Banky.cz Články Peníze Podvody s prodejem produktů po telefonu

Podvody s prodejem produktů po telefonu

20.2.2014 Peníze

Každému z nás ročně zavolá nespočet prodejců kreditních karet, úvěrů, telefonních tarifů, energií či dokonce zdravotního pojištění a nutí nás ke koupi jejich produktu. Techniky prodeje jsou různé. 

REKLAMA

Někdo se představuje jménem telefonního operátora či banky, ale ve skutečnosti se jedná o externí agenturu, další mlží stylem „váš současný produkt končí a je třeba sjednat nový“, a jiný se nám zmiňuje jen o výhodách nového produktu, ale zamlčí, či na přímou otázku dokonce zapře, informace o poplatcích s produktem spojených. Takto nesolventní prodejci jednají na hraně zákona a vždy se jedná o pro nás nevýhodnou koupi, které je radno se vyhnout obloukem. Pojďme se blíže podívat na nejčastější podvodné triky nejen telefonních prodejců.

Drahý a nekvalitní produkt

Nejprve je třeba si uvědomit, že skutečně dobrý produkt se tzv. prodává sám. Informace koluje sama o sobě v rodině, mezi známými, v hospodě či škole (obdobně se sama od sebe „virálně“ šíří informace o špatném produktu či špatné zkušenosti s nějakou službou/prodejcem). Najímat si na prodej produktu call centrum či člověka co nás zastaví na ulici, či za námi přijde až do bytu, je poměrně nákladné. Ať už je takovýto jedinec placen od hodiny či provizně za prodané kusy, vždy se toto musí promítnout do finální ceny produktu, kterou zaplatíme. Např. vysavač – můžeme si ho koupit přes:

E-shop/online: nejlevnější řešení, prodejce provozuje pouze levný sklad a prodejní aplikaci. Lepší vysavač zde bude stát např. 2 000 Kč. Pomocí internetu si vždy jsme schopni srovnat cenu a parametry s konkurencí, nemůžeme koupit špatně.

Kamenný obchod: o něco dražší než e-shop, prodejce platí navíc prodavače a prostory prodejny na lukrativním místě (oproti skladu e-shopu za městem). Identický vysavač zde bude stát např. 2 500 Kč. Na vysavač si „můžeme sáhnout“, ale už nejsme schopni rychle posoudit výhodnost nabídky (cena a parametry oproti konkurenci). Můžeme mít kliku a koupit dobře (za malinko vyšší cenu oproti e-shopu)…nebo taky koupit pěkně předražený ležák nevalných parametrů.

Přímý prodej (po telefonu, na ulici, u nás doma): extrémně nákladné řešení. Každý pokus o prodej (telefonát, vyslání prodejce na ulici či k nám domů) stojí nemalé peníze. Např. u podomního prodeje se podaří prodat i třeba jen jeden vysavač za týden. A ten kdo si takovýto vysavač koupí platí v ceně výrobku veškeré náklady na týdenní aktivity prodejce. Identický vysavač zde koupíme za 10-25 000 Kč, tedy až 10x dráž. Nikdo příčetný by samozřejmě za normálních okolností vysavač za tyto peníze nekoupil a tak je třeba vysavač vychválit do nebes a my musíme uvěřit tomu, že nám prodávaný produkt je skutečně zcela unikátní. Nikdy nemůžeme koupit dobře, vždy koupíme extrémně předražený produkt.

Kromě ceny je u produktu stejně důležitá i jeho kvalita. Kvalitní produkt (či služba) se prodává sám - v e-shopech/online či kamenných prodejnách (pobočkách bank, operátorů, prodejců energií). Méně kvalitní produkty „na krámu leží“ a prodávají se časem se slevou. A extrémně nekvalitní produkty se neprodají vůbec. V tuto chvíli nastupuje přímý prodej. Zpravidla si někdo zabývající se přímým prodejem odkoupí za zanedbatelnou částku celou várku těchto neprodejných ležáků a začne je po telefonu, na ulici či u nás doma nabízet jako prémiové zboží netušených kvalit (viz případ Šmejdů, kteří nabízeli hrnce s unikátní přísně tajnou vrstvou, kterou následně nenašla ani obchodní inspekce v laboratořích). Prodejce se musí činit, má dokonalé zvládnuté manipulativní techniky a pohybuje se na hranici zákona. Oblíbeným cílem jsou zejména senioři, ale přibývá lidí napříč celým věkovým spektrem (i podle dotazů v naší bankovní poradně), co si pořídili extrémně nevýhodnou kreditní kartu, úvěr či životní pojištění.

Často používané triky

Běžný účet

Spotřební zboží: viz výše, nekvalitní či zbytečný a předražený produkt (hrnce, vysavače, výbava do domácnosti, v zásadě paleta produktů Horsta Fuchse) je nám představován jako prémiová záležitost, bez které se v životě neobejdeme.

Telefonní tarify: ozve se nám prodejce, který se nejčastěji představí jménem operátora (i když se přímo o operátora nejedná – nejčastěji najatá externí agentura) a oznamuje nám, že náš současný tarif se již bohužel nenabízí a je třeba sjednat nový (dražší), jinak nám budou ukončeny telefonní služby. Samozřejmě je to nesmysl - i když se náš tarif již nenabízí, můžeme ho používat i nadále. Druhým trikem je snaha nám prodat dražší službu, která sice může vypadat lákavě, ale je zbytečná/nevyužijeme ji. Příkladem jsou neomezené tarify. Průměrný jedinec za měsíc neprovolá více než 250 Kč. Přesto si spousta lidí nechala vnutit během loňské tarifové revoluce neomezený tarif za 500-750 Kč. Měsíční poplatek je nyní trojnásobný, ale voláme stále stejně. Voláme, protože potřebujeme, ne protože můžeme.

Změna zdravotní pojišťovnyzavolá nám podvodník představující se jménem zdravotní pojišťovny a oznamuje nám, že naše současná zdravotní pojišťovna končí a je třeba přejít k nové. Nebo nás na ulici zastaví prodejce slibující drobný dárek za přechod k jiné zdravotní pojišťovně. Už nám zapomene říci (či na přímý dotaz zapře), že naši současní doktoři třeba nemají smlouvu s novou zdravotní pojišťovnou a že nás příště neošetří.

Energie (elektřina, plyn): snad nejvíce prodejců na ulici či zvonících u nás doma se nám snaží vnutit přechod k jinému dodavateli energií. Zde je o úsporách bezostyšně lháno. Výpočet ceny energií je poměrně komplikovaný (cena za proud či plyn má mnoho fixní a variabilních položek) a chceme-li dodavatele energií změnit, vezměme si raději kalkulačku a obětujme jeden večer poctivému počítání. Nabídka zvonící na naše dveře výhodná rozhodně není.

Kreditní kartyje nám slíbena kreditní karta s programem odměn a bonusy, ale jsou nám zamlčeny vysoké měsíční a roční poplatky za používání karty. Bonusy nikdy nevyváží poplatky. Takovéto kreditní karty jsou masově rozdávány nejčastěji před nákupními centry.

Zbytečné produkty: někdo nám po telefonu nabízí úvěr, zájezd, předplatné časopisu, mobilní internet, atd. – zkrátka produkty, které nemusí být nekvalitní či drahé, ale my je zkrátka nevyužijeme.

Běžný účet bez poplatků

Nabídka práce: ozve se nám zcela neznámý volající, tvářící se jako náš kamarád, co nám chce v životě pomoci a má pro nás práci snů, díky které rychle zbohatneme. Cílem této práce je navíc pomáhat lidem. Zní to lákavě, ale je za tím schovaný MLM (multi-level marketing) aneb podomní prodej spotřebního zboží (drahého a nekvalitního). Protože názvy jako pyramida či MLM již začínají být i v Čechách považovány za neslušné, objevuje se pro tuto hru název nový – síťový marketing. Více v našem článku Milionářem snadno a rychle – zn. zaručeně!

Pozor na osobní údaje

Pokud je nám nabízeno cokoliv po telefonu, ideální je hovor ukončit co nejdříve slovy „děkuji, nemám zájem“. Ušetříme čas a vyhneme se podvodům s osobními údaji, kdy z nás podvodník pod různými záminkami vytáhne datum narození, adresu či rodné číslo a produkt či službu nám bez našeho vědomí sjedná. Jedná-li se o průzkum mínění, jsou postačujícími klasifikačními údaji město a věk (ne přesná adresa a datum narození). Pokud se nám někdo představí jako naše banka či náš telefonní operátor, je divné, pokud se nás ptá, kolik běžně provoláme či kolik si půjčujeme. Jde tady o zneužití jména a ve skutečnosti nám volá externí prodejce.

Pokud se někdo na telefonu tváří jako naše banka a potřebuje naše rodné číslo či jiný osobní údaj pro potvrzení identifikace, jedná se opět o podvod. Naše osobní údaje jsou citlivá data, podobně jako např. PIN k platební kartě. Takováto data slouží vždy pouze k autorizaci nějakého požadavku. Voláme-li sami na infolinku banky a chceme zadat příkaz k úhradě skrz telefonní bankovnictví či si chceme nechat zablokovat platební kartu z důvodu ztráty, je v pořádku, že po nás banka chce osobní údaje – musí provést naši identifikaci a my náš požadavek autorizujeme právě osobními údaji, které známe jenom my. Ale pokud nám volá sama banka a nabízí nám úvěr (což žádná solidní banka nedělá), určitě po nás nemůže chtít osobní údaje. V takovémto případě se opět jedná o podvod a externí prodejce se snaží vydávat za banku.

Vcelku barvitě vystihuje přímý prodej aktuálně v kinech běžící film Vlk z Wall Street.

REKLAMA

ANKETA k článku Podvody s prodejem produktů po telefonu

Byl jsem již napálen podvodníkem po telefonu?

Počet odpovědí: 69

KOMENTÁŘE k článku Podvody s prodejem produktů po telefonu

Přidejte nový komentář

banky mají problémy, Komentoval(a): Petr Pešán

3.3.2014 10:33:20
české banky vyplacejí peníze až v poslední chvíli, Jsou na tom bídně, jsou příčinou že se ekonomika nehýbe.

re:, Komentoval(a): Petr Jermář

4.3.2014 22:29:20
Dobrý večer, české banky naopak "trpí" přebytkem likvidity a velmi rády by peníze rozpůjčovaly. Úvěry je dnes možné pořídit za rekordně nízké úrokové sazby. Na rozdíl od jiných zemí, kde centrální banky roztočily rotačky, aby dodaly trhu potřebnou chybějící likviditu na rozhýbání ekonomiky, se tento problém ČR netýká.

Blábol, Komentoval(a): Martin

5.6.2014 18:22:18
Pane Vaniši, ač kvituji Vaši snahu upozornit na nekalé praktiky podivných prodejců, článek je skoro celý nesourodý blábol. Jedině pasáž o osobních údajích má hlavu a patu.
V ostatním mícháte dohdomady kvalitu výrobků/služeb, cenu a způsob prodeje. Podle Vás je nejlepší eshop - fajn, ale mohu Vás ujistit, že Vám taky místo třeba telefonu může klidně přijít bota. OK, další je kamenný obchod s "mírně vyšší cenou" - tuhle jsem hledal na eshopech větší hasák. Našel - za 300kč, ale nikde nebyl skladem a protože jsem ho potřeboval hned a ne až za týden, vyrazil jsem do hobbymarketů. V prvním jsem ho našel za 950Kč (+215% !), ve druhém za 480 (+60%) Krom toho, že o 60% není, jak píšete, "malinko", to vyvrací i předpoklad, kterým dáváte na stejnou úroveň solidnosti všechny kamenné obchody a předraženost "připouštíte" jen u ležáků. V tomto směru lze souhlasit jen s tím, že se v kamenném obchodě do ceny promítá nájem a zaměstnanci. To vám ale zase "neladí" s přímým prodejem - nebo se Vám spíš nehodilo do krámu to, že tito prodejci nemají náklady za nájem a zaměstnace a celková bilance při prodeji například toho jednoho vysavače týdně může být srovnatelná s kamenným obchodem, kde jich (možná) prodají víc (nebo prodají i něco jiného). Taky jsem se nesetkal s tím, že by třeba pojistka uzavřená u mě doma byla dražší než na pobočce (spíš naopak), nebo že by měla proti pobočce nějaké znevýhodňující prvky, jak se u přímého prodeje snažíte dovodit. A k MLM: jestli to nevíte, tak je to forma přímého prodeje a nikde není napsáno, že spotřebitel musí být současně prodejce a už vůbec to neznamená, že všechno kolem MLM je podvod.
Vaše paušalizování "když vás někdo osloví, je to podvod nebo předražené" (jak Váš článek vyznívá) je absurdní a působí dojemem, že jste v životě nezkusil podnikat. Jsem živnostník v IT a pokud chci zákazníky, musím je oslovit.
Všechno je o lidech - jsou poctiví a gauneři. A to ve všech oborech nehledě na způsob prodeje.
Hlavně si každý musí sám zhodnotit, a jak sám správně píšete, spočítat, jestli se mu ta která nabídka vyplatí či nikoli. Návody, o který jste se pokusil, nefungují... každý má jiné potřeby. Chce to přemýšlet a ne odkývat každou blbinu po telefonu nebo vzít kdejaký krám toho, co "oťukává dveře".

Re: , Komentoval(a): Petr Jermář

10.6.2014 09:01:09
Dobrý den, děkuji za Váš názor. Ano, v článku se dopouštíme (záměrně) paušalizace a určitě existují i výjimky. Z pohledu jedince, který si nedovede spočítat, co je pro něj výhodné a co nikoliv (cílová skupina přímého prodeje), je lepší paušálně všechny potenciálně závadné nabídky odmítat - a toto je hlavní poselství našeho článku. V naší poradně řešíme nemalé množství situací, kdy někdo někomu vnutil nevýhodnou kreditku, pojištění, zdravotní pojišťovnu, vysavač na úvěr, atd. - budiž toto přiměřenou reakcí na stále se množící případy nekalých obchodních praktik. Ohledně MLM - můžete si přečíst i můj článek zde "http://www.banky.cz/milionarem-snadno-a-rychle-zarucene".

Prodej po telefonu - ověření identity zájemce, Komentoval(a): Pavel

30.9.2014 11:59:40
Dobrý den,
zaujal mě Váš článek. Jelikož jako dnes každý vlastním mobilní telefon, také na mě se dovolávají různí prodejci. V poslední době mě zaujalo, že vždy na začátku monitorovaného hovoru vědí přesně jméno a adresu bydliště. Na to reaguji tak, že ihned zavěsím.
Stává se však, že prodejce volá úplně jiné jméno a adresu než je moje. Já samozřejmě taktéž zavěsím. Ale zajímalo by mě, pokud se takto dovolá s mým jménem k jinému účastníkovi a ten třeba z legrace nebo ze vzteku vše odsouhlasí, např.koupi "zázračného" produktu, podle Nového občanského zákoníku je smlouva tímto hovorem uzavřena. Ale dotyčný o tom vůbec neví, neboť se za něj někdo vydával. Tudíž produkt nebude zaplacen. Pak by měla nastoupit klasika, tj.prodej pohledávky vymáhací firmě atd.
Zajímalo by mě, jak se prokazuje že smlouva byla uzavřena skutečně s tím člověkem, na kterého je vystavena. Jestli se např. používá biometrie hlasu nebo něco podobného. Také je další možnost, že prodejce bude se záznamem účelově manipulovat (co vše je se záznamem zvuku dnes možné) a z pouhého marketingového dotazníku a nevinných dotazů typu "Kam chodíte nakupovat?" nebo "Máte zaveden plyn?" a kladných odpovědí "Ano" "vyrobí" závaznou objednávku.
Jak jsem uvedl výše, tyto dnešní lumpárny mě dovedly k tomu, že zvedám pouze čísla ze svého seznamu (ale uznávám, že to nemůže dělat každý, já naštěstí ano).
Díky. S pozdravem Pavel

Re: prodej po telefonu, Komentoval(a): Petr Jermář

1.10.2014 19:37:17
Dobrý den, máte naprostou pravdu, že prodej po telefonu je pěkná lumpárna (účelová manipulace) a pravidla ústního uzavírání smluv dle nového občanského zákoníku tomuto jen nahrávají. Smlouva je platná, pakliže byla provedena dostatečná identifikace zákazníka (zákazník sdělí datum narození, RČ, bydliště) - biometrie hlasu ani nic podobného se neřeší. Je to samozřejmě snadno zneužitelné, neboť osobní data (datum narození/RČ, číslo OP, bydliště, etc.) lze na internetu dohledat k mnoha osobám - zatím ke zneužití naštěstí nedošlo, ale podle mě je to jen otázkou času (pak by muselo dojít na soud, který by měl rozhodnout ve prospěch podvedené osoby - dokazování by bylo nahraným hovorem a "padělaný hovor" lze dnes naštěstí snadno identifikovat). Optimální je tyto hovory (průzkumy trhu, nabídky produktů a služeb, atd.) utnout ihned po představení volajícího (tedy v prvních 5 vteřinách - volajícího prodejce lze identifikovat dle intonace hlasu již v prvních vteřinách). Jen je škoda, že české právo zde více nehraje proti podobným praktikám (např. plošným zákazem sjednávání čehokoliv po telefonu).

nick, Komentoval(a): nick

29.11.2016 20:44:26
Na mojí neteř byl udělán podraz po tel. Musí zakázku převzít?

Re:, Komentoval(a): Petr Jermář

1.12.2016 15:53:11
Dobrý den, co přesně si koupila? Ve většině případů je možné do 14 dní od sjednání služby (koupě produktu) od smlouvy odstoupit.

Kralovska, Komentoval(a): Marketa

14.12.2016 21:43:41
Dobry den, prosím o radu, není to tak dlouho co mi zavolala moc příjemná pani, že jsem byla vybrana, abych vyzkoušela nový produkt na péči o vlasy, pleť a nehty s tim, že zaplatím jen poštovné a samotný produkt (20 tobolek) mi bude zaslán zdarma, souhlasila jsem a po nějaké době přišel produkt v dopise přímo do schranky, žádná slozenka u toho nebyla, takže jsem nic nezaplatila. Po další době mi ale přišel další produkt opět s dvaceti tobolkami a dvě složenky jedná ve výši 179 Kč a druhá 129 Kč mohla jsem si vybrat kterou zaplatím s tím že mi zašlou další tobolky za cenu zvýhodněnou a bude jen na mě kterou cenu si vyberu a kolik tobolek mi zaslou, v rohu dole byla poznámka že mám nedoplatek ve výši 79 Kč za předešlou zasilku. V tu chvíli mi došlo, že jsem se prostě nechala napálit, je možné že jsem telefonicky něco odsouhlasila a tím jsem se ,,upsala" na dlouhodobější obchodování s touto firmou, byla bych vděčná za nějakou radu, případně zkušenost s tímto způsobem obchodování. Děkuji :)

Stale platne, Komentoval(a): Eva

5.12.2021 13:52:23
I po letech se clovek s chuti zasmeje "zivnostnikovi v IT" Martinovi, ktery si ziskava zakazniky po telefonu a neumi si koupit hasak. :-)

Samozrejme stale plati vse, co je v clanku napsano, na telefonu ani na ulici na nas zadna vyhodna nabidka neceka. Ne nadarmo tento zpusob prodeje zakon pocita mezi nekale a agresivni obchodni praktiky. "Slusny" clovek vas proste nikdy takto kontaktovat nebude, jsou to bez vyjimky smejdi. Ad MLM, opet je to podvodna strategie (mimochodem v nekterych statech mimo zakon), kdy se spoleha predevsim na to, ze mraky zastupcu spolecnosti nacpou jeji zbozi a sluzby (zejmena v oblasti uveru, pojisteni apod.) vsem svym pribuznym a znamym, kteri vzhledem k osobni vazbe na prodejce nedokazi rict ne. Na obdobnem principu funguje i prodej zbozi typu Oriflame apod., kde to spolecnost vice toleruje, protoze produkty nejsou predrazene o tolik a prodej zpravidla neprobiha pod natlakem. I tam ale plati, ze stejne zbozi vam proda levneji jakakoliv drogerie. :-)

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Kam investovat peníze v roce 2024

23.4.2024 Peníze

Rozhodování o tom, kam investovat peníze, je důležitou součástí správy osobních financí a může otevřít cestu k finančnímu zabezpečení a růstu majetku.

[AKTUÁLNĚ] Důchod dosáhl nové výše

4.4.2024 Peníze

Průměrná výše důchodu dosáhla v roce 2023 na novou úroveň: 20 310 Kč. Mnoho krajů ČR se ovšem na tuto výši nedostane, a důchodci v regionech pobírají nižší částky. Situaci ohledně výše důchodů v krajích a počtu jejich příjemců v roce 2023 (a v porovnání s rokem 2018) ukázal Český statistický úřad na příkladu Kraje Jihomoravského. Právě tam průměrná výše důchodu zaostává dlouhodobě.

Procenta z nákupu zpět, výběr hotovosti na pokladně. Které banky nabízejí cashback/cash back a kolik na něm ušetříte?

21.4.2023 Peníze

Není cashback jako cash back. Možná jste se ještě nesetkali s žádným z těchto modelů. V obou případech jde o peníze, ale jednou v hotovosti, jednou na účet. Který z pojmů je který, jaké výhody přinese a u kterých bank ho můžete využít?

Inflace 2022: modelově 15,1 %. Jak se počítá a kolik byla v zahraničí? Jak se inflace promítne do důchodů?

3.3.2023 Peníze

V roce 2022 se inflace vyšplhala na 15,1 %, což nejvíce od 90. let. Vaše inflace ale mohla být ještě mnohem vyšší, případně nižší. ČSÚ totiž sleduje vývoj cen na modelovém spotřebním koši, nikoliv na konkrétních domácnostech. Jak se počítá inflace, jaký růst cen zaznamenali v zahraničí, jak se vyvíjely příjmy domácností v porovnání s inflací? Má smysl zakládat devizový účet, když koruna tolik „degraduje“? Jak se s inflací valorizují důchody a jak své úspory před inflací ochránit?

Podvodníci na internetu - čekejte je i tam, kde byste je nečekali!

15.2.2023 Peníze

Počty podvodů na internetu se rok od roku zvyšují, v posledních letech tempo růstu významně roste. Čím to je? Kde se podvody odehrávají nejčastěji a jaký mívají scénář? Jak poznat podvodníka včas? Které tři zásady vás před podvody ochrání a které praktiky seberou podvodníkům šanci nadále běžné lidi okrádat? V závěru článku najdete odkaz na unikátní test, kterým se přesvědčíte, zda byste podvodníkům naletěli, či je odhalili.

Z naší bankovní poradny

Chceme z peněz na dětském účtu nakoupit zboží v akci

24.4.2024 Běžný účet

Dobrý den, založili jsme si účet pro dceru s omezenou svéprávností. Soud rozhodl, že opatrovníkem a disponentem bude manželka. Nic více okolo toho, ani částka tam není v rozhodnutí. Při založení úctu na dceru jsme tento doklad předložili. Banka Creditas nám teď blokuje převody peněz z běžného účtu na spořící a to již 4. den. Ačkoli tvrdí, že do 15 000 Kč nám to povolí. Mají na to právo nám něco povolovat, omezovat a nechávat si peníze a neplatit úrok? Oni dle mého laického názoru sprostě parazitují na penězích mé dcery, pro kterou teď neumíme koupit nic nad patnáct tisíc a úrok který jsme mohli mít si také nechávají. Zboží které bylo v akci jsme také nemohli koupit, tím dochází k dalším škodám.

Dobrý den,

peníze na účtu dcery jsou majetkem dcery a neměly by sloužit rodičům k nákupu zboží v akci. V případě zbavení svéprávnosti majitele účtu přechází práva na opatrovníka, nicméně ani opatrovník nemůže s penězi nakládat zcela libovolně a musí ctít zájem opatrovaného (u vyšší částech bývá vyžadován souhlas opatrovnického soudu s každou transakcí). Ukládání vyšších částek na dětské účty (nebo na účty nesvéprávných osob) sebou nese výrazně ztížené nakládání s těmito penězi. Mnohem jednodušší je nechat peníze na svém účtu a dceři je případně převést po dosažení plnoletosti. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Bezúčelová hypotéka

Bezúčelová hypotéka je typ úvěru, který můžete použít na cokoliv, co potřebujete. Na rozdíl od účelové hypotéky, kde musíte úvěr použít na konkrétní věc, jako je nákup nemovitosti nebo rekonstrukce, u bezúčelové hypotéky můžete peníze použít na cokoliv, co chcete, ať už je to na dovolenou, nákup auta, nebo splacení dluhů.

Výhody a nevýhody bezúčelové hypotékyFlexibilita: Hlavní výhodou bezúčelové hypotéky je flexibilita. Můžete peníze použít na cokoliv, co potřebujete.Rychlé schválení: Bezúčelové hypotéky často nabízí rychlejší schválení než účelové hypotéky, protože banka nemusí ověřovat účel úvěru.Vyšší úroková sazba: Na druhou stranu, bezúčelové hypotéky často mají vyšší úrokové sazby než účelové hypotéky, protože banka bere větší riziko. Důležité aspekty k zvážení

Úroková sazba: Úroková sazba je často vyšší u bezúčelových hypoték než u účelových hypoték.

Splácení: Zkontrolujte, jak dlouho budete muset hypotéku splácet a jaké budou vaše měsíční splátky.

Poplatky: Zjistěte, jaké poplatky budete muset zaplatit za získání bezúčelové hypotéky.

Bezúčelová hypotéka, taktéž americká hypotéka, může být dobrá volba, pokud potřebujete flexibilitu a rychlé schválení, ale je důležité zvážit všechny náklady a podmínky, než se rozhodnete pro tento typ úvěru.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena