Banky.cz Články Spoření Jak na bezpečné zhodnocení peněz? Vyzkoušejte termínovaný vklad

Jak na bezpečné zhodnocení peněz? Vyzkoušejte termínovaný vklad

Jak na bezpečné zhodnocení peněz? Vyzkoušejte termínovaný vklad
25.10.2019 Spoření

Je bezpečný a zároveň slibuje vyšší zhodnocení než spořicí účty. Přesně tak vypadá typický termínovaný vklad. Tedy uložení peněz na přesně danou dobu. Podívejte se, jak funguje a kdy se vám vyplatí.

REKLAMA

Co je termínovaný vklad

Nejdřív si odpovíme na úplně základní otázku. Tedy co je termínovaný vklad.

Je to vlastně druh účtu, na který pošlete své peníze. Za to vám banka pravidelně připisuje dohodnutý úrok a ve smluveném termínu vám vklad i s úroky vrátí.

Musíte ale počítat s tím, že s vloženými penězi nemůžete až do jejich výplaty manipulovat. Nemůžete je tedy předčasně vybrat (některé banky to sice dovolují, ale pouze za výrazný poplatek) ani k nim poslat třeba další finance, které zrovna máte. Jednoduše jste vázaní termínem výplaty. A to může být i několik let.

Právě proto se tato služba jmenuje termínovaný vklad.

Výhodné a bezpečné uložení peněz

Jeho hlavní výhoda je jasná. Nabízí vyšší úrok než klasické spoření. Dokáže tak lépe vzdorovat inflaci. A i když ani ty nejlepší termínované vklady si v současnosti s inflací zcela neporadí, stále představují nejlepší kombinaci výhodného a zároveň bezpečného uložení peněz.

Na rozdíl od investování totiž máte jistotu, že o peníze nepřijdete. Jsou uložené v bance a chráněné pojištěním vkladů. I kdyby tedy zkrachovala banka nebo záložna, u které jste peníze uložili, vklad se vám vrátí.

Delší doba = vyšší úrok

Výše úroků, které termínovaný vklad nabízí, záleží zejména na délce vkladu. I když někteří poskytovatelé můžou zohlednit také vloženou částku nebo jestli je klientem fyzická či právnická osoba.

Obecně platí, že čím delší dobu bude banka vašimi penězi disponovat, tím vyšší úrok vám za to nabídne. Nejvíc tedy zpravidla dostanete u 10letých termínovaných vkladů. V současnosti u nich některé banky nabízejí úrokovou sazbu, která se pohybuje i kolem 3%.

Naopak nejmíň vyděláte na krátkodobých termínovaných vkladech do 1 roku. U nich se úrok aktuálně pohybuje pod 2%. Je tak jen o málo výhodnější než v případě spořicích účtů.

Stavební spoření ČS s bonusem 8 500 Kč

Pokud tedy o využití termínovaného vkladu uvažujete, předem si rozmyslete, na jak dlouho můžete peníze postrádat. Existují sice i krátkodobé termínované vklady, kde dostanete peníze zpátky už po několika týdnech, nečekejte od nich ale žádné výrazné zhodnocení.

Fixní vs. variabilní úroková sazba

Na rozdíl od spořicích účtů se u termínovaného vkladu nemusíte bát, že vám banka úrokovou sazbu každého čtvrt roku změní. Zpravidla je pevně daná a platí po celou dobu trvání vkladu.

Některé banky vám ale také dají na výběr mezi pevnou (fixní) a pohyblivou (variabilní) úrokovou sazbou.

Zatímco v prvním případě se úrok po dobu trvání vkladu nemění, ve druhém se vyvíjí podle úrokových sazeb na mezibankovním trhu. Obvykle podle sazeb České národní banky nebo referenční sazby PRIBOR (Prague Interbank Offered Rate).

Sami si tak zvolíte, jestli raději vsadíte na jistotu v podobě pevné sazby, nebo se spolehnete na to, že úrokové sazby na trhu porostou a zkusíte na tom vydělat.

Záložny slibují vyšší zhodnocení. Jenže...

Kromě bank nabízejí termínované vklady také družstevní záložny. Zpravidla přitom slibují vyšší zhodnocení.

Jenže to má jeden háček. Kromě samotného vkladu musíte přidat ještě jednu desetinu z těchto peněz jako členský vklad do družstva. A na ten se nevztahuje ani zhodnocení, ani pojištění vkladů.

Minimální vklad? Záleží na bance i klientovi

U bank i záložen musíte počítat ještě s další podmínkou. Je jí minimální vklad. Jeho výše se u jednotlivých poskytovatelů liší a obvykle se pohybuje v rozmezí 1 000 až 100 000 korun.

Kromě toho závisí také na tom, jestli ukládáte peníze jako fyzická nebo právnická osoba. Obecně platí, že u firem a podnikatelů bývá minimální vklad vyšší.

Pozor na daň i na předčasný výběr

Přestože termínované vklady slibují vyšší výnosy než klasické spoření, mají oproti němu také několik nevýhod.

Penzijní spoření od České spořitelny

Tou první je už zmíněná nutnost nechat peníze v bance i několik let. Pokud se je rozhodnete předčasně vybrat, musíte počítat s výraznými sankcemi.

Druhou nevýhodou je 15% daň, kterou platíte ze získaného úroku. Slibované zúročení tím pádem není tak výhodné, jak se na první pohled zdá.

Kdy se termínovaný vklad vyplatí

Přesto stále platí tvrzení, které jsme zmínili na začátku. Tedy že termínovaný vklad je nejlepší kombinací bezpečného a zároveň výhodného zhodnocení peněz. A z toho byste měli vycházet, pokud uvažujete, jestli se vám vyplatí.

Termínovaný vklad je ideální volbou, když:

  • hledáte bezpečné zhodnocení peněz
  • a zároveň můžete své prostředky nějakou dobu postrádat.

V současnosti sice nemůžete počítat s tím, že si poradí i s inflací, ale minimálně máte jistotu, že vaše peníze nebudou ztrácet hodnotu zbytečně rychle.

Stačí se jen podívat na naše srovnání termínovaných vkladů a vybrat si takový, který vám v daném termínu nabízí nejvýhodnější zúročení.

A nezapomeňte přitom zkontrolovat i další podmínky. Tedy například minimální vklad nebo povinné založení běžného účtu. Jen tak vyberete variantu, která je pro vás opravdu nejvýhodnější.

REKLAMA

ANKETA k článku Jak na bezpečné zhodnocení peněz? Vyzkoušejte termínovaný vklad

Máte uložené peníze na termínovaném vkladu?

Počet odpovědí: 128

KOMENTÁŘE k článku Jak na bezpečné zhodnocení peněz? Vyzkoušejte termínovaný vklad

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Odchod do důchodu: Co potřebujete vědět

Odchod do důchodu: Co potřebujete vědět

28.6.2024 Spoření

Zvažujete odchod do důchodu, ať už řádného, nebo dřívějšího, ale nejste si jisti, kdy na něj máte nárok a co k jeho vyřízení potřebujete? V našem článku se dozvíte vše podstatné o podmínkách pro přiznání starobního důchodu, předčasného důchodu a předdůchodu. Také o výpočtu jeho výše a možnostech přivýdělku. Poradíme vám také, jak si co nejlépe zajistit finanční prostředky na stáří a jak se na důchod připravit jako OSVČ.

Penzijní spoření reaguje na ukončení státního příspěvku pro seniory od 1. července

Penzijní spoření reaguje na ukončení státního příspěvku pro seniory od 1. července

19.6.2024 Spoření

Rok 2024 přináší významné změny v oblasti penzijního spoření, které se dotýkají jak výše státních příspěvků, tak i jejich dostupnosti pro určité skupiny střadatelů. Zatímco maximální státní příspěvek se zvyšuje, senioři pobírající starobní důchod ztrácejí od 1. července nárok na tuto podporu. Některé penzijní společnosti se rozhodly seniorům tuto náhlou změnu alespoň dočasně kompenzovat

Aktualita: ČS mění úrokové sazby na spořících účtech. Jak jsou na tom ostatní?

Aktualita: ČS mění úrokové sazby na spořících účtech. Jak jsou na tom ostatní?

22.5.2024 Spoření

Většinu klientů čeká od 1. června 2024 u České spořitelny snížení úrokových sazeb na spořicím účtu. Důvodem je podle Spořitelny vývoj na trhu a kroky konkurence. Jaké budou nové výše úroků a jaké zhodnocení vkladů můžete získat u ostatních bank?

[AKTUÁLNĚ] Česká spořitelna přestala zakládat vkladní knížky

[AKTUÁLNĚ] Česká spořitelna přestala zakládat vkladní knížky

10.4.2024 Spoření

Česká spořitelna definitivně ukončila možnost zakládání vkladních knížek pro nové klienty. Dříve založené knížky banka rušit nebude, peníze z vkladních knížek nikam převádět nemusíte. Jedinou bankou s možností založení nové vkladní knížky zůstává ČSOB, a to pouze na pobočkách České pošty.

[AKTUÁLNĚ] Aktuální výše úroků na spořicích účtech

[AKTUÁLNĚ] Aktuální výše úroků na spořicích účtech

9.4.2024 Spoření

V souvislosti s poklesem základní sazby v ekonomice se spustila lavina snižování úroků na bankovních i spořitelních spořících produktech. Týká se především spořicích účtů, ale zasáhla i výhled v oblasti termínovaných vkladů. Banky čekají přesun peněz právě na „termíňáky“, investiční společnosti ale vidí velkou příležitost zvýšit zájem Čechů o investování.

Z naší bankovní poradny

Vnuk nechce vrátit peníze a svádí to na banku

21.2.2022 Podvod
Dobrý den, možná se mýlím, ale myslím si, že asi jako centrální banka byste měli mít nějaký dozor nad ostatními bankami, a proto se na vás obracím. Půjčil jsem svému vnukovi na podzim roku 2021 601 000 Kč, mám od něho normálně ověřený a jím podepsaný dlužní úpis. On sám má účet u Air Bank a od 22. 12. 2021 svou banku není schopen donutit, aby mi peníze které mi patří poslala do Žďáru nad Sázavou na můj účet v České spořitelně! Nemáte zdání, kolik už bylo slibů, že to za 2 dny, za 3 dny, v pondělí, do konce týdne a podobně bude přeposláno, kolik už bylo slibů na SMS od nějaké paní Smolíkové a pořád nic!! Na podzim mě šíleně zvedli poplatky za plyn a elektřinu a prakticky všechny hotové peníze mi lítají někde ve vzduchu! Po novém roce jsem měl jít na pravidelnou roční prohlídku s autem, která obnáší okolo 7 000 Kč. Já si to nemůžu dovolit, abych nezůstal úplně bez peněz a kvůli tomu nehodlám rušit stavební spoření, protože bych kvůli slavné a líné Air bance přišel o roční benefity a to si jakožto důchodce nedovolím! Už jsem paní Smolíkové několikrát psal, že to poženu k soudu, ale s nimi to absolutně nehne, řekne jen další termín a zase nic! Hlavně že dnes a denně vidím a slyším 2 šašky v televizi, jak do nebes na reklamě vynášejí Air banku! Už jsem jim dokonce řekl, že si nejsem jistý, jestli jednám s bankou nebo s nějakou zločineckou organizací, která mě chce okrást! Jsem 75-letý důchodce a na takové hrátky už opravdu nemám nervy, po nocích nespím, před půldruhým rokem jsem měl mrtvici, sice slabší, ale jestli to takhle bude pokračovat, tak mě za chvíli trefí znovu a pořádně! Proto se obracím na vás nevím, jestli na ty ostatní banky máte nějaký vliv, abyste se mě zastali. Můj vnuk mi volal, že už si začal sháněk advokáta, protože už se sebou nenecháme stále orat. Předem vám děkuji! Dobrý den, začnu tím, že nejsme centrální banka, ale poradenský portál. Nicméně ani centrální banka (ČNB) neřeší spory mezi spotřebiteli, kdy dlužník odmítá vrátit peníze věřiteli. Váš vnuk spoléhá na vaši neznalost/naivitu a svádí vše na svou banku. Ve skutečnosti je to on, kdo Vám peníze nechce vrátit. Vnukova banka (Air Bank) vrácení peněz určitě neblokuje. Žádná paní Smolíková neexistuje, celou dobu s Vámi komunikuje jménem domnělé Air Bank/paní Smolíkové Váš vnuk a drží Vás v klamu.  ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pravidelná platba na neznámý běžný účet

20.2.2022 Běžný účet
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, měsíčně platím na účet číslo 2038812118/2600 částku 1.020,--Kč, pod VS X010X40X6. Bohužel nemůžu najít (smlouvu), za co jsou platby. Můžete mě prosím pomoci? Děkuji za ochotu. HK Dobrý den, nejsme banka, ale poradenský portál monitorující banky a jejich produkty a poskytující rady uživatelům. Vámi zmíněný účet je podle bankovního kódu 2600 veden u Citibank. Obávám se, že ani Citibank Vám z důvodu bankovního tajemství nemůže sdělit informace o majiteli účtu? Existuje tedy více možností, jak zkusit zjistit majitele běžného účtu na který zasíláte pravidelně peníze: dohledejte důvod platby ve vašich dokumentech, nebo jednejte s Citibank o sdělení příjemce. Vzhledem k tomu že Citibank přerušila poskytování služeb občanům, je prakticky jisté že úhrady směřují na účet nějaké instituce u této banky - nejvíce pravděpodobná je pojišťovna (např. životní pojištění  Metlife, nebo NN životní pojišťovna, resp. dříve Aegon?), penzijní fond, resp. penzijní spoření?zkontrolujte výpis z vašeho běžného účtu, zda se vám nezobrazuje identifikace protistrany (stejně tak stačí zkontrolovat jen pohyby v internetovém bankovnictví),přestaňte platit. (je to možná trochu brutální metoda, ale pravděpodobně se vám někdo rychle ozve s upomínkou a vy si u toho ujasníte za co platba je?)Se stejným číslem bankovního účtu jsme se již setkali, např. v dotazu uživatele ohledně platby na účet u Citibank, nebo v dotazu na neznámého majitele účtu. Takže budeme moc rádi když se vám podaří důvod platby odhalit. Dejte nám pak určitě vědět, abychom mohli informovat podobně postižené uživatele bankovních služeb. ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte. Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější. V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %. Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku. Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit. Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu. Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem. Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Daňové zvýhodnění

Daňové zvýhodnění je výhoda poskytnutá státem, která umožňuje jednotlivcům nebo podnikům snížit svou daňovou zátěž. To může být ve formě snížení daně, odpočtu daní, nebo úlevy od daní. Daňová zvýhodnění mohou být zaměřena na podporu určitých činností, jako je investování do výzkumu a vývoje, nebo na podporu sociálních cílů, jako je poskytování dostupného bydlení. Daňová úleva pro podnikyInvestice do výzkumu a vývoje: Podniky, které investují do výzkumu a vývoje, mohou být oprávněny k daňovým úlevám. Tyto úlevy mohou být ve formě přímého snížení daně, nebo odpočtu nákladů na výzkum a vývoj od daně. Poskytování pracovních míst: Některé země nabízejí daňová zvýhodnění podnikům, které vytvářejí nová pracovní místa, zejména v oblastech s vysokou nezaměstnaností. Investice do ekologicky šetrných technologií: Podniky, které investují do ekologicky šetrných technologií, mohou být oprávněny k daňovým úlevám. Daňová úleva pro jednotlivce Hypoteční úroky: V některých zemích mohou jednotlivci odečíst úroky zaplacené na hypotéku od svých daní. Příspěvky na penzijní spoření: Příspěvky na penzijní spoření mohou být odečteny od daní. Darování charitativním organizacím: Darování peněz nebo majetku charitativním organizacím mohou být také odečteny od daní. Daňová zvýhodnění mohou mít významný dopad na ekonomiku a společnost, protože mohou podporovat investice a růst, a mohou pomoci dosáhnout sociálních cílů. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena