Banky.cz Články Pojištění Pojištění dětí: Myslete na vážné úrazy, onemocnění i na sebe

Pojištění dětí: Myslete na vážné úrazy, onemocnění i na sebe

23.10.2019 Pojištění

O pojištění dětí někdy přemýšlel snad každý rodič. Jenže s jeho výběrem a správným nastavením mají lidé často problémy. Podívejte se proto, čemu se při sjednávání pojistky vyhnout a na co naopak nesmíte zapomenout.

REKLAMA

Začneme trochu netradičně – pojištěním rodičů. Na něj musíte myslet ještě před pojištěním dětí. Vždyť právě na vašich příjmech jsou děti závislé.

Ze všeho nejdřív proto sjednejte životní pojištění sobě. I když se vám stane vážný úraz nebo těžce onemocníte, budete mít díky němu dost peněz na zajištění rodiny. Stačí jen pojistku přizpůsobit vašim potřebám a životní situaci. A s tím vám poradí náš článek o správném nastavení životního pojištění.

Typická chyba: životní pojištění dětí

Teprve když vyřešíte svou pojistku, poohlédněte se po pojištění dětí. Zapomeňte přitom na životní pojistku jako takovou. Bez té se obejdete. Nejen, že vám žádné peníze ztrátu potomka nenahradí, ale řada pojišťoven vám navíc zaplatí stejně jen náklady na pohřeb.

Mnohem důležitější je úrazové pojištění dětí. Tím spíš, že úrazy bývají u dětí poměrně časté. Proto se vyplatí připravit se na ně i na jejich následky.

Krátkodobému pojištění dětí se raději vyhněte

Také pojišťovny si dobře uvědomují, že úrazy dětí nejsou ničím neobvyklým, a proto neustále rozšiřují nabídku svých produktů. V minulých letech se na trhu objevila například takzvaná krátkodobá úrazová pojištění.

Na rozdíl od těch klasických pokrývají jen určité období, které sami zvolíte. Můžou se tak týkat například letních prázdnin, kdy úrazů obvykle přibývá. Nebo třeba pouze doby, kdy budou děti na táboře.

Jenže krátkodobá pojištění bývají v porovnání s dlouhodobými úrazovými pojistkami zbytečně drahá. Navíc už ze své podstaty řeší jen určité období. V podstatě tak nabízí jen bolestné na pár dní místo toho, aby vám pomohla řešit závažnější situace.

A kromě toho nesmíte zapomínat, že děti bývají aktivní celý rok a úrazy se jim nevyhýbají ani ve škole, na zahradě nebo doma.

Pojištění dětí nemá zároveň spořit

Výhodnější je sjednat dlouhodobé dětské úrazové pojištění. U něj si dejte pozor zejména na jednu věc – na spoření. Některé pojistky totiž nabízí i spořicí část.

Takové pojištění ale bývá zbytečně drahé a leckdy potlačuje právě krytí úrazů na úkor spoření. Navíc existují i mnohem efektivnější způsoby ukládání a zhodnocení peněz. Raději proto svým potomkům sjednejte zvlášť dětské úrazové pojištění a zvlášť spoření.

Denní odškodné: moc peněz za málo muziky

Když už víte, jakým produktům se vyhnout, musíte pojistku ještě správně nastavit.

Rodiče často opakují stejnou chybu – zaměřují se hlavně na denní odškodné, které se vyplácí za dobu léčby úrazů. Děti tak sice získají určité bolestné, jenž vám to nijak nepomůže připravit se na případ, že úraz bude mít vážnější následky.

Právě denní odškodné navíc dokáže pojistku výrazně prodražit. Pokud například u úrazu s minimálně týdenní léčbou nastavíte denní odškodnění na 500 korun, vyjde vás to daleko dráze než odškodné 2 000 000 v případě invalidity. A to se rozhodně vyplatí víc.

Zvažte progresivní plnění

Životní pojištění od expertů

Myslete proto zejména na těžké úrazy a jejich následky. Pojistná částka pro takové případy musí být dostatečná, aby pokryla náklady na léčbu nebo nutné stavební úpravy ve chvíli, kdy vaše dítě zůstane na invalidním vozíku.

Vyplatí se také zvážit progresivní pojistné plnění. Je sice dražší než běžné lineární pojistné, ale zato nabízí výrazně vyšší plnění.

Každá pojišťovna totiž jednotlivé následky oceňuje určitou procentuální hodnotou. Podle toho, jakou hodnotu dané poškození má, tolik procent z pojistné částky vám pojišťovna vyplatí. Tak to alespoň platí u lineárního pojistného plnění.

Pokud zvolíte progresivní plnění, získáte v případě vážných následků i několikanásobek pojistné částky. Jakmile totiž tělesné poškození překročí limit daný pojišťovnou (například 25%), znásobí se částka, na kterou máte podle procentuálního ohodnocení nárok.

Kolik přesně dostanete, záleží na tom, jak pojišťovna dané poškození ohodnotí a jak má nastavený systém progresivního plnění. Tedy jak moc dané procento znásobí. Obecně ale platí, že čím jsou následky těžší, tím víc peněz vám pojišťovna pošle.

Příkladem může být ztráta ruky v zápěstí.

Dejme tomu, že pojišťovna takový úraz ohodnotí jako 40% poškození. U „klasického” úrazového pojištění máte v takovém případě nárok na výplatu 40% z pojistné částky. Pokud jste ji tedy nastavili na 1 000 000 korun, dostanete 400 000.

Když ale máte progresivní plnění, dostanete třeba trojnásobek této částky. Tedy 1 200 000 korun.

Pojištění invalidity myslí na dospělost

Součástí úrazového pojištění dětí by mělo být také pojištění pro případ invalidity. V tomto případě ale musíte počítat s tím, že pokud bude dítě následkem úrazu nebo nemoci invalidní, nedostane peníze hned, ale až po dovršení 18 let. Tedy v době, kdy získá nárok na výplatu invalidního důchodu od státu.

Tento důchod ale nebývá zrovna vysoký. A právě tyto situace řeší pojištění pro případ invalidity. Zajistí tak vašemu potomku dost peněz na dobu, kdy se bude muset starat sám o sebe.

Životní pojištění od expertů

Pojistné plnění zvolte podle toho, na jak dlouho a jakou částkou chcete dítě zajistit. Pokud tedy chcete, aby mělo k invalidnímu důchodů na 10 let navíc 10 000 Kč měsíčně od pojišťovny, nastavte plnění na 1 200 000 korun.

Máte tak jistotu, že i v dospělosti bude mít finanční rezervu na několik let.

Nezapomínejte na nemoc

Kromě pojištění proti úrazům myslete také na onemocnění. Právě ta často mají vážné následky.

Pojištění dětí vám pomůže s jejich řešením i se zaplacením léčby, když váš potomek onemocní například astmatem nebo klíšťovou encefalitidou. Stačí jen správně nastavit pojistnou částku.

A jaká by měla být?

Záleží na vašich možnostech. Obecně se doporučuje:

  • U trvalých následků úrazu alespoň 1 000 000 korun.
  • Pro případ závažných onemocnění minimálně 500 000 korun.
  • V případě invalidity alespoň 1 000 000 korun.

Tyto peníze využijete nejen na léčbu, ale v prvních letech vám také pomůžou přizpůsobit se nové situaci.

Pojistku pravidelně kontrolujte

Teprve když nastavíte pojistnou částku pro trvalé následky úrazů, invaliditu a závažná onemocnění, můžete myslet také na denní odškodnění. Tedy pokud vám v rozpočtu zbývají ještě peníze, které chcete do pojištění dětí investovat.

V každém případě ale nezapomínejte ještě na jednu věc. Postupem času se mohou měnit aktuální rizika a nabídky jednotlivých pojišťoven. Pravidelně proto kontrolujte nastavení pojistky i aktuální produkty, které poskytovatelé nabízejí.

REKLAMA

ANKETA k článku Pojištění dětí: Myslete na vážné úrazy, onemocnění i na sebe

Máte sjednané životní pojištění pro své děti?

Počet odpovědí: 113

KOMENTÁŘE k článku Pojištění dětí: Myslete na vážné úrazy, onemocnění i na sebe

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena