Banky.cz Články Komerční sdělení 5 jednoduchých kroků, jak začít investovat na burze

5 jednoduchých kroků, jak začít investovat na burze

Láká vás investování do cenných papírů, ale nemáte s finančními trhy žádné zkušenosti? Pak právě pro vás jsme sepsali článek s pěti jednoduchými kroky, které stačí absolvovat, abyste svou první akcii mohli vlastnit.

REKLAMA

1) Získejte alespoň základní znalosti o investování

Protože investování na finančních trzích může být velmi rizikové a hrozí vám ztráta financí, je vhodné nejprve porozumět alespoň základům této problematiky. Základním pravidlem, které si musíte osvojit, je, že vyšší výnos vždy znamená vyšší riziko. Pochopit byste ale měli i jednotlivé trhy – akcie, ETF fondy, komodity, kryptoměny, forex a další.

Kromě toho, že se znalost problematiky doporučuje z praktických důvodů, je to současně nezbytné z důvodů regulatorních. Při zakládání brokera, přes kterého můžete např. akcie obchodovat, totiž budete muset vyplnit investiční dotazník, kde své znalosti prokážete.

2) Vyberte si akciového brokera

Pokud disponujete teoretickými znalostmi, připravte se také po praktické stránce. Investování na burze probíhá prostřednictvím zmíněného brokera. Ten má dnes nejčastěji podobu webové či mobilní aplikace, skrz kterou zadáváte pokyny k nákupu nebo prodeji konkrétních cenných papírů.

Brokerů je dnes na trhu poměrně mnoho a s výběrem vám může pomoci srovnání akciových brokerů. Srovnání nejlepších brokerů na akcie v ČR najdete v tomto článku.

Brokeři se mohou lišit v nabídce trhů, na kterých můžete obchodovat, ve výši poplatků či v kvalitě a přehlednosti samotné aplikace. Brokera na akcie si vybírejte s maximální pečlivostí.

3) Promyslete si investiční strategii

Máte vše potřebné, abyste mohli investovat, je tedy na čase rozvrhnout si investiční strategii. Budete raději preferovat nízké riziko a výnosy v jednotkách procent za rok? Nebo chcete výrazně vyšší výnosy, ale budete počítat s reálnou možností vysokých ztrát?

Vaše portfolio by mělo odpovídat vaší finanční situaci a vašim očekáváním. Ptejte se sami sebe na otázky, co od investování očekáváte. Chcete se průběžně zajišťovat na důchod, nebo zkusíte štěstí a cílem bude zázračné zbohatnutí? Zejména v případě druhé varianty nejprve doporučujeme zkusit investování „nanečisto“ prostřednictvím DEMO účtu u brokera, který tuto možnost nabízí. Zjistíte, jestli vaše schopnosti odpovídají očekáváním.

4) Vytipujte si zajímavé firmy

Na základě své investiční strategie poté vytipujte vhodné firmy k investování.

Konzervativní investoři budou kupovat spíše akcie zavedených růstových firem s pravidelnými dividendami, ty největší z nich se i v krizi mohou nezřídka těšit státní intervenci a zachránit firmu před krachem, což dále snižuje riziko investora.

Agresivní obchodníci zase budou vyhledávat start-upy, jejichž cena může doslova přes noc raketově vystřelit, stejně tak ale může firma zcela zaniknout a investor přijde o veškeré finance.

5) Zadejte pokyn

Pokud máte vše rozmyšlené, nastal čas zadávat první pokyny ke koupi. Měli byste znát cílovou cenu, při které jste ochotni akcii koupit. Vždy je lepší zadávat pokyn s touto konkrétní cenou, než kupovat za aktuální tržní cenu – mohlo by vás čekat nepříjemné překvapení.

Naučte se využívat inteligentní pokyny a postupně budujte své vysněné akciové portfolio.

Další informace o investování do akcií najdete i na investičním magazínu Winsidetrading.com.

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku 5 jednoduchých kroků, jak začít investovat na burze

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Nejlepší pojišťovací poradkyně na světě je z České republiky

Skutečný zájem o klienta a zároveň inovativní přístup k partnerství s ním – to hodnotí prestižní mezinárodní soutěž Global Advisor Excellence Contest, které se účastní více než 160 000 pojišťovacích poradců skupiny Generali. Tuto obrovskou konkurenci za sebou nechala Jana Šestáková z Generali České pojišťovny. Dokázala, že umí nejlépe reagovat na vyvíjející se potřeby klientů a zároveň jako poradce dokáže efektivně využívat dostupné digitální nástroje.


Obliba privátních značek i slevových kuponů stále roste – jedná se o způsoby, jak čeští spotřebitelů bojují s inflací

Prodeje spotřebního a rychloobrátkového zboží privátních značek v České republice stoupají – v současnosti tvoří celou čtvrtinu celkového trhu. Navíc téměř tři ze čtyř spotřebitelů plánují kupovat privátní značky i po stabilizaci ekonomiky, vyplývá z průzkumu provedeného společností Promo-Codes. Oblibě se také čím dál více těší slevové kupony a propagační kódy.

V bankovním sektoru vládnou věrnostní programy jako hlavní prostředek zapojení zákazníků

V dynamickém prostředí bankovního sektoru, kde má každý druhý člověk v průměru pět bankovních účtů, se konkurence mezi finančními institucemi den ode dne stupňuje. Uprostřed tohoto boje o klienty banky používají různé strategie, jak si udržet zákazníky, mezi nimiž věrnostní programy vynikají jako nástroj s největším potenciálem.

Fingood: Investice do rozvoje českých firem, s výnosem až 12 % ročně

Jistě jste se již setkali S P2P půjčkami a možnostmi investovat do nich. Kdo by neznal Zonky, s jejich „lidé půjčují lidem“. U Fingoodu jde o stejný princip, jen v režimu P2B, kde „lidé půjčují firmám“ (people to business). I zde jde o Českou Národní Bankou licencovanou platformu ke zprostředkování skupinového financování (crowdfunding), i tady vše řídí sama platforma a i tady se dá získat lepší zhodnocení než u banky. Seznamte se s Fingoodem a s možnostmi investování, které vám dává.

Podáváte daňové přiznání? Dejte pozor na nejčastější chyby

Blíží se jaro a s ním také jeden z důležitých úkolů daňových poplatníků - vyplnění růžového přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Ačkoliv se jedná o každoroční záležitost, pro spoustu z nás nastává období bezesných nocí, kdy se nemůžeme dočkat, až “to” bude za námi. Není třeba být nervózní, při vyplňování stačí být obezřetný, většina chyb totiž vzniká pouhou nepozorností. A pokud přeci jen nějaká chybka vyvstane, je možné ve stanoveném termínu sjednat nápravu.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena