zakládat nové účty a termíňáky neobnovovat, jako to v březnu zakázala ERB bance. Uvidíme, jak dlouho bude trvat, než se tyto banky položí.
V pozadí úmyslné likvidace ERB banky Českou národní bankou jsou zcela jistě protiruské sankce. Kdyby ERB byla americká banka a byla v platnosti smlouva TTIP, ČR, a pokud by si vůči ní dovolila ČNB postupovat stejně, odhaduji, že by banka na ČR vysoudila tolik, že by stát zkrachoval. Českou republiku současné rozhodnutí ČNB příjde i tak velice draho.

RE: nesouhlas, Komentoval(a): Jan Budín

16.10.2016 07:13:25
Dobrý den, 1) "výplata peněz pozastavena z technických důvodů" - přesně toto vysvětlení mi podal pracovník pobočky Praha Smíchov. Jinak je to samozřejmě výmluva banky, peníze ji zablokoval Analytický útvar Ministerstva financí pro podezření z tunelování (nákupy bezcenných cenných papírů v zahraničí - bance zůstávají nehodnotná aktiva a peníze jsou vyváděny do zahraničí) 2) zákaz poskytovat nové produkty banku nenutil snižovat úroky téměř na nulu (třeba i stávajícím klientům u spořících účtů) 3) Toto nemá s protiruskými sankcemi za napadení Ukrajiny a okupaci Krymu nic společného. Naopak samo Rusko odebralo bankovní licenci sesterské bance ERB Bank v Rusku.

Děkuji ČNB za ušlý zisk způsobený mafiánskými praktikami a politickou korektností, Komentoval(a): Adam Vlček

14.11.2016 02:58:07
ČNB by měla být sama prověřena a její činnost pozastavena či úplně zastavena. To, co si dovoluje a jak jedná nemá ve vyspělém světě obdoby. Jednat na politickou objednávku, poškodit klienty i ekonomické vztahy s Ruskou Federací je skandální. ERB, Sberbank.....
Na druhou stranu nechává volnou ruku lichvářům, směnárnám které okrádají zejména západní turisty, bankám které jsou vyloženě postavené na absurdních poplatcích a klamání klientů (např. KB). ČNB by měla jednat v zájmu občanů ČR, dělá však pravý opak. Podporuje instituce, které nás okrádají a zavírá ty, které jsou politicky nekorektní. Obchod s akciemi je rovněž silně omezován. Nemohu si koupit co chci, ale co je mi vnuceno- nebo nic. Zameťte si před vlastním prahem a pak laskavě suďte druhé. Zloděj křičí chyťte zloděje. Přesná ukázka toho, že stát by neměl mít kontrolu ani zde. Ne s těmito lidmi. Tisknete si (bez)cenné papíry, pouštíte do oběhu peníze jak se vám zachce, vymýšlíte si kurzy měn.... Čím vy kryjete naši měnu, vaše papíry.? Čím? Stát je zadlužený, nic nemá. Tak kde berete tu drzost likvidovat subjekty s argumentem, který by tak snadno ukončil vaši činnost? Podobné praktiky zde již byly. Schovávat se za nekryté papíry - 2. světová válka byla důsledkem. Evidentně ne takovým, aby se historie neopakovala. Doufám, že ČNB bude jediná kdo na toto doplatí. My už platíme. Děkuji

re:, Komentoval(a): Filip Drahoš

15.11.2016 13:14:50
A není to náhodou pan pro-ruský prezident Zeman, který má jako jediný pravomoc jmenovat vedení ČNB? Kremelská propaganda hloupne...

., Komentoval(a): Tomáš

15.11.2016 15:23:22
Díky nekompromisnímu dohledu ČNB máme jeden z nejlépe fungujících bankovních trhů v celé Evropě. Tunelování ERB poškozuje zájmy ostatních tuzemských bank, které pak skrz Fond pojištění vkladů platí za tuto škodnou ztráty.

RE, Komentoval(a): František Novák

16.11.2016 18:50:30
Zde je poměrně přesně popsáno, jako si majitel banku sám sobě vytuneloval: http://www.banky.cz/nova-ceska-banka-a-dalsi-aktuality-ze-sveta-financi

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

TA: Týdenní analýza 17/2024: I přes březnový nárůst produkce máme z dlouhodobého pohledu co dohánět

22.4.2024 Aktuálně

Snižující se úrokové sazby a obecně lepší nálada na trhu přinesla v březnu další nárůst produkce.

TA: Roste podíl hypoték do 90 % LTV. Je za tím i rozvolnění dalších regulatorních limitů

18.4.2024 Aktuálně

V letošním roce banky častěji poskytují hyptéky s vyšším LTV.

MMB: Zvýšení úrokových sazeb

18.4.2024 Aktuálně

Moneta Money Bank přistoupila 18. 4. ke zvýšení úrokových sazeb u všech nabízených fixací o 0,2 % p.a.

Nejnižší nabízená sazba je tak na pětileté fixaci 4,94 % p.a.

MP: Snížení úrokových sazeb u Hypoúvěru a zvýšení slevy za doložení PENB

12.4.2024 Aktuálně

Modrá pyramida s platností od  11. 4. 2024 snižuje úrokové sazby Hypoúvěru o 0,4 % p.a., a to u všech fixací.

MMB: Zvýšení úrokových sazeb u 3Y a delších fixací

11.4.2024 Aktuálně

Moneta Money Bank přistoupila 11. 4. ke zvýšení úrokových sazeb na tříletých a delších fixacích.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Fond pojištění vkladů

Je nejdůležitější součástí Garančního systému finančního trhu v ČR. Z fondu pojištění vkladů probíhá výplata klientů zkrachovalých bank. 

Vklady na účtech u českých bank jsou pojištěny do 100 000 euro, resp. jejich ekvivalentu v českých korunách (cca 2,5 mil. korun). Pravidlo je nastaveno tak, že pojištěn je v každé bance součet vkladů jednoho klienta. Za samostatného klienta se považuje fyzická osoba (pod rodné číslo), nebo i firma (pod IČ). 

Pokud tedy máte v některé z bank více než 2,5 milionu korun, rozhodně byste měli své peníze rozdělit mezi více bank, nebo více rodných čísel, či IČ. Stačí tedy převést část peněz na manželku, či firmu. Zároveň může mít každý člověk pojištěné vklady ve více bankách v ČR, nebo EU.

Do Fondu pojištění vkladů přispívají všechny české banky, stavební spořitelny a záložny pravidelným odvodem určitého promile z výše vkladů jejich klientů. Tento fond momentálně disponuje prostředky přibližně ve výši 40 miliard českých korun. Poslední výplaty prováděl klientům malých institucí Sberbank, Československé úvěrní družstvo (dříve Akcenta záložna) a předtím Evropsko Ruská Banka. Ještě předtím větší výplata přes 10 miliard proběhla klientům Metropolitního spořitelního družstva.

Fond pojištění vkladů vyplácí náhradu na základě sdělení regulátora České národní banky, že konkrétní instituce není schopna dostát svým závazkům. Výplatu náhrad realizuje Garanční systém finančního trhu, který si zajistí od banky seznamy depozitních klientů. Vyplácí se zůstatek klienta k datu oznámení ČNB, sestávající z jistiny vkladu a naběhlých úroků k datu. Pro výplatu Garanční systém zpravidla najme některou z velkých bank s dostatkem poboček. Informace je zasílána na kontaktní údaje zkrachovalé banky či záložny. Pozor - výplata probíhá pouze po dobu 3 let, během kterých se musíte o své prostředky přihlásit!

Jak uvedeno výše, aktuálně má fond dostatek prostředků pro případné uspokojení klientů při krachu středně velké banky. A pokud by prostředky fondu nestačily, doplácet se bude ze státního rozpočtu, fond smí vydat dluhopisy anebo si může vypůjčit prostředky na finančním trhu prostřednictvím úvěru.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena