Banky.cz Články Peníze Jak se zajistit proti výpadku příjmu při ztrátě zaměstnání?

Jak se zajistit proti výpadku příjmu při ztrátě zaměstnání?

9.5.2015 Peníze

Finanční rezerva neslouží pouze pro jednorázové mimořádné výdaje, ale také pro pravidelné výdaje při výpadku příjmu v domácnosti. Ve finančním plánu nesmíte zapomenout na riziko ztráty zaměstnání. Co to může znamenat pro Váš rozpočet?

REKLAMA

Může to znamenat snížení životního standardu domácnosti a nutné snížení spotřeby, pokud Váš příjem aktuálně výrazně nepřesahuje Vaše výdaje. Finanční rezerva by měla pokrýt minimálně 12 měsíců bez hlavního příjmu.

Nárok na podporu v nezaměstnanosti máte při splnění následujících podmínek:

nárok na podporu v nezaměstnanosti

  • při ztrátě zaměstnání nepobírá odstupné od posledního zaměstnavatele, pokud ano, podpora začne být vyplácena až po uplynutí doby, po kterou je nárok na odstupné (odstupné sice zaměstnavatel zpravidla vyplatí jednorázově s poslední výplatou, ale k výplatě podpory dojde, až po skončení doby za jakou náleželo odstupné – jeden, dva, tři nebo i více měsíců)
  • žadatel o podporu musí být fyzická osoba s trvalým pobytem na území České republiky
  • žadatel musí za poslední 2 roky, před podáním žádosti o podporu splnit podmínku minimálně 12 měsíců účasti na důchodovém pojištění (tj. musí být minimálně 12 měsíců zaměstnaný v takovém pracovním poměru, při kterém je hrazeno důchodové pojištění – tj. hlavní nebo vedlejší pracovní poměr, nebo dohoda o pracovní činnosti apod.) nebo
  • pokud žadatel v uplynulých 2 letech nesplňuje podmínku 12-ti měsíců zaměstnání, může se mu případně započítat tzv. náhradní doba  – rodičovská dovolená, výkon veřejné služby, pobírání invalidního důchodu nebo dlouhodobá dobrovolnická činnost)

Do 50 let věku máte nárok na podporu v nezaměstnanosti v délce 5 měsíců.

Výhodou může být tzv. odstupné, které můžete dostat od bývalého zaměstnavatele v následujících případech:

Nárok na odstupné přímo ze zákona má ten zaměstnanec, který dostal výpověď nebo končí pracovní poměr dohodou z takzvaných organizačních důvodů, tedy: 

  • ruší se zaměstnavatel nebo jeho část,
  • přemísťuje se zaměstnavatel nebo jeho část,
  • stane se nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách.

Minimální výše odstupného je stanovena podle počtu odpracovaných let u stejného zaměstnavatele:

  • Lidé, jejichž pracovní poměr trval přes dva roky, mají nárok na odstupné ve výši trojnásobku svého průměrného výdělku za předchozí měsíce.
  • Lidé, kteří u stejného zaměstnavatele pracovali méně než dva roky, ale alespoň rok, dostávají dvojnásobek průměrného výdělku.
  • Kdo je u firmy méně než rok, dostane odstupné jen ve výši jednoho měsíčního výdělku.

V uvedených případech tedy automaticky vzniká nárok na odstupné (alespoň) v zákonem stanovené výši. Není rozhodující, zda je odstupné výslovně zmíněno ve výpovědi nebo dohodě o ukončení pracovního poměru.

Běžný účet

V případě, že dáte výpověď u stávajícího zaměstnavatele z vlastní vůle, nárok na odstupné nemáte.

Podpora v nezaměstnanosti činí:

výše podpory

  • v prvních 2 měsících podpůrčí doby 65 %, další 2 měsíce 50 % a po zbývající podpůrčí dobu 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku, kterého uchazeč o zaměstnání dosáhl ve svém posledním ukončeném zaměstnání, nebo posledního vyměřovacího základu přepočteného na 1 kalendářní měsíc, pokud uchazeč o zaměstnání naposledy vykonával samostatnou výdělečnou činnost,
  • 45 % po celou podpůrčí dobu, pokud uchazeč o zaměstnání před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání bez vážného důvodu ukončil poslední zaměstnání sám nebo dohodou se zaměstnavatelem (nevztahuje se na ukončení samostatné výdělečné činnosti a na ukončení více zaměstnání ve stejný den, z nichž alespoň jedno bylo ukončeno z vážných důvodů).

Maximální podpora v nezaměstnanosti je zastropována na 14 604 Kč pro rok 2015. V případě, že nastoupíte na rekvalifikaci, máte nárok až na 16 367 Kč.

Příklady z praxe

č. 1
Muž, 25 let,
Hrubý měsíční příjem 30 000 Kč
Fixní měsíční výdaje 15 000 Kč
Doba bez zaměstnání 12 měsíců
Výpověď z vlastní vůle

Nárok na odstupné - NE
Nárok na podporu - ANO - 51 165 Kč za 5 měsíců

V případě, že bude celý rok bez příjmu, chybí mu 128 835 Kč. Tyto peníze by měl mít uložené na vkladovém účtu.

Běžný účet bez poplatků

č. 2
Muž, 25 let,
Hrubý měsíční příjem 30 000 Kč
Fixní měsíční výdaje 15 000 Kč
Doba bez zaměstnání 12 měsíců
Výpověď od zaměstnavatele (pracovní vztah delší jak 2 roky)

Nárok na odstupné - ANO - 68 220 Kč
Nárok na podporu - ANO - 61 535 Kč za 5 měsíců

V případě, že bude celý rok bez příjmu, chybí mu 50 245 Kč. Tyto peníze by měl mít uložené na vkladovém účtu.

Sami můžete porovnat, že muž v druhém případě na tom bude výrazně lépe a stačí mu pouze menší finanční rezerva. Nicméně spoléhat na to, že dostanete výpověď od zaměstnavatele nemůžete.

Tento výpočet nesmí chybět ve Vašem finančním plánu a musíte finanční rezervy držet vždy na takové úrovni, abyste si v případě ztráty zaměstnání nemuseli půjčovat peníze od rodiny a kamarádů. V bance Vám totiž bez příjmu peníze nepůjčí.

Poznámka: Doporučuji neustále investovat do Vašeho vlastního vzdělání a schopností, které Vám zajistí vyšší hodnotu na trhu práce, tedy zajištění nových pracovních možností a pravidelného příjmu.

Co Vy? Jste připraveni?

REKLAMA

ANKETA k článku Jak se zajistit proti výpadku příjmu při ztrátě zaměstnání?

Pobíral jsem již někdy podporu v nezaměstnanosti?

Počet odpovědí: 128

KOMENTÁŘE k článku Jak se zajistit proti výpadku příjmu při ztrátě zaměstnání?

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

[AKTUÁLNĚ] Důchod dosáhl nové výše

4.4.2024 Peníze

Průměrná výše důchodu dosáhla v roce 2023 na novou úroveň: 20 310 Kč. Mnoho krajů ČR se ovšem na tuto výši nedostane, a důchodci v regionech pobírají nižší částky. Situaci ohledně výše důchodů v krajích a počtu jejich příjemců v roce 2023 (a v porovnání s rokem 2018) ukázal Český statistický úřad na příkladu Kraje Jihomoravského. Právě tam průměrná výše důchodu zaostává dlouhodobě.

Procenta z nákupu zpět, výběr hotovosti na pokladně. Které banky nabízejí cashback/cash back a kolik na něm ušetříte?

21.4.2023 Peníze

Není cashback jako cash back. Možná jste se ještě nesetkali s žádným z těchto modelů. V obou případech jde o peníze, ale jednou v hotovosti, jednou na účet. Který z pojmů je který, jaké výhody přinese a u kterých bank ho můžete využít?

Inflace 2022: modelově 15,1 %. Jak se počítá a kolik byla v zahraničí? Jak se inflace promítne do důchodů?

3.3.2023 Peníze

V roce 2022 se inflace vyšplhala na 15,1 %, což nejvíce od 90. let. Vaše inflace ale mohla být ještě mnohem vyšší, případně nižší. ČSÚ totiž sleduje vývoj cen na modelovém spotřebním koši, nikoliv na konkrétních domácnostech. Jak se počítá inflace, jaký růst cen zaznamenali v zahraničí, jak se vyvíjely příjmy domácností v porovnání s inflací? Má smysl zakládat devizový účet, když koruna tolik „degraduje“? Jak se s inflací valorizují důchody a jak své úspory před inflací ochránit?

Podvodníci na internetu - čekejte je i tam, kde byste je nečekali!

15.2.2023 Peníze

Počty podvodů na internetu se rok od roku zvyšují, v posledních letech tempo růstu významně roste. Čím to je? Kde se podvody odehrávají nejčastěji a jaký mívají scénář? Jak poznat podvodníka včas? Které tři zásady vás před podvody ochrání a které praktiky seberou podvodníkům šanci nadále běžné lidi okrádat? V závěru článku najdete odkaz na unikátní test, kterým se přesvědčíte, zda byste podvodníkům naletěli, či je odhalili.

Produktivita práce a německé mzdy

26.6.2018 Peníze

České mzdy stále dosahují pouze třetiny německé úrovně. Hlavním viníkem je nízká produktivita práce. Máme se ale skutečně tak špatně? Nebo se jen nevhodně srovnáme s příliš vzdálenou metou?

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Bezúčelová hypotéka

Bezúčelová hypotéka je typ úvěru, který můžete použít na cokoliv, co potřebujete. Na rozdíl od účelové hypotéky, kde musíte úvěr použít na konkrétní věc, jako je nákup nemovitosti nebo rekonstrukce, u bezúčelové hypotéky můžete peníze použít na cokoliv, co chcete, ať už je to na dovolenou, nákup auta, nebo splacení dluhů.

Výhody a nevýhody bezúčelové hypotékyFlexibilita: Hlavní výhodou bezúčelové hypotéky je flexibilita. Můžete peníze použít na cokoliv, co potřebujete.Rychlé schválení: Bezúčelové hypotéky často nabízí rychlejší schválení než účelové hypotéky, protože banka nemusí ověřovat účel úvěru.Vyšší úroková sazba: Na druhou stranu, bezúčelové hypotéky často mají vyšší úrokové sazby než účelové hypotéky, protože banka bere větší riziko. Důležité aspekty k zvážení

Úroková sazba: Úroková sazba je často vyšší u bezúčelových hypoték než u účelových hypoték.

Splácení: Zkontrolujte, jak dlouho budete muset hypotéku splácet a jaké budou vaše měsíční splátky.

Poplatky: Zjistěte, jaké poplatky budete muset zaplatit za získání bezúčelové hypotéky.

Bezúčelová hypotéka, taktéž americká hypotéka, může být dobrá volba, pokud potřebujete flexibilitu a rychlé schválení, ale je důležité zvážit všechny náklady a podmínky, než se rozhodnete pro tento typ úvěru.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena