Banky.cz Články Osobní a rodinné finance Přídavky na děti 2018

Přídavky na děti 2018

Přídavky na děti 2018

Přídavky na děti od ledna 2018 vzrostou a změní se pravidla pro jejich vyplácení. Na dávku nově dosáhne více nízkopříjmových domácností. O kolik si polepší pracující?

REKLAMA

Kdo má na přídavky nárok?

Zatímco slevu na dani za děti čerpají téměř všechny rodiny, na přídavky na děti (vyplácené měsíčně formou sociální dávky) mají nárok jen nízkopříjmové domácnosti. Od 1/1/2018 mají na dávku nárok rodiny s příjmem do 2,7 násobku životního minima (do konce roku 2017 byla hranice nižší – 2,4). Jak spočítat životní minimum rodiny?

  • Jednotlivec: 3 410 Kč
  • 1. dospělá osoba v rodině: 3 140 Kč
  • 2. dospělá osoba v rodině: 2 830 Kč
  • Dítě do 6 let: 1 740 Kč
  • Dítě 6-14 let: 2 140 Kč
  • Dítě 15-26 let: 2 450 Kč

Matka samoživitelka s novorozencem (1. dospělá osoba v domácnosti a dítě do 6 let věku) má životní minimum 4 880 Kč. Přídavek získá, bude-li její příjem nižší než 13 176 Kč.

Průměrná česká rodina (2 dospělí a 2 děti 6-14 let) má životní minimum 10 250 Kč. Přídavek získá, bude-li její příjem nižší než 27 675 Kč.

Běžný účet s bonusem 3 000 Kč

Větší rodina se staršími dětmi (2 dospělí a 3 děti 15-26 let) má životní minimum 13 320 Kč. Přídavek získá, bude-li její příjem nižší než 35 964 Kč.

Příjmem domácnosti se rozumí čisté mzdy a ostatní příjmy všech členů domácnosti, včetně potenciálních brigád dětí. Rozhodný je průměrný příjem za poslední 3 měsíce (dříve to bylo 12 měsíců). Dokládat nárok na dávku tak musíme nově 4x ročně. Přídavky se vyplácejí na tzv. nezaopatřené děti, tedy na děti do 15 let nebo studenty do 26 let.

Jak vysoké jsou přídavky na děti?

koruny-2.jpg

Doposud jednotná výše dávek bude nově záviset na našem pracovním úsilí.

Pro nepracující:

  • Dítě do 6 let: 500 Kč
  • Dítě 6-14 let: 610 Kč
  • Dítě 15-26 let: 700 Kč
Stavební spoření ČS s bonusem 8 500 Kč

Pro pracující:

  • Dítě do 6 let: 800 Kč
  • Dítě 6-14 let: 910 Kč
  • Dítě 15-26 let: 1 000 Kč

Za pracujícího se považuje každý, kdo projeví aspoň minimální snahu nějakou brigádou (přesněji definováno jako příjem ve výši min. životního minima jednotlivce – 3 410 Kč). Mimo samotného příjmu ze zaměstnání/OSVČ se uznávají také důchody, nemocenská/mateřská, rodičovská, podpora v nezaměstnanosti/při rekvalifikaci a příspěvky na péči o osobu do 18 let věku. 

REKLAMA

ANKETA k článku Přídavky na děti 2018

Pobírám přídavky na děti?

Počet odpovědí: 227

KOMENTÁŘE k článku Přídavky na děti 2018

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Aktuální a historický vývoj inflace

Aktuální a historický vývoj inflace

Dlouhé roky Češi inflaci příliš nevnímali. Ceny zboží a služeb totiž rostly pozvolným tempem. Zlom nastal až v roce 2022, kdy inflace meziročně vzrostla o hrozivých 15,1 procenta, což byla nejhorší hodnota od roku 1993. Kupní síla peněz v uplynulých dvou letech klesla a domácnosti i firmy si dnes za své nákupy výrazně připlatí. Přečtěte si, co je inflace, jaké jsou její příčiny, jak se v uplynulých letech vyvíjela a co vše ovlivňuje.

Nejlepší knihy o financích: Jak začít investovat a další tipy nejen pro začátečníky

Nejlepší knihy o financích: Jak začít investovat a další tipy nejen pro začátečníky

Ať zrovna začínáte s investováním, studujete ekonomii, nebo se jen chcete vzdělat, tyhle tipy vám vytrhnout trn z paty. Dali jsme totiž dohromady pár klasických titulů i populárních novinek, které investičními základy provedou i úplné ekonomické benjamínky.

Fotovoltaika na balkon: Kompletní průvodce pro úsporu energie v bytě

Fotovoltaika na balkon: Kompletní průvodce pro úsporu energie v bytě

Fotovoltaickou elektrárnu lze umístit na různá místa. Nejčastěji se nachází na střechách domů, ale lze ji nainstalovat i na balkon. Poradíme vám, jaké otázky si položit před instalací, jaký výkon mají panely, jaká povolení jsou zapotřebí a kolik stojí fotovoltaická elektrárna.

Nejlepší aplikace pro věrnostní karty: Využijte své slevy naplno

Nejlepší aplikace pro věrnostní karty: Využijte své slevy naplno

V době digitální transformace má smysl mít své věrnostní karty vždy po ruce, a to bez nutnosti nosit těžkou peněženku plnou plastových kartiček. Nejpohodlnější řešení představují aplikace pro věrnostní karty, které umožňují ukládání všech vašich karet na jednom místě. Tento trend se rychle rozšiřuje, přičemž mnoho uživatelů již přešlo na používání mobilních aplikací jako je Stocard, které jsou intuitivní a snadno ovladatelné.

Cena domácí solární elektrárny: Přehled nákladů, dotací a návratnosti

Cena domácí solární elektrárny: Přehled nákladů, dotací a návratnosti

Výdaje za energie v rodinném domě může výrazně snížit správně navržený solární systém. Existuje několik typů solárních systémů, přičemž nejčastěji jsou instalovány fotovoltaické elektrárny. Počáteční výdaje se pohybují v řádu stovek tisíc korun. Při splnění určitých podmínek je možné získat dotaci. Jaká je aktuální cena solární elektrárny a jak rychle se tato investice vrátí?

Z naší bankovní poradny

Jak řešit dluhy?

Dobrý den, dostal jsem se do situace, kdy nezvládám splácet své dluhy a to i například energie, dluh na pojištění, mobilní operátor atd. Zkrátka bezvýchodná situace. Celková výše dluhů je zhruba 150 000 Kč. Pomalu ale jistě se blížím exekuci. Bohužel jsem v registru dlužníků a rád bych se z této situace dostal jinak než například insolvencí. Jsem zaměstnaný a můj čistý výdělek je 17 000 Kč a mám DPČ, kde si měsíčně přivydělám zhruba 15 000 Kč. Můj osobní názor je, že by pro mě bylo nejjednodušší si někde půjčit oněch 150 000 Kč, z toho vše zaplatit a splácet jednu půjčku, u které si jsem jistý, že nebudu mít problém s řádnými splátkami. Nicméně mi zřejmě nikde nepůjčí. Je nějaké řešení této situace? Předem děkuji za odpověď. Dobrý den, s negativními záznamy v registrech Vám nikdo nepůjčí, tedy máte jen 2 možnosti: 1) snížit výdaje na minimum, žít o chlebu a vodě a všechny dluhy (150 000 Kč) z příjmu 32 000 Kč splácet co to dá 2) požádat o osobní bankrot (insolvenci), což by pro Vás bylo vlastně dost podobné jako první možnost (z 32 000 Kč by Vám zůstávalo jen 14 680 Kč) Máte-li silnou vůli, dávejte měsíčně 17 000 Kč na splátky dluhů. Nemáte-li silnou vůli, požádejte o insolvenci a bude to za Vás nedobrovolně dělat ins. správce (který si z toho bude strhávat měsíčně odměnu min. 1 100 Kč, tedy dluh se Vám bude snižovat pomaleji). ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Dluhy

Pokračování dotazu č. 10837: Je to dokument ověřeny na poště podpisem ze strany dlužníka “dlužný úpis”, ve kterém je uznán dluh. Měl mi splácet 4 000 Kč týdne a zaplatit to měl nejpozději do cca 15.1. 2020. Já tenhle dluh nechci zatím vyplatit, mám tam zákonem dané úroky z prodlení, ale chci tenhle dluh darovat moji ženě a chci ho přepsat na její jméno. Zatím tam figuruji jen já. Tak kdo mi tohle udělá? Díky Dobrý den, a jak dluh vznikl? Pokud jste např. dlužníkovi půjčil peníze, měl jste dle zákona o spotřebitelském úvěru nejprve prověřit dlužníkovu bonitu a ujistit se, že Vám bude peníze schopen splácet (zkontrolovat, že má dostatečný příjem, nemá negativní záznamy v registrech dlužníků atd.). Na splácení všech úvěrů mohlo jít max. 45% příjmů dlužníka, tedy pokud jste požadoval splátku 4 000 Kč týdně (16 000 Kč měsíčně), musel dlužník mít čistý příjem min. 35 500 Kč. Když dlužník nesplácí, je lepší na nic nečekat a zahájit vymáhání. Spekulování na kumulaci úroků a pokut se nevyplácí, protože dlužník může požádat o osobní bankrot, kde se příslušenství ve výši nad 100% jistiny považuje za podřízenou pohledávku (s téměř nulovou výtěžností). Dluh může být navíc časem promlčen (přestože podepsáním uznání dluhu se lhůta promlčení výrazně prodloužila).  Toto vše je třeba důkladně prověřit a pro převod pohledávky na jinou osobu (darování manželce) doporučuji vyhledat odbornou právní pomoc. V manželství navíc máte vše společné, tedy pokud jste peníze půjčil za dobu trvání manželství, je tato pohledávka součástí SJM. ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena