Banky.cz Články Pojištění Pojištění v čase koronaviru. Podívejte se, jak cestovní a životní pojištění řeší COVID-19

Pojištění v čase koronaviru. Podívejte se, jak cestovní a životní pojištění řeší COVID-19

22.4.2020 Pojištění

Pandemie. Vládní opatření. Koronavirus COVID-19. To jsou v poslední době jedny z nejčastějších výrazů, se kterými se setkáváme. A které bezprostředně ovlivňují spoustu oblastí našeho života. Proto se společně podíváme, jak na současnou situaci reagují pojišťovny a kdy vám pomohou.

REKLAMA

Faktem je, že každá pojišťovna postupuje jinak. Přesto se v některých ohledech shodují. Týká se to například:

  • storna zájezdu
  • cestovního pojištění
  • životního pojištění
  • nebo pojištění ošetřovného

Storno zájezdu kvůli epidemii koronaviru

Koronavirová pandemie nemoci COVID-19 přišla v době, kdy měla řada lidí naplánovanou a zaplacenou dovolenou i různé zájezdy. Kvůli karanténě a zákazu cestování z nich ale sešlo.

Klienti leteckých společností i cestovních kanceláří tak museli své cesty stornovat. Pomoc proto hledají u pojišťoven – jenže většinou zbytečně.

Pojištění storna zájezdu se totiž vztahuje hlavně na akutní zdravotní potíže, jako jsou úrazy či vážná onemocnění. Ale ne na epidemie a zákazy cestování. Těch se pojištění storna zájezdu obvykle týká pouze v případě, že vláda zakáže cestovat kvůli živelné katastrofě, válce či terorismu.

Nezbývá vám tedy, než se domluvit na řešení přímo s cestovní kanceláří nebo dopravní společností. Obvykle vám nabídnou změnu termínu, slevu na další zájezd nebo dárkový poukaz.

Jak řeší COVID-19 cestovní pojištění

Jiná situace je, když jste už do zahraničí vycestovali. Pokud jste se tam nakazili koronavirem COVID-19 a museli jste vyhledat lékaře nebo jste dokonce skončili v nemocnici, pojištění vám pravděpodobně pomůže.

Záleží však na tom, kdy jste do ciziny vyrazili.

Jestli to bylo ještě před zákazem cestování z České republiky (případně dřív, než vláda doporučila do dané země necestovat), ničeho se bát nemusíte. Cestovní pojištění funguje stejně jako v jiných případech. Uhradí tedy ošetření, hospitalizaci i další související náklady.

Životní pojištění od expertů

Samozřejmě pouze pokud jste vyhledali ošetření v zemi, která je ve vašem cestovním pojištění zahrnutá.

Jiný postup je ale v případě, že jste do zahraničí vyrazili až poté, co vláda nedoporučila do daného státu cestovat. Anebo dokonce po uzavření hranic.

V takovém případě má pojišťovna právo plnění odmítnout.

Životní pojištění a karanténa

S cestami do zahraničí souvisí také povinná karanténa, kterou lidé často vnímají podobně jako pracovní neschopnost. Jenže z pohledu životního pojištění to neplatí.

Pokud se vás totiž skutečně týká jen povinná státem nařízená karanténa a nejste opravdu nemocní, většina pojišťoven vám náhradu za pracovní neschopnost nepřizná. Šanci máte jen u některých společností, a to obvykle až od 15. dne karantény.

A v tom je háček. Státem nařízená karanténa totiž obvykle trvá jen 14 dní.

Jiná věc je, když vás do karantény pošle lékař nebo hygienik. V takovém případě nárok na pojistné plnění máte.

A to, i když jste v karanténě v zahraničí. Ovšem pouze ve státech, na které se vaše pojištění vztahuje. Obvykle tedy v zemích eurozóny.

Invalidita nebo smrt způsobená koronavirem

Léčbu onemocnění COVID-19 v České republice za vás hradí zdravotní pojišťovna, využít ale můžete i životní pojištění. Pojistné plnění z něj dostanete mimo jiné, když:

Životní pojištění od expertů

  • jste hospitalizovaní v nemocnici
  • máte trvalé následky
  • zůstanete následkem nemoci invalidní
  • nebo zemřete (v takovém případě získají peníze vaši příbuzní)

Kolik peněz dostanete, přitom závisí na podmínkách vaší smlouvy. S plněním ale můžete počítat prakticky u všech komerčních pojišťoven.

Jedinou výjimkou je ČSOB pojišťovna, která zařadila pandemie a epidemie mezi výluky. Při onemocnění koronavirem COVID-19 tedy může výplatu plnění odmítnout. Mluvčí pojišťovny ale klienty před časem ujistil, že její zaměstnanci budou v těchto případech postupovat citlivě a vstřícně.

Problém s výplatou pojistného může teoreticky nastat také u Allianz. Ovšem pouze v případě, že máte ve smlouvě vysoké pojistné plnění a epidemie dosáhne skutečně obrovských rozměrů. Když totiž celkové výdaje na krytí následků epidemie přesáhnou půl miliardy korun, může pojišťovna omezit maximální plnění na 2 miliony korun.

Využijete i pojištění ošetřovného

Jedním z mnoha opatření české vlády v boji s koronavirovou pandemií COVID-19 je také uzavření škol. Rodiče, kteří kvůli tomu se svými potomky zůstali doma, sice dostávají ošetřovné od státu, pokud ale mají pojištění ošetřovného, můžou dostat peníze i od pojišťovny.

Ovšem pozor, zatímco příspěvek od státu se automaticky vztahuje na rodiče všech dětí do 13 let, které jsou kvůli uzavření škol doma, u komerčního pojištění je to jinak. Nárok na výplatu ošetřovného mají pouze rodiče dětí, které jsou opravdu nemocné.

Na druhou stranu tuto pojistku oceníte i po skončení epidemie. Zatímco ošetřovné od státu běžně získáte nanejvýš na 9 dní, u komerčních pojišťoven se dostanete až na desetinásobek. A navíc na něj mají nárok i živnostníci a podnikatelé.

REKLAMA

ANKETA k článku Pojištění v čase koronaviru. Podívejte se, jak cestovní a životní pojištění řeší COVID-19

Stornovala Vám cestovní kancelář zájezd?

Počet odpovědí: 70

KOMENTÁŘE k článku Pojištění v čase koronaviru. Podívejte se, jak cestovní a životní pojištění řeší COVID-19

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat nejlepší cestovní pojištění na dovolenou

2.5.2024 Pojištění

K moři, za památkami nebo třeba do hor. Ale hlavně – za odpočinkem! Tam vede naše dovolená. Stačí přitom jen chvilka nepozornosti a relax se může změnit v bolest a čas strávený u lékaře. A také přemýšlení, jak zaplatit vysoké náklady na ošetření. Řešení je přitom jednoduché: cestovní pojištění na dovolenou.

Pojištění odpovědnosti za škodu. Jak se chránit

29.4.2024 Pojištění

Pojistka na blbost. Takto se zjednodušené říká pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu. Je nezbytnou součástí finančního zajištění každého člověka, chrání před finančními následky škod, které byste neúmyslně způsobili třetím osobám. Přečtěte si vše podstatné o pojištění odpovědnosti za škodu, včetně odpovědí na časté otázky ohledně odpovědnostních pojistek.

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena