Banky.cz Články Pojištění Jak vybrat nejlepší životní i majetkové pojištění? 5 věcí, na které musíte myslet u každé pojistky

Jak vybrat nejlepší životní i majetkové pojištění? 5 věcí, na které musíte myslet u každé pojistky

23.3.2020 Pojištění

Aby bylo pojištění opravdu účinné, musíte ho dobře vybrat a správně nastavit. Základní pravidla jsou přitom vždy stejná. Bez ohledu na to, jakou pojistku zrovna řešíte. Proto jsme pro vás připravili 5 tipů, které vám pomůžou vybrat nejlepší životní, úrazové nebo třeba havarijní pojištění.

REKLAMA

Tipy, které pro vás máme, využijete prakticky u jakéhokoliv pojištění. Platí tak při výběru:

Stačí je jen přizpůsobit vaší situaci a potřebám.

1. Opravdu pojistku potřebujete?

Ještě než se pustíte do výběru, zvažte, jestli pojistku opravdu potřebujete. To, že jste nastoupili do první práce, neznamená, že nutně musíte mít životní pojištění. Pokud na vás není nikdo finančně závislý, vystačíte si s dostatečnou finanční rezervou, případně s úrazovou pojistkou.

Stejně tak se spousta řidičů obejde bez havarijního pojištění. Hlavně u starších a levnějších aut bývá zbytečné. Vždy ale záleží také na vaší finanční situaci a na tom, jak citelným zásahem do vašeho rozpočtu bude případná investice do nového automobilu.

Samozřejmě jsou případy, kdy se bez pojistky neobejdete. Kromě zákonem předepsaného povinného ručení se to týká zejména pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti.

Jakmile tedy bydlíte ve vlastní domácnosti, určitě si ji nezapomeňte pojistit. Když vás vykradou nebo váš majetek zničí třeba požár, dostanete od pojišťovny peníze, které vám pomůžou škodu nahradit.

A pokud máte vlastní dům či byt, nezapomeňte také na pojištění nemovitosti. U hypoték tato pojistka bývá dokonce jednou z podmínek pro poskytnutí půjčky.

2. Zvažte hrozící rizika

Při výběru pojištění si také dobře promyslete, jaké škody vám reálně hrozí. Ať neplatíte za něco, co nepotřebujete.

Důležité je to zejména u majetkového pojištění. Pokud například bydlíte na samotě, pravděpodobně je zbytečné zahrnovat do pojištění domácnosti riziko, že vytopíte sousedy. A v panelákovém bytě, který je v 9. patře, se zase nemusíte bát, že vám na balkon spadne strom.

Netýká se to ale jen nemovitostí. Pokud máte auto každou noc v dobře zabezpečené garáži, riziko, že ho poničí vandalové, je minimální. A zbytečně byste za něj připláceli.

Životní pojištění od expertů

Stejně tak si dejte pozor, abyste nepodcenili reálně hrozící nebezpečí. Zejména u životního pojištění si musíte uvědomit, že nejčastější příčinou trvalých následků, invalidity či smrti jsou vážná onemocnění.

Spousta lidí se přitom pojišťuje hlavně proti úrazům a jejich následkům. Pokud ale dostanou například mrtvici a zůstanou na invalidním vozíku, s pojistným plněním počítat nemůžou.

3. Stanovte správnou pojistnou částku

Dalším důležitým bodem je sjednání správné výše pojistné částky. Od ní se odvíjí jak výše pojistného, tak pojistné plnění, které vám pojišťovna vyplatí.

Pojistná částka nesmí být příliš nízká. Jinak získáte jen zlomek peněz, které ve skutečnosti potřebujete k náhradě škody.

Zejména u majetkového pojištění je podpojištění zásadní chybou. Pojišťovny totiž zkracují výplatu pojistného plnění stejným poměrem, jakým svůj majetek podpojistíte.

Pokud má tedy váš dům hodnotu 4 miliony a vy ho pojistíte jen na 2 miliony, podpojistíte ho o polovinu. Když to pojišťovna zjistí, zkrátí vaše plnění také o polovinu. Místo 2 milionů, na které jste se pojistili, tak získáte maximálně 1 milion.

Pojistnou částku nepodceňujte ani u životního či úrazového pojištění. Například u pojištění pro případ invalidity by vám peníze od pojišťovny měly pomoct i s nutnými stavebními úpravami ve vašem domě či bytě.

4. Pojistku pravidelně aktualizujte

S nastavením vhodné pojistné částky souvisí i pravidelná úprava pojistných smluv. Vaše životní situace se totiž neustále mění. Stejně jako hodnota vašeho majetku.

Pokud jste si tedy před 10 lety koupili byt za 2 miliony korun, dnes už bude jeho hodnota mnohem vyšší. Pokud je ale pořád pojištěný jen na původní cenu, hrozí vám krácení pojistného plnění kvůli podpojištění.

To samé se týká například i pojištění domácnosti nebo odpovědnosti. Je pravděpodobné, že když roste hodnota vašeho bytu, platí to také pro sousedy v bytě pod vámi. A tím pádem roste i škoda, kterou můžete způsobit, když je například vytopíte.

Životní pojištění od expertů

Naopak u havarijního pojištění myslete na to, že cena auta každý rok klesá. Je proto zbytečné nechávat původní pojistnou částku. Platíte tak zbytečně vysoké pojistné. Od pojišťovny přitom nedostanete víc peněz, než jaká je aktuální hodnota vozu.

Na pravidelné revize smlouvy nezapomínejte ani u životního či úrazového pojištění. U těchto pojistek zohledněte například:

  • zvýšení platu,
  • získání hypotéky
  • nebo nové přírůstky v rodině.

Díky tomu budou vaši nejbližší vždy zajištěni.

5. Hlídejte si rozsah a výluky

Při výběru pojištění se zaměřte také na jeho rozsah. Důležitý je zejména u úrazového pojištění nebo u pojištění odpovědnosti. Řada pojistek má totiž omezenou platnost pouze na území České republiky.

Proto si vždy zkontrolujte jejich podmínky. A před cestou do zahraničí si případně pořiďte cestovní pojištění. Jen si zkontrolujte, do jaké nadmořské výšky ho můžete uplatnit a na jaké aktivity se vztahuje.

S územním omezením se setkáte také u havarijního pojištění. I když obvykle platí ve většině evropských států, nemusí v něm být zahrnuté všechny destinace. Proto si před dovolenou zkontrolujte, na jaké země se vaše pojištění vztahuje.

Naprosto pro všechny pojistky platí ještě jedna věc – nikdy nezapomínejte na výluky. Vždy si je pečlivě pročtěte ještě před podpisem smlouvy.

A samozřejmě se vyplatí projít si i tipy na správný výběr jednotlivých pojistek. Najdete je v našem rozcestníku pojištění.

REKLAMA

ANKETA k článku Jak vybrat nejlepší životní i majetkové pojištění? 5 věcí, na které musíte myslet u každé pojistky

Nejste podpojištěni?

Počet odpovědí: 117

KOMENTÁŘE k článku Jak vybrat nejlepší životní i majetkové pojištění? 5 věcí, na které musíte myslet u každé pojistky

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat nejlepší cestovní pojištění na dovolenou

2.5.2024 Pojištění

K moři, za památkami nebo třeba do hor. Ale hlavně – za odpočinkem! Tam vede naše dovolená. Stačí přitom jen chvilka nepozornosti a relax se může změnit v bolest a čas strávený u lékaře. A také přemýšlení, jak zaplatit vysoké náklady na ošetření. Řešení je přitom jednoduché: cestovní pojištění na dovolenou.

Pojištění odpovědnosti za škodu. Jak se chránit

29.4.2024 Pojištění

Pojistka na blbost. Takto se zjednodušené říká pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu. Je nezbytnou součástí finančního zajištění každého člověka, chrání před finančními následky škod, které byste neúmyslně způsobili třetím osobám. Přečtěte si vše podstatné o pojištění odpovědnosti za škodu, včetně odpovědí na časté otázky ohledně odpovědnostních pojistek.

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena