Banky.cz Články Akcie a investice Cena zlata je nejvyšší za posledních 6 let. A pravděpodobně dál poroste

Cena zlata je nejvyšší za posledních 6 let. A pravděpodobně dál poroste

Konec srpna výrazně potěšil všechny investory do zlata. Tento drahý kov totiž překonal své šestileté maximum a vše nasvědčuje tomu, že tím jeho růst zdaleka neskončil.

REKLAMA

Svůj šestiletý rekord zlato překonalo 26. srpna, kdy dosáhlo hodnoty 1 554,5 dolarů za trojskou unci. V následujících dnech jeho cena dokonce ještě mírně stoupla a přehoupla se přes 1 557 dolarů.

Výrazně tomu pomohla zejména napjatá situace mezi USA a Čínou a tweety amerického prezidenta Donalda Trumpa. Reagoval v nich na čínské oznámení, že na americké zboží uvalí dodatečné clo. Trump následně americké firmy vyzval, aby svou výrobu přesunuly z Číny do USA.

A výsledek?

Propad ceny amerických akcií. A růst ceny zlata.

Experti očekávají, že padne i hranice 1 650 $

Zlato přitom zdražuje už od konce minulého roku. Největší skok ale přišel v červnu, kdy jeho hodnota překonala 1 400 dolarů za unci. A za jediný měsíc vyskočila o víc než 100 dolarů.

Důvod je jednoduchý. Investoři zlato vnímají jako jistotu, která se projeví a zhodnotí v nejistých dobách. Právě proto současná napjatá situace jeho zdražování nahrává.

Analytici švýcarské banky UBS tak čekají další růst ceny zlata. A to poměrně výrazný. Podle nich v příštích 3 měsících dosáhne na 1 600 dolarů za unci. A do roka má atakovat dokonce hodnotu 1 650 dolarů.

Zlatu pomáhají centrální banky

Těmto odhadům nahrává hned několik faktorů.

Investice se zhodnocením až 12%

Kromě napjaté mezinárodní situace je to zejména snižování úrokových sazeb centrálních bank. V srpnu dokonce klesly do minusu.

A právě záporné úrokové sazby mají na růst ceny zlata velký vliv. V roce 2011, kdy byly úrokové sazby také záporné, dosáhlo zlato na své maximum – 1 900 dolarů za unci.

Vyšší zájem o dluhopisy = výhoda pro zlato

Zlato aktuálně těží i z toho, že stoupá zájem o dluhopisy. Také ty patří ke komoditám, které investoři vnímají jako bezpečné. A v době nejistoty do nich směřují své peníze.

Jenže se stoupajícím zájmem o dluhopisy roste i jejich cena. A naopak klesá výnos.

O to víc pak roste poptávka po zlatu a tím i jeho cena.

Zlato nebo ETF?

Tato situace nahrává nejen investicím do zlatých slitků a cihliček, ale také do ETF.  Tato zkratka znamená Exchange–Traded Fund – tedy burzovně obchodovaný fond. Jsou to investiční podílové fondy zaměřené na různé komodity a cenné papíry.

Tyto fondy tedy můžete využít jako alternativu investic do zlata. Například pro investici do těžařských firem nebo do společností držících zlato.

Jejich výhodou je hlavně nižší cena v porovnání s investicí do fyzického zlata. Navíc vám odpadají náklady s uchováním a zabezpečením drahých kovů.

Firemní úvěry

Musíte si ale uvědomit, že investice do ETF je už spíš klasickým nákupem cenných papírů. Na rozdíl od zlata proto nenabízí takovou jistotu. Oproti konzervativním drahým kovům, které se hodí hlavně pro dlouhodobé zabezpečení a investování, jsou vhodné spíš jako krátkodobé investice.

O to zajímavější zisk ale slibují.

Zahrady plné pokladů

Pokud tedy patříte ke konzervativnějším investorům, kteří hledají dlouhodobou jistotu, vyplatí se vám spíš investice do zlata nebo jiných drahých kovů. Předem si ale dobře promyslete, kde je uložíte.

V praxi je lidé často nechávají rovnou v trezoru u obchodníka a fyzicky přebírají pouze certifikát o nákupu. Anebo využívají bankovní schránky, ve kterých mají zlato uložené.

Samozřejmě můžete také investovat do zabezpečení a uložit si zlato doma. Ať už v trezoru nebo třeba zakopat na zahradě.

I když takový postup zní jako z minulého století, podle některých obchodníků tuto možnost využívá stále víc lidí. Drahé kovy v takovém případě uloží do speciálních plastových boxů, ve kterých zlato neodhalí ani detektory kovu.

REKLAMA

ANKETA k článku Cena zlata je nejvyšší za posledních 6 let. A pravděpodobně dál poroste

Investujete do zlata?

Počet odpovědí: 156

KOMENTÁŘE k článku Cena zlata je nejvyšší za posledních 6 let. A pravděpodobně dál poroste

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Dlouhodobý investiční produkt: Klíč k finanční stabilitě

Od začátku roku 2024 mohou Češi využívat takzvaný dlouhodobý investiční produkt. Označuje se zkratkou DIP a má pomoci lidem lépe se finančně zabezpečit na dobu po odchodu do penze. Přečtěte si, jaká jsou pravidla dlouhodobého investičního produktu, kdo ho smí nabízet a do jakých nástrojů lze investovat.

Investiční platforma Edward spravuje přes 10 miliard korun. Finanční poradci zde zhodnocují prostředky více jak 30 tisícům klientů

Investiční platforma Edward překonala v prosinci milník deseti miliard korun pod správou. Edward je spolehlivým investičním nástrojem již pro téměř dva tisíce finančních poradců, kteří pomáhají prostřednictvím chytrých algoritmů zhodnocovat prostředky více jak 30 tisícům klientů.

Kuponová privatizace měla lidi naučit investovat do akcií. Ale stal se pravý opak

Václav Klaus, Petr Kellner či Viktor Kožený. Tato jména si pamětníci kuponové privatizace vybaví mezi prvními. Přestože jde o myšlenku původně polskou, světový věhlas a především nový a mezinárodně platný výraz: tunelování, dalo kuponové privatizaci až Česko(Slovensko). Co vlastně byla kuponová privatizace, kdy a jak probíhala a co z ní zbylo? Je dnes kuponová knížka ještě k něčemu? Kde dohledat za kupony nakoupené akcie a jak je zpeněžit? Co dělat s akciemi, které už se na burze prodat nedají? 

Průzkum: Každý pátý Čech investuje do kryptoměn. Populární jsou hlavně u mladých

Investování do kryptoměn láká spíše mladé, kteří získávají informace od přátel a na sociálních sítích. Starší lidé mají k této možnosti zhodnocení peněz naopak většinou negativní postoj. Tak by se daly v krátkosti shrnout výsledky průzkumu, který zorganizovala Asociace pro kapitálový trh ČR.

Soumrak kryptoměn? Po krachu FTX má problémy i Binance

Nejdřív krach druhé největší kryptoměnové burzy na světě FTX. Poté bankrot platformy pro půjčky a úročení kryptoměn BlockFi. A nyní panické výběry peněz z největší kryptoměnové burzy na světě – Binance. Konec roku je na kryptoměnovém trhu opravdu turbulentní. A podle některých odborníků otřesy zdaleka nekončí

Z naší bankovní poradny

Dotaz na akcie a investice

Chci uložit finance do PIONEER GLOBAL HIGH YIELD CZK prostřednictvím komisionářské smlouvy ATLANTIK finanční trhy, a.s..Vybrala jsem si finančního poradce VLADISLAVU OUZKOU z Fincentra a potřebuji se ujistit, že se jedná o legální a státem uznanou aktivitu v podnikání na kapitálovém trhu. Sdělte mi, Jseprosím informace o obchodníkovi, či o místě, kde tyto informace dostanu.

Dobrý den,

ano, tato investice je legální. Ovšem nemohu ji za žádných okolností doporučit laikovi, který se na kapitálových trzích neorientuje. Finanční poradce Vám těžko doporučí obyčejný spořící účet či termínovaný vklad u banky, protože z toho má velmi malou až žádnou provizi. Místo toho finanční poradci radí všem investovat na kapitálových trzích (přes fondy či životní pojistky), z čehož mají velmi vysoké provize. 

První pravidlo peněz: nikdo to s Vašimi financemi nemyslí tak upřímně jako Vy sama Druhé pravidlo peněz: finančního poradce zajímá jen a pouze provize inkasovaná za sjednání pro klienta nevýhodného produktu. Dobré produkty se prodávají samy od sebe...a ty špatné musí finanční poradci lidem natlačit.

Opravdu důrazně doporučuji nespolupracovat s jakýmkoliv finančním poradcem - uložte si peníze raději do banky (napište mi, kolik chcete uložit a já Vám doporučím vhodnou banku) a loterii na kapitálových trzích přenechte nepoučitelným Čechům věřícím na zázraky.  

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena