Banky.cz Články Komerční sdělení Proč být neplátcem DPH a jak na to?

Proč být neplátcem DPH a jak na to?

Neplátci DPH mají v mnohém finanční úlevy, proto může být tento systém pro někoho výhodnější. Jak zjistíte, že jste to právě vy? A jak postupovat při změně? Stačí vědět, jak si založit s. r. o. a můžete mít vše jednodušší. Čtěte více v našem článku.

REKLAMA

Kdy se vyplatí zůstat neplátcem DPH?

Pokud jste si založili s. r. o. nebo jste odkoupili firmu na prodej, možná už máte s placením DPH zkušenosti. DPH musíte povinně odvádět, pokud váš obrat za předešlých 12 měsíců přesáhnul 1 milion Kč. Jestliže však prodáváte své produkty nebo služby kupujícím, kteří jsou sami neplátci DPH, bude pro vás výhodnější, pokud DPH také platit nebudete. Cena vašeho zboží může zůstat nižší a zákazníci budou mít další důvod nakoupit právě u vás.

Funguje to i opačně – dodavatelé bez přirážky na zboží v podobě DPH mají nižší cenu, kterou můžete navýšit jen mírně a zboží dále prodávat koncovým zákazníkům, což je výhodné pro obě strany.

Založte s. r. o. a ušetřete

Jestliže váš roční obrat přesáhl zmíněný milion Kč, existuje řešení. Založte si další společnost s ručením omezením a převeďte na ni část svých tržeb. Naprosto legálně tak snížíte tržby své firmy pod hraniční limit. Poté si můžete oficiálně zažádat o vyškrtnutí z registru plátců DPH.

Zakládání nové společnosti může být náročným krokem, veškeré byrokracii se lze ale snadno vyhnout. Jak založit s. r. o. bez nervů? Své podnikání rozběhnete nejrychleji, pokud koupíte firmu na prodej – podnikat s ní můžete již za 24 hodin. Jiným způsobem, jak si ulehčit práci, je sjednat si založení nové firmy na klíč, případně i na dálku, po podepsání plné moci, u specializovaných odborníků.

Novela pro drobné podnikatele

Novela z roku 2019 změnila některé sazby DPH z 21 % na 10 %. Nižší procentuální sazbu DPH mají nyní kadeřnické, obuvnické, stravovací a pečovatelské služby, prodej řezaných květin, dodávka pitné vody vodovodem nebo čištění odpadních vod a další. Cílem těchto změn bylo usnadnit fungování drobným podnikatelům a zmírnit jejich administrativní zátěž.

Profesionálové vám pomohou

Svěříte-li založení společnosti specializovaným profesionálům, ušetříte nejen čas, ale i své nervy. Pokud trváte na založení s. r. o. svépomocí, užitečné rady najdete v článku Jak založit s. r. o. krok za krokem. Připravte se ale na zdlouhavé úřadování, vyplňování formulářů a časovou náročnost.

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku Proč být neplátcem DPH a jak na to?

Přidejte nový komentář

Cena ready made s.r.o., Komentoval(a): Patrik

7.1.2020 11:10:46

Dobry den, chapem to spravne ze stare ready made s.r.o. su drahsie a hodnotnejsie ako nove zalozene s.r.o.? Cena za neplatcu za rok 2018 je 17 900 je 18 900, tu su najlacnejsie co som nasiel. Co by som si mal overit v pripade ak chcem takuto staru spolocnost ? Dekuji

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Fond NEMO je nově v režimu dlouhodobého investičního produktu

Lokální investiční nemovitostní fond NEMO je nově v režimu dlouhodobého investičního produktu neboli DIP. Klientům tak nabízí další alternativu k existujícím penzijním fondům a doplňkovému penzijnímu spoření. Stát chce nově podporovat zodpovědné občany, kteří se nebudou spoléhat pouze na státní důchodový systém. 

Kam investovat peníze v roce 2024

Rozhodování o tom, kam investovat peníze, je důležitou součástí správy osobních financí a může otevřít cestu k finančnímu zabezpečení a růstu majetku.

Chtějte erudovaného a současně přívětivého pojišťovacího poradce

Když člověk řeší otázky spojené s pojištěním, je důležité mít na blízku někoho, na koho se může spolehnout – nejde totiž o nic menšího než o ochranu milionových hodnot v oblasti majetku, života a zdraví. Profesionálně vyškolený a empatický poradce dokáže ušetřit spoustu času a starostí.

Nejlepší pojišťovací poradkyně na světě je z České republiky

Skutečný zájem o klienta a zároveň inovativní přístup k partnerství s ním – to hodnotí prestižní mezinárodní soutěž Global Advisor Excellence Contest, které se účastní více než 160 000 pojišťovacích poradců skupiny Generali. Tuto obrovskou konkurenci za sebou nechala Jana Šestáková z Generali České pojišťovny. Dokázala, že umí nejlépe reagovat na vyvíjející se potřeby klientů a zároveň jako poradce dokáže efektivně využívat dostupné digitální nástroje.


Obliba privátních značek i slevových kuponů stále roste – jedná se o způsoby, jak čeští spotřebitelů bojují s inflací

Prodeje spotřebního a rychloobrátkového zboží privátních značek v České republice stoupají – v současnosti tvoří celou čtvrtinu celkového trhu. Navíc téměř tři ze čtyř spotřebitelů plánují kupovat privátní značky i po stabilizaci ekonomiky, vyplývá z průzkumu provedeného společností Promo-Codes. Oblibě se také čím dál více těší slevové kupony a propagační kódy.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena