Banky.cz Články Komerční sdělení Možnosti a srovnání spoření na českém trhu

Možnosti a srovnání spoření na českém trhu

Možností spoření a příležitostí zhodnocení peněz je nespočet. Mezi základní možnosti spoření patří spořicí účet, stavební spoření, termínované vklady a spoření na penzi. U spoření jakékoliv formy je nabízena řada úrokových sazeb, s nízkým, ale i vysokým rizikem. Takže kam vložit své finance, aby to stálo opravdu za to? Každý vyžaduje něco jiného, proto níže uvádíme přehled základních možností spoření. 

REKLAMA

Stavební spoření

Stavební spoření je historicky nejoblíbenějším spořicím produktem na českém trhu. Toto spoření většinou zařizují rodiče nebo prarodiče pro děti a vnoučata. Stavební spoření nabízí však mnohem více možností, než by se mohlo na první pohled zdát.

Pro mnohé děti a dospívající je stavební spoření první finanční produkt, který pro ně jejich rodiče vytvořili. Požadovanou finální částku spoření můžete použít pro budoucí stavební úpravy, nákup či rekonstrukci nemovitosti. Stavební spoření je populární díky státní podpoře. Dnes je stavební spoření fixováno na dobu minimálně šesti let, mnohým se však vyplatí si počkat.

Při porovnávání spořicího účtu a termínovaných vkladů získává stavební spoření navrch díky výnosu, který může činit až 4,5 %, a také díky státní podpoře. V tomto ohledu je jediným konkurentem stavebního spoření penzijní spoření, o kterém se můžete dočíst dále. Penzijní spoření je finanční služba s průměrným výnosem 3 %, avšak s průměrnou dobou trvání 30 let.

Při splnění určitých podmínek, například úspory již 40 %, můžete získat jako bonus zvýhodněnou sazbu na úvěr ze stavebního spoření ve výši pouhých 1,99 %. Předpokladem je české občanství nebo trvalý pobyt v České republice a založit jej mohou všechny fyzické, ale i právnické osoby. Právnické osoby však nemají nárok na státní podporu.

Penzijní spoření

Dnešní třicetiletí lidé by se neměli již spoléhat na stát, šance na slušný důchod je však možná například díky penzijnímu spoření.

Pokud chcete být ve stáří co nejvíce nezávislí, pak spoření na odchod do důchodu není jen volbou, nýbrž nutností. Systém penzijního připojištění v České republice je dobrovolný a je určen všem osobám bez ohledu na věk, státní příslušnost nebo dokonce národnost.

Do konce roku 2012 mohla být uzavřena smlouva o tzv. důchodovém pojištění, což zaručuje, že vaše úspory nemohou být záporné. Uzavřené smlouvy jsou stále platné a mohou být zvýšeny nebo převedeny na další penzijní plány. To lze dohodnout od roku 2013. Nezaručuje již ne-záporné zhodnocení, ale máte na výběr mezi několika investičními fondy, a to mezi dynamickými, středními a konzervativními. Výběr záleží na finančních zkušenostech, ale v zásadě je dynamický fond pro mladé lidi, a pro starší generace pak konzervativní. Střední fond je vhodný v podstatě pro jakoukoliv věkovou skupinu.

Dobrovolné doplňkové penzijní připojištění může získat státní dotaci do výše 2 760 Kč ročně a ušetřit na daních až do výše 24 000 Kč ročně.

Při využívání penzijního spoření získáváte státní příspěvek. Minimální částka pro získání státního příspěvku je 300 Kč. Maximální příspěvek, který obdržíte od státu je 1 000 Kč.

Termínované vklady

Vzhledem k tomu, že termínované vklady jsou stoprocentně pojištěny ze zákona, jsou vhodné pro každého, kdo chce své peníze udržet na bezpečném místě, kde neztrácejí svou hodnotu prostřednictvím inflace. Vytvoření termínovaného vkladu je zdarma a následná správa je velmi jednoduchá.

Termínované vklady slouží všem skupinám zákazníků (fyzickým osobám, podnikatelům a právnickým osobám). Každá skupina má mírně odlišnou úrokovou sazbu. Jejich výše závisí na měně, délce vkladu a její výši. Většinou se úroková sazba pohybuje od zanedbatelných 0,01 % až po zajímavých 3,1 % ročně.

Termínovaný vklad nabízí mnohem vyšší peněžní zhodnocení než jakýkoliv spořicí účet. Nicméně nejsou nabízeny žádné operace s penězi na denní bázi a peníze mohou být vybírány pouze v předem stanoveném čase, a to například v určitý den v roce nebo po určité výpovědní lhůtě.

Spořicí účty

Existuje tedy mnoho způsobů, jak zhodnotit své peníze. Výběr závisí na více faktorech, ať je to částka, kterou jste ochotni na spořicí účet vložit, či výše rizika, kterou chcete přijmout. Spořicí účet je jednou z nejjednodušších a nejbezpečnějších forem úspor. Zajímavé úrokové sazby jsou poměrně vysoké, peníze jsou okamžitě k dispozici a máte velmi nízké riziko.

Chcete-li najít nejvýhodnější spořicí účet, věnujte zvláštní pozornost výši úroků. Říká vám, kolik peněz získáte. Výše poplatků je však také důležitá, a to nejen pro správu účtu, ale i pro další služby spojené s účtem. Navíc mají některé spořicí účty povinný minimální vklad nebo minimální zůstatek, což vám nemusí zrovna vyhovovat.

Při výběru vhodného účtu sledujte tedy všechny parametry zvoleného typu spořicího účtu. A to především poplatky za založení a vedení spořicího účtu nebo jiné platby kromě standardních příchozích nebo odchozích plateb. Je také dobré znát tzv. pásma úročení, která stanovují, jaký bude úrok při vložené částce. Jiný úrok totiž můžete získat při vložení 10 000 Kč a jiný při vložení 200 000 Kč a více.

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku Možnosti a srovnání spoření na českém trhu

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Nejlepší pojišťovací poradkyně na světě je z České republiky

Skutečný zájem o klienta a zároveň inovativní přístup k partnerství s ním – to hodnotí prestižní mezinárodní soutěž Global Advisor Excellence Contest, které se účastní více než 160 000 pojišťovacích poradců skupiny Generali. Tuto obrovskou konkurenci za sebou nechala Jana Šestáková z Generali České pojišťovny. Dokázala, že umí nejlépe reagovat na vyvíjející se potřeby klientů a zároveň jako poradce dokáže efektivně využívat dostupné digitální nástroje.


Obliba privátních značek i slevových kuponů stále roste – jedná se o způsoby, jak čeští spotřebitelů bojují s inflací

Prodeje spotřebního a rychloobrátkového zboží privátních značek v České republice stoupají – v současnosti tvoří celou čtvrtinu celkového trhu. Navíc téměř tři ze čtyř spotřebitelů plánují kupovat privátní značky i po stabilizaci ekonomiky, vyplývá z průzkumu provedeného společností Promo-Codes. Oblibě se také čím dál více těší slevové kupony a propagační kódy.

V bankovním sektoru vládnou věrnostní programy jako hlavní prostředek zapojení zákazníků

V dynamickém prostředí bankovního sektoru, kde má každý druhý člověk v průměru pět bankovních účtů, se konkurence mezi finančními institucemi den ode dne stupňuje. Uprostřed tohoto boje o klienty banky používají různé strategie, jak si udržet zákazníky, mezi nimiž věrnostní programy vynikají jako nástroj s největším potenciálem.

Fingood: Investice do rozvoje českých firem, s výnosem až 12 % ročně

Jistě jste se již setkali S P2P půjčkami a možnostmi investovat do nich. Kdo by neznal Zonky, s jejich „lidé půjčují lidem“. U Fingoodu jde o stejný princip, jen v režimu P2B, kde „lidé půjčují firmám“ (people to business). I zde jde o Českou Národní Bankou licencovanou platformu ke zprostředkování skupinového financování (crowdfunding), i tady vše řídí sama platforma a i tady se dá získat lepší zhodnocení než u banky. Seznamte se s Fingoodem a s možnostmi investování, které vám dává.

Podáváte daňové přiznání? Dejte pozor na nejčastější chyby

Blíží se jaro a s ním také jeden z důležitých úkolů daňových poplatníků - vyplnění růžového přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Ačkoliv se jedná o každoroční záležitost, pro spoustu z nás nastává období bezesných nocí, kdy se nemůžeme dočkat, až “to” bude za námi. Není třeba být nervózní, při vyplňování stačí být obezřetný, většina chyb totiž vzniká pouhou nepozorností. A pokud přeci jen nějaká chybka vyvstane, je možné ve stanoveném termínu sjednat nápravu.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena