Banky.cz Články Pojištění Životní pojištění letos posiluje. Díky koronaviru

Životní pojištění letos posiluje. Díky koronaviru

9.11.2020 Pojištění

Výpadek mzdy spojený s nemocí, karanténou nebo ošetřováním člena rodiny. S tím se stále častěji setkávají české domácnosti. A přemýšlejí, jak takovou situaci řešit. Pomoc je přitom jednoduchá – stačí sáhnout po životním pojištění a vhodných připojištěních. Zájem o tyto produkty tak v posledních měsících roste.

REKLAMA

Větší poptávku po životním pojištění potvrzují jednotlivé pojišťovny. Stoupat začala už začátkem léta. Tedy v době, kdy v České republice odeznívala první vlna koronavirové pandemie.

Lidé tehdy za sebou měli čerstvé zkušenosti s vládními omezeními a s dopady nemoci COVID–19. Navíc už v té době odborníci varovali před druhou vlnou tohoto onemocnění.

A to všechno se pravděpodobně projevilo na rozhodnutí lidí sjednat si životní pojištění.

Lidé řeší ošetřovné a denní dávky při nemoci

Přestože většina poskytovatelů nemá přesná čísla dokumentující vyšší poptávku po životním pojištění, shodují se, že nárůst byl poměrně výrazný. Stoupl zejména zájem o pojištění:

  • denních dávek v pracovní neschopnosti,
  • denních dávek za hospitalizaci,
  • ošetřovného
  • nebo o pojištění ztráty zaměstnání a schopnosti splácet úvěry.

Většina těchto pojistek je součástí právě životního pojištění. Případně si je k němu mohou lidé sjednat jako připojištění.

Na koronavirus myslí pojišťovny automaticky

Pojišťovny se také shodují, že si lidé často ověřují, jestli je životní pojistka ochrání i před následky koronaviru. Bojí se totiž, že se pojištění na novou nemoc vztahovat nebude.

Takové obavy ale bývají zbytečné.

Pokud je součástí životního pojištění také pojistné plnění pro případ onemocnění, jeho následků nebo například hospitalizace kvůli nemoci, můžete být v klidu. Zpravidla se tato rizika vztahují na veškeré choroby. Včetně koronavirových onemocnění.

Životní pojištění od expertů

Platí to přitom jak pro nové pojistky, tak pro ty starší.

Problém může nastat pouze v případě, že je mezi výlukami uvedená epidemie nebo pandemie. V tu chvíli může pojišťovna výplatu plnění odmítnout. Ale jen když jste se nakazili v době, kdy byla epidemie či pandemie vyhlášená.

Rozhodně si tedy nezapomeňte výluky před podpisem pojistné smlouvy zkontrolovat. Ať máte jistotu, že se můžete na pojišťovnu opravdu spolehnout.

Přístup pojišťoven se liší

O koronavirus se v souvislosti s životním pojištěním zajímají lidé ještě z jednoho důvodu. Chtějí si být jistí, že dostanou peníze například při:

  • nařízené karanténě, i když nejsou nakažení,
  • nebo při „ošetřování” dítěte v době, kdy jsou zavřené školy.

Ne každá pojišťovna ale podobné služby nabízí. Někteří poskytovatelé vám karanténu proplatí, pouze když se opravdu nakazíte.

Jinde naopak máte nárok na peníze, i když vás hygienická stanice pošle do karantény pouze preventivně.

Životní pojištění od expertů

Podobná situace je také v případě ošetřování dítěte. Zatímco většina poskytovatelů vám ho proplatí jen v případě, že je váš potomek opravdu nemocný, některé pojišťovny vám pomůžou, i když jste doma s dětmi pouze kvůli zavřené škole.

Před uzavřením pojistky proto raději požádejte o radu nezávislé odborníky na životní pojištění. Dobře znají nabídky jednotlivých pojišťoven a pomůžou vám najít takový produkt, který nejlépe pokryje veškerá rizika.

Minulý rok životní pojištění klesalo

Dlouhodobě přitom Češi životní pojištění podceňují. Spoléhají na své zdraví a nepřipouští si, že by mohly přijít výraznější zdravotní potíže. Jen loni proto hrubé předepsané pojistné (tedy předepsané pojistné bez slev a přirážek) kleslo o 5 % v porovnání s rokem 2018. Dosáhlo tak hodnoty 53,4 miliard korun.

V praxi ale pojišťovny vybraly mnohem méně. Po odečtení veškerých slev totiž pojistné kleslo na 45,1 miliardy.

Současný zájem o životní pojištění tak může nastartovat růst tohoto pojišťovacího segmentu. A Česká republika se může přiblížit ke státům západní Evropy, kde je životní pojištění lídrem na pojišťovacím trhu.

Zároveň je potřeba říct, že rozdíl v porovnání se západoevropskými státy je daný také jiným postavením komerčních pojišťoven. Jsou totiž často zapojené i do sociálních a penzijních systémů. A právě to přináší do životního pojištění mnoho peněz.

REKLAMA

ANKETA k článku Životní pojištění letos posiluje. Díky koronaviru

Máte sjednané životní pojištění?

Počet odpovědí: 89

KOMENTÁŘE k článku Životní pojištění letos posiluje. Díky koronaviru

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat nejlepší cestovní pojištění na dovolenou

2.5.2024 Pojištění

K moři, za památkami nebo třeba do hor. Ale hlavně – za odpočinkem! Tam vede naše dovolená. Stačí přitom jen chvilka nepozornosti a relax se může změnit v bolest a čas strávený u lékaře. A také přemýšlení, jak zaplatit vysoké náklady na ošetření. Řešení je přitom jednoduché: cestovní pojištění na dovolenou.

Pojištění odpovědnosti za škodu. Jak se chránit

29.4.2024 Pojištění

Pojistka na blbost. Takto se zjednodušené říká pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu. Je nezbytnou součástí finančního zajištění každého člověka, chrání před finančními následky škod, které byste neúmyslně způsobili třetím osobám. Přečtěte si vše podstatné o pojištění odpovědnosti za škodu, včetně odpovědí na časté otázky ohledně odpovědnostních pojistek.

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena