Banky.cz Články Daně Nezapomeňte využít slevy na dani a snižte si daňovou povinnosti

Nezapomeňte využít slevy na dani a snižte si daňovou povinnosti

30.1.2020 Daně

Fyzické osoby mohou uplatnit slevy na dani a snížit si tak daňovou povinnost. Zaměstnancům obvykle uplatní slevy na dani jejich zaměstnavatel prostřednictvím ročního zúčtování daně, pokud zaměstnanci o tomto informují svého zaměstnavatele a doručí mu potřebné podklady. Podnikatelé mohou využít slevy na dani v podaném daňovém přiznání.

REKLAMA

Základní sleva na poplatníka

Slevu na poplatníka mohou uplatnit všichni (zaměstnanci, OSVČ, matky na mateřské dovolené, senioři atd.), kteří měli alespoň část roku určité příjmy. Výše slevy činí 24 840 Kč a uplatňuje se v plné výši i v situaci, kdy výdělečná činnost trvala pouze několik měsíců. Zaměstnanci uplatňují tuto slevu měsíčně po podpisu prohlášení poplatníka (tzv. růžový formulář).

Sleva na manžela/manželku

Slevu na manžela (manželku) může využít pouze poplatník žijící ve společné domácnosti. Sleva činí stejně jako v případě základní slevy 24 840 Kč za rok. Pokud má manžel/manželka status zdravotního postižení ZTP/P, zvyšuje se tato sleva na dvojnásobek.

Základní podmínkou pro uplatnění je, že manžel/manželka neměla v daném roce příjmy vyšší jak 68 000 Kč. Do tohoto příjmů se nezapočítává například rodičovský příspěvek (mateřská naopak ano), dávky státní sociální podpory, zvýšení důchodu pro bezmocnost, stipendium při soustavné přípravě na budoucí povolání, dávky sociální péče, dávky pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči, státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem, státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření apod.

Příklad: Paní Nováková byla na rodičovské dovolené do října 2019, přičemž od ledna do října 2019 byl jejím jediným příjmem rodičovský příspěvek. V listopadu 2019 se vrátila zpět do práce, kde měla mzdu 25 000 Kč. Pan Novák si může za rok 2019 uplatnit slevu na manželku, protože paní Nováková neměla v roce 2019 příjmy vyšší jak 68 000 Kč.

Sleva na studenta

Běžný účet

Studenti, kteří se soustavně připravují na budoucí povolání studiem, mohou až do dovršení věku 26 let, případně do 28 let věku u prezenční formy doktorského studia na vysoké škole, využít slevu ve výši 4 020 Kč. Nárok na slevu lze uplatnit za každý měsíc, na jehož počátku měl status studenta.

Základní a rozšířená sleva na invaliditu

Pokud byla poplatníkovi přiznána invalidita, může uplatnit slevu dle stupně invalidního důchodu.  Základní sleva na invaliditu (sleva prvního a druhého stupně invalidního důchodu) činí 2 520 korun, rozšířená sleva na invaliditu (invalidní důchod třetího stupně) činí 5 040 korun.

Sleva na držitele průkazu ZTP/P

Osoby se statusem zdravotního postižení ZTP/P si mohou uplatnit slevu ve výši 16 140 Kč.

Sleva za umístění dítěte (školkovné)

Pokud poplatníkem vyživované dítě navštěvuje předškolní zařízení, může si uplatnit slevu ve výši vynaložených výdajů za umístění dítěte v předškolním zařízení. Maximální hranice slevy je však ve výši minimální mzdy (za rok 2019 se jedná o částku 13 350 korun). Sleva se vztahuje za každé dítě samostatně, pokud má tedy poplatník například dvě děti navštěvující předškolní zařízení, může si v roce 2019 uplatnit částku až 26 700 Kč.

Sleva se uplatňuje na základě potvrzení z předškolního zařízení o výši vynaložených výdajů poplatníkem „za umístění“ (školkovné, nevztahuje se na stravné).

Běžný účet bez poplatků

Příklad: Paní Jana zaplatila za školkovné své dcery za rok 2019 částku 7 200 Kč. Celou tuto částku si může uplatnit jako slevu na základě potvrzení, které obdrží z předškolního zařízení.

Daňové zvýhodnění na dítě / děti

Daňové zvýhodnění na dítě za rok 2019 činí 15 204 Kč/rok, u druhého dítěte 19 404 Kč/rok, u třetího a dalšího 24 204 Kč/rok. Podmínkou je, že se jedná o vyživované dítě žijící ve společně hospodařící domácnosti.

Vyživovaným dítětem je nezletilé dítě žijící s poplatníkem ve společné domácnosti až do dovršení 18 let. Dále zletilé dítě do 26 let věku, které se soustavně připravuje na budoucí povolání.

REKLAMA

ANKETA k článku Nezapomeňte využít slevy na dani a snižte si daňovou povinnosti

Využíváte slevu na dani za manželku s nízkými příjmy?

Počet odpovědí: 92

KOMENTÁŘE k článku Nezapomeňte využít slevy na dani a snižte si daňovou povinnosti

Přidejte nový komentář

sleva dani, Komentoval(a): ivo

30.1.2020 20:55:06

Jestli si dobře vzpomínám, ještě byly slevy na darování krve, na vzdělání (kurzy) a sleva pro členy odborů.

Re: Sleva na dani, Komentoval(a): Petr Jermář

31.1.2020 11:15:56

Dobrý den,

tento článek popisuje pouze slevy na dani (co uplatníte, dostanete 100% zpět). Pak jsou ještě možnosti jak snížit daňový základ (dostáváte zpět jen 15%), kam spadají dary, příspěvky odborům, náklady na vzdělávání, úroky z hypotéky a příspěvky na penzijní spoření a životní pojištění. Kompletní přehled všech slev a možností snížení daňového základu v našem článku Jak vyplnit daňové přiznání

Prodej bytu, slevy na dani, Komentoval(a): Slávka

28.2.2020 17:40:52
Dobrý den, jsem důchodkyně a v loňském roce jsem prodala byt v OV. Od částky za prodej bytu odečtu odhadní cenu bytu, který je podstatně nižší a z této částky vypočítám 15%ní daň? A můžu si potom ještě od této daně odečíst tzv. roční slevu poplatníka ve výši 24 840 Kč nebo ji jen uvedu do formuláře a bude mi vrácena FÚ zpět? Předem děkuji za odpověď. Slávka

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Dědická daň: Co byste o ní měli vědět?

23.4.2024 Daně

Zdědili jste nemovitost a už teď se děsíte toho, jak vysokou dědickou daň zaplatíte? Dobrou zprávou je, že už před několika lety došlo ke zrušení dědické daně. I přesto je však třeba počítat s určitými náklady. Pojďme se společně podívat na to, jak to bylo dříve s dědickou daní i na to, jakým nákladům se nevyhnete.

Sleva na poplatníka

15.4.2024 Daně

Jak si zajistit co největší daňovou úsporu? S využitím všech slev na poplatníka, na které máte podle české legislativy nárok. Za rok 2023 jsou vaše možnosti o dost širší, než budou v roce 2024 a později, kdy nás díky konsolidačnímu balíčku čekají velké změny ve slevě na poplatníka. Jaké slevy teď můžete využít a jak je vůbec uplatnit?

Klíčové změny v roce 2024 aneb na co se připravit

10.2.2024 Daně

Začátek roku 2024 přinesl v souvislosti s konsolidačním balíčkem představeným Ministerstvem financí ČR celou řadu změn, které se dotknou takřka každého z nás. Týkají se totiž například hypoték, stavebního spoření nebo nové sazby daně z nemovitých věcí. Pojďme se na ně společně podívat.

Jak vyplnit daňové přiznání za rok 2023 v roce 2024?

18.1.2024 Daně

Máte povinnost podat přiznání k dani z příjmu za rok 2023 v roce 2024? Jaké daňové slevy můžete čerpat? Poradíme, jak správně vyplnit daňové přiznání a nepřipravit se o případný daňový přeplatek.

Daň z nemovitosti na rok 2024

4.1.2024 Daně

Kdo musí platit daň z nemovitosti? Kdo musí, a kdo naopak nemusí na finanční úřad s přiznáním k této dani?  Do kdy je nutné daňové přiznání podat, na jaký formulář jej vyplnit a kam ho poslat? Jak vysoká je daň z nemovitých věcí, do kdy a jak se platí? Odpovědi na tyto a mnoho dalších otázek už pro vás máme připraveny.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Akcie

Akcie symbolizují majetkový podíl v určité společnosti a patří mezi oblíbené investiční nástroje mnoha lidí. Když se rozhodneme investovat do akcií, můžeme očekávat atraktivní výnosy, ale musíme si být vědomi i možného rizika. Jakou roli hrají akcie v investičním světě a co bychom měli vědět?

1. Podstata a význam akcií

Co to je: Akcie reprezentují část vlastnictví v organizaci či firmě.

Kategorie akcií: Rozlišujeme mezi několika typy akcií, mezi něž patří základní, upřednostněné nebo ty, které nevyplácejí dividendy.

Finanční benefity: Majitelé akcií mohou profitovat z dividend, tedy podílu na zisku dané firmy.

Majetková a kontrolní práva: Držitelé akcií mívají často možnost hlasovat o klíčových rozhodnutích společnosti.

Obchodovatelnost: Díky burzovnímu obchodování mohou být akcie rychle prodány či zakoupeny.

2. Možná rizika a šance spojená s akciemi

Fluktuace cen: Hodnota akcií může v krátkém čase výrazně vzrůst či poklesnout v reakci na různé faktory.

Dlouhodobý pohled: Mnozí považují investice do akcií za strategii s dlouhodobým výhledem, která může v průběhu let přinést značný zisk.

Rozložení investic: Efektivní strategie často spočívá v rozložení investic mezi různé akcie, což snižuje riziko závislosti na výkonu jedné společnosti.

Výzkum a informovanost: Rozhodující je detailní zkoumání finanční situace a tržního postavení společnosti před nákupem akcií.

Neustálé učení: Aktuální informace a znalost trhu jsou nezbytné pro informované investiční rozhodování.

V investičním světě akcie představují nástroj, který může přinést významné výnosy. Přestože je s nimi spojeno určité riziko, vhodná strategie a informovanost mohou minimalizovat potenciální ztráty a maximalizovat zisky.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena