Banky.cz Články Spoření Jak na bezpečné zhodnocení peněz? Vyzkoušejte termínovaný vklad

Jak na bezpečné zhodnocení peněz? Vyzkoušejte termínovaný vklad

25.10.2019 Spoření

Je bezpečný a zároveň slibuje vyšší zhodnocení než spořicí účty. Přesně tak vypadá typický termínovaný vklad. Tedy uložení peněz na přesně danou dobu. Podívejte se, jak funguje a kdy se vám vyplatí.

REKLAMA

Co je termínovaný vklad

Nejdřív si odpovíme na úplně základní otázku. Tedy co je termínovaný vklad.

Je to vlastně druh účtu, na který pošlete své peníze. Za to vám banka pravidelně připisuje dohodnutý úrok a ve smluveném termínu vám vklad i s úroky vrátí.

Musíte ale počítat s tím, že s vloženými penězi nemůžete až do jejich výplaty manipulovat. Nemůžete je tedy předčasně vybrat (některé banky to sice dovolují, ale pouze za výrazný poplatek) ani k nim poslat třeba další finance, které zrovna máte. Jednoduše jste vázaní termínem výplaty. A to může být i několik let.

Právě proto se tato služba jmenuje termínovaný vklad.

Výhodné a bezpečné uložení peněz

Jeho hlavní výhoda je jasná. Nabízí vyšší úrok než klasické spoření. Dokáže tak lépe vzdorovat inflaci. A i když ani ty nejlepší termínované vklady si v současnosti s inflací zcela neporadí, stále představují nejlepší kombinaci výhodného a zároveň bezpečného uložení peněz.

Na rozdíl od investování totiž máte jistotu, že o peníze nepřijdete. Jsou uložené v bance a chráněné pojištěním vkladů. I kdyby tedy zkrachovala banka nebo záložna, u které jste peníze uložili, vklad se vám vrátí.

Delší doba = vyšší úrok

Výše úroků, které termínovaný vklad nabízí, záleží zejména na délce vkladu. I když někteří poskytovatelé můžou zohlednit také vloženou částku nebo jestli je klientem fyzická či právnická osoba.

Obecně platí, že čím delší dobu bude banka vašimi penězi disponovat, tím vyšší úrok vám za to nabídne. Nejvíc tedy zpravidla dostanete u 10letých termínovaných vkladů. V současnosti u nich některé banky nabízejí úrokovou sazbu, která se pohybuje i kolem 3%.

Naopak nejmíň vyděláte na krátkodobých termínovaných vkladech do 1 roku. U nich se úrok aktuálně pohybuje pod 2%. Je tak jen o málo výhodnější než v případě spořicích účtů.

Stavební spoření ČS s bonusem 8 500 Kč

Pokud tedy o využití termínovaného vkladu uvažujete, předem si rozmyslete, na jak dlouho můžete peníze postrádat. Existují sice i krátkodobé termínované vklady, kde dostanete peníze zpátky už po několika týdnech, nečekejte od nich ale žádné výrazné zhodnocení.

Fixní vs. variabilní úroková sazba

Na rozdíl od spořicích účtů se u termínovaného vkladu nemusíte bát, že vám banka úrokovou sazbu každého čtvrt roku změní. Zpravidla je pevně daná a platí po celou dobu trvání vkladu.

Některé banky vám ale také dají na výběr mezi pevnou (fixní) a pohyblivou (variabilní) úrokovou sazbou.

Zatímco v prvním případě se úrok po dobu trvání vkladu nemění, ve druhém se vyvíjí podle úrokových sazeb na mezibankovním trhu. Obvykle podle sazeb České národní banky nebo referenční sazby PRIBOR (Prague Interbank Offered Rate).

Sami si tak zvolíte, jestli raději vsadíte na jistotu v podobě pevné sazby, nebo se spolehnete na to, že úrokové sazby na trhu porostou a zkusíte na tom vydělat.

Záložny slibují vyšší zhodnocení. Jenže...

Kromě bank nabízejí termínované vklady také družstevní záložny. Zpravidla přitom slibují vyšší zhodnocení.

Jenže to má jeden háček. Kromě samotného vkladu musíte přidat ještě jednu desetinu z těchto peněz jako členský vklad do družstva. A na ten se nevztahuje ani zhodnocení, ani pojištění vkladů.

Minimální vklad? Záleží na bance i klientovi

U bank i záložen musíte počítat ještě s další podmínkou. Je jí minimální vklad. Jeho výše se u jednotlivých poskytovatelů liší a obvykle se pohybuje v rozmezí 1 000 až 100 000 korun.

Kromě toho závisí také na tom, jestli ukládáte peníze jako fyzická nebo právnická osoba. Obecně platí, že u firem a podnikatelů bývá minimální vklad vyšší.

Pozor na daň i na předčasný výběr

Přestože termínované vklady slibují vyšší výnosy než klasické spoření, mají oproti němu také několik nevýhod.

Penzijní spoření od České spořitelny

Tou první je už zmíněná nutnost nechat peníze v bance i několik let. Pokud se je rozhodnete předčasně vybrat, musíte počítat s výraznými sankcemi.

Druhou nevýhodou je 15% daň, kterou platíte ze získaného úroku. Slibované zúročení tím pádem není tak výhodné, jak se na první pohled zdá.

Kdy se termínovaný vklad vyplatí

Přesto stále platí tvrzení, které jsme zmínili na začátku. Tedy že termínovaný vklad je nejlepší kombinací bezpečného a zároveň výhodného zhodnocení peněz. A z toho byste měli vycházet, pokud uvažujete, jestli se vám vyplatí.

Termínovaný vklad je ideální volbou, když:

  • hledáte bezpečné zhodnocení peněz
  • a zároveň můžete své prostředky nějakou dobu postrádat.

V současnosti sice nemůžete počítat s tím, že si poradí i s inflací, ale minimálně máte jistotu, že vaše peníze nebudou ztrácet hodnotu zbytečně rychle.

Stačí se jen podívat na naše srovnání termínovaných vkladů a vybrat si takový, který vám v daném termínu nabízí nejvýhodnější zúročení.

A nezapomeňte přitom zkontrolovat i další podmínky. Tedy například minimální vklad nebo povinné založení běžného účtu. Jen tak vyberete variantu, která je pro vás opravdu nejvýhodnější.

REKLAMA

ANKETA k článku Jak na bezpečné zhodnocení peněz? Vyzkoušejte termínovaný vklad

Máte uložené peníze na termínovaném vkladu?

Počet odpovědí: 128

KOMENTÁŘE k článku Jak na bezpečné zhodnocení peněz? Vyzkoušejte termínovaný vklad

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

[AKTUÁLNĚ] Česká spořitelna přestala zakládat vkladní knížky

10.4.2024 Spoření

Česká spořitelna definitivně ukončila možnost zakládání vkladních knížek pro nové klienty. Dříve založené knížky banka rušit nebude, peníze z vkladních knížek nikam převádět nemusíte. Jedinou bankou s možností založení nové vkladní knížky zůstává ČSOB, a to pouze na pobočkách České pošty.

[AKTUÁLNĚ] Aktuální výše úroků na spořicích účtech

9.4.2024 Spoření

V souvislosti s poklesem základní sazby v ekonomice se spustila lavina snižování úroků na bankovních i spořitelních spořících produktech. Týká se především spořicích účtů, ale zasáhla i výhled v oblasti termínovaných vkladů. Banky čekají přesun peněz právě na „termíňáky“, investiční společnosti ale vidí velkou příležitost zvýšit zájem Čechů o investování.

Inflace klesla na 2 %. Jak to ovlivní spoření a hypotéky?

15.3.2024 Spoření

Inflace klesla v únoru 2024 na 2 %, z lednových 2,3 %. O celoplošné překonání vysoké inflace se sice ještě nejedná, ale už nyní můžeme pozorovat změny u spoření i hypoték. Podívejme se na vše podrobněji.

Možnosti spoření u spořicích účtů a termínovaných vkladů

30.1.2024 Spoření

Když se řekne spořicí nástroje, většině z nás se jako první vybaví spořicí účty a termínované vklady. Jak fungují? Jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody? A jaké jsou mezi těmito nástroji největší rozdíly?

Porovnání a hodnocení různých způsobů spoření

1.1.2024 Spoření

Spoření je nedílnou součástí finančního plánování a finančně zdravého života. Bez rezervy, v podobě peněz odložených stranou, se nežije vůbec snadno. Čemu čelí lidé bez úspor? A jaké jsou největší výhody pravidelného spoření? Podíváme se na produkty krátkodobého a dlouhodobého spoření s časovou vázaností, i bez ní. Porovnáme a zhodnotíme všechny v současnosti dostupné spořicí produkty, nastíníme i možnosti investování.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Daňové zvýhodnění

Daňové zvýhodnění je výhoda poskytnutá státem, která umožňuje jednotlivcům nebo podnikům snížit svou daňovou zátěž. To může být ve formě snížení daně, odpočtu daní, nebo úlevy od daní. Daňová zvýhodnění mohou být zaměřena na podporu určitých činností, jako je investování do výzkumu a vývoje, nebo na podporu sociálních cílů, jako je poskytování dostupného bydlení.

Daňová úleva pro podniky

Investice do výzkumu a vývoje: Podniky, které investují do výzkumu a vývoje, mohou být oprávněny k daňovým úlevám. Tyto úlevy mohou být ve formě přímého snížení daně, nebo odpočtu nákladů na výzkum a vývoj od daně.

Poskytování pracovních míst: Některé země nabízejí daňová zvýhodnění podnikům, které vytvářejí nová pracovní místa, zejména v oblastech s vysokou nezaměstnaností.

Investice do ekologicky šetrných technologií: Podniky, které investují do ekologicky šetrných technologií, mohou být oprávněny k daňovým úlevám.

Daňová úleva pro jednotlivce

Hypoteční úroky: V některých zemích mohou jednotlivci odečíst úroky zaplacené na hypotéku od svých daní.

Příspěvky na penzijní spoření: Příspěvky na penzijní spoření mohou být odečteny od daní.

Darování charitativním organizacím: Darování peněz nebo majetku charitativním organizacím mohou být také odečteny od daní.

Daňová zvýhodnění mohou mít významný dopad na ekonomiku a společnost, protože mohou podporovat investice a růst, a mohou pomoci dosáhnout sociálních cílů.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena