Banky.cz Články Spoření Spoření? Lidé si podle průzkumu nejčastěji odkládají 1 000 až 3 000 měsíčně

Spoření? Lidé si podle průzkumu nejčastěji odkládají 1 000 až 3 000 měsíčně

4.11.2020 Spoření

Ať je pandemie, nebo není, na spoření lidí v České republice to nemá vliv. Vyplývá to z průzkumu Raiffeisenbank z letošního září. Hned dvě třetiny dotazovaných totiž uvedly, že pandemie jejich spořicí návyky nijak neovlivnila.

REKLAMA

Jen 13 % lidí zmínilo, že si kvůli současné situaci začali pravidelně nebo nepravidelně odkládat vyšší částky. Na druhou stranu 16 % dotazovaných spoření omezilo nebo šetří méně než před příchodem koronaviru.

A 3 % lidí dokonce přestala spořit úplně.

Každý čtvrtý spoří přes 3 000 Kč měsíčně

Podle průzkumu si největší část lidí (29 %) pravidelně odkládá 1 000 až 3 000 korun. Čtvrtina respondentů pak dokonce víc než 3 000 korun.

Částka odložená každý měsíc

  • nespoří: 3 %
  • do 500 Kč: 20 %
  • 500 až 1 000 Kč: 23 %
  • 1 000 až 3 000 Kč: 29 %
  • přes 3 000 Kč: 25 %

Z průzkumu také vyplynulo, že nejvyšší částky si odkládají lidé s vysokoškolským vzděláním. Čtvrtina z nich spoří měsíčně víc než 5 000 korun.

Naopak lidé se základním vzděláním šetří spíš po menší částkách. Víc než třetina z nich si měsíčně ukládá maximálně 500 korun.

Částka odkládaná každý měsíc (procento lidí s vysokoškolským vzděláním/se základním vzděláním)

  • do 500 Kč: 13 % / 36 %
  • 1 000 až 3 000 Kč: 33 % / 15 %
  • přes 5 000 Kč: 25 % / 8 %

Většina lidí má jen jeden spořicí účet

Raiffeisenbank také zjišťovala, kolik spořicích účtů lidé využívají. A dozvěděla se, že téměř dvě třetiny dotázaných ukládají peníze na jedno konto – přesně 60 % lidí.

Existují ale i klienti, kteří mají spořicích účtů celou řadu. Každý desátý člověk má minimálně tři.

Počet spořicích účtů

  • 1 účet: 60 %
  • 2 účty: 29 %
  • 3 účty: 7 %
  • 4 a více účtů: 3 %

Kam uložit peníze navíc?

Stavební spoření ČS s bonusem 8 500 Kč

Pokud máte nějaké peníze navíc, je rozumné začít spořit nebo prostředky investovat. Pokud je totiž necháte na běžném účtu, začnou kvůli inflaci rychle ztrácet na hodnotě.

Máte přitom několik možností, jak tomu zabránit.

Spořicí účet je základ

Bezpečnou a zároveň flexibilní variantou je spořicí účet. Peníze na něj můžete kdykoliv vložit i vybrat.

Počítejte ale s tím, že úroky se u něj pohybují většinou do 1 %. Inflace je tedy mnohem rychlejší. Zároveň ale budou vaše úspory ztrácet svou hodnotu mnohem pomaleji, než když je necháte jen na běžném účtu.

Čas od času navíc můžete narazit na akci, díky které získáte vyšší úroky. V současné době nabízí výhodnější podmínky Raiffeisenbank. Noví klienti u ní získají zvýhodněný úrok 3 %.

Akce ale platí jen na 6 měsíců, poté úročení klesne na 0,6 %.

Abyste akční sazbu získali, musíte ji také aktivovat v mobilním bankovnictví. A zároveň aktivně využívat běžný účet, na který je nabídka zvýhodněného spoření navázaná.

Stavební spoření: klasika, na kterou Češi nedají dopustit

Další možností, která je prakticky bez rizika, je stavební spoření. V tomto případě navíc výnos díky státnímu příspěvku překonává inflaci

Musíte však počítat s tím, že při sjednání stavebního spoření zaplatíte poskytovateli poplatek za zřízení účtu. Ten bývá ve výši jednoho procenta z cílové částky. Opět ale můžete narazit na akce, kdy poskytovatelé tento poplatek odpouštějí.

U tohoto typu spoření musíte také počítat s tím, že k penězům nebudete mít nějaký čas přístup. Minimální doba spoření je totiž 6 let. Pokud vyberete své vklady dřív, přijdete o státní podporu.

Kompromisem jsou termínované vklady

Střední cestou mezi spořicím účtem a stavebním spořením jsou termínované vklady. Také u nich musíte počítat s tím, že o přístup k uloženým penězům na nějaký čas přijdete. Případný předčasný výběr se přitom neobejde bez poplatků.

Ne každý termínovaný vklad, který poskytovatelé nabízejí, se navíc vyplatí. Úroky se totiž často pohybují do 1 % – tedy stejně jako na spořicích účtech. A ty jsou z hlediska dostupnosti peněz mnohem flexibilnější.

Penzijní spoření od České spořitelny

V případě termínovaných účtů přitom platí, že čím delší dobu spoření zvolíte, tím vyšší úrok dostanete. U pětiletých termínů tak dosáhnete i na úrok přes 2 %.

Penzijní spoření, na důchod nutnost

Další možností, kam peníze uložit, je penzijní spoření. Nabízí spoustu výhod:

  • získáte státní příspěvek,
  • můžete si spoření odečíst z daní,
  • přispívat vám může i zaměstnavatel,
  • peníze na spoření můžete posílat pravidelně nebo jednorázově,
  • sami určujete riziko,
  • sami určujete způsob výplaty.

Zároveň ale musíte počítat s tím, že peníze můžete výhodně vybrat nejdřív v 60 letech. Pokud je vyberete dřív, přijdete o státní příspěvky i výnosy z nich a musíte vrátit slevy na dani.

Větší zhodnocení slibují investice

Další možnosti, jak zhodnotit peníze, už se pojí s investicemi. A tedy s větším či menším rizikem. Zato ale nabízejí výraznější zhodnocení.

Můžete si vybrat například z investic do:

  • dluhopisů,
  • zlata a drahých kovů,
  • akcií,
  • bitcoinu a různých kryptoměn,
  • běžných měn,
  • nebo nemovitostí.

Všechny tyto možnosti jsou určené pro zkušenější investory, kteří jsou schopní odhadnout riziko. Obecně přitom platí, že čím větší je slibovaný výnos, tím větší je také riziko.

Může se tedy stát, že špatnou investicí část peněz proděláte.

Oproti tomu spoření nabízí sice menší zhodnocení, ale také jistotu, že o své úspory nepřijdete. Jsou totiž ze zákona pojištěné až do výše 100 000 eur. Tedy zhruba do 2 700 000 korun.

REKLAMA

ANKETA k článku Spoření? Lidé si podle průzkumu nejčastěji odkládají 1 000 až 3 000 měsíčně

Spoříte měsíčně více než 3 000 Kč?

Počet odpovědí: 164

KOMENTÁŘE k článku Spoření? Lidé si podle průzkumu nejčastěji odkládají 1 000 až 3 000 měsíčně

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

[AKTUÁLNĚ] Česká spořitelna přestala zakládat vkladní knížky

10.4.2024 Spoření

Česká spořitelna definitivně ukončila možnost zakládání vkladních knížek pro nové klienty. Dříve založené knížky banka rušit nebude, peníze z vkladních knížek nikam převádět nemusíte. Jedinou bankou s možností založení nové vkladní knížky zůstává ČSOB, a to pouze na pobočkách České pošty.

[AKTUÁLNĚ] Aktuální výše úroků na spořicích účtech

9.4.2024 Spoření

V souvislosti s poklesem základní sazby v ekonomice se spustila lavina snižování úroků na bankovních i spořitelních spořících produktech. Týká se především spořicích účtů, ale zasáhla i výhled v oblasti termínovaných vkladů. Banky čekají přesun peněz právě na „termíňáky“, investiční společnosti ale vidí velkou příležitost zvýšit zájem Čechů o investování.

Inflace klesla na 2 %. Jak to ovlivní spoření a hypotéky?

15.3.2024 Spoření

Inflace klesla v únoru 2024 na 2 %, z lednových 2,3 %. O celoplošné překonání vysoké inflace se sice ještě nejedná, ale už nyní můžeme pozorovat změny u spoření i hypoték. Podívejme se na vše podrobněji.

Možnosti spoření u spořicích účtů a termínovaných vkladů

30.1.2024 Spoření

Když se řekne spořicí nástroje, většině z nás se jako první vybaví spořicí účty a termínované vklady. Jak fungují? Jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody? A jaké jsou mezi těmito nástroji největší rozdíly?

Porovnání a hodnocení různých způsobů spoření

1.1.2024 Spoření

Spoření je nedílnou součástí finančního plánování a finančně zdravého života. Bez rezervy, v podobě peněz odložených stranou, se nežije vůbec snadno. Čemu čelí lidé bez úspor? A jaké jsou největší výhody pravidelného spoření? Podíváme se na produkty krátkodobého a dlouhodobého spoření s časovou vázaností, i bez ní. Porovnáme a zhodnotíme všechny v současnosti dostupné spořicí produkty, nastíníme i možnosti investování.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Daňové zvýhodnění

Daňové zvýhodnění je výhoda poskytnutá státem, která umožňuje jednotlivcům nebo podnikům snížit svou daňovou zátěž. To může být ve formě snížení daně, odpočtu daní, nebo úlevy od daní. Daňová zvýhodnění mohou být zaměřena na podporu určitých činností, jako je investování do výzkumu a vývoje, nebo na podporu sociálních cílů, jako je poskytování dostupného bydlení.

Daňová úleva pro podniky

Investice do výzkumu a vývoje: Podniky, které investují do výzkumu a vývoje, mohou být oprávněny k daňovým úlevám. Tyto úlevy mohou být ve formě přímého snížení daně, nebo odpočtu nákladů na výzkum a vývoj od daně.

Poskytování pracovních míst: Některé země nabízejí daňová zvýhodnění podnikům, které vytvářejí nová pracovní místa, zejména v oblastech s vysokou nezaměstnaností.

Investice do ekologicky šetrných technologií: Podniky, které investují do ekologicky šetrných technologií, mohou být oprávněny k daňovým úlevám.

Daňová úleva pro jednotlivce

Hypoteční úroky: V některých zemích mohou jednotlivci odečíst úroky zaplacené na hypotéku od svých daní.

Příspěvky na penzijní spoření: Příspěvky na penzijní spoření mohou být odečteny od daní.

Darování charitativním organizacím: Darování peněz nebo majetku charitativním organizacím mohou být také odečteny od daní.

Daňová zvýhodnění mohou mít významný dopad na ekonomiku a společnost, protože mohou podporovat investice a růst, a mohou pomoci dosáhnout sociálních cílů.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena