Banky.cz Články Banka Nová česká banka a další aktuality ze světa financí

Nová česká banka a další aktuality ze světa financí

26.10.2016 Banka

Creditas získala bankovní licenci, Artesa dostala pokutu, Sberbank má zákaz úvěrování komerčních nemovitostí a investiční výstavby a ERB Bank byla pravděpodobně tunelována. Říjen byl na novinky ze světa tuzemského bankovnictví skutečně bohatý.

REKLAMA

Záložna Creditas získala bankovní licenci

Nová česká banka

Česká národní banka udělila největší tuzemské záložně Creditas bankovní licenci. Družstvo se změní na banku od 1/1/2017. Z celkem 3 záložen, které v nedávné době podaly žádost o udělení bankovní licence (mimo Creditas ještě Moravský peněžní ústav a Akcenta), doběhla Creditas do cíle jako první. Historicky půjde o druhou záložnu vůbec, které se proměna na banku povedla (první byla Fio banka). Záložna Creditas má téměř 20 000 členů (dnes ještě družstevníků, po Vánocích akcionářů), 14 poboček a bilanční sumu 10,9 mld. Kč. Retailové klientele je známá především slušně úročenými termínovanými vklady (1,5-3,1%).

Apetit záložen po bankovních licencích povzbudila především novela Zákona o spořitelních a úvěrních družstvech z konce roku 2014, která nejenomže zavedla od 1/7/2015 tzv. pravidlo 1:10 (povinnost střadatelů investovat 10% z vkladu do nepojištěného kapitálu záložny), ale také omezuje od 1/1/2018 bilanční sumu záložen na 5 mld. Kč a zavádí limit na úvěry 30 mil. Kč. Novela byla reakcí na krach 3 velkých záložen (UNIBON, MSD a WBP Capital), resp. neúměrně vysoké riziko a náročnost dohledu, které sektor družstevních záložen představoval pro Fond pojištění vkladů a ČNB. Banky mají nařízené robustnější systémy kontroly, které by měly být schopny zamezit systematickým nekalým operacím.

Pokuta pro Artesu

O co více se letos dařilo Creditas, o to méně potěší své družstevníky záložna Artesa. ČNB jí totiž vyměřila pokutu 1 mil. Kč za neposkytování součinnosti státním orgánům. Finanční sektor je ze zákona povinen poskytovat součinnost např. Policii ČR či Státnímu zastupitelství při vyšetřování trestných činů. Artesa měla údajně ignorovat některé požadavky výše zmíněných státních orgánů či odpovědi zdržovat. Záložna se pokutě nebrání, ale zároveň popírá, že by šlo o úmysl a hájí se vysokým počtem takovýchto dotazů ze strany státních orgánů a ve sporných případech s příliš široce adresovanými požadavky. Pro záložnu s bilanční sumou přes 3,5 mld. Kč a letošním očekávaným ziskem 17 mil. Kč není pokuta ve výši 1 mil. Kč likvidační, ale na výsledku hospodaření to znát bude.

Sberbank nesmí úvěrovat komerční nemovitosti a investiční výstavbu

Běžný účet

Komerční výstavba

Banky mají pro poskytování úvěrů stanovena velmi striktní pravidla. Neboť pracují s nemalými vklady klientů a jejich krach by mohl významným způsobem ovlivnit ekonomiku celého státu, musí dodržovat přísná obezřetností pravidla spočívající ve správném vyhodnocování rizik a jejich dostatečném krytí. ČNB loni ve Sberbank provedla dvě kontroly, kdy prověřila dohromady 80 úvěrovaných klientů, a došla k závěru, že banka má bohužel nedostatečně nastaveny interní procesy kontroly a vyhodnocování rizik. Z tohoto důvodu byl Sberbank uložen zákaz financovat komerční nemovitosti a ostatní investiční výstavbu. Banka na odstranění nedostatků pracuje a po zdárném dokončení nápravy bude moci ČNB požádat a zrušení zákazu úvěrování.

Pro Sberbank to není likvidační a retailové klientely se to může dotknout jen okrajově (snížením úroků na spořících produktech z důvodu nemožnosti dostatečně ziskově rozpůjčovat svěřené peníze), ale i tak je to nepříjemný šrám na reputaci banky. Hypotéky ani jiné úvěrové produkty pro fyzické osoby tímto omezeny nejsou. Snad se Sberbank podaří co nejdříve realizovat nápravu a zbavit se zákazu úvěrování větších investičních celků. V očekávaném delším období velmi nízkých úrokových sazeb by totiž stopka velkým nemovitostním úvěrům mohla mít nepříjemné důsledky pro výsledek hospodaření banky.

ERB Bank končí pro podezření z tunelování

Jak jsme psali v článku ERB Bank zkrachovala, náhrady začne vyplácet FPV, tuzemský bankovní trh po několikaletém působení opustí první ruská banka, která získala bankovní licenci v EU. Během posledních dní se na veřejnost dostalo množství velmi znepokojivých informací o možném tunelování banky. V prvopočátku krize byl nákup zahraničních cenných papírů s nulovou hodnotou (dluhopisy rakouské společnosti za 1,7 mld. Kč – již tímto krokem ERB bank porušila pravidla max. úvěrové angažovanosti vůči jediné právnické osobě). Tuzemskou ERB Bank vlastní ruský majitel pan Popov, jehož druhá banka v Rusku se dostala do problémů a Ruská centrální banka ji nakonec letos odejmula bankovní licenci. Ať už vyvedené peníze z ERB Bank přes Rakousko měly pomoci druhé ruské bance pana Popova či posloužit jiným soukromým účelům, jedná se tak jako tak o nelegální finanční operace. V důsledku tohoto podezření zahájila ČNB s ERB Bank 3/2016 správní řízení a zakázala ji přijímat další vklady, poskytovat úvěry a pořizovat aktiva s vyšší rizikovou váhou než 0% (aby případně nebylo možno banku dále tunelovat). ERB Bank ale měla nařízení ČNB konstantě porušovat a dál vyvádět peníze mimo banku (byť již v menším objemu, leč o to intenzivněji). Na toto se po půl roce přestalo bavit koukat Finančně analytický útvar MF, který 10/10/2016 nechal bance zablokovat všechny peníze. V důsledku čehož následovala platební neschopnost, tedy krach banky.

tunelování banky

Běžný účet bez poplatků

ČNB odejmula licenci ERB Bank dne 24/10/2016 pro nefunkční řídicí a kontrolní systémy banky a nákup dluhopisů v rozporu s právními předpisy. Banka nedostatečně řídila úvěrové, tržní a operační riziko a riziko likvidity, což významně ohrožovalo její stabilitu. Neměla ani funkční AML mechanismy (které by byly schopny zabránit legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu) a postupy umožňující dodržování mezinárodních sankcí. V neposlední řadě dle ČNB chybělo bance dostatečně odborné personální obsazení.

Potvrzení či vyvrácení neoficiálních informací o tunelování se dočkáme v blízké budoucnosti po ukončení správního řízení s ERB Bank. Faktem ale zůstává, že na ERB Bank byla podána hned dvě trestní oznámení a to Českou národní bankou a Analytickým útvarem MF. Argumenty ERB Bank, že se jedná o součást protiruských sankcí, nemohou obstát, neboť na počátku krize obchodního impéria pana Popova stála samotná Centrální banka Ruské federace.

Silný tuzemský bankovní sektor

Dvě banky končí (mimo krachu ERB Bank ještě dobrovolně odchází ZUNO), jedna nová začíná (Creditas). Celkovou bilanci -1 banka může během příštího roku vylepšit Moravský peněžní ústav, který se svou bilanční sumou přes 10 mld. Kč nutně potřebuje získat bankovní licenci do konce roku 2017. Jinak by se MPU dočkal velmi nepříjemné redukční diety v podobě nutnosti snížit svoji bilanci na max. 5 mld. Kč. I přes méně radostné novinky výše je však nutné zdůraznit, že tuzemský bankovní sektor se těší mimořádnému zdraví a síle, což by nám mohla závidět nejen většina ostatních členských států EU. ERB Bank je první zkrachovalá banka od dob Union banky a Plzeňské banky z roku 2003.

REKLAMA

ANKETA k článku Nová česká banka a další aktuality ze světa financí

Byla ERB Bank tunelována?

Počet odpovědí: 155

KOMENTÁŘE k článku Nová česká banka a další aktuality ze světa financí

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

19.4.2024 Banka

Air Bank a O2, dva významní hráči na českém trhu se spojují pod značkou Unity, aby svým klientům nabídli více výhod. Program, do kterého se později zapojí i další partneři ze skupiny PPF, přináší slevy a benefity pro ty, kteří aktivně využívají služby obou společností.

Kde vyměnit neplatné koruny, eura, kuny nebo švýcarské franky? Jak dlouho je výměna možná?

26.5.2023 Banka

Třeba jste doma našli neplatné české bankovky, třeba máte schované kuny z předchozí dovolené, a víte, že už neplatí. Co s nimi? Vyhodit je jako bezcenné, nebo půjdou ještě vyměnit za platnou měnu? A kolik taková výměna stojí? Vše potřebné se dozvíte tady.

Nová banka v ČR: Partners Banka by mohla mít licenci již v létě

24.5.2023 Banka

Podle informací, které médiím sdělují zástupci Partners, by se mělo již dvouleté licenční řízení u ČNB brzy chýlit ke konci. Během letních prázdnin by nová banka společnosti Partners mohla spustit svou činnost. Půjde o banku cloudovou v čistě digitálním provedení. Nabídnout chce klientům zjednodušení finančního života, ale i nabídku z celého trhu (nejen z portfolia Partners).

Komerční banka - nové bankovnictví

10.5.2023 Banka

Popis tématu: lepší čistý design bankovnictví, vylepšení produktů, běžný účet + více tarifů - spíše obnova produktu a bankovnictví, hlavní je multiměnový účet, který je úplně nový, co je to multiměnový účet, bankomaty komerčky.

Bankovní produkty – účty a spoření

17.3.2023 Banka

K čemu slouží účet běžný a k čemu ten spořicí? Ke kterému z nich se váže online bankovnictví a platební karta? Jaký je rozdíl mezi debetní a platební kartou? Co je termínovaný vklad, jaká jsou jeho pravidla a čím se liší od vkladní knížky? Jaký účet dostanete ke stavebnímu spoření a k čemu se využívá účet jistotní? Jak je to s chráněným účtem proti exekuci, co umějí prémiové účty a co jsou účty devizové? Má smysl zakládat účet dětský nebo účet studentský? Spousta otázek, ale odpovíme na každou z nich.

Z naší bankovní poradny

Chceme z peněz na dětském účtu nakoupit zboží v akci

24.4.2024 Běžný účet

Dobrý den, založili jsme si účet pro dceru s omezenou svéprávností. Soud rozhodl, že opatrovníkem a disponentem bude manželka. Nic více okolo toho, ani částka tam není v rozhodnutí. Při založení úctu na dceru jsme tento doklad předložili. Banka Creditas nám teď blokuje převody peněz z běžného účtu na spořící a to již 4. den. Ačkoli tvrdí, že do 15 000 Kč nám to povolí. Mají na to právo nám něco povolovat, omezovat a nechávat si peníze a neplatit úrok? Oni dle mého laického názoru sprostě parazitují na penězích mé dcery, pro kterou teď neumíme koupit nic nad patnáct tisíc a úrok který jsme mohli mít si také nechávají. Zboží které bylo v akci jsme také nemohli koupit, tím dochází k dalším škodám.

Dobrý den,

peníze na účtu dcery jsou majetkem dcery a neměly by sloužit rodičům k nákupu zboží v akci. V případě zbavení svéprávnosti majitele účtu přechází práva na opatrovníka, nicméně ani opatrovník nemůže s penězi nakládat zcela libovolně a musí ctít zájem opatrovaného (u vyšší částech bývá vyžadován souhlas opatrovnického soudu s každou transakcí). Ukládání vyšších částek na dětské účty (nebo na účty nesvéprávných osob) sebou nese výrazně ztížené nakládání s těmito penězi. Mnohem jednodušší je nechat peníze na svém účtu a dceři je případně převést po dosažení plnoletosti. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena