Banky.cz Články Běžný účet 7 základních pravidel jak (a kdy) vybrat ten nejlepší účet pro děti

7 základních pravidel jak (a kdy) vybrat ten nejlepší účet pro děti

11.10.2019 Běžný účet

Snad každý rodič chce, aby jeho děti poznaly hodnotu peněz a naučily se s nimi hospodařit. Výborným pomocníkem k tomu je vlastní účet. Vědí to i banky, a proto stále častěji nabízejí speciální účty pro děti. Podívejte se, podle čeho vybrat ten nejlepší dětský účet a kdy je správný čas ho zřídit.

REKLAMA

Možnost zřídit si vlastní běžný účet už dávno nepatří jen dospělým. Poskytovatelé pochopili, že se jim vyplatí přitáhnout k sobě klienty co nejdříve, a proto stále častěji nabízejí speciální účty pro děti.

A to doslova od jejich nejútlejšího věku. U spousty bank totiž zřídíte svým potomkům účet klidně hned poté, co se narodí.

Stejný účet? Jen na první pohled

Samozřejmě to neznamená, že vaši potomci můžou s účtem hned plně disponovat. I když dětské účty mnohdy bývají od těch pro dospělé na první pohled k nerozeznání, děti musí počítat s určitými omezeními.

Týkají se například:

  • limitu transakcí
  • možností plateb
  • nebo vedení vlastní karty

Limity plateb můžete sami upravit (i když ty maximální obvykle předepisuje už banka). A kartu zase vaši potomci dostanou zpravidla nejdřív v 8 letech.

Zhodnocení peněz není vždy zásadní

Jednotlivé účty pro děti si jsou ve spoustě věcí velmi podobné.

  • Založení a vedení je obvykle zdarma.
  • Většina bank vede jako majitele účtu vašeho potomka.
  • Rodiče můžou účet kontrolovat, nastavovat limity a zapínat či vypínat jednotlivé služby.
  • Pro zřízení musíte většinou na pobočku a nesmíte zapomenout rodný list dítěte.
  • Často můžete počítat i s úročením vkladů nebo se zřízením spořicího účtu zdarma.

Lákavý může být zejména poslední bod. Zvlášť, když někteří poskytovatelé nabízejí úrok i víc než 1%. Musíte si ale uvědomit, že dětský účet neslouží ke spoření. Proto by pro vás úročení nemělo být zásadním prvkem, podle kterého se budete rozhodovat.

Pokud chcete peníze pro děti zhodnotit, využijte raději specializované služby, u kterých se dostanete k výhodnějším úrokům. Například:

Dětský účet by měl sloužit opravdu hlavně proto, aby se vaše děti naučily hospodařit s penězi.

Kdy účet pro děti zřídit

Právě od účelu dětského účtu se odvíjí i vhodná doba k jeho zřízení. Ve 3 letech váš syn nebo dcera určitě nebudou řešit, co jsou peníze a jak s nimi pracovat. Je proto zbytečné, aby měl vlastní účet. A pro spoření najdete vhodnější produkty.

Běžný účet s bonusem 1 000 Kč

Obecně platí, že nemá smysl zřizovat účet pro děti dřív, než se vůbec naučí čísla a pochopí, jak peníze fungují. O dětském účtu byste tedy měli uvažovat nejdříve s nástupem potomků do školy.

Neznamená to ale, že je to povinnost. Záleží i na vyspělosti vašich dětí a také na tom, jestli o účet vůbec stojí.

Děti vlastní účet chtějí

Nedávný průzkum Banky Creditas, která zjišťovala názory 200 dětí a teenagerů ve věku od 6 do 17 let, ukázal, že o vlastní účet zájem mají. 54% z nich už ho dokonce má. A dalších 41 % o něj stojí.

Děti, které účet mají, ho podle průzkumu používají nejčastěji k placení v obchodech pomocí karty. Rády by přitom platily mobilem – kdyby to jejich banka umožňovala.

Přesto nejsou platby mobilem hlavním požadavkem, podle kterého by účet vybíraly. Víc je zajímají například:

  • výběry zdarma po celém světě
  • úroky
  • nebo grafické přehledy ukazující stav účtu

Sledujte možnosti účtu

I když mají uvedené požadavky svou váhu, určitě by to neměly být jediné parametry, podle kterých budete účet pro děti vybírat.

Zásadní by pro vás měla být například práva, která váš syn nebo dcera k účtu dostane. Zatímco někteří poskytovatelé umožňují dětem s účty prakticky kompletně hospodařit, u jiných veškeré transakce podléhají schválení rodičů. Vaši potomci tak mají účet prakticky jen pro to, aby měli přehled o stavu peněz.

Kromě toho nezapomínejte ani na poplatky. I když dětské účty bývají zdarma, za využívání různých služeb obvykle zaplatíte. Od výběru z bankomatů přes platby kartou až po zasílání kontrolních SMS zpráv rodičům.

Předem si proto ujasněte, jaké služby vás zajímají. A podle toho hledejte nejvýhodnější nabídky.

Důležitý je počet bankomatů

Pokud chcete, aby měl váš potomek k účtu vlastní kartu, ujistěte se, že má banka dostatek bankomatů. A nejen v okolí vašeho bydliště, ale třeba také u školy.

Anebo že umožňuje bezplatné výběry i z jiných bankomatů.

Běžný účet bez poplatků

U dětských účtů se vyplatí pečlivě sledovat také poplatky za vklad na účet. Snadno se může stát, že děti dostanou peníze třeba od prarodičů a chtějí si je dát na účet. A každá koruna, kterou jim za to banka strhne, je určitě zamrzí.

Zajímavé můžou být i bonusy, které jednotliví poskytovatelé průběžné nabízí. Nenechte se zlákat na hračky nebo obrázkové platební karty, které se možná na první pohled líbí vašim dětem. Raději hledejte peníze navíc a podobné výhody.

Nezapomínejte přitom, že bonusy nejsou hlavním rozhodovacím kritériem. Jednorázový příspěvek pár set korun nedokáže vyvážit spoustu pravidelně strhávaných poplatků. Pokud ale volíte mezi dvěma či třemi podobnými účty, můžou vám podobné výhody usnadnit výběr.

Účet pro dítě musíte snadno ovládat

Nakonec nezapomeňte ještě na jednu zdánlivou drobnost. Internetové a mobilní bankovnictví a jeho snadné ovládání. Vaše dítě i vy určitě oceníte, když se v něm rychle zorientujete a bude se vám s ním dobře pracovat.

Spousta lidí proto hledá dětský účet u stejné banky, u které mají ten svůj. V jejím bankovnictví se totiž vyznají a snadno s ním naučí pracovat i své děti.

Jak tedy vybrat nejlepší dětský účet?

Kritérií pro výběr je opravdu mnoho. Pojďme si je ještě jednou zopakovat, ať dokážete svým potomkům najít ten opravdu nejlepší dětský účet.

Při jeho výběru myslete vždy na:

  • práva a možnosti, které dětem nabízí
  • poplatky spojené s účtem a souvisejícími službami
  • snadné (a levné) výběry z bankomatů
  • co nejvýhodnější vkládání peněz na účet
  • možnosti využití platební karty a možnost platby mobilem
  • přehledné elektronické bankovnictví
  • bonusy a doplňkové služby

Účet už máte? Upravte limity

Ať už zvolíte jakýkoliv účet pro děti, nezapomeňte je s ním dobře seznámit. Projděte si s nimi jeho ovládání a možnosti. A samozřejmě jim vysvětlete i základy správného hospodaření.

Zároveň určete vhodné limity plateb. Každá banka je totiž nastavuje jinak. A zatímco jedna umožní vašemu dítěti utratit maximálně pár set korun denně, jiná mu dá denní limit i v desítkách tisíc korun.

A určitě nechcete, aby váš syn nebo dcera utratili všechny své spory během pár minut.

REKLAMA

ANKETA k článku 7 základních pravidel jak (a kdy) vybrat ten nejlepší účet pro děti

Mají mít děti své dětské účty?

Počet odpovědí: 145

KOMENTÁŘE k článku 7 základních pravidel jak (a kdy) vybrat ten nejlepší účet pro děti

Přidejte nový komentář

jak jednoduše a kde , Komentoval(a): Zdeněk Kupček

6.4.2021 22:12:12

Dobrý den, jak vybrat spořící nebo termínované vklady pro vnoučata?

RE: Spořicí účet, Komentoval(a): Petr Jermář

7.4.2021 11:49:14

Dobrý den, s výběrem dětského spořicího účtu Vám pomůže náš srovnávač spořicích účtů (hledejte "dětský účet" nebo "junior"). Speciální termínované vklady pro děti žádná banka nenabízí.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Raiffeisenbank upravuje metodu přihlašování do svého online bankovnictví.

16.4.2024 Běžný účet

Od 20. dubna 2024 zavede Raiffeisenbank pro většinu klientů nové ověření při přihlašování do internetového bankovnictví. K tomuto kroku banka přistoupila z bezpečnostních důvodů, cílem změny je zvýšené zabezpečení přístupu k účtu. Změna se dotkne většiny klientů. Jediná skupina uživatelů bankovnictví RB, pro které se nic nemění, jsou ti, kteří se stále ještě přihlašují kombinací SMS kódu a hesla.

Založení účtu online

10.4.2024 Běžný účet

Založit si bankovní účet online, je dnes už hračka. Banky přizpůsobily proces tak, aby byl přístupný co nejvíce klientům. Dokumentů pro založení účtu se nevyžaduje mnoho: jen osobní doklady, případně výpis z účtu, který už používáte u jiné banky. Online si můžete založit účet běžný, spořicí, obchodní (investiční), účet podnikatelský, ale třeba i termínovaný vklad. U některých dětských účtů zůstává nutnost osobní návštěvy na pobočce. Podívejte se, jak na založení bankovního účtu online. Věděli jste, že některé banky nabízejí bonusy za založení účtu?

Poplatky za převod peněz

Převodem peněz rozumíme přesun finanční částky z účtu jednoho klienta banky na účet klienta jiného, a to buď v rámci stejné banky, nebo do banky jiné, a to i do jiné země v rámci EU nebo celého světa. Byť se to na první pohled nemusí tak jevit, je převodem peněz i online platba kartou či mobilní platba v kamenném obchodě. A za ně si banky mohou účtovat poplatky. Do celkové výše poplatku se může promítnout jak metoda převodu, tak i měnový kurz, půjde-li o platbu do (ze) zahraničí. Podívejme se na poplatky hlouběji.


Běžný účet zdarma: Jaké banky ho nabízejí a jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

20.3.2024 Běžný účet

Běžný účet patří k základním produktům všech českých bank, naprostá většina z nich nabízí sjednání a vedení běžného účtu zdarma. S jakými podmínkami je spojené získání nezpoplatněného běžného účtu, jaké jsou jeho výhody a nevýhody a který z běžných účtů zdarma je nejlepší?

Co se děje s běžným účtem po úmrtí

22.1.2024 Běžný účet

Co se stane s účty v bance, když jejich majitel zemře? Za jak dlouho banka zjistí, že majitel účtu už nežije a na jak dlouho prostředky na účtu zablokuje? Co potřebujete bance doložit, aby vám coby dědicům vyplatila peníze z účtů zůstavitele? Jak se bude tento příjem danit? Musí banky pojišťovat i vklady na zablokovaných účtech?

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Brutto vs. netto

Brutto a netto jsou dva pojmy, které jsou často používány ve finančním světě, zejména v oblasti mezd a platů. Jednoduše řečeno, brutto je celková částka před jakýmikoli odečty, zatímco netto je částka, která zůstává po odečtení všech daní, poplatků a dalších nákladů.

Výpočet mzdy

V kontextu mezd a platů:

Brutto mzda je celková částka peněz, kterou zaměstnanec vydělá před odečtením jakýchkoli daní a odvodů. To zahrnuje základní plat, příplatky, bonusy a jakékoli jiné finanční výhody.

Netto mzda je čistá částka peněz, která zůstává po odečtení všech daní a odvodů z hrubé mzdy. To zahrnuje daň z příjmů, sociální a zdravotní pojištění a další povinné odvody.

Důležitost rozlišení

Je důležité rozlišovat mezi brutto a netto:

Plánování rozpočtu: Znát rozdíl mezi brutto a netto mzdou je nezbytné pro správné plánování osobního rozpočtu. Netto mzda je skutečná částka, kterou zaměstnanec dostává na svůj bankovní účet a může ji používat na pokrytí svých životních nákladů.

Srovnání nabídek práce: Při porovnávání nabídek práce berte v úvahu nejen brutto mzdu, ale také výši odvodů a daní, které budou odečteny. To pomáhá získat lepší představu o skutečné hodnotě nabídky.

Daňové účely: Pro daňové účely je důležité znát svou hrubou mzdu, protože to je částka, ze které se vypočítává daň z příjmů.

Rozlišení mezi brutto a netto je základním konceptem, který je nezbytný pro správné finanční plánování a rozhodování. Je důležité vědět, kolik peněz skutečně dostanete na svůj běžný účet a kolik bude odečteno na daních a odvodech.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena