Banky.cz Články Pojištění Životní pojištění má jen polovina Čechů. Podívejte se, proč si ho sjednat a jak ho nastavit

Životní pojištění má jen polovina Čechů. Podívejte se, proč si ho sjednat a jak ho nastavit

7.10.2019 Pojištění

Daleko za zahraničím. Taková je situace v České republice z pohledu životního pojištění. Zatímco například v Německu ho má skoro každý, v Česku je to jen necelá polovina lidí. Správně nastavená pojistka přitom dokáže usnadnit i nejtěžší situace. Podívejte se, kdy životní pojištění sjednat a jak ho nastavit.

REKLAMA

Právě životní pojistka je ve spoustě situací neocenitelná. Dokáže nejen zajistit vaše blízké, pokud zemřete, ale pomůže vám i při vážném onemocnění nebo úrazu. Podle nedávného průzkumu Instant Research pro ČSOB Pojišťovnu ji přesto nemá skoro polovina obyvatel České republiky.

Důvodů je několik.

Někteří lidé nevědí, co všechno vlastně můžou do životního pojištění zahrnout, jiní mají špatnou zkušenost s pojišťovacími agenty a další zase doplatili na špatně nastavenou pojistku.

Nejčastější chyba: životní pojištění dětí

U životního pojištění v Česku se setkáte s jedním velkým paradoxem. Lidé často pojišťují své děti místo toho, aby pojistili sebe. Přitom by to mělo být naopak.

Smrt jednoho z rodičů často existenčně ohrozí celou rodinu. Přijde totiž o zásadní příjem a musí se naučit vycházet s výrazně menším množstvím peněz. A životní pojistka jí pomůže, aby se s takovou situací finančně vypořádala.

Myslete na zajištění domácnosti

U dětí si zpravidla vystačíte jen s úrazovým pojištěním. A stejně tak životní pojistku nepotřebujete ani v případě, že žijete sami a není na vás nikdo závislý.

Pokud je vás ale v domácnosti víc, určitě na životní pojištění nezapomínejte. Zvlášť pokud máte děti nebo platíte hypotéku. Pamatujte, že v případě úrazu, nemoci nebo dokonce smrti přijde domácnost o část příjmů, zatímco výdaje zůstanou.

Právě životní pojištění vám pomůže s jejich pokrytím. Stačí ho jen správně nastavit.

Jak nastavit životní pojištění? Podle rizik

Spousta lidí přitom v nastavení životní pojistky chybuje. Pojišťovna jim pak sice pomůže v případě, že si zlomí nohu, ale pokud zůstanou dlouhodobě nemocní, peníze jim často chybí.

Jak tedy životní pojištění nastavit?

Nejprve si dobře promyslete, proti čemu chcete pojistit. Peníze za drobné úrazy mohou být sice příjemným bonusem, rozhodně to ale není hlavní účel životního pojištění. Určitě na to nezapomínejte.

Životní pojištění od expertů

Pokud tedy chcete získat nejlepší životní pojištění, rozhodně v něm nesmí chybět odškodné pro případ:

  • smrti
  • invalidity následkem úrazu i nemoci
  • trvalých následků úrazu i nemoci
  • hospitalizace v nemocnici
  • závažného onemocnění

Myslete na onemocnění a jeho následky

Často se stává, že lidé při plánování životní pojistky podceňují nemoci. A u pojištění smrti, trvalých následků či invalidity myslí jen na následky úrazů. Jenže ve skutečnosti jsou mnohem častější právě následky různých onemocnění.

Ať už dostanete například mrtvici nebo chytíte encefalitidu od nakaženého klíštěte, můžete se snadno ocitnout na vozíku.

Podobných (a také mnohem nebezpečnějších) nemocí je přitom spousta. A jejich následky mohou být mnohem horší. Rozhodně proto tohle riziko nepodceňujte.

Spočítejte si výdaje

Jakmile máte jasno v tom, proti čemu chcete pojistit, zvolte vhodné pojistné plnění. Pamatujte, že musí být dostatečně vysoké, aby pokrylo výpadek příjmů.

Obecně platí, že byste si měli spočítat všechny výdaje domácnosti a nastavit pojistnou částku tak, aby je na určitý čas pokryla. Zároveň nezapomeňte životní pojistku upravit vždy, když se vaše situace změní. Například se vám narodí dítě nebo si vezmete hypotéku.

V takových případech vaše výdaje výrazně vzrostou. A bylo by dost složité vše „utáhnout” jen z jednoho platu. Proto by pojistná částka měla být dost vysoká, aby si váš partner či partnerka dokázal s těmito výdaji bez potíží poradit i bez vašeho příjmu.

Jiná částka na smrt, jiná na invaliditu

Nezapomeňte také nastavit jinou pojistnou částku pro případ smrti a jinou pro případ invalidity.

Životní pojištění od expertů

Musíte totiž počítat s tím, že u trvalých následků či invalidity přibudou k vašim současným nákladům ještě výdaje za léčbu nebo za různé pomůcky. A to nejlepší životní pojištění by na to mělo pamatovat.

Proto je dobré pojistné plnění pro případ invalidity či trvalých následků oproti smrti navýšit.

Jak přesně tedy postupovat?

Pro případ smrti nastavte takové pojistné plnění, které odpovídá nejméně 2-3 čistým ročním příjmům. Taková částka vaší rodině pomůže alespoň v prvních letech. A pokud ji chcete zajistit na delší dobu, klidně pojistné plnění ještě navyšte.

U pojištění invalidity pak raději počítejte s 1,5 násobkem této částky. Pomůže vám to nejen se zaplacením výdajů za léčení, ale například i s vybudováním nájezdové rampy pro vozík a případnými dalšími nezbytnými úpravami vašeho domu či bytu.

Získáte tak jistotu, že si vy i vaši blízcí s novou situací poradíte v době, kdy to bude nejtěžší. A získáte čas, abyste se jí přizpůsobili.

Pozor na hypotéku

Pokud splácíte hypotéku, je situace ještě o něco složitější. Máte totiž před sebou dlouhodobé vysoké splátky. V takovém případě nemusí být ani několikaletá rezerva dostatečná.

Vyplatí se proto nastavit pojistné plnění tak, aby pokrylo nejen veškeré ostatní výdaje na několik let dopředu, ale zajistilo také doplacení hypotéky.

A pokud si s výběrem životního pojištění nebo s jeho správným nastavením nevíte rady, obraťte se na nás. Společně nastavíme pojistku tak, aby pokryla veškerá rizika a zároveň vás nestála víc, než je nutné. A připravíme tak nejlepší životní pojištění přesně pro vás!

REKLAMA

ANKETA k článku Životní pojištění má jen polovina Čechů. Podívejte se, proč si ho sjednat a jak ho nastavit

Máte sjednané životní pojištění?

Počet odpovědí: 106

KOMENTÁŘE k článku Životní pojištění má jen polovina Čechů. Podívejte se, proč si ho sjednat a jak ho nastavit

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat nejlepší cestovní pojištění na dovolenou

2.5.2024 Pojištění

K moři, za památkami nebo třeba do hor. Ale hlavně – za odpočinkem! Tam vede naše dovolená. Stačí přitom jen chvilka nepozornosti a relax se může změnit v bolest a čas strávený u lékaře. A také přemýšlení, jak zaplatit vysoké náklady na ošetření. Řešení je přitom jednoduché: cestovní pojištění na dovolenou.

Pojištění odpovědnosti za škodu. Jak se chránit

29.4.2024 Pojištění

Pojistka na blbost. Takto se zjednodušené říká pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu. Je nezbytnou součástí finančního zajištění každého člověka, chrání před finančními následky škod, které byste neúmyslně způsobili třetím osobám. Přečtěte si vše podstatné o pojištění odpovědnosti za škodu, včetně odpovědí na časté otázky ohledně odpovědnostních pojistek.

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena