Banky.cz Články Komerční sdělení Bankovní vs. nebankovní půjčka: V čem je rozdíl?

Bankovní vs. nebankovní půjčka: V čem je rozdíl?

Nebankovní půjčky si dlouhá léta držely pověst nepoctivých a nevýhodných produktů. Dnes ale představují často poslední záchrannou stanici, když potřebujete rychle půjčit peníze. Rychlost získání peněz a snadné vyřízení hrají nebankovkám do karet. V čem jsou lepší než ty bankovní?

REKLAMA

Bankovní půjčka

Bankovní půjčku zná každý a je produktem všech bank. Využijete je spíše v případech, kdy si potřebujete nebo chcete půjčit větší obnos peněz například na financování bydlení, na nové auto nebo na rekonstrukci.

Bankovní půjčky nejsou vždy výhodné

Pro mnohé se bankovní půjčka stane nevýhodnou ve chvíli, kdy potřebuje půjčku ihned. Na půjčku od banky si totiž nějaký čas počkáte, jak na její schválení, tak na poslání peněz. Vyřízení je často zdlouhavé a musíte dokládat spoustu papírů.

Na druhou stranu je ale potřeba říct, že nejste omezeni výší částky, kterou si můžete půjčit a banky také stále u lidí vedou co se týká důvěryhodnosti.

Nebankovní půjčka

Nebankovní půjčky jsou ideální pro ty, kteří se ocitli v nečekané finanční situaci nebo je postihla nenadálá krize, kterou potřebují rychle vyřešit. U nebankovních společností totiž mají jistotu okamžitého poskytnutí peněz. Krátkodobá nebankovní půjčka v menších částkách, často do 10 000 korun, je způsobem, jak rychle vyřešit například problém s porouchaným autem.

Proč využít nebankovní půjčku?

První půjčka je zdarma a bez žádných poplatků. U ViaSMS si můžete půjčit až 8 000 na 30 dní zcela bez úroků. SMS půjčky jsou navíc vhodné pro každého, protože jsou poskytovány bez ručení. Další půjčky jsou pak až do 30 000 korun.

Novela zákona o půjčkách

Díky novele zákona o spotřebitelských úvěrech z 1. prosince 2016 se zpřísnila pravidla pro poskytovatele půjček. Nebankovní společnosti, ale nejen ty, musí pro poskytování půjček získat licenci od ČNB. Vždy se po ní dívejte, abyste nenaletěli podvodníkům. ČNB také na všechny subjekty dohlíží. Na trhu tak po této novele zůstali především poctiví poskytovatelé půjček.

Co z novely vyplývá pro nebankovní společnosti?

Nebankovní společnosti musí předtím, než půjčku schválí, nově prověřit každého žadatele a jeho finanční situaci, tedy mimo jiné, jestli již není veden v registru dlužníků, a to i v případech mikropůjček. Navíc všechny informace o úrocích a celkových nákladech na půjčku musí být uvedeny ve stejné struktuře. To pomáhá s porovnáním jednotlivých půjček.

Pozor na vysoké úroky

Některé nebankovní společnosti si za půjčku berou opravdu vysoké úroky. Zejména výše RPSN je u některých několikanásobně vyšší, než je tomu u bank. RPSN totiž zohledňuje nejen úroky, ale i další poplatky za vyřízení půjčky, vedení účtu, příjem splátek nebo i za výpisy z účtu k půjčce. RPSN se tak velmi snadno vyšplhá i na 5 000 %, a to opravdu nechcete.

Co dělat, abyste nenaletěli?

Když saháte po jakékoliv půjčce, ať už té bankovní nebo nebankovní, vždy si porovnejte jednotlivé společnosti. Zjistěte, zda mají platnou licenci ČNB, podívejte se na recenze od klientů a srovnávejte výši úroků. Vše musí být transparentní a viditelné a měli byste snadno nalézt všechny informace.

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku Bankovní vs. nebankovní půjčka: V čem je rozdíl?

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Chtějte erudovaného a současně přívětivého pojišťovacího poradce

Když člověk řeší otázky spojené s pojištěním, je důležité mít na blízku někoho, na koho se může spolehnout – nejde totiž o nic menšího než o ochranu milionových hodnot v oblasti majetku, života a zdraví. Profesionálně vyškolený a empatický poradce dokáže ušetřit spoustu času a starostí.

Nejlepší pojišťovací poradkyně na světě je z České republiky

Skutečný zájem o klienta a zároveň inovativní přístup k partnerství s ním – to hodnotí prestižní mezinárodní soutěž Global Advisor Excellence Contest, které se účastní více než 160 000 pojišťovacích poradců skupiny Generali. Tuto obrovskou konkurenci za sebou nechala Jana Šestáková z Generali České pojišťovny. Dokázala, že umí nejlépe reagovat na vyvíjející se potřeby klientů a zároveň jako poradce dokáže efektivně využívat dostupné digitální nástroje.


Obliba privátních značek i slevových kuponů stále roste – jedná se o způsoby, jak čeští spotřebitelů bojují s inflací

Prodeje spotřebního a rychloobrátkového zboží privátních značek v České republice stoupají – v současnosti tvoří celou čtvrtinu celkového trhu. Navíc téměř tři ze čtyř spotřebitelů plánují kupovat privátní značky i po stabilizaci ekonomiky, vyplývá z průzkumu provedeného společností Promo-Codes. Oblibě se také čím dál více těší slevové kupony a propagační kódy.

V bankovním sektoru vládnou věrnostní programy jako hlavní prostředek zapojení zákazníků

V dynamickém prostředí bankovního sektoru, kde má každý druhý člověk v průměru pět bankovních účtů, se konkurence mezi finančními institucemi den ode dne stupňuje. Uprostřed tohoto boje o klienty banky používají různé strategie, jak si udržet zákazníky, mezi nimiž věrnostní programy vynikají jako nástroj s největším potenciálem.

Fingood: Investice do rozvoje českých firem, s výnosem až 12 % ročně

Jistě jste se již setkali S P2P půjčkami a možnostmi investovat do nich. Kdo by neznal Zonky, s jejich „lidé půjčují lidem“. U Fingoodu jde o stejný princip, jen v režimu P2B, kde „lidé půjčují firmám“ (people to business). I zde jde o Českou Národní Bankou licencovanou platformu ke zprostředkování skupinového financování (crowdfunding), i tady vše řídí sama platforma a i tady se dá získat lepší zhodnocení než u banky. Seznamte se s Fingoodem a s možnostmi investování, které vám dává.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena