Banky.cz Články Pojištění Pojištění v čase koronaviru. Podívejte se, jak cestovní a životní pojištění řeší COVID-19

Pojištění v čase koronaviru. Podívejte se, jak cestovní a životní pojištění řeší COVID-19

22.4.2020 Pojištění

Pandemie. Vládní opatření. Koronavirus COVID-19. To jsou v poslední době jedny z nejčastějších výrazů, se kterými se setkáváme. A které bezprostředně ovlivňují spoustu oblastí našeho života. Proto se společně podíváme, jak na současnou situaci reagují pojišťovny a kdy vám pomohou.

REKLAMA

Faktem je, že každá pojišťovna postupuje jinak. Přesto se v některých ohledech shodují. Týká se to například:

  • storna zájezdu
  • cestovního pojištění
  • životního pojištění
  • nebo pojištění ošetřovného

Storno zájezdu kvůli epidemii koronaviru

Koronavirová pandemie nemoci COVID-19 přišla v době, kdy měla řada lidí naplánovanou a zaplacenou dovolenou i různé zájezdy. Kvůli karanténě a zákazu cestování z nich ale sešlo.

Klienti leteckých společností i cestovních kanceláří tak museli své cesty stornovat. Pomoc proto hledají u pojišťoven – jenže většinou zbytečně.

Pojištění storna zájezdu se totiž vztahuje hlavně na akutní zdravotní potíže, jako jsou úrazy či vážná onemocnění. Ale ne na epidemie a zákazy cestování. Těch se pojištění storna zájezdu obvykle týká pouze v případě, že vláda zakáže cestovat kvůli živelné katastrofě, válce či terorismu.

Nezbývá vám tedy, než se domluvit na řešení přímo s cestovní kanceláří nebo dopravní společností. Obvykle vám nabídnou změnu termínu, slevu na další zájezd nebo dárkový poukaz.

Jak řeší COVID-19 cestovní pojištění

Jiná situace je, když jste už do zahraničí vycestovali. Pokud jste se tam nakazili koronavirem COVID-19 a museli jste vyhledat lékaře nebo jste dokonce skončili v nemocnici, pojištění vám pravděpodobně pomůže.

Záleží však na tom, kdy jste do ciziny vyrazili.

Jestli to bylo ještě před zákazem cestování z České republiky (případně dřív, než vláda doporučila do dané země necestovat), ničeho se bát nemusíte. Cestovní pojištění funguje stejně jako v jiných případech. Uhradí tedy ošetření, hospitalizaci i další související náklady.

Životní pojištění od expertů

Samozřejmě pouze pokud jste vyhledali ošetření v zemi, která je ve vašem cestovním pojištění zahrnutá.

Jiný postup je ale v případě, že jste do zahraničí vyrazili až poté, co vláda nedoporučila do daného státu cestovat. Anebo dokonce po uzavření hranic.

V takovém případě má pojišťovna právo plnění odmítnout.

Životní pojištění a karanténa

S cestami do zahraničí souvisí také povinná karanténa, kterou lidé často vnímají podobně jako pracovní neschopnost. Jenže z pohledu životního pojištění to neplatí.

Pokud se vás totiž skutečně týká jen povinná státem nařízená karanténa a nejste opravdu nemocní, většina pojišťoven vám náhradu za pracovní neschopnost nepřizná. Šanci máte jen u některých společností, a to obvykle až od 15. dne karantény.

A v tom je háček. Státem nařízená karanténa totiž obvykle trvá jen 14 dní.

Jiná věc je, když vás do karantény pošle lékař nebo hygienik. V takovém případě nárok na pojistné plnění máte.

A to, i když jste v karanténě v zahraničí. Ovšem pouze ve státech, na které se vaše pojištění vztahuje. Obvykle tedy v zemích eurozóny.

Invalidita nebo smrt způsobená koronavirem

Léčbu onemocnění COVID-19 v České republice za vás hradí zdravotní pojišťovna, využít ale můžete i životní pojištění. Pojistné plnění z něj dostanete mimo jiné, když:

Životní pojištění od expertů

  • jste hospitalizovaní v nemocnici
  • máte trvalé následky
  • zůstanete následkem nemoci invalidní
  • nebo zemřete (v takovém případě získají peníze vaši příbuzní)

Kolik peněz dostanete, přitom závisí na podmínkách vaší smlouvy. S plněním ale můžete počítat prakticky u všech komerčních pojišťoven.

Jedinou výjimkou je ČSOB pojišťovna, která zařadila pandemie a epidemie mezi výluky. Při onemocnění koronavirem COVID-19 tedy může výplatu plnění odmítnout. Mluvčí pojišťovny ale klienty před časem ujistil, že její zaměstnanci budou v těchto případech postupovat citlivě a vstřícně.

Problém s výplatou pojistného může teoreticky nastat také u Allianz. Ovšem pouze v případě, že máte ve smlouvě vysoké pojistné plnění a epidemie dosáhne skutečně obrovských rozměrů. Když totiž celkové výdaje na krytí následků epidemie přesáhnou půl miliardy korun, může pojišťovna omezit maximální plnění na 2 miliony korun.

Využijete i pojištění ošetřovného

Jedním z mnoha opatření české vlády v boji s koronavirovou pandemií COVID-19 je také uzavření škol. Rodiče, kteří kvůli tomu se svými potomky zůstali doma, sice dostávají ošetřovné od státu, pokud ale mají pojištění ošetřovného, můžou dostat peníze i od pojišťovny.

Ovšem pozor, zatímco příspěvek od státu se automaticky vztahuje na rodiče všech dětí do 13 let, které jsou kvůli uzavření škol doma, u komerčního pojištění je to jinak. Nárok na výplatu ošetřovného mají pouze rodiče dětí, které jsou opravdu nemocné.

Na druhou stranu tuto pojistku oceníte i po skončení epidemie. Zatímco ošetřovné od státu běžně získáte nanejvýš na 9 dní, u komerčních pojišťoven se dostanete až na desetinásobek. A navíc na něj mají nárok i živnostníci a podnikatelé.

REKLAMA

ANKETA k článku Pojištění v čase koronaviru. Podívejte se, jak cestovní a životní pojištění řeší COVID-19

Stornovala Vám cestovní kancelář zájezd?

Počet odpovědí: 70

KOMENTÁŘE k článku Pojištění v čase koronaviru. Podívejte se, jak cestovní a životní pojištění řeší COVID-19

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena