Banky.cz Články Osobní a rodinné finance

Osobní a rodinné finance - strana 4

REKLAMA

Kolik stojí provoz auta 2 – servis a údržba

V minulém díle Provoz auta 1 naší mini-automobilové série jsme se blíže podívali na výběr samotného auta a pojištění. Nyní budeme pokračovat servisem, údržbou a ostatními režijními náklady (dálniční známka, spotřeba PHM).

Kolik stojí provoz auta 1 – výběr auta a pojištění

Náklady na provoz auta se neskládají pouze z pohonných hmot a dálniční známky, ale i z ostatních režijních položek. Kolik skutečně stojí ujetý kilometr a co vše obnáší provoz auta? V prvním díle se zaměříme na výběr auta a pojištění.

Jak zvládat finanční potíže

Ocitnout se ve finančních potížích, mít nedoplatky na hypotéce nebo nebýt schopen vyrovnat svoje dluhy je stresující a traumatické. Nesnažte se to překonat sami. Využijte bezplatnou pomoc a dostupné poradenské služby. Problémy nepřehlížejte a nevěřte, že zmizí. Nezmizí. Určitě to sdělte vaší bance a dalším věřitelům – v tomto případě mlčeti není zlato.

Nakupujeme vánoční dárky

Vánoce se v dnešní době přesouvají ze spirituální roviny čím dál více do úrovně čistě materiální. Obchodníci dosahují o zlaté neděli nejvyšších tržeb v roce. Jak se vyvarovat základních chyb při nákupu dárků?

Jak hospodařit s financemi v důchodu

O tom, že peníze ne vždy přinášejí štěstí, se přesvědčil nejeden senior, když byl o všechny úspory obrán podvodníky či nespravedlivě rozdělil majetek mezi svou rodinu, čímž rozbil leta budované rodinné vztahy. Jak se vyvarovat nejčastějších chyb?

Kde se dá ušetřit?

Až dvě třetiny českých domácností neušetří měsíčně více než 3 000 Kč. Přitom by stačilo málo – zrevidovat své pravidelně se opakující výdaje (např. za energie, telefon, bankovní služby, pojištění) a za menší peníze dostat mnohdy stejnou službu. Kde všude by se tedy dalo ušetřit?

Vedení rozpočtu

Ať je váš příjem jakýkoliv, nesmíte utrácet více než vyděláte, abyste zůstali solventní. Pokud vaše účty a další výdaje pravidelně překračují váš příjem, začnou se vám kupit problémy. Tam je jejich počátek. Nepotřebujete být účetní, abyste si sestavili váš vlastní jednoduchý osobní rozpočet. Důvodem vzniku průvodce Banky.cz je snaha pomoci vám naučit se sledovat vaše peněžní prostředky a korigovat vaše finanční potřeby.

O penězích a lidech

Proč vznikly peníze, jak se od mincí ražených z drahých kovů přešlo k bankovkám, proč vznikly komerční banky, jaká je úloha centrální banky či jak je tištění nových nekrytých peněz (inflace) škodlivé. O tom a mnohém další pojednává zábavnou formou krátké animované video ČNB, které doporučujeme všem ke shlédnutím.

REKLAMA

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena