Banky.cz Články

Články - strana 51

REKLAMA

Vyšší poplatky za předčasné splacení hypotéky? Můžou být až 3 % ze zbývajícího úvěru

21.7.2021 Hypotéka

Zaplatit za předčasné splacení hypotéky desítky tisíc korun. Bez ohledu na to, kdy a u jaké banky jste smlouvu uzavřeli. I to se může brzy stát realitou. Poslanecká sněmovna projednává úpravu zákona o spotřebitelském úvěru, která chce poplatky za předčasné splacení hypotéky výrazně zvýšit.

Zájem o pojištění nemovitostí rekordně roste. Kvůli tornádu

19.7.2021 Pojištění

Škody za víc než 15 miliard korun. I to je následek nedávných bouří a tornáda, které se prohnalo jižní Moravou. Kromě škod na zdraví i životech a zničených domů či aut měli ještě další důsledek. Prakticky hned po těchto tragických událostech si lidé začali sjednávat nové pojistky.

ČNB zvyšuje úroky. Pomůže to spoření?

14.7.2021 Spoření

Po víc než roce sáhla Česká národní banka ke zvýšení svých úrokových sazeb. Koncem června zvedla základní i lombardní sazbu o 0,25 procentního bodu. Beze změny zatím zůstala jen diskontní sazba. Centrální banka tím chce přibrzdit vysokou inflaci.

Půjčky v rodině? Třetině lidí se kvůli nim zhoršily vztahy s blízkými

12.7.2021 Půjčka

Od příbuzných, od přátel i od sousedů. Přesně tak si často půjčují Češi a Moravané. Ukázal to nedávný průzkum Sberbank. Ne vždy je to ale nejlepší řešení. Ve třetině případů totiž vedou půjčky mezi příbuznými ke zhoršení vztahů v rodině.

5 tipů, jak ušetřit na havarijním pojištění

Autonehoda může potkat i toho nejlepšího řidiče. Proto je vhodné si kromě povinného ručení sjednat také havarijní pojištění. Pokryje vám škody, které si sami způsobíte na vlastním autě. Jde však o výdaj navíc, kterému se většina motoristů stále snaží vyhnout. Poradíme vám, jak na havarijním pojištění ušetřit. 

Filatelie jako příležitost pro začínající i zkušené investory

Poštovní známky si dlouhodobě udržují svou hodnotu, a představují tak nejen klasické hobby, ale i zajímavou investici. Nejčastěji se filatelii věnují senioři, ale také mládež a hlavně generace středního věku – ta právě z investičních důvodů.

Bezkontaktní platby slaví 10 let. A chystají velké novinky

Přesně 10 let uplynulo v červnu od první bezkontaktní platby kartou v České republice. Za tu dobu zažil tento způsob placení veliký boom – v současnosti ho využívá 96 % obyvatel. Sahají přitom po bezkontaktní platební kartě, telefonu nebo hodinkách, už brzy ale budou platit i prstenem.

Konec dlouhých fixací hypotéky? Banky u nich chtějí přitvrdit

5.7.2021 Hypotéka

Vyšší úrokové sazby nebo dokonce úplné zrušení. I to hrozí dlouhým fixacím hypoték. Bankám se totiž nelíbí nárůst předčasně splacených a refinancovaných úvěrů z posledních let. Stěžují si, že na tom každoročně prodělávají i stovky milionů korun. A právě dlouhé fixace hypoték jsou pro ně nejrizikovější.

Zn.: Hlavně rychle. Přibývá lidí, kteří s prodejem nemovitosti spěchají

30.6.2021 Reality

Nabídnout nemovitost k prodeji a za pár týdnů mít peníze na účtu. To je cíl stále většího množství prodejců. Kvůli koronavirové krizi totiž řadě lidí klesly příjmy a chybí jim peníze na splácení půjček. Rychlý prodej domu či bytu pak vidí jako řešení.

Obliba stavebka mírně klesla. I přesto je dál nejpopulárnějším spořením

28.6.2021 Spoření

Jakou možnost ukládání nebo spoření peněz považujete za obzvláště zajímavou? Dříve Češi na tuto otázku odpovídali jasně: stavební spoření. Ve 2. čtvrtletí letošního roku zvolili jako častější odpověď investice do drahých kovů. I přesto je stavebko z klasických spořicích produktů stále nejoblíbenější.

REKLAMA

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena