Banky.cz Články Akcie a investice Bitcoin: gambling, nebo nadějná investice?

Bitcoin: gambling, nebo nadějná investice?

11.8.2021 Akcie a investice

Investice do virtuální měny bitcoin poslední dobou připomínají jízdu na horské dráze. Její hodnotu výrazně ovlivňují vyjádření představitelů velkých firem. Dokázaly to například nedávné komentáře Elona Muska.

REKLAMA

Cena bitcoinu se i kvůli nim pohybuje nahoru dolů a tato investice do virtuálních měn se ukazuje jako velmi nestabilní. V době psaní tohoto článku byla hodnota jednoho bitcoinu přes 39 tisíc dolarů, tedy přes 800 tisíc korun. V době, kdy budete tento článek číst, ale může být už vše jinak.

Bitcoin má totiž za sebou dost divokou jízdu. Ještě před rokem byla hodnota jedné „mince” necelých 12 000 dolarů. Následně vystřelila až k téměř 65 000 dolarů a poté postupně klesla na méně než polovinu.

Co vše tedy cenu bitcoinu ovlivňuje? 

Hlavním faktorem je samozřejmě poptávka a nabídka. Ty jsou však v případě virtuálních měn často tažené nejrůznějšími vnějšími vlivy.

K rozhoupání houpačky stačí jeden člověk

Nestabilita této virtuální měny byla jasně vidět například na tom, jak ji dokáže ovlivnit jediná osoba – Elon Musk.

Šéf americké Tesly totiž už několikrát svými vyjádřeními i konkrétními činy dokázal hodnotu bitcoinu dostat nahoru. A v dalších případech ji zase razantně srazit.

Muskův vliv roste od začátku roku

Muskův vliv se začal projevovat na začátku letošního roku. Tesla tehdy investovala do bitcoinu 1,5 miliardy dolarů a uvedla, že bude přijímat platby touto měnou.

Od té doby hodnota bitcoinu vystoupala k rekordním výšinám. Jeden bitcoin se letos v dubnu obchodoval dokonce za téměř 65 000 dolarů.

V květnu ale Musk svůj názor změnil a bitcoin strmě spadl. Během měsíce zhruba o třetinu. A dalo by se říct, že od té doby se pořádně nevzpamatoval.

Šéf Tesly tehdy odmítnutím bitcoinů reagoval na kritiku, jejich těžba spotřebovává velké množství elektřiny. A že kryptoměny tak mají velkou uhlíkovou stopu.

Stačí jeden tweet

Šéf Tesly poté hodnotu kryptoměny ovlivnil ještě několikrát. Například letos v červnu. A stačilo k tomu opravdu velmi málo.

Na Twitteru totiž zveřejnil mem o rozchodu páru, ke kterému přidal hashtag bitcoinu a ikonu zlomeného srdce. Hodnota kryptoměny rázem klesla o 7 % až na zhruba 36 tisíc dolarů.

Další Muskova otočka

Naposledy o sobě dal Musk vědět na konci července. Na konferenci s názvem B Word oznámil, že Tesla s největší pravděpodobností přece jen začne přijímat platby bitcoinem.

Investice se zhodnocením až 12%

Změnil tak svá předchozí vyjádření. A cena bitcoinu samozřejmě opět stoupala.

Kromě toho Musk dodal, že sám drží i další kryptoměny jako je ethereum a dogecoin, což znamenalo růst i u těchto měn.

Přidal se i Amazon a další

Hodnotu bitcoinu však neovlivňuje jen šéf Tesly. Ve hře se objevují i další hráči.

Už v květnu tuto kryptoměnu podpořil zakladatel největšího hedgeového fondu na světě Bridgwater Associates – Ray Dalio. Uvedl, že podle něj je lepší investovat do kryptoměn než do dluhopisů.

A hodnota bitcoinu opět stoupala.

Naposledy s cenou této virtuální měny zamával Amazon. Na konci července se totiž začala objevovat informace, že e-shopový gigant začne bitcoin ještě letos přijímat.

Hodnota bitcoinu pak velmi rychle vyšplhala přes 40 000 dolarů. To bylo nejvíc od Muskova květnového prohlášení, že Tesla s bitcoinem nepočítá.

Informaci o příjímání kryptoměny ale největší světový internetových obchod záhy popřel a cena bitcoinu strmě spadla. Za jeden den o víc než 3 000 dolarů.

Hodnotu bitcoinu ovlivňuje i postoj Číny

Postoje velkých společností k této měně však nejsou jedinými faktory, které mají na hodnotu bitcoinu vliv.

Na květnovém pádu se podepsal i postoj Číny. Zakázala totiž finančním institucím a platebním společnostem poskytovat služby spojené s kryptoměnami.

Peking navíc investory varoval před obchodováním s nimi. A podobně se k virtuálním měnám staví také indická centrální banka.

Stačí jedna nepotvrzená zpráva

Virtuální měny ale neovlivňují jen skutečné názory a plány. Na výkyv jejich hodnot mají vliv jakékoliv zprávy, které se v souvislosti s nimi objeví. Ať už jsou pravdivé, nebo ne.

Firemní úvěry

V dubnu se například na Twitteru objevila informace, že ministerstvo financí USA plánuje obžalovat několik finančních institucí z praní špinavých peněz pomocí kryptoměn.

Nakonec se sice ukázalo, že to není pravda, mezitím na to ale ceny virtuálních měn reagovaly okamžitým pádem.

Zdraží bitcoin na 250 000 dolarů?

I když je vývoj ceny bitcoinu velmi nestabilní, někteří investoři mu předpovídají velmi zdárnou budoucnost.

Například podle ředitele investiční společnosti Morgan Creek Capital Mark Yuska bude jedna mince této virtuální měny stát během pěti let přes 250 000 dolarů. V přepočtu podle současného kurzu je to téměř 5 a půl milionu korun.

Ve svých odhadech vychází z exponenciálního růstu této měny z poslední doby a také z peněžní hodnoty zlata.

Bitcoin totiž Yusk považuje za digitální zlato, jehož hodnotu žene nahoru i stále rostoucí popularita technologických novinek mezi investory.

Jak snížit riziko? Investici si rozdělte

I když investice do virtuálních měn mnoho lidí lákají, je potřeba si uvědomit, že jsou poměrně riskantní. Už proto, že jsou ve společnosti teprve krátce. I proto nelze spolehlivě předvídat, jak se jejich hodnota vyvine.

Vždy se proto držte základního pravidla pro bezpečné investování. Říká, že investované prostředky musíte diverzifikovat. A rozdělit je například mezi:

  • akcie,
  • nemovitosti,
  • drahé kovy,
  • dluhopisy
  • nebo právě kryptoměny.

I když se nebude některé položce vašeho portfolia dařit, jiné porostou. A riziko ztráty tak bude minimální.

REKLAMA

ANKETA k článku Bitcoin: gambling, nebo nadějná investice?

Investujete do Bitcoinu?

Počet odpovědí: 97

KOMENTÁŘE k článku Bitcoin: gambling, nebo nadějná investice?

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Cena zlata letí nahoru. Vyplatí se do něj investovat, nebo počkat?

Cena zlata v posledních měsících prudce roste. Od začátku roku 2024 se jeho cena vyšplhala o 300 USD za unci a překonala hranici 2000 USD. Za nárůstem stojí kombinace faktorů, jako je snižování úrokových sazeb, geopolitické napětí a rostoucí poptávka ze strany centrálních bank a institucionálních investorů. Jak to bude s cenou zlata dál? Má smysl do něj teď investovat?

Dlouhodobý investiční produkt: Klíč k finanční stabilitě

Od začátku roku 2024 mohou Češi využívat takzvaný dlouhodobý investiční produkt. Označuje se zkratkou DIP a má pomoci lidem lépe se finančně zabezpečit na dobu po odchodu do penze. Přečtěte si, jaká jsou pravidla dlouhodobého investičního produktu, kdo ho smí nabízet a do jakých nástrojů lze investovat.

Investiční platforma Edward spravuje přes 10 miliard korun. Finanční poradci zde zhodnocují prostředky více jak 30 tisícům klientů

Investiční platforma Edward překonala v prosinci milník deseti miliard korun pod správou. Edward je spolehlivým investičním nástrojem již pro téměř dva tisíce finančních poradců, kteří pomáhají prostřednictvím chytrých algoritmů zhodnocovat prostředky více jak 30 tisícům klientů.

Kuponová privatizace měla lidi naučit investovat do akcií. Ale stal se pravý opak

Václav Klaus, Petr Kellner či Viktor Kožený. Tato jména si pamětníci kuponové privatizace vybaví mezi prvními. Přestože jde o myšlenku původně polskou, světový věhlas a především nový a mezinárodně platný výraz: tunelování, dalo kuponové privatizaci až Česko(Slovensko). Co vlastně byla kuponová privatizace, kdy a jak probíhala a co z ní zbylo? Je dnes kuponová knížka ještě k něčemu? Kde dohledat za kupony nakoupené akcie a jak je zpeněžit? Co dělat s akciemi, které už se na burze prodat nedají? 

Průzkum: Každý pátý Čech investuje do kryptoměn. Populární jsou hlavně u mladých

Investování do kryptoměn láká spíše mladé, kteří získávají informace od přátel a na sociálních sítích. Starší lidé mají k této možnosti zhodnocení peněz naopak většinou negativní postoj. Tak by se daly v krátkosti shrnout výsledky průzkumu, který zorganizovala Asociace pro kapitálový trh ČR.

Z naší bankovní poradny

Dotaz na akcie a investice

Chci uložit finance do PIONEER GLOBAL HIGH YIELD CZK prostřednictvím komisionářské smlouvy ATLANTIK finanční trhy, a.s..Vybrala jsem si finančního poradce VLADISLAVU OUZKOU z Fincentra a potřebuji se ujistit, že se jedná o legální a státem uznanou aktivitu v podnikání na kapitálovém trhu. Sdělte mi, Jseprosím informace o obchodníkovi, či o místě, kde tyto informace dostanu.

Dobrý den,

ano, tato investice je legální. Ovšem nemohu ji za žádných okolností doporučit laikovi, který se na kapitálových trzích neorientuje. Finanční poradce Vám těžko doporučí obyčejný spořící účet či termínovaný vklad u banky, protože z toho má velmi malou až žádnou provizi. Místo toho finanční poradci radí všem investovat na kapitálových trzích (přes fondy či životní pojistky), z čehož mají velmi vysoké provize. 

První pravidlo peněz: nikdo to s Vašimi financemi nemyslí tak upřímně jako Vy sama Druhé pravidlo peněz: finančního poradce zajímá jen a pouze provize inkasovaná za sjednání pro klienta nevýhodného produktu. Dobré produkty se prodávají samy od sebe...a ty špatné musí finanční poradci lidem natlačit.

Opravdu důrazně doporučuji nespolupracovat s jakýmkoliv finančním poradcem - uložte si peníze raději do banky (napište mi, kolik chcete uložit a já Vám doporučím vhodnou banku) a loterii na kapitálových trzích přenechte nepoučitelným Čechům věřícím na zázraky.  

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena