Banky.cz Články Spoření Reklamní triky s úroky, jak převést účet z banky do banky

Reklamní triky s úroky, jak převést účet z banky do banky

29.5.2014 Spoření

Úroky u spořicích produktů dál nezadržitelně padají, a když už banky nesahají přímo ke snížení úrokové sazby, zavádějí aspoň pásmové úročení či požadují splnění podmínek (útrata kartou), aby vůbec k nějakému úročení došlo. Na co si dávat pozor? 

Uvažujeme o změně banky a chceme si zajistit naprosto hladký přesun trvalých plateb na nový účet? 

REKLAMA

Reklamní triky s úroky

Doba je zlá a nepřeje příliš spoření pomocí klasických bankovních produktů, jakými jsou spořicí účet či terminovaný vklad. Lépe na tom není ani stavební spoření (které by bylo bez státní podpory zcela na odpis) a vkladní knížky již téměř zcela zmizely v propadlišti dějin (aktuálně je nabízejí poslední čtyři banky). Sjednávání spořicích produktů dnes klade zvýšené nároky na pozornost klientů, neboť banky stále častěji používají různé finty, které v reálu výrazně deklasují jinak slibně vypadající úrokovou sazbu z reklamy. Mezi nejčastější nešvary bank řadíme pásmové úročení, podmíněné úročení, neuvádění úrokové sazby ve formátu p.a. či uvádění zhodnocení před odečtením nákladů. Na první pohled jinak dobře vypadající úrok může být po podrobném prostudování podmínek nemálo vzdálen našemu očekávání.

Pásmové úročení

Zde jsou možné dvě varianty – horší a lepší. Horší varianta: Mámě několik pásem a úroků, např. 0,5% do 50 000 Kč vkladu, 1% 50-100 000 Kč a 0,5% nad 100 000 Kč. Vklad se úročí v každém pásmu separátně, tedy např. úložka 150 000 Kč se bude úročit následovně: prvních a posledních 50 000 Kč sazbou 0,5% a prostředních 50 000 Kč sazbou 1%. Výsledná efektivní úroková míra bude činit (100 000/150 000) * 0,5% + (50 000/150 000) * 1% = 0,66%. Banka ovšem v reklamě láká na 1%. Toto je doménou zejména větších bank na trhu. Lepší varianta: Opět máme několik pásem a úroků, ale celý vklad od první do poslední koruny se úročí tou nejvyšší sazbou, na kterou dosáhneme. Např. 1% pro vklad do 1 mil. Kč a 1,5% pro vklady nad 1 mil. Kč. Při úložce 1 000 001 Kč se nám bude celý milion a jedna koruna úročit 1,5%. Pro klienty je to motivační – čím více uloží, tím vyšší sazbu získají. Toto je doménou zejména družstevních záložen a jako jediný bod zmíněný v této sekci článku klientům neškodí, ale naopak prospívá.

Podmíněné úročení

Banka nám bude peníze úročit pouze tehdy, splníme-li podmínky (nejčastěji je úročení i plnění podmínky vztaženo na každý měsíc separátně). Průkopníkem v tomto oblasti je mBank, která již před lety zavedla jeden z prvních spořicích účtů s podmíněným úročením „eMax Plus“, kde je třeba v každém měsíci utratit aspoň 4000 Kč platební kartou pro získání lepší sazby, která činí nyní 1,75% pro úložky do 100 000 Kč. Podobný formát nasadila i Air-Bank u běžného (nikoliv spořicího) účtu, kde slibuje peníze úročit 1,3% do 100 000 Kč při provedených 5 platbách kartou měsíčně.

Úrok p.a.

Standardem je uvádět úrokové sazby vždy ve formátu p.a. (per annum), tedy „za rok“ (pozor, p.m. není oblíbeně komolené „per month“ ale „per mensem“ – zůstáváme v latině). Když vidíme v reklamě slibovanou sazbu 3,2%, očekáváme, že každý rok se nám peníze zhodnotí právě 3,2%. Česká spořitelna před lety nabízela Zlatý vklad, kde sice slibovala úrok 3,2% u dvouletého vkladu, ale malým písmem dodávala, že 3,2% není sazba p.a., nýbrž celkové zhodnocení za dva roky, tedy roční sazba činila 1,6%, což v dané době rozhodně nešlo označit za sazbu zlatou. Tato praktika je na hranici klamavé reklamy.

Zhodnocení před započtením nákladů

Dříve bylo toto doménou nepoctivých finančních poradců, kteří lidem nutili zázračné kapitálové či investiční pojištění a slibovali roční zhodnocení nad 5%. Co milí poradci zapomněli zmínit, byly náklady na vedení produktu. Úrok nad 5% pak pojišťovna mnohdy připsala, ale zároveň si strhla několik % jako poplatek za vedení produktu a klient byl ve finále rád, když neskončil v červených číslech. Dnes tuto praxi přebírají stavební spořitelny, které lákají na průměrné roční zhodnocení kolem 5%, ale opět zapomínají na náklady. Po odečtení poplatků za sjednání a vedení produktu bývá výnosnost nižší. Tyto praktiky opět balancují na hranici klamavé reklamy.

Kde spořit

Níže uvádím banky a družstevní záložny, které nabízejí relativně lepší podmínky oproti zbytku konkurence. Pozitivně hodnotím zvýšení úrokových sazeb u terminovaných vkladu u záložny ANO a akci Moravského peněžního ústavu u spořicích účtů, kde MPU garantuje zajímavou sazbu po dobu 6 měsíců při neprovedení odchozí platby.

Stavební spoření ČS s bonusem 8 500 Kč

Spořicí účetAir-Bank, Equa Bank, ZUNO, J&T Banka, Trinity Bank - s úrokovou sazbou až 1,3% bez výpovědní lhůty

Termínovaný vklad:  Trinity Bank, J&T Banka – s úrokovou sazbou až 2,1% při ročním termínu a běžně vysokému objemu uložených peněz

Vklady jsou všude pojištěny na 100% hodnoty až do výše 100 000 EUR, tedy aktuálně zhruba do 2 740 000 Kč. Při započtení možného poklesu kurzu v následujících letech u dlouhodobějších vkladů považuji za bezpečné uložit do jedné banky/záložny až 2 400 000 Kč na jednu fyzickou či právnickou osobu. Manželé tedy mohou uložit (každý na své jméno) u jedné instituce až 4 800 000 Kč, ovšem je třeba pamatovat na možné riziko úmrtí a následné dědické řízení. Na toto bohužel doplatil jeden střadatel u MSD, kdy při krachu záložny došlo k úmrtí partnera, jehož úložku zdědil, čímž v součtu překročil hranici 100 000 EUR na jednu fyzickou osobu a o nemalou část peněz přišel.

Jak převést běžný účet z banky do banky

Dříve poměrně neflexibilní klientela českých bank se pomalu stává odvážnější a pod tíhou vysokých poplatků neváhá vyměnit svoji klasickou velkou banku za moderní nízkonákladovku. Na trhu máme přes 30 bank, tedy konkurence je slušná a rozhodně je z čeho vybírat. Stejně konkurenční je již několik let i např. trh s energiemi (elektřina, plyn) a nově železnice (trasa Praha – Ostrava) či mobilní operátoři (po vstupu virtuálních operátorů na trh). Zde všude se nyní klienti těší z výrazně nižších cen, než jaké platili před vstupem konkurence na trh.

S první výměnou banky je to jako s výměnou mobilního operátora – nejdříve máme obavy, zda přechod bude bezproblémový, dlouho váháme a až pod tlakem neúnosně vysokých cen, špatného jednání s klienty či pozitivních zkušeností známých nakonec změnu realizujeme. Následně jsme nadšeni z diametrálně nižších cen, které předčily všechna naše očekávání a z pro-klientského přístupu nového dodavatele, o kterém jsme si mohli u starého dodavatele služeb nechat jen zdát. A především jsme odhalili, že změna dodavatele služeb není vůbec těžká a kdykoliv v budoucnu v případě změny situace na trhu nebudeme s její realizací váhat.

Penzijní spoření od České spořitelny

V naší bankovní poradně se množí dotazy, jak přesně postupovat při převodu běžného účtu z banky do banky, jak a kdy převést trvalé platby a co za nás může udělat banka. Nejjednodušší postup uvádím níže:

  • Otevřít běžný účet v nové bance
  • Převést všechny trvalé platby
    • Odchozí:
      • Z vlastního podnětu (trvalé platby ve stejné výši): např. nájem, zálohy za energie (nejsou-li placené přes SIPO), příspěvek na penzijní připojištění, atd. => stačí založit trvalou platbu na novém účtu pomocí internetového bankovnictví
      • Z cizího podnětu (trvalé platby v proměnlivé výši): SIPO a inkasa => je třeba nahlásit nový účet instituci, které si částku z našeho účtu strhává a na novém účtu udělit souhlas s těmito inkasy pomocí internetového bankovnictví
    • Příchozí: výplata ze zaměstnání či brigády, důchod, výplata sociálních dávek => zde musíme nahlásit nový účet instituci, která nám peníze zasílá, tedy v případě výplaty je třeba se obrátit na svého zaměstnavatele, v případě důchodu na Správu sociálního zabezpečení, atd.
  • Zavřít účet ve staré bance (zpravidla po měsíci fungování nového účtu, kdy jsme se přesvědčili, že všechny trvalé platební operace proběhly v pořádku na novém účtu)

Ano, existuje i kodex mobility klienta, kdy banky mohou za klienty převést trvalé platby z účtu na účet a proces přechodu z banky do banky usnadnit. Ale stejně by bylo třeba našeho vstupu do tohoto procesu a podobě oznamování změn protistranám u inkas a příchozích plateb. Tedy z mého pohledu je jednodušší mít nad vším plnou kontrolu a změnu si zařídit kompletně sám (je to pár minut práce v internetbankingu).

REKLAMA

ANKETA k článku Reklamní triky s úroky, jak převést účet z banky do banky

Měnil jsem v posledních dvou letech banku?

Počet odpovědí: 57

KOMENTÁŘE k článku Reklamní triky s úroky, jak převést účet z banky do banky

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

[AKTUÁLNĚ] Česká spořitelna přestala zakládat vkladní knížky

10.4.2024 Spoření

Česká spořitelna definitivně ukončila možnost zakládání vkladních knížek pro nové klienty. Dříve založené knížky banka rušit nebude, peníze z vkladních knížek nikam převádět nemusíte. Jedinou bankou s možností založení nové vkladní knížky zůstává ČSOB, a to pouze na pobočkách České pošty.

[AKTUÁLNĚ] Aktuální výše úroků na spořicích účtech

9.4.2024 Spoření

V souvislosti s poklesem základní sazby v ekonomice se spustila lavina snižování úroků na bankovních i spořitelních spořících produktech. Týká se především spořicích účtů, ale zasáhla i výhled v oblasti termínovaných vkladů. Banky čekají přesun peněz právě na „termíňáky“, investiční společnosti ale vidí velkou příležitost zvýšit zájem Čechů o investování.

Inflace klesla na 2 %. Jak to ovlivní spoření a hypotéky?

15.3.2024 Spoření

Inflace klesla v únoru 2024 na 2 %, z lednových 2,3 %. O celoplošné překonání vysoké inflace se sice ještě nejedná, ale už nyní můžeme pozorovat změny u spoření i hypoték. Podívejme se na vše podrobněji.

Možnosti spoření u spořicích účtů a termínovaných vkladů

30.1.2024 Spoření

Když se řekne spořicí nástroje, většině z nás se jako první vybaví spořicí účty a termínované vklady. Jak fungují? Jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody? A jaké jsou mezi těmito nástroji největší rozdíly?

Porovnání a hodnocení různých způsobů spoření

1.1.2024 Spoření

Spoření je nedílnou součástí finančního plánování a finančně zdravého života. Bez rezervy, v podobě peněz odložených stranou, se nežije vůbec snadno. Čemu čelí lidé bez úspor? A jaké jsou největší výhody pravidelného spoření? Podíváme se na produkty krátkodobého a dlouhodobého spoření s časovou vázaností, i bez ní. Porovnáme a zhodnotíme všechny v současnosti dostupné spořicí produkty, nastíníme i možnosti investování.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Daňové zvýhodnění

Daňové zvýhodnění je výhoda poskytnutá státem, která umožňuje jednotlivcům nebo podnikům snížit svou daňovou zátěž. To může být ve formě snížení daně, odpočtu daní, nebo úlevy od daní. Daňová zvýhodnění mohou být zaměřena na podporu určitých činností, jako je investování do výzkumu a vývoje, nebo na podporu sociálních cílů, jako je poskytování dostupného bydlení.

Daňová úleva pro podniky

Investice do výzkumu a vývoje: Podniky, které investují do výzkumu a vývoje, mohou být oprávněny k daňovým úlevám. Tyto úlevy mohou být ve formě přímého snížení daně, nebo odpočtu nákladů na výzkum a vývoj od daně.

Poskytování pracovních míst: Některé země nabízejí daňová zvýhodnění podnikům, které vytvářejí nová pracovní místa, zejména v oblastech s vysokou nezaměstnaností.

Investice do ekologicky šetrných technologií: Podniky, které investují do ekologicky šetrných technologií, mohou být oprávněny k daňovým úlevám.

Daňová úleva pro jednotlivce

Hypoteční úroky: V některých zemích mohou jednotlivci odečíst úroky zaplacené na hypotéku od svých daní.

Příspěvky na penzijní spoření: Příspěvky na penzijní spoření mohou být odečteny od daní.

Darování charitativním organizacím: Darování peněz nebo majetku charitativním organizacím mohou být také odečteny od daní.

Daňová zvýhodnění mohou mít významný dopad na ekonomiku a společnost, protože mohou podporovat investice a růst, a mohou pomoci dosáhnout sociálních cílů.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena