Banky.cz Články Komerční sdělení Český akciový trh: Kdo by nechtěl zbohatnout na koroně

Český akciový trh: Kdo by nechtěl zbohatnout na koroně

Nakoupit akcie není nic těžkého. Stačí si zařídit obchodní účet u banky, případně využít některou z populárních online obchodních platforem. Po vytvoření obchodního účtu si na něj stačí poslat počáteční investiční kapitál – a můžeme začít obchodovat. Teprve teď ale začíná to pravé finanční dobrodružství – co za tituly nakoupit? 

REKLAMA

Právě koronavirová doba může být zajímavou příležitostí, kdy jsou pohyby cen akcií značné. První vlna je za námi, přijde ta druhá?

Jak koupit akcie, abychom na nich vydělali?

Pochopitelně je stále vhodné podívat se na technickou analýzu a fundamentální analýzu daných titulů. Obecně řečeno však existují příhodná období, kdy je dobrý nápad akcie nakoupit.

  • Když jsou vydávány nové akcie (IPO)
  • Když společnost proniká na nové trhy – ať už geografické či produktové
  • Když dojde k prudkému propadu ceny (to se stalo např. při známé „dieselgate“ v případě Volkswagenu.

Někdy jde o strategické rozhodnutí proniknout na nové trhy, jindy o období propadu. Právě při propadech se dají akcie pořídit za výhodné ceny. A právě třetí popisovanou situaci jsme prožili – s tím rozdílem, že tentokrát nešlo o jednu společnost, ale došlo k propadu celého trhu. Inu, korona.

Korona srazila český akciový trh

Razantní dupnutí na brzdu se projevilo i tím, že tituly obchodované na české burze spadly. Kdo nakoupil ve výprodejových týdnech, ten si mohl dost vydělat. Ovšem ne vždy platí poučka, že co padá, to se kupuje. Ne vždy je totiž snadné trefit dno. Samozřejmě je možné titul postupně přikupovat a ředit tak nákupní cenu, tj. stále dál a dál snižovat průměrnou nákupní cenu. Podívejme se, jak na tom byly 2 známé tituly obchodované na pražské burze.

Příklad první: Jak se propadla Moneta Money Bank

V březnu 2020 jsme mohli vidět výrazný propad např. u české banky Moneta Money Bank. Akcie bývalé GE Money Bank, dnes Moneta Money Bank, jsou u českých investorů populární. I dnes však velkou část akcií drží i investoři zahraniční. A akcie mají i někteří topmanažeři z vedení banky. Během nedávného propadu se cena akcií Moneta snížila a stále ještě není na předkoronavirových hodnotách.

akcie-moneta.png

 Vývoj ceny akcií Monety za poslední rok

Příklad druhý: Pád a vzestup Avastu

Další český titul, Avast, spadl o více než polovinu. Před koronavirovou krizí byl propad jeho ceny způsoben reakcí na zjištění, že Avast v rámci své činnosti nakládal s daty uživatelů způsobem, který nebyl pokládán za nejšťastnější. To vše vedlo k tomu, že v minulých měsících byl Avast velkou příležitostí ke zhodnocení – posuďte sami. Aktuálně na tom není úplně nejhůř.

akcie-avast.png

 Vývoj ceny akcií Avastu za poslední rok

Klíčovou otázkou zůstává, zda můžeme podobné výkyvy čekat i v nejbližších týdnech či měsících.

Můžeme čekat další výprodejové ceny?

Ačkoli se preventivní opatření rozvolňují, obavy z druhé vlny koronaviru přetrvávají. A že to není možnost nereálná můžeme vidět na příkladu Izraele, ve kterém právě pravděpodobně k druhé vlně koronavirové nákazy dochází.

Kdyby však druhá vlna přišla i do Evropy, patrně už by reakce na ní nebyla tak razantní jako při vlně první. Přeci jen teď už víme, co dělat. A lépe připraven na reakci je i státní aparát (doufejme). Druhá vlna prostě nebude něco tak nečekaného, jako byl první nápor koronaviru.

Můžeme tedy předpokládat, že by proto už nedošlo k zastavení a prudkému poklesu ekonomiky. Opatření budou spíše lokální a budou přijímány tak, aby se ekonomického života dotkly co nejméně. Mezitím se navíc ve světě začínají objevovat záchranné plány, které mají pomoci zmírnit nadcházející ekonomickou recesi. Budoucnost je tedy ve hvězdách. Proti sobě působí řada faktorů.

Kam jít pro dividendu? Od českých bank ji prozatím nečekejte

Pro investory, kteří drží akcie obchodované na pražské burze, se vše neodvíjelo zrovna nejlépe ještě v jednom ohledu. Banky působící v ČR by totiž podle doporučení ČNB neměly za rok 2019 vyplácet dividendu. Ani ona zmiňovaná MONETA.

To je možná v souladu s ostražitostí a obezřetností, kterou od bankovního sektoru očekáváme. Na druhou stranu je to možná opatrné až přespříliš. Stopka pro vyplácení dividend ze strany bank může také přimět zahraničních investory, aby se porozhlídli po jiných titulech na jiných burzách. Mohou tak odejít z české burzy jinam, kde se dividendy dočkají spíše. Celkově to pražské burze může uškodit, protože ta se už nějakou dobu potýkala s klesajícím objemem obchodů. Právě pravidelná výplata dividend byla něco, co místní tituly dělalo lákavými. Česká národní banka doporučuje, aby české banky nevyplácely dividendy. A banky ji poslouchají.

Když se náhle nekoná výplata dividend, může se to promítnout i do reálné ekonomiky. Hlavně tím, že pro drobné investory je výnos z dividend něco, díky čemu si mohou koupit zboží či služby, které by si jinak nedopřáli. Chybějící dividenda tak nejspíš trochu srazí tuzemskou poptávku.

A je tu i další důvod, proč by výplata dividend českými bankami nemusela vadit. České banky jsou totiž dobře kapitálově vybaveny. Dokonce jsou v těchto ukazatelích české banky lepší než banky mnohých jiných zemí EU.

V létě nás zase čeká přehled výsledků firem za druhé čtvrtletí roku 2020. Výsledky tak mohou s trhy opět zamávat. Právě v prvních týdnech července to začne. A bez ohledu na teploty venku čekají obchodníky s akciemi pořádně horké dny.

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku Český akciový trh: Kdo by nechtěl zbohatnout na koroně

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Chtějte erudovaného a současně přívětivého pojišťovacího poradce

Když člověk řeší otázky spojené s pojištěním, je důležité mít na blízku někoho, na koho se může spolehnout – nejde totiž o nic menšího než o ochranu milionových hodnot v oblasti majetku, života a zdraví. Profesionálně vyškolený a empatický poradce dokáže ušetřit spoustu času a starostí.

Nejlepší pojišťovací poradkyně na světě je z České republiky

Skutečný zájem o klienta a zároveň inovativní přístup k partnerství s ním – to hodnotí prestižní mezinárodní soutěž Global Advisor Excellence Contest, které se účastní více než 160 000 pojišťovacích poradců skupiny Generali. Tuto obrovskou konkurenci za sebou nechala Jana Šestáková z Generali České pojišťovny. Dokázala, že umí nejlépe reagovat na vyvíjející se potřeby klientů a zároveň jako poradce dokáže efektivně využívat dostupné digitální nástroje.


Obliba privátních značek i slevových kuponů stále roste – jedná se o způsoby, jak čeští spotřebitelů bojují s inflací

Prodeje spotřebního a rychloobrátkového zboží privátních značek v České republice stoupají – v současnosti tvoří celou čtvrtinu celkového trhu. Navíc téměř tři ze čtyř spotřebitelů plánují kupovat privátní značky i po stabilizaci ekonomiky, vyplývá z průzkumu provedeného společností Promo-Codes. Oblibě se také čím dál více těší slevové kupony a propagační kódy.

V bankovním sektoru vládnou věrnostní programy jako hlavní prostředek zapojení zákazníků

V dynamickém prostředí bankovního sektoru, kde má každý druhý člověk v průměru pět bankovních účtů, se konkurence mezi finančními institucemi den ode dne stupňuje. Uprostřed tohoto boje o klienty banky používají různé strategie, jak si udržet zákazníky, mezi nimiž věrnostní programy vynikají jako nástroj s největším potenciálem.

Fingood: Investice do rozvoje českých firem, s výnosem až 12 % ročně

Jistě jste se již setkali S P2P půjčkami a možnostmi investovat do nich. Kdo by neznal Zonky, s jejich „lidé půjčují lidem“. U Fingoodu jde o stejný princip, jen v režimu P2B, kde „lidé půjčují firmám“ (people to business). I zde jde o Českou Národní Bankou licencovanou platformu ke zprostředkování skupinového financování (crowdfunding), i tady vše řídí sama platforma a i tady se dá získat lepší zhodnocení než u banky. Seznamte se s Fingoodem a s možnostmi investování, které vám dává.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena