Banky.cz Články Spoření Vkladní knížka a stavební spoření

Vkladní knížka a stavební spoření

11.10.2017 Spoření

Mimo spořících účtů a termínovaných vkladů lze peníze ukládat taktéž na vkladní knížky a stavební spoření. Které banky nabízejí nejvýhodnější podmínky?

REKLAMA

Zatímco vkladní knížky jsou již od počátku milénia na ústupu, stavební spoření po propadu v letech 2010-2015 zažívá malý comeback. Je to především z důvodu velmi nízkých úrokových sazeb, kdy státní podpora (až 2 000 Kč ročně) i přes nemalé zpoplatnění stavebka hraje opět významnější roli. 

vkladní knížka

Nejrozšířenější způsob spoření během 20. století, kdy absence informačních technologií přímo nahrávala záznamům do papírových knížek. V dnešní době digitalizovaného bankovnictví už ale vkladní knížky příliš smysl nedávají. S penězi na knížkách nelze disponovat online přes internetbanking, pro každou operaci (vklad/výběr) je třeba navštívit pobočku osobně, přičemž je možné provádět pouze hotovostní operace (ČS a ERA umožňují nově provést vklad i bezhotovostně). Záznamy o pohybech na knížce se zapisují strojově přímo do vkladní knížky (připsané úroky za minulá období zpětně při další návštěvě pobočky). Banky si samozřejmě vedou údaje o pohybech na knížce i ve svém systému, tedy pro rychlé zbohatnutí nestačí do knížky připsat hotovost doma na psacím stroji.

Vkladní knížky dnes nabízejí poslední 4 banky: Česká spořitelna, Poštovní spořitelna, Raiffeisenbank im Stiftland a Sparkasse. Zajímavé jsou především dětské vkladní knížky, kde ČS nabízí úrok 1% do 250 000 Kč (a navíc bonus 500/1 000 Kč při dosažení 12/18 let) a RB im Stiftland 2% do 100 000 Kč. Dětská vkladní knížka od Era nemá vyloženě špatný úrok (0,5%), ale peníze nejdou až do momentu dosažení plnoletosti vybrat. Což je podstatný nedostatek, úroky na trhu se každých pár let výrazně mění. Stejných 0,5% nabízí ING Bank na spořícím účtu bez jakýchkoliv podmínek.

Stavební spoření ČS s bonusem 8 500 Kč

Vkladní knížky pro dospělé nabízejí úrok pouze 0,01-0,05%, což je v porovnání se spořícími účty (0,5-1%) zcela nedostatečné. Banky zde spoléhají na seniory, kteří mnohdy drží peníze na starých vkladních knížkách desítky let bez zájmu o aktuální podmínky úročení. 

Produkty
Úrok úrok p.a. bez výpovědní lhůty
Úrok 1 rok úroková sazba p.a. při termínu 1 rok
Úrok 2 roky úroková sazba p.a. při termínu 2 roky
Dětská vkladní knížka
Více informací
Úrok
1,00 %
Úrok 1 rok
-
Úrok 2 roky
-
TIP BANKY.CZ
Více informací
TIP BANKY.CZ
Dětská vkladní knížka
Více informací
Úrok
0,50 %
Úrok 1 rok
-
Úrok 2 roky
-
TIP BANKY.CZ
Více informací
TIP BANKY.CZ
Vkladní knížka
Více informací
Úrok
0,01 %
Úrok 1 rok
0,10 %
Úrok 2 roky
0,05 %
TIP BANKY.CZ
Více informací
TIP BANKY.CZ
Výherní vkladní knížka
Více informací
Úrok
0,00 %
Úrok 1 rok
-
Úrok 2 roky
-
TIP BANKY.CZ
Více informací
TIP BANKY.CZ

stavební spoření

Největší výhodou stavebního spoření je štědrá státní dotace. V letech 1993-2003 činila podpora až 4 500 Kč ročně (25% z vkladu). Později byla pro roky 2004-2010 dotace snížena na max. 3 000 Kč (15% z vkladu). Od roku 2011 platí současné podmínky se státní podporou max. 2 000 Kč/rok (10% z vkladu). Ze státní podpory si bohužel nemalou část berou stavební spořitelny formou poplatků za sjednání a vedení spoření (ročně 400-600 Kč). Poplatky jsou vysoké především z důvodu monopolu na státní podporu, ke které se klienti dostanou jen přes 5 stavebních spořitelen. Žádný jiný spořící produkt zpoplatněn není. Kdyby stát dotoval všechny termínované vklady na 6 let a sebral stavebním spořitelnám monopol, každý klient by na poplatcích ročně ušetřil právě oněch 400-600 Kč. 

Nejlevněji sjednáme spoření pro děti a seniory u Modré Pyramidy a Moneta Stavební spořitelna (0 Kč), pro dospělé pak u Stavební spořitelny ČS (495 Kč pro cílovou částku 150 000 – 300 000 Kč při sjednání online). Roční poplatek za vedení spoření má nejnižší Modrá Pyramida (300 Kč), Moneta (324 Kč) a Stavební spořitelna ČS (325 Kč). Úroky u spořících tarifů mají téměř všechny spořitelny stejné (1%), jen občas někdo v akci či při splnění podmínek nabídne o desetinku procenta více.

Penzijní spoření od České spořitelny

Produkty
Úrok spoření úroková sazba p.a. pro spoření
Vedení spoření roční poplatek za vedení stavebního spoření
Sjednání spoření jednorázový poplatek za sjednání stavebního spoření
Stavební spoření
Více informací
Úrok spoření
1,00 %
Vedení spoření
325
Sjednání spoření
1,00%
Více informací
Moudré spoření
Více informací
Úrok spoření
1,00 %
Vedení spoření
300
Sjednání spoření
1,00%
TIP BANKY.CZ
Více informací
TIP BANKY.CZ
ProSpoření
Více informací
Úrok spoření
1,00 %
Vedení spoření
324
Sjednání spoření
1,00 %
TIP BANKY.CZ
Více informací
TIP BANKY.CZ
Stavební spoření - Tarif Spoření
Více informací
Úrok spoření
1,00 %
Vedení spoření
360
Sjednání spoření
1,00 %
TIP BANKY.CZ
Více informací
TIP BANKY.CZ

Peníze ze stavebního spoření nelze vybrat po dobu 6 let, jinak bychom přišli o státní podporu. Výpovědní lhůta spoření činí 3 měsíce od konce měsíce, ve kterém byla výpověď podána. Od loňského roku mohou rodiče opět svobodně rušit smlouvy svých dětí bez posvěcení opatrovnického soudu (po uplynutí vázací lhůty 6 let).

REKLAMA

ANKETA k článku Vkladní knížka a stavební spoření

Máte vkladní knížku?

Počet odpovědí: 333

KOMENTÁŘE k článku Vkladní knížka a stavební spoření

Přidejte nový komentář

, Komentoval(a): Petr Vít

11.10.2017 18:31:12
jen oprava- v čs i era jdou vklady na vk delat i bezhotovostne. pri dalsi navsteve vklad dopisi do vk v cs a u ery prijde poukazka na pripsani vkladu na poste.

Re:, Komentoval(a): Petr Jermář

11.10.2017 21:57:34
Dobrý den, děkujeme za doplnění, přidáno do článku.

Staněk , Komentoval(a): Ondřej

29.11.2019 17:49:32
Dobrý den, co mám dělat když při stěhování ztratím vkládání knížku?
Děkuji za odpověď

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

[AKTUÁLNĚ] Česká spořitelna přestala zakládat vkladní knížky

10.4.2024 Spoření

Česká spořitelna definitivně ukončila možnost zakládání vkladních knížek pro nové klienty. Dříve založené knížky banka rušit nebude, peníze z vkladních knížek nikam převádět nemusíte. Jedinou bankou s možností založení nové vkladní knížky zůstává ČSOB, a to pouze na pobočkách České pošty.

[AKTUÁLNĚ] Aktuální výše úroků na spořicích účtech

9.4.2024 Spoření

V souvislosti s poklesem základní sazby v ekonomice se spustila lavina snižování úroků na bankovních i spořitelních spořících produktech. Týká se především spořicích účtů, ale zasáhla i výhled v oblasti termínovaných vkladů. Banky čekají přesun peněz právě na „termíňáky“, investiční společnosti ale vidí velkou příležitost zvýšit zájem Čechů o investování.

Inflace klesla na 2 %. Jak to ovlivní spoření a hypotéky?

15.3.2024 Spoření

Inflace klesla v únoru 2024 na 2 %, z lednových 2,3 %. O celoplošné překonání vysoké inflace se sice ještě nejedná, ale už nyní můžeme pozorovat změny u spoření i hypoték. Podívejme se na vše podrobněji.

Možnosti spoření u spořicích účtů a termínovaných vkladů

30.1.2024 Spoření

Když se řekne spořicí nástroje, většině z nás se jako první vybaví spořicí účty a termínované vklady. Jak fungují? Jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody? A jaké jsou mezi těmito nástroji největší rozdíly?

Porovnání a hodnocení různých způsobů spoření

1.1.2024 Spoření

Spoření je nedílnou součástí finančního plánování a finančně zdravého života. Bez rezervy, v podobě peněz odložených stranou, se nežije vůbec snadno. Čemu čelí lidé bez úspor? A jaké jsou největší výhody pravidelného spoření? Podíváme se na produkty krátkodobého a dlouhodobého spoření s časovou vázaností, i bez ní. Porovnáme a zhodnotíme všechny v současnosti dostupné spořicí produkty, nastíníme i možnosti investování.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Daňové zvýhodnění

Daňové zvýhodnění je výhoda poskytnutá státem, která umožňuje jednotlivcům nebo podnikům snížit svou daňovou zátěž. To může být ve formě snížení daně, odpočtu daní, nebo úlevy od daní. Daňová zvýhodnění mohou být zaměřena na podporu určitých činností, jako je investování do výzkumu a vývoje, nebo na podporu sociálních cílů, jako je poskytování dostupného bydlení.

Daňová úleva pro podniky

Investice do výzkumu a vývoje: Podniky, které investují do výzkumu a vývoje, mohou být oprávněny k daňovým úlevám. Tyto úlevy mohou být ve formě přímého snížení daně, nebo odpočtu nákladů na výzkum a vývoj od daně.

Poskytování pracovních míst: Některé země nabízejí daňová zvýhodnění podnikům, které vytvářejí nová pracovní místa, zejména v oblastech s vysokou nezaměstnaností.

Investice do ekologicky šetrných technologií: Podniky, které investují do ekologicky šetrných technologií, mohou být oprávněny k daňovým úlevám.

Daňová úleva pro jednotlivce

Hypoteční úroky: V některých zemích mohou jednotlivci odečíst úroky zaplacené na hypotéku od svých daní.

Příspěvky na penzijní spoření: Příspěvky na penzijní spoření mohou být odečteny od daní.

Darování charitativním organizacím: Darování peněz nebo majetku charitativním organizacím mohou být také odečteny od daní.

Daňová zvýhodnění mohou mít významný dopad na ekonomiku a společnost, protože mohou podporovat investice a růst, a mohou pomoci dosáhnout sociálních cílů.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena