Banky.cz Články Daně Daňové povinnosti při pronajímání nemovitosti

Daňové povinnosti při pronajímání nemovitosti

21.11.2019 Daně

Pokud chcete pronajímat nemovitost nebo plánujete nějakou koupit za účelem pronájmu, nezapomeňte také na daňové povinnosti. Příjem z pronájmu je určitou formu pasivního příjmu, která se musí uvádět do daňového přiznání. Velmi podstatné je v této souvislosti rozlišit, zda nemovitost pronajímáte jako občan nebo jako podnikatel.

REKLAMA

Pronajímám nemovitost jako občan

Pokud pronajímáte nemovitosti jako fyzická osoba (nepodnikatel) budou příjmy uvedeny v daňovém přiznání v dílčím základu daně z příjmů z pronájmů podle § 9 zákona o daních z příjmů.

Od příjmů lze odečíst výdaje vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů plynoucích z pronájmu nemovitosti. Výdaje je možné uplatnit buď ve skutečné výši, nebo lze uplatnit paušální výdaje, tedy procentem z příjmů z pronájmu. Paušální výdaje se uplatňují ve výši 30 % z příjmů z pronájmu nemovitosti, nejvýše však do částky 300.000 korun. Musíte sami zvážit, co je pro vás výhodnější.

Výhodou je, že pokud pronajímáte nemovitost jako občan, neodvádí se z těchto příjmů sociální a zdravotní pojištění

Běžný účet

Příklad:

Pan Novák obdržel za rok 2018 příjmy z pronájmu bytu ve výši 200.000 Kč. Jelikož v průběhu roku provedl v pronajímaném bytě drobné opravy, jeho výdaje činily 15.000 Kč. Pro pana Nováka je výhodnější využít paušální výdaje, které v daném případě činí 60.000 Kč (30 % z 200.000). Dílčí základ daně z příjmů z pronájmů bude činit 140.000 Kč (200.000 – 60.000).

Pronajímám nemovitost jako podnikatel

Pokud je nemovitost součástí obchodního majetku a je tak pronajímána podnikatelem, příjmy z pronájmu budete uvádět v daňovém přiznání jako příjmy z podnikání podle § 7 zákona o daních z příjmů.

Běžný účet bez poplatků

Také v tomto případě se můžete rozhodnout, zda uplatníte skutečné výdaje nebo paušální. Paušální výdaje v tomto případě činí 60 % z příjmů z pronájmu. Nevýhodou však je, že je nutné v tomto případě platit sociální a zdravotní z těchto příjmů.

Pokud však pronajímáte dlouhodobě nemovitost přes portál Airbnb, musíte danit příjmy jako podnikatel. Podle Finanční správy se v tomto případě jedná o výdělečnou činnost provozovanou za účelem podnikání. V tomto případě by se Vás netýkala pouze povinnost podat klasické daňové přiznání k dani z příjmů, ale vznikly by také povinnosti související s DPH. Pokud máte v úmyslu nabízet nemovitost k pronájmu přes Airbnb, lze doporučit k pročtení informace vydané finanční správou.

REKLAMA

ANKETA k článku Daňové povinnosti při pronajímání nemovitosti

Pronajímám nemovitost?

Počet odpovědí: 194

KOMENTÁŘE k článku Daňové povinnosti při pronajímání nemovitosti

Přidejte nový komentář

Pronájem, Komentoval(a): Ladislav Strnad

21.11.2019 16:00:34
Koupili jsme byt v sousedství, s nájemníky jako investici. Z úhrad od nájemníka jde cca 80% na služby spojené s užíváním bytu (energie, daň za R+TV, služby správci nemovitosti), 20% na úhradu úvěru na nákup bytu a zbývá cca 300 Kč měsíčně. Musím v této fázi (než bude splacen úvěr k bytu) těch zhruba 3500-4000 za rok danit?

Danit ?, Komentoval(a): Marek Herrera

3.12.2019 10:15:50
se musí v každém případě....:)

Pronájem nemovitosti občanem nepodnikatelem , Komentoval(a): Lenka

18.3.2020 13:55:51
Dobrý den, chci se zeptat, jak je to v případě s DPH, když já jako občan nepodnikatel jsem jen zaměstnanec a k tomu pronajímám nemovitost právnické osobě plátci DPH a můj příjem za 12 měsíců z těchto nájmů přesáhl částku 1milion Kč, musím se zaregistrovat jako plátce DPH, nebo se tento příjem do obratu pro registraci k DPH nepočítá?
Děkuji

pronájem nemovitosti, Komentoval(a): Kamil

7.4.2021 16:49:42
Dobrý den, chci se zeptat, jak je to v případě s DPH, když já jako občan nepodnikatel jsem jen důchodce a k tomu pronajímám nemovitost fyzickým osobám (neplátci DPH) a můj příjem za 12 měsíců z těchto nájmů přesáhl částku 1milion Kč, musím se zaregistrovat jako plátce DPH, nebo se tento příjem do obratu pro registraci k DPH nepočítá v případě, že nepodnikám? Děkuji

Odpisy, Komentoval(a): IF

24.10.2021 20:59:18
Postrádám u obou případů možnost uplatnění odpisů. Dost důležitá položka pro snížení daní. Nebo snad ne?

prázdninové pronájmy, Komentoval(a): Vlaďka Lorencová

16.4.2024 15:04:21
Dobrý den, chtěla bych radu jak danit krátkodobé pronájmy chalupy přes prázdniny, většinou týdení pobyty. Nejsem podnikatel a nevím, jestli si musím udělat živnost. Pokud nemusím mít živnost mohu to danit jako dlouhodobý nájem bytu?

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Dědická daň: Co byste o ní měli vědět?

23.4.2024 Daně

Zdědili jste nemovitost a už teď se děsíte toho, jak vysokou dědickou daň zaplatíte? Dobrou zprávou je, že už před několika lety došlo ke zrušení dědické daně. I přesto je však třeba počítat s určitými náklady. Pojďme se společně podívat na to, jak to bylo dříve s dědickou daní i na to, jakým nákladům se nevyhnete.

Sleva na poplatníka

15.4.2024 Daně

Jak si zajistit co největší daňovou úsporu? S využitím všech slev na poplatníka, na které máte podle české legislativy nárok. Za rok 2023 jsou vaše možnosti o dost širší, než budou v roce 2024 a později, kdy nás díky konsolidačnímu balíčku čekají velké změny ve slevě na poplatníka. Jaké slevy teď můžete využít a jak je vůbec uplatnit?

Klíčové změny v roce 2024 aneb na co se připravit

10.2.2024 Daně

Začátek roku 2024 přinesl v souvislosti s konsolidačním balíčkem představeným Ministerstvem financí ČR celou řadu změn, které se dotknou takřka každého z nás. Týkají se totiž například hypoték, stavebního spoření nebo nové sazby daně z nemovitých věcí. Pojďme se na ně společně podívat.

Jak vyplnit daňové přiznání za rok 2023 v roce 2024?

18.1.2024 Daně

Máte povinnost podat přiznání k dani z příjmu za rok 2023 v roce 2024? Jaké daňové slevy můžete čerpat? Poradíme, jak správně vyplnit daňové přiznání a nepřipravit se o případný daňový přeplatek.

Daň z nemovitosti na rok 2024

4.1.2024 Daně

Kdo musí platit daň z nemovitosti? Kdo musí, a kdo naopak nemusí na finanční úřad s přiznáním k této dani?  Do kdy je nutné daňové přiznání podat, na jaký formulář jej vyplnit a kam ho poslat? Jak vysoká je daň z nemovitých věcí, do kdy a jak se platí? Odpovědi na tyto a mnoho dalších otázek už pro vás máme připraveny.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Akcie

Akcie symbolizují majetkový podíl v určité společnosti a patří mezi oblíbené investiční nástroje mnoha lidí. Když se rozhodneme investovat do akcií, můžeme očekávat atraktivní výnosy, ale musíme si být vědomi i možného rizika. Jakou roli hrají akcie v investičním světě a co bychom měli vědět?

1. Podstata a význam akcií

Co to je: Akcie reprezentují část vlastnictví v organizaci či firmě.

Kategorie akcií: Rozlišujeme mezi několika typy akcií, mezi něž patří základní, upřednostněné nebo ty, které nevyplácejí dividendy.

Finanční benefity: Majitelé akcií mohou profitovat z dividend, tedy podílu na zisku dané firmy.

Majetková a kontrolní práva: Držitelé akcií mívají často možnost hlasovat o klíčových rozhodnutích společnosti.

Obchodovatelnost: Díky burzovnímu obchodování mohou být akcie rychle prodány či zakoupeny.

2. Možná rizika a šance spojená s akciemi

Fluktuace cen: Hodnota akcií může v krátkém čase výrazně vzrůst či poklesnout v reakci na různé faktory.

Dlouhodobý pohled: Mnozí považují investice do akcií za strategii s dlouhodobým výhledem, která může v průběhu let přinést značný zisk.

Rozložení investic: Efektivní strategie často spočívá v rozložení investic mezi různé akcie, což snižuje riziko závislosti na výkonu jedné společnosti.

Výzkum a informovanost: Rozhodující je detailní zkoumání finanční situace a tržního postavení společnosti před nákupem akcií.

Neustálé učení: Aktuální informace a znalost trhu jsou nezbytné pro informované investiční rozhodování.

V investičním světě akcie představují nástroj, který může přinést významné výnosy. Přestože je s nimi spojeno určité riziko, vhodná strategie a informovanost mohou minimalizovat potenciální ztráty a maximalizovat zisky.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena