Banky.cz Články Běžný účet Platební nálepky v Česku postupně končí. Porazily je Apple Pay a Google Pay

Platební nálepky v Česku postupně končí. Porazily je Apple Pay a Google Pay

2.9.2020 Běžný účet

Konec. Nové platební nálepky už nevydáváme. Přesně to vzkázaly svým klientům dvě největší banky v České republice – ČSOB a Česká spořitelna. Obě nedávno oznámily, že ukončí vydávání nových platebních nálepek a nechají pouze „doběhnout” ty stávající. Zcela se tak spolehnou na Apple Pay, Google Pay a další moderní způsoby placení.

REKLAMA

Pokud patříte mezi fanoušky platebních nálepek a zároveň jste klientem ČSOB nebo České spořitelny, máte na získání nové nálepky už jen pár měsíců. Pak obě banky s jejich vydáváním skončí.

Zatímco ČSOB plánuje tento krok už na listopad, Česká spořitelna chystá změnu až od roku 2021. Konec platebních nálepek navíc platí i pro Poštovní spořitelnu, která patří do skupiny ČSOB.

Své současné nálepky přitom můžete používat dál. Dokud je nezničíte nebo neskončí jejich platnost.

Banky spoléhají na mobilní aplikace

Místo platebních nálepek banky nabízejí placení pomocí mobilu nebo chytrých hodinek. Klienti ČSOB mají k dispozici aplikace:

  • Apple Pay,
  • Google Pay
  • a Garmin Pay.

U České spořitelny se pak k těmto metodám přidává ještě Fitbit Pay.

Zmíněné banky ale nejsou prvními poskytovateli, kteří s vydáváním platebních nálepek končí. Před časem k tomu přistoupily také:

  • Moneta Money Bank, která s tímto krokem přišla už loni a dokonce zrušila možnost platby už vydanými nálepkami,
  • a Raiffeisenbank, která zastavila vydávání zkraje letošního roku a následně výrazněji zpoplatnila držení všech dosud aktivních nálepek.

Ze zajímavé cesty je slepá ulička

Ještě před několika lety přitom platební nálepky vypadaly jako zajímavé a progresivní řešení. Na český trh totiž vstoupily v roce 2011 – tedy v době, kdy nebyly běžné bezkontaktní platby ani chytré telefony.

Právě to jim zpočátku přineslo oblibu. Do svého portfolia je proto postupně zařazovalo stále víc poskytovatelů.

Během pár let ale poptávka po platebních nálepkách výrazně klesla. Stejně jako počet lidí, kteří je aktivně využívali.

Běžný účet s bonusem 1 000 Kč

Důvod byl jednoduchý – objevily se modernější a pohodlnější způsoby placení.

Místo nálepek bodují Apple Pay a Google Pay

Na úkor platebních nálepek se začaly prosazovat mobilní aplikace. Zejména:

  • Apple Pay,
  • Google Pay,
  • Garmin Pay
  • a Fitbit Pay.

Jejich výhodou je, že vám umožní platit přímo z mobilního telefonu nebo chytrých hodinek. Tedy z věcí, které má většina lidí stále u sebe.

A zatímco počet lidí, kteří v současnosti používají platební nálepky, se počítá na desetitisíce, Apple Pay či Google Pay si už aktivoval víc než milion lidí.

Placení mobilem není jen pro banky

Postupně se tak ukazuje, že zatímco platební nálepky jsou pro banky slepou uličkou, mobilní aplikace jsou naopak trendem, který bude ještě nabírat na síle.

Nasvědčuje tomu také fakt, že je stále intenzivněji využívají i nebankovní společnosti.

Například Home Credit v srpnu zavedl možnost propojit kreditní karty s Apple Pay. A už před časem nabídl klientům stejnou možnost také s Google Pay.

Kompletní portfolio má 7 poskytovatelů

Rozšiřuje se také počet bank, které tyto služby nabízí. Všechny čtyři zmíněné mobilní aplikace aktuálně najdete u:

A například Apple Pay a Google Pay mají v nabídce téměř všichni poskytovatelé.

Pohodlné a bezpečné placení

Běžný účet bez poplatků

Právě moderní způsoby placení jsou pro klienty stále důležitější. Je to logické – tyto aplikace máte po ruce prakticky kdykoliv a kdekoliv.

I když necháte platební kartu doma, je pravděpodobné, že mobilní telefon či chytré hodinky máte u sebe. Ani zapomenutá peněženka vás tak nevyvede z míry.

Bezkontaktní platba pomocí telefonu je navíc velice pohodlná a bezpečná. Zpravidla při ní totiž nepotřebujete zadávat PIN kód – vystačíte si jen s otiskem prstu.

Stačí mít jen telefon se čtečkou otisků a technologií NFC, která umožňuje mimo jiné bezkontaktní platby.

Základem je porovnání nabídek

Zároveň ale pamatujte, že i když jsou moderní způsoby placení lákavé a pohodlné, nesmí být hlavním kritériem pro výběr běžného účtu. Už proto, že nejrozšířenější služby Apple Pay a Google Pay v současnosti nabízí téměř všechny banky. Jedinou výjimkou je Sberbank.

Při výběru správného účtu se zaměřte spíš na:

  • poplatky, které jsou s ním spojené (například za vedení účtu či výběry z bankomatů),
  • síť bankomatů vybrané banky, pokud jsou výběry z cizích automatů zpoplatněné,
  • či na cenu plateb do zahraničí.

Stačí se jen podívat na porovnání běžných účtů a jednotlivé parametry srovnat. A podle toho, co je pro vás důležité, si snadno vyberete ten nejvýhodnější běžný účet.

REKLAMA

ANKETA k článku Platební nálepky v Česku postupně končí. Porazily je Apple Pay a Google Pay

Používáte platební nálepky?

Počet odpovědí: 116

KOMENTÁŘE k článku Platební nálepky v Česku postupně končí. Porazily je Apple Pay a Google Pay

Přidejte nový komentář

Nálepka, Komentoval(a): Martina Maxová

29.1.2021 17:14:48
neustále přilepený k mobilu je jen blb. klíče u sebe nosí opravdu každý, kdo jde někam ven. a na klíčích mít pověšenou nálepku je nejjednodušší způsob, jak "nezapomenout peněženku nebo kartu doma".
díky, že nálepky rušíte.... :o(

nálepka, Komentoval(a): Zdeněk Šleis

26.5.2021 20:17:52
minulý týden mi přišla od Air bank nová nálepka, stará končí. Byl jsem ale nemile překvapený!!! Nálepka je cca o 50% větší než ta původní!! Proboha proč???? K původním nálepkám byl i přívěšek na klíče, k téhle ale není a na původní se nevejde, takže já se ani nedivím že od nich lidé ustupují, momentálně je nálepka velká cca 1/2 běžné karty, původně ale byla 1/4!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Za mně nová nálepka už k ničemu!!!

Nalepky, Komentoval(a): Polly

26.8.2021 11:46:49
Ja tedy platim jen nalepkami, u obou svych bank... neni nic jednodussiho, nez ji mit na klicich, bez kterych opravdu z domu vyjde malokdo... na druhou stranu telefon doma klidne necham, ten k zivotu nepotrebuji.

Orezáňí platebňí karti., Komentoval(a): Keato

1.3.2022 22:39:41
Já používám platební nálepku v busu, mám na ní měsíční jízdenku. Uvažuji, že bych po skončení platnosti platební nálepky odstřihl čip z platební karty aby to bylo menší a nevadilo mi to v zadní kapse kalhot. Tento čip bych si dal do igelitového obalu tak, jak v něm mám v současnosti platební nálepku, abyx ju nestratil.

RE: Ořezání platební karty, Komentoval(a): Petr Jermář

12.3.2022 11:15:39
Dobrý den, takovéto znehodnocení platební karty nemohu doporučit. Už proto, že rozstřihnutá karta má poměrně ostré hrany, které Vám kapsu u kalhot spíše poškodí. Dodatečným balením a dalšími opatřeními byste se pravděpodobně dostal na velikost původní karty.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Založení účtu online

10.4.2024 Běžný účet

Založit si bankovní účet online, je dnes už hračka. Banky přizpůsobily proces tak, aby byl přístupný co nejvíce klientům. Dokumentů pro založení účtu se nevyžaduje mnoho: jen osobní doklady, případně výpis z účtu, který už používáte u jiné banky. Online si můžete založit účet běžný, spořicí, obchodní (investiční), účet podnikatelský, ale třeba i termínovaný vklad. U některých dětských účtů zůstává nutnost osobní návštěvy na pobočce. Podívejte se, jak na založení bankovního účtu online. Věděli jste, že některé banky nabízejí bonusy za založení účtu?

Poplatky za převod peněz

Převodem peněz rozumíme přesun finanční částky z účtu jednoho klienta banky na účet klienta jiného, a to buď v rámci stejné banky, nebo do banky jiné, a to i do jiné země v rámci EU nebo celého světa. Byť se to na první pohled nemusí tak jevit, je převodem peněz i online platba kartou či mobilní platba v kamenném obchodě. A za ně si banky mohou účtovat poplatky. Do celkové výše poplatku se může promítnout jak metoda převodu, tak i měnový kurz, půjde-li o platbu do (ze) zahraničí. Podívejme se na poplatky hlouběji.


Běžný účet zdarma: Jaké banky ho nabízejí a jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

20.3.2024 Běžný účet

Běžný účet patří k základním produktům všech českých bank, naprostá většina z nich nabízí sjednání a vedení běžného účtu zdarma. S jakými podmínkami je spojené získání nezpoplatněného běžného účtu, jaké jsou jeho výhody a nevýhody a který z běžných účtů zdarma je nejlepší?

Co se děje s běžným účtem po úmrtí

22.1.2024 Běžný účet

Co se stane s účty v bance, když jejich majitel zemře? Za jak dlouho banka zjistí, že majitel účtu už nežije a na jak dlouho prostředky na účtu zablokuje? Co potřebujete bance doložit, aby vám coby dědicům vyplatila peníze z účtů zůstavitele? Jak se bude tento příjem danit? Musí banky pojišťovat i vklady na zablokovaných účtech?

Dispoziční právo k účtu. Kdy má smysl a na co si dát pozor?

19.1.2024 Běžný účet

Možná jste už slyšeli termíny „disponent“ nebo „dispoziční právo k účtu“. Možná víte, že jde o téma správy bankovních účtů jinou osobou, než je majitel. Ale možná neznáte podrobnosti. Podívejte se, jak založit disponentská práva, jak určit jejich rozsah, nebo jak je pro změnu zrušit. V jaké roli se ocitá disponent po smrti majitele účtu, či kde se disponentství používá nejčastěji.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Brutto vs. netto

Brutto a netto jsou dva pojmy, které jsou často používány ve finančním světě, zejména v oblasti mezd a platů. Jednoduše řečeno, brutto je celková částka před jakýmikoli odečty, zatímco netto je částka, která zůstává po odečtení všech daní, poplatků a dalších nákladů.

Výpočet mzdy

V kontextu mezd a platů:

Brutto mzda je celková částka peněz, kterou zaměstnanec vydělá před odečtením jakýchkoli daní a odvodů. To zahrnuje základní plat, příplatky, bonusy a jakékoli jiné finanční výhody.

Netto mzda je čistá částka peněz, která zůstává po odečtení všech daní a odvodů z hrubé mzdy. To zahrnuje daň z příjmů, sociální a zdravotní pojištění a další povinné odvody.

Důležitost rozlišení

Je důležité rozlišovat mezi brutto a netto:

Plánování rozpočtu: Znát rozdíl mezi brutto a netto mzdou je nezbytné pro správné plánování osobního rozpočtu. Netto mzda je skutečná částka, kterou zaměstnanec dostává na svůj bankovní účet a může ji používat na pokrytí svých životních nákladů.

Srovnání nabídek práce: Při porovnávání nabídek práce berte v úvahu nejen brutto mzdu, ale také výši odvodů a daní, které budou odečteny. To pomáhá získat lepší představu o skutečné hodnotě nabídky.

Daňové účely: Pro daňové účely je důležité znát svou hrubou mzdu, protože to je částka, ze které se vypočítává daň z příjmů.

Rozlišení mezi brutto a netto je základním konceptem, který je nezbytný pro správné finanční plánování a rozhodování. Je důležité vědět, kolik peněz skutečně dostanete na svůj běžný účet a kolik bude odečteno na daních a odvodech.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena