Banky.cz Články Osobní a rodinné finance Rodičovská a mateřská

Rodičovská a mateřská

Rodičovská a mateřská

Kdo má nárok na mateřskou a jak dlouho se vyplácí rodičovská? Můžeme při pobírání těchto dávek pracovat? Kdy, jak a komu správně podat žádost o zahájení výplaty? Přinášíme Vám kompletní přehled pro stávající i budoucí maminky.

REKLAMA

Rodičovská není mateřská

Občas tyto dva pojmy zaměňujeme. Přitom se jedná o zcela odlišné dávky, které mají velmi rozdílná pravidla hry. Liší se svou výší, dobou pobírání, daňovými dopady, omezeními pro přivýdělky a dalšími faktory. Něco mají ale přece jen společné.

  • Mateřskou a rodičovskou nelze pobírat současně.
  • Výše obou dávek není závislá na počtu narozených dětí (ať už se nám narodí jedno či tři děti, dávky budou vždy stejně vysoké – jen mateřskou budeme pobírat u dvojčat déle).
  • Během mateřské i rodičovské za nás zdravotní pojištění platí stát a doba se nám započítává v rámci sociálního pojištění pro nárok na důchod. 

Mateřská (PPM – peněžitá pomoc v mateřství)

  • Mateřskou může čerpat pouze matka.
  • Nárok mají jen pracující/podnikající ženy, které se účastní nemocenského pojištění (v posledních dvou letech si platily nemocenské pojištění min. 270 dnů a byly pojištěny v okamžiku nástupu na mateřskou nebo byly v ochranné lhůtě). Zaměstnanci jsou pojištěni vždy, podnikatelé si musí platit dobrovolné pojistné.
  • Na mateřskou se nastupuje 6-8 týdnů před očekávaným termínem porodu a celkem se pobírá po dobu 28 týdnů (u dvojčat/vícerčat 37 týdnů). Nastoupíme-li na mateřskou později než 6 týdnů před očekávaným termínem porodu, nevyčerpané dny propadají bez náhrady.
  • Výše PPM se počítá dle redukovaného denního vyměřovacího základu (při průměrné mzdě 29 000 Kč hrubého činí čistá mateřská necelých 20 000 Kč, u vyšších příjmů dochází k výrazné redukci a strop pro rok 2017 je stanoven na 34 620 Kč).
  • Žádost o mateřskou vystavuje gynekolog, zaměstnanec ji předává svému zaměstnavateli, který ji dále přeposílá Správě sociálního zabezpečení/SSZ (podnikatelé předávají žádost přímo SSZ).
  • Mateřskou vyplácí SSZ s měsíčním zpožděním (dávku za leden dostaneme v únoru). Přestože tuto dávku zaměstnavatel nezahrnuje do Potvrzení o zdanitelných příjmech (POZP), počítá se do příjmů z hledisku potenciálního nároku manželka na daňovou slevu za vyživovanou manželku (měla-li manželka v roce 2016 příjem nižší než 68 000 Kč, mohl manžel uplatnit daňovou slevu 24 840 Kč ve svém daňovém přiznání).
  • Pro práci na mateřské platí značná omezení – nelze vykonávat stejnou činnost u stejného zaměstnavatele, kde byla žena před mateřskou zaměstnána.
  • Vrací-li se žena po mateřské do práce, zaměstnavatel ji musí zařadit na její původní pozici.

Rodičovská (rodičovský příspěvek 220 000 Kč)

Běžný účet s bonusem 3 000 Kč

  • Rodičovskou může čerpat žena i muž.
  • Nárok mají všichni na 220 000 Kč, vyplácených měsíčně do 2-4 let věku dítěte (měsíční částka se liší dle zvolené délky čerpání, kterou lze kdykoliv změnit, při nejkratší dvouleté variantě činí 11 500 Kč).
  • Rodičovská obvykle navazuje na konec mateřské. Pokud neměla matka nárok na mateřskou, nárok na rodičovskou vzniká dnem narození dítěte.
  • Žádost o rodičovskou podává rodič na Úřadu práce (optimálně před koncem mateřské).
  • Rodičovskou vyplácí Úřad práce bez měsíčního zpoždění (dávku za leden dostaneme v lednu), nepočítá se do příjmů z hledisku potenciálního nároku manžela na daňovou slevu za vyživovanou manželku.
  • Při rodičovské je možné pracovat bez omezení.
  • Po návratu do práce zaměstnavatel nemusí rodiče navrátit na původní pozici, ale může ho přeřadit na jinou pozici se stejnou pracovní náplní.  

Péče o dítě do 7/15 let věku

  • Po vyčerpání mateřské a rodičovské je možné i nadále zůstat doma s dětmi. U jednoho dítěte do 7 let věku, u dvou a více dětí do 15 let.
  • Zdravotní pojištění platí stát.
  • Sociální pojištění za nás stát neplatí, ale na rozdíl od zdravotního pojištění ho sami nemusíme platit povinně. Pokud si ho ale nebudeme platit dobrovolně (pro rok 2017 měsíčně min. 2 061 Kč), nezapočte se nám doba strávená doma v rámci sociálního pojištění pro nárok na důchod (potřebná doba pojištění pro přiznání důchodu činí aktuálně 35 let).
  • Rodič pečující o děti do 7/15 let věku nemůže být veden jako nezaměstnaný na Úřadu práce (nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti) a nemůže být v zaměstnání, ze kterého by plynula povinnost odvádět zdravotní pojištění (může tedy pracovat na DPP s měsíčním výdělkem max. 10 000 Kč &

Kdy přesně končí rodičovská?

Důležité datum pro podnikatele a maminky čekající dalšího potomka s opětovným nástupem na mateřskou. Přestože v posledních letech nedošlo k žádné legislativní změně, Úřad práce přistupuje od roku 2016 ke konci rodičovské jinak než dříve.

Při žádosti o rodičovskou si z technického hlediska nevolíme délku čerpání (2-4 roky), ale výši vyplácené částky měsíčně. Rodičovská končí v momentě, kdy zůstatek peněz k vyplacení (220 000 Kč mínus již vyplacené peníze) je nižší než zvolená výše měsíční dávky. Což bývá právě kolem 2-4. narozenin dětí. 

Do konce roku 2015

Stavební spoření ČS s bonusem 8 500 Kč

  • Poslední výplata zbývající částky byla provedena v měsíci, ke kterému se částka vztahovala.
  • Rodičovská končila dnem 2-4. narozenin dítěte.
  • Příklad: rodičovská na 2 roky s měsíční dávkou 11 500 Kč, druhých narozenin dosáhne dítě 15/1, na tento měsíc zbývá k výplatě jen 6 000 Kč =

Od počátku roku 2016

  • Poslední výplata zbývající částky je prováděna o měsíc dříve spolu s výplatou plné částky za předchozí měsíc.
  • Rodičovská končí posledním dnem měsíce, ve kterém proběhla poslední výplata dávky.
  • Příklad: rodičovská na 2 roky s měsíční dávkou 11 500 Kč, druhých narozenin dosáhne dítě 15/1, na tento měsíc zbývá k výplatě jen 6 000 Kč =
financni-rezerva-1.jpg
koruny-2.jpg
REKLAMA

ANKETA k článku Rodičovská a mateřská

Kolik mám dětí?

Počet odpovědí: 153

KOMENTÁŘE k článku Rodičovská a mateřská

Přidejte nový komentář

Dotaz, Komentoval(a): Katka elsingerova

08.01.2020 10:10:45

Dobrý den, jsem na mateřské od 7.11. Lze celou částku vyčerpat naráz?

Re: Mateřská, Komentoval(a):

10.01.2020 11:56:38

Dobrý den, mateřská je něco jako nemocenská, dostáváte ji za dobu strávenou doma péčí o dítě (stejně jako nemocenskou za dny nemoci). Tyto dávky nelze vyčerpat předem naráz, jsou vypláceny měsíčně. Ani následnou rodičovskou nelze čerpat naráz (zde si ovšem můžete zvolit výši vyplácené částky měsíčně a tím ovlivnit dobu pobírání).

čerpání rodičevské, Komentoval(a): jirka

16.04.2021 15:06:27

1. Jaký je postup čerpání rodičovské - nejdříve matka dítěte a teprve potom může dojít ke změně čerpání rodičovské na otce dítěte?
2. Pokud bude chtít čerpat rodičovský příspěvek otec dítěte - je podmínkou být v manželském vztahu?

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Aktuální a historický vývoj inflace

Aktuální a historický vývoj inflace

Dlouhé roky Češi inflaci příliš nevnímali. Ceny zboží a služeb totiž rostly pozvolným tempem. Zlom nastal až v roce 2022, kdy inflace meziročně vzrostla o hrozivých 15,1 procenta, což byla nejhorší hodnota od roku 1993. Kupní síla peněz v uplynulých dvou letech klesla a domácnosti i firmy si dnes za své nákupy výrazně připlatí. Přečtěte si, co je inflace, jaké jsou její příčiny, jak se v uplynulých letech vyvíjela a co vše ovlivňuje.

Nejlepší knihy o financích: Jak začít investovat a další tipy nejen pro začátečníky

Nejlepší knihy o financích: Jak začít investovat a další tipy nejen pro začátečníky

Ať zrovna začínáte s investováním, studujete ekonomii, nebo se jen chcete vzdělat, tyhle tipy vám vytrhnout trn z paty. Dali jsme totiž dohromady pár klasických titulů i populárních novinek, které investičními základy provedou i úplné ekonomické benjamínky.

Fotovoltaika na balkon: Kompletní průvodce pro úsporu energie v bytě

Fotovoltaika na balkon: Kompletní průvodce pro úsporu energie v bytě

Fotovoltaickou elektrárnu lze umístit na různá místa. Nejčastěji se nachází na střechách domů, ale lze ji nainstalovat i na balkon. Poradíme vám, jaké otázky si položit před instalací, jaký výkon mají panely, jaká povolení jsou zapotřebí a kolik stojí fotovoltaická elektrárna.

Nejlepší aplikace pro věrnostní karty: Využijte své slevy naplno

Nejlepší aplikace pro věrnostní karty: Využijte své slevy naplno

V době digitální transformace má smysl mít své věrnostní karty vždy po ruce, a to bez nutnosti nosit těžkou peněženku plnou plastových kartiček. Nejpohodlnější řešení představují aplikace pro věrnostní karty, které umožňují ukládání všech vašich karet na jednom místě. Tento trend se rychle rozšiřuje, přičemž mnoho uživatelů již přešlo na používání mobilních aplikací jako je Stocard, které jsou intuitivní a snadno ovladatelné.

Cena domácí solární elektrárny: Přehled nákladů, dotací a návratnosti

Cena domácí solární elektrárny: Přehled nákladů, dotací a návratnosti

Výdaje za energie v rodinném domě může výrazně snížit správně navržený solární systém. Existuje několik typů solárních systémů, přičemž nejčastěji jsou instalovány fotovoltaické elektrárny. Počáteční výdaje se pohybují v řádu stovek tisíc korun. Při splnění určitých podmínek je možné získat dotaci. Jaká je aktuální cena solární elektrárny a jak rychle se tato investice vrátí?

Z naší bankovní poradny

Jak řešit dluhy?

Dobrý den, dostal jsem se do situace, kdy nezvládám splácet své dluhy a to i například energie, dluh na pojištění, mobilní operátor atd. Zkrátka bezvýchodná situace. Celková výše dluhů je zhruba 150 000 Kč. Pomalu ale jistě se blížím exekuci. Bohužel jsem v registru dlužníků a rád bych se z této situace dostal jinak než například insolvencí. Jsem zaměstnaný a můj čistý výdělek je 17 000 Kč a mám DPČ, kde si měsíčně přivydělám zhruba 15 000 Kč. Můj osobní názor je, že by pro mě bylo nejjednodušší si někde půjčit oněch 150 000 Kč, z toho vše zaplatit a splácet jednu půjčku, u které si jsem jistý, že nebudu mít problém s řádnými splátkami. Nicméně mi zřejmě nikde nepůjčí. Je nějaké řešení této situace? Předem děkuji za odpověď. Dobrý den, s negativními záznamy v registrech Vám nikdo nepůjčí, tedy máte jen 2 možnosti: 1) snížit výdaje na minimum, žít o chlebu a vodě a všechny dluhy (150 000 Kč) z příjmu 32 000 Kč splácet co to dá 2) požádat o osobní bankrot (insolvenci), což by pro Vás bylo vlastně dost podobné jako první možnost (z 32 000 Kč by Vám zůstávalo jen 14 680 Kč) Máte-li silnou vůli, dávejte měsíčně 17 000 Kč na splátky dluhů. Nemáte-li silnou vůli, požádejte o insolvenci a bude to za Vás nedobrovolně dělat ins. správce (který si z toho bude strhávat měsíčně odměnu min. 1 100 Kč, tedy dluh se Vám bude snižovat pomaleji). ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Dluhy

Pokračování dotazu č. 10837: Je to dokument ověřeny na poště podpisem ze strany dlužníka “dlužný úpis”, ve kterém je uznán dluh. Měl mi splácet 4 000 Kč týdne a zaplatit to měl nejpozději do cca 15.1. 2020. Já tenhle dluh nechci zatím vyplatit, mám tam zákonem dané úroky z prodlení, ale chci tenhle dluh darovat moji ženě a chci ho přepsat na její jméno. Zatím tam figuruji jen já. Tak kdo mi tohle udělá? Díky Dobrý den, a jak dluh vznikl? Pokud jste např. dlužníkovi půjčil peníze, měl jste dle zákona o spotřebitelském úvěru nejprve prověřit dlužníkovu bonitu a ujistit se, že Vám bude peníze schopen splácet (zkontrolovat, že má dostatečný příjem, nemá negativní záznamy v registrech dlužníků atd.). Na splácení všech úvěrů mohlo jít max. 45% příjmů dlužníka, tedy pokud jste požadoval splátku 4 000 Kč týdně (16 000 Kč měsíčně), musel dlužník mít čistý příjem min. 35 500 Kč. Když dlužník nesplácí, je lepší na nic nečekat a zahájit vymáhání. Spekulování na kumulaci úroků a pokut se nevyplácí, protože dlužník může požádat o osobní bankrot, kde se příslušenství ve výši nad 100% jistiny považuje za podřízenou pohledávku (s téměř nulovou výtěžností). Dluh může být navíc časem promlčen (přestože podepsáním uznání dluhu se lhůta promlčení výrazně prodloužila).  Toto vše je třeba důkladně prověřit a pro převod pohledávky na jinou osobu (darování manželce) doporučuji vyhledat odbornou právní pomoc. V manželství navíc máte vše společné, tedy pokud jste peníze půjčil za dobu trvání manželství, je tato pohledávka součástí SJM. ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena