Banky.cz Články Politika Půjčit či nepůjčit Evropě - to je to, oč tu běží!

Půjčit či nepůjčit Evropě - to je to, oč tu běží!

14.12.2011 Politika

Během posledních dní se v Čechách naplno rozjela bouřlivá diskuze na téma půjčky 90 mld. Kč z devizových rezerv České národní banky pro Mezinárodní měnový fond. Diskuze neprobíhá pouze v médiích, ale doslova na každém rohu – je jedno, jestli sedíte v práci, v parku na lavičce nebo v hospodě – všude se lidé chytají za hlavu a bojí se nenulové pravděpodobnosti poskytnutí úvěrů. A že je čeho se bát! Pokud by půjčka (skoro jistě nevratná) poskytnuta přece jen byla, jednalo by se o akt, který je v přímém rozporu se zájmy České republiky.

REKLAMA

    ODS, VV a KSČM jsou proti půjčce, případně ji zcela logicky podmiňují účelností, definovaným splátkovým kalendářem a cost benefit analýzou. Přesný účel nikdo nezná, splátkový kalendář nebude a prezentovat cost benefit analýzu s kladným výsledkem by bylo těžší než nechat zmizet Sochu Svobody. Zcela na opačné straně stojí ČSSD, která hovoří cosi o zachování pracovních míst a nutnosti půjčku poskytnout. ČSSD obvykle vědomě mlží a pouští do světa ekonomické argumenty, o kterých i ona sama ví, že nejsou pravdivé. V tomto případě je situace horší, neb zde není důvod mlžit a pravděpodobně se jedná o neúmyslně chybný úsudek pánů poslanců. Straničtí analytici by jim možná dodali doporučení opačné, ale bohužel poslanci rychleji mluvili, než mysleli. Pětici stran uzavírá TOP09 s velmi zajímavým vývojem názorů. Nejprve se ekonomicky schopnější jedinci rozhodli postavit k půjče spíše odmítavě s tím, že to není v zájmu republiky. Následně se ozvala nyní proevropská diplomatická sekce z MZV přesně s opačným názorem. Bankovní rada ČNB půjčku zcela jistě nepodpoří a názor prezidenta republiky je dlouhodobě konstantní. Ekonomické, morální či dokonce humanitární opodstatnění půjčky neexistuje a z pohledu zahraničně-politického je otázkou, zda se stále vyplatí přetvařovat se i v momentě, kdy je třeba zaplatit cizí tučný účet. Morální hazard je velkým problémem současné krize a doby obecně neb v lidech zabíjí víru ve spravedlnost. Dluh musí především zaplatit ten, kdo ho způsobil, nikoliv kolektivně všichni pomocí nově vytištěných bankovek či dokonce soused od vedle pod vidinou podpoření potenciální kupní síly odběratelů jeho průmyslu.

    euro.jpg

    Půjčením peněz pravděpodobně přijdeme o celých 90 mld. Kč. MMF má sice o něco lepší reputaci než ECB (ze které byli postupně vyhnání všichni jedinci s negativními názory na tištění nových peněz či vytváření pákových mechanismů na nové půjčky a zajištění) a zbytek unijních institucí, ale jak již bylo mnohokráte řečeno, nesplatitelný dluh těžko vyřešíme dodatečným úvěrováním.  Projekty finanční gramotnosti MF přímo doporučují neřešit neřešitelné úvěry úvěry dalšími – výborný studijní materiál nejen pro druhý stupeň ZŠ ale i pro veškeré nejen parlamentní rozhodovatele s vlivem na řešení dnešní krize. Neobstojí ani argument, že dluh na investice může být žádoucí na rozdíl od dluhu na spotřebu, neboť téměř 100% současných státních dluhů bylo a je nadále způsobováno spotřebou nad míru a nikoliv budováním další hladové zdi. Dřevo se sbírá do zásoby v létě, aby bylo v zimě čím topit. Celá Evropa si však místo sbírání půjčovala už v létě a teď není čím se v zimě ohřát. Navíc po nás chtějí již půjčené dřevo z léta vrátit. Proto je mimochodem pravdou, že by v současné chvíli místo restrikcí, vyšších daní a zastavení všech projektů bylo lepší naopak navýšit státní investice třeba do infrastruktury, ale toto tvrzení je platné jen za předpokladu, že máme našetřeno a je z čeho utrácet. Pokud máme naopak dluh, jsou restrikce na místě neb jeho další růst by byl smrtelný.

    Běžný účet

    Nepůjčení peněz nás v prvé řadě posune do pozice „těch rozumnějších“ (stejně jako Slovensko, které odmítlo darovat peníze Řecku), zároveň však neprávem zvaných „sobci“. Sobcem nás bude zvát půlka Evropy, zejména ta, která se těšila na naše peníze. Zbytek světa bude naopak mlčet a potichu nás chválit za moudré rozhodnutí. Argument „peníze půjčíme, jen když zůstaneme osamoceni pouze s Velkou Británií“ je stejně chybný jako „peníze nepůjčíme neb našim pouhých 90 mld. Kč svět nespasí“. Extrémní rozhodnutí „proti proudu“ je buď hodně dobré, nebo hodně špatné, takže se může vyplatit se proti proudu vydat, neb v tomto případě je to blíže pólu „hodně dobré“. Půjčka na vývoj v Eurozóně vliv má, na naše pracovní místa tedy taky, ale tento vliv je tak zanedbatelný (nikoliv z hlediska absolutní výše celkové půjčky, ale z důvodu množství jiných faktorů na situaci působících), že od něj můžeme abstrahovat a tedy nepůjčovat.

    Přirovnání k Titaniku, docházejícímu kaviáru na první palubě či požáru u souseda již bylo dost a to velmi trefných. Jsem v tomto případě optimistou a věřím, že padnou na úrodnou půdu a k půjčce nakonec nedojde. Bylo by pak totiž velmi nesnadné lidem vysvětlit, v čím že zájmu tento akt byl proveden.

    Běžný účet bez poplatků

    REKLAMA

    KOMENTÁŘE k článku Půjčit či nepůjčit Evropě - to je to, oč tu běží!

    Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

    Přidejte nový komentář

    Mohlo by vás zajímat

    Snížení mimořádné valorizace důchodů

    28.4.2023 Politika

    Valorizace důchodů je velmi jednoduše procentuální navýšení všech důchodů. Stát valorizaci uskutečňuje každý rok. Průběh a výše valorizace jsou pak ukotveny v zákonech. Ačkoli existují jasně daná pravidla, dochází k neobvyklým situacím, jaké nastaly například letos, kdy byla valorizace novelou zákona snížena. Více informací naleznete v našem článku.

    Maláčová chce zrušit slevu na dani pro ženy v domácnosti

    5.10.2019 Politika

    24 840 Kč – tolik činí roční sleva na dani z příjmu pro pracujícího muže za manželku v domácnosti. Podle Maláčové (ČSSD) si tyto peníze rodiny nezaslouží. Neměla by levice naopak rodiny podporovat a navrhovat např. společné zdanění manželů?

    ČSSD opět upřednostnila seniory před rodinami s dětmi

    23.3.2019 Politika

    Zatímco průměrný důchod letos přesáhl 13 000 Kč a každoročně výrazně roste, nejčastěji vyplácená rodičovská činí necelých 8 000 Kč. Podle Maláčové v pořádku. Proč při dělení eráru vždy ostrouhají rodiny s dětmi?

    Kupujete nový byt? ČSSD k Vám nastěhuje sociálně slabé

    14.9.2018 Politika

    ČSSD před komunálními volbami oprášila koncept desátku pro developery, kteří by museli přenechávat část nových bytů obcím pro sociálně slabé. Tvrdě pracovat a splácet hypotéku? Levice Vám k tomu přidá prima sousedy. 

    Odbory chtějí zkrátit pracovní dobu

    2.5.2018 Politika

    Odbory požadují zvýšení minimální mzdy na 13 700 Kč, prodloužení zákonné dovolené na 5 týdnů a zkrácení týdenní pracovní doby na 37,5 hod. Rozumné požadavky vedoucí ke všeobecnému blahu zaměstnanců nebo levicový populismus?

    Z naší bankovní poradny

    Spoření, inflace a znehodnocení celoživotních úspor

    2.1.2024 Spoření

    Dobrý den, inflace rychlým tempem ničila naše celoživotní úspory. Bude i nadále bit ten, kdo si celý život spořil? Jak hodně letos úrokové sazby u spořicích účtů poklesnou? Děkuji

    Dobrý den,

    za vysokou inflaci v posledních letech mohly tyto 3 faktory:

    situace ve světě (covid, války, narušení dodavatelsko-odběratelských vztahů a nedostatky zboží/surovin)minulá vláda neustále uplácející voliče dárečky (nekonečné dávky a podpory pro všechny) - vrhnutím velkého množství peněz do ekonomiky se všechny peníze znehodnotilycentrální banka a její měnová politika, resp. bývalý prezident, který si vybral a jmenoval aktuální složení rady ČNB (banka upřednostnila ekonomický růst před razantnějším tlumením inflace)

    Letos se očekává další propad inflace ze současných 7,3% až na 2-3%. Úrokové sazby spořicích účtů budou tento trend velmi pravděpodobně kopírovat, tedy dojde k propadu úroků na spoření ze současných 6% třeba na polovinu. 

    Poučení pro příště? Nevolit populisty (ani do parlamentu ani na hrad), kteří neustále slibují rozdávání peněz všem. Je samozřejmě vždy lákavější volit někoho, kdo slibuje vyšší dávky, dotace, důchody a snadná řešení komplikovaných problémů. Žádný oběd ale není zadarmo a tuto hostinu zaplatili především střadatelé v podobě znehodnocených celoživotních úspor. 

    Bude i nadále bit ten, kdo si celý život spořil? V roce 2025 nás čekají další volby do Poslanecké sněmovny a většinu dle aktuálních preferencí mají bohužel populisté. 

    ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

    Vysoká inflace a měnová reforma

    Dobrý den, nyní máme v ČR inflaci 16%. Jestli stoupne nad 20 % (predikce centrálních bankéřů ohledně inflace v poslední době byly vždy chybné a podstřelené - spíše se mi zdá že, se jednalo o zbožná přání, než odhady) a propíše se tento stav do očekávání lidí, začne se geometricky zvedat rychlost peněz v ekonomice, dle mého názoru - pak již nepomůže ani razantní zvýšení úrokových sazeb a kvantitativní stahování za cenu velké recese - v tomto případě konec měny a nějaká forma měnové reformy není nereálná. Zajímalo by mně, kde bere autor odpovědi jako ekonom takovou víru, že se měnová reforma nemůže nikdy stát, když tento scénář se u mnoha zemí v historii u ničím nepodložených měn stal. Jestliže se měnová reforma (dle autora) stát v žádném případě nemůže, v čem je dle jeho slov "strašení takovými nesmysly" nebezpečné? Děkuji za odpověď.

    Dobrý den,

    měnová reforma (tak jak ji známe z období komunismu) nebyla nástrojem ke snížení inflace. Jednalo se o cílené okrádání obyvatelstva. Zjednodušeně řečeno, komunisté nejprve všem (chudým i bohatým) vše sebrali (pomocí znárodnění firmy, pomocí měnové reformy peníze). Následně pak z těchto peněz financovali provoz nefungujícího státu až do pádu v roce 1989. 

    Inflace se řeší jinými nástroji - úrokové sazby, kurz měny, fiskální politika. První dva nástroje má v gesci centrální banka, třetí nástroj náleží vládě/parlamentní většině. Pro snížení inflace je třeba držet vysoké úrokové sazby, silný kurz koruny a mít restriktivní fiskální politiku (co nejnižší deficit). Těmito nástroji si poradíte s libovolně vysokou inflací. Měnová reforma s tím nemá nic společného. 

    ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

    Práva zaměstnanců

    Dobrý den, myslíte, že nová vláda bude stranit zaměstnavatelům a zavedou možnost výpovědi i bez udání důvodu pro zaměstnance? Nebo nějaké omezování práv zaměstnanců?

    Dobrý den,

    vláda koalic SPOLU a PirSTAN bude představovat demokratickou a prozápadně orientovanou vládu. Charakteristickým rysem demokratických západních států jsou nejvyšší možná práva zaměstnanců. Přestože mnozí demagogové šíří mezi lidmi strach ze západní demokracie a spásu hledají ve východních autokraciích, na otázku "kde se mají zaměstnanci lépe/kde mají zaměstnanci větší práva" existuje velmi jednoduchá odpověď. Na jedné straně máte země jako Čína, Rusko, KLDR, Venezuela a na straně druhé Německo, Francii a Británii. Rozdíl v právech zaměstnanců, v jejich životní úrovni, péči (zdravotnictví, ekologie, sociální politika) a materiálním zabezpečení je propastný. 

    Témata jako "výpověď bez udání důvodu" nebo "délka výpovědní lhůty" nejsou v ČR vůbec aktuální. Naopak, od roku 2015 trpí ČR permanentním nedostatkem zaměstnanců. Nezaměstnanost je dlouhodobě pod přirozenou úrovní, máme více volných pracovních míst než je registrovaných uchazečů na úřadech práce. Zaměstnavatelé si svých zaměstnanců velmi váží neboť dobře ví, že náhrada se za každého odcházejícího pracovníka hledá velmi těžko. Výpovědní lhůta 2 měsíce je pro mnohé zaměstnavatele naopak příliš krátká (dostanete od zaměstnance výpověď na konci měsíce, další měsíc sháníte nového pracovníka a když se Vám zadaří, máte pouhý 1 měsíce na předání práce/zaučení, což ne vždy stačí). 

    Od nové vlády se tak spíše dočkáme rozšiřování práv zaměstnanců (flexibilní a zkrácené úvazky, podpora zaměstnávání seniorů a invalidů, podpora matek po rodičovské, atd.), neboť v ČR chybí přinejmenším 0,5 mil. pracovníků napříč všemi obory. A chceme-li dostat více lidí do pracovního procesu, musíme podmínky zatraktivnit. 

    ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

    Pojmy ve slovníku

    Kupní síla

    Kupní síla je termín, který často slyšíme v souvislosti s ekonomikou země, osobními financemi nebo měnovou politikou. Ale co to vlastně znamená, a proč je tak důležitá? V tomto článku se podíváme na základy kupní síly a její dopad na každodenní život.

    Co je to kupní síla?

    Definice: Kupní síla vyjadřuje množství zboží a služeb, které můžete koupit za určité množství peněz. S růstem inflace, když ceny zboží a služeb stoupají, klesá kupní síla peněz.

    Měřítko: Často se měří v reálných platech, které jsou upraveny o inflaci, aby odrážely skutečnou hodnotu peněz.

    Faktory ovlivňující: Mezi hlavní faktory patří inflační sazby, měnová politika, celková produkce země a mezinárodní obchodní vztahy.

    Důsledky změn v kupní síle
    Pro domácnosti

    Výhoda: Při rostoucí kupní síle si lidé mohou dovolit více zboží a služeb, což vede ke zvyšování životní úrovně.

    Nevýhoda: Pokles kupní síly může znamenat, že domácnosti budou muset šetřit nebo se vzdát některých výdajů.

    Pro podniky

    Výhoda: Rostoucí kupní síla může vést k vyšší poptávce po produktech a službách, což může stimulovat růst.

    Nevýhoda: Klesající kupní síla může znamenat nižší prodeje a tím pádem i nižší zisky.

    Pro ekonomiku

    Výhoda: Stabilní nebo rostoucí kupní síla může podporovat ekonomický růst a stabilitu.

    Nevýhoda: Rychle klesající kupní síla může signalizovat hospodářskou krizi nebo recesi.

    Porozumění kupní síle je klíčem k pochopení širšího ekonomického kontextu a jeho dopadu na naše osobní finance. Správné monitorování a reakce na změny v kupní síle může pomoci jednotlivcům i podnikům lépe se přizpůsobit ekonomickému prostředí.

    ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

    Srovnáváme hypotéky od

    © Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena