Banky.cz Články Banka Hotovo! Wüstenrot už patří Monetě Money Bank

Hotovo! Wüstenrot už patří Monetě Money Bank

7.4.2020 Banka

Přijít do některé pobočky Monety Money Bank a zřídit si v ní stavební spoření? Proč ne! Tuto možnost máte už od 1. dubna, kdy Moneta Money Bank dokončila převzetí Wüstenrot – stavební spořitelny a Wüstenrot hypoteční banky. Obě společnosti koupila za téměř 4,5 miliardy korun.

REKLAMA

Transakci, kterou Moneta Money Bank oznámila už loni na podzim, v minulých měsících schválila Česká národní banka a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Začátkem dubna tak mohla Moneta převzetí dokončit.

Získané společnosti najdete v budoucnu na trhu pod novými názvy:

Druhou jmenovanou navíc Moneta plánuje do konce roku 2020 sloučit s vlastní hypoteční divizí.

Moneta zdvojnásobila podíl na hypotečním trhu

Moneta Money Bank tímto obchodem výrazně zvýšila svůj podíl na hypotečním trhu. Potvrdil to i předseda představenstva této banky Tomáš Spurný.

Běžný účet

„Akvizice nás posiluje a má pro nás strategický význam. Dnešním krokem jsme zdvojnásobili svůj podíl na hypotečním trhu a vstoupili na trh stavebního spoření. Zároveň získáváme více než 400 tisíc nových klientů. Je to další krok v realizaci naší strategie být šampionem ve financování českých domácností a živnostníků,“ uvedl Spurný v tiskovém prohlášení.

Podle dřívějších informací tak Moneta Money Bank zvýšila svůj podíl na trhu hypotečních úvěrů z 3% na 6%. A její podíl na trhu retailových klientských vkladů touto akvizicí stoupl z 5% na 8%, tedy o zhruba 53 miliard korun.

Stavební spoření získáte zatím jen na pobočce

Předsedou představenstva obou získaných společností zůstává jejich dosavadní šéf Michael Pupala. Novými členy představenstva jsou vysocí manažeři Monety Money Bank Petr Toman a Petra Folwarczna. V dozorčí radě nově budou stávající místopředseda představenstva Monety Money Bank Carl Normann Vökt a členové představenstva Jan Friček a Jan Novotný.

Nákup obou společností vyšel banku na 175 milionů eur – tedy přibližně na 4,5 miliardy korun. Moneta Money Bank vše financovala ze svého kapitálu a domluvenou částku zaplatila 1. dubna.

Od stejného data tak můžete na pobočkách Monety Money Bank žádat o stavební spoření a související produkty. Do konce roku v nich najdete také další produkty získaných společností a ve stejném termínu se mají objevit i v internetovém a mobilním bankovnictví.

Úvěry i vklady za víc než 50 miliard korun

Běžný účet bez poplatků

Svůj úmysl koupit Wüstenrot – stavební spořitelnu a Wüstenrot hypoteční banku oznámila Moneta Money Bank poprvé koncem loňského listopadu. Už tehdy plánovala, že převod dokončí začátkem letošního dubna. V polovině prosince pak společnosti podepsaly smlouvu o koupi a následně čekaly, až jejich dohodu schválí Česká národní banka a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Letos se dočkaly a Moneta Money Bank následně zaplatila dohodnutou částku a obchod dokončila. Získala tak do svého portfolia stavební spořitelnu i samostatnou hypoteční banku. Díky tomu se může výrazněji zaměřit trh s hypotékami a stavebním spořením.

Obě společnosti bance přinesly nejen klientské úvěry za 56 miliard korun a vklady v hodnotě přesahující 55 miliard, ale také kapitál v hodnotě 5,4 miliardy. Dohromady navíc loni zaznamenaly zisk přes 500 milionů korun.

REKLAMA

ANKETA k článku Hotovo! Wüstenrot už patří Monetě Money Bank

Poroste hodnota akcií Moneta Money Bank?

Počet odpovědí: 93

KOMENTÁŘE k článku Hotovo! Wüstenrot už patří Monetě Money Bank

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

19.4.2024 Banka

Air Bank a O2, dva významní hráči na českém trhu se spojují pod značkou Unity, aby svým klientům nabídli více výhod. Program, do kterého se později zapojí i další partneři ze skupiny PPF, přináší slevy a benefity pro ty, kteří aktivně využívají služby obou společností.

Kde vyměnit neplatné koruny, eura, kuny nebo švýcarské franky? Jak dlouho je výměna možná?

26.5.2023 Banka

Třeba jste doma našli neplatné české bankovky, třeba máte schované kuny z předchozí dovolené, a víte, že už neplatí. Co s nimi? Vyhodit je jako bezcenné, nebo půjdou ještě vyměnit za platnou měnu? A kolik taková výměna stojí? Vše potřebné se dozvíte tady.

Nová banka v ČR: Partners Banka by mohla mít licenci již v létě

24.5.2023 Banka

Podle informací, které médiím sdělují zástupci Partners, by se mělo již dvouleté licenční řízení u ČNB brzy chýlit ke konci. Během letních prázdnin by nová banka společnosti Partners mohla spustit svou činnost. Půjde o banku cloudovou v čistě digitálním provedení. Nabídnout chce klientům zjednodušení finančního života, ale i nabídku z celého trhu (nejen z portfolia Partners).

Komerční banka - nové bankovnictví

10.5.2023 Banka

Popis tématu: lepší čistý design bankovnictví, vylepšení produktů, běžný účet + více tarifů - spíše obnova produktu a bankovnictví, hlavní je multiměnový účet, který je úplně nový, co je to multiměnový účet, bankomaty komerčky.

Bankovní produkty – účty a spoření

17.3.2023 Banka

K čemu slouží účet běžný a k čemu ten spořicí? Ke kterému z nich se váže online bankovnictví a platební karta? Jaký je rozdíl mezi debetní a platební kartou? Co je termínovaný vklad, jaká jsou jeho pravidla a čím se liší od vkladní knížky? Jaký účet dostanete ke stavebnímu spoření a k čemu se využívá účet jistotní? Jak je to s chráněným účtem proti exekuci, co umějí prémiové účty a co jsou účty devizové? Má smysl zakládat účet dětský nebo účet studentský? Spousta otázek, ale odpovíme na každou z nich.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena