Banky.cz Články Komerční sdělení Tři hlavní kritéria při výběru férové půjčky před výplatou

Tři hlavní kritéria při výběru férové půjčky před výplatou

Na jedné straně je o půjčky před výplatou mezi lidmi velký zájem, na straně druhé jsou podrobovány přísné kritice. Stejně jako u každého produktu ale platí to, že existují jak dobré půjčky před výplatou, tak i ty špatné. Při výběru se nejlépe řiďte našimi radami a chybu neuděláte.

REKLAMA

Není půjčka jako půjčka. Trh je velmi pestrý a každý poskytovatel nabízí různé podmínky. Rozdíly nejsou pouze mezi bankovními a nebankovním půjčkami. Malé i velké odlišnosti najdeme zejména mezi nabídkami na nebankovní půjčky. Právě proto je velmi důležité při výběru půjčky před výplatou sledovat více kritérií než jenom úrok a výši měsíční splátky (např. celkové náklady na půjčku, případné sankce, vstřícnost při řešení problémů s ohroženou schopností splácet, přehlednost informací atd.).

Mezi nejdůležitější patří kritéria tři - dostupnost informací, celkové náklady a právní postupy.

Dostupnost informací

Poskytovatel půjčky je povinen ze zákona poskytovat důležité informace o nabízené půjčce. Patří sem například výše půjčky, výše měsíční splátky, výše úrokové sazby, RPSN, doba splatnosti apod. Pokud se zajímáte o konkrétní půjčku, vždy se ujistěte, že vám poskytovatel podal informace o skutečných nákladech na půjčku.

Zajímat by vás také mělo, jako snadno jsou dostupné informace o půjčkách i firmě jako takové (sídlo, kontakty, IČO apod.). Má poskytovatel vlastní webové stránky, na kterých všechny tyto informace uvádí? Nebo je poskytuje pouze na základě telefonického kontaktu, pokud vůbec. Čím snadněji jsou informace dostupné, tím více si společnost zaslouží naši důvěru.

Nechte si také ukázat smluvní dokumentaci. Výhodou je stručnost, srozumitelnost a přehlednost. Pozor si naopak dávejte před příliš dlouhými a nesrozumitelnými podmínkami, ve kterých by se horko těžko vyznal i odborník.

Celkové náklady na úvěr

Výhodnou půjčku nepoznáte podle úrokové sazby nebo měsíční splátky. O výhodnosti svědčí celková částka, kterou za půjčku zaplatíte. Problémem vysokých úroků je také to, že lidem brání půjčku splatit v řádném termínu. Ti se začnou točit ve spirále dluhů a končí v dluhové pasti, ze které neexistuje snadná cestu ven.

Než se k dluhu upíšete, vždy si zjistěte, kolik za půjčku zaplatíte. Není normální za rychlou půjčku ve výši 5 tisíc korun zaplatit dvojnásobek. Zajímejte se o částku, kterou zaplatíte navrch, nezapomínejte ani na poplatky či sankce za pozdní splácení půjčky. Ty totiž mohou půjčku značně prodražit.

Právní postupy při řešení problémů

Když si člověk sjednává půjčku, málokdy přemýšlí nad případnými problémy při splácení půjčky. Jaké řešení poskytovatelé půjček nabízí v momentě, kdy se zákazník dostane do finančních problémů? Jak vysoké sankční poplatky si účtuje, byť jenom za zaslání písemné upomínky? Toto vše je potřeba znát ještě před podpisem smlouvy o půjčce.

Velmi zajímavé informace poskytuje porovnání bank i nebankovních společnost nezávislou organizací Člověk v tísni z prosince 2017. V první polovině se umístily samozřejmě banky, z nebankovních společností se nejlépe umístily Kamali půjčka, CreditAir, Via sms a Zaplo půjčka.

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku Tři hlavní kritéria při výběru férové půjčky před výplatou

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Chtějte erudovaného a současně přívětivého pojišťovacího poradce

Když člověk řeší otázky spojené s pojištěním, je důležité mít na blízku někoho, na koho se může spolehnout – nejde totiž o nic menšího než o ochranu milionových hodnot v oblasti majetku, života a zdraví. Profesionálně vyškolený a empatický poradce dokáže ušetřit spoustu času a starostí.

Nejlepší pojišťovací poradkyně na světě je z České republiky

Skutečný zájem o klienta a zároveň inovativní přístup k partnerství s ním – to hodnotí prestižní mezinárodní soutěž Global Advisor Excellence Contest, které se účastní více než 160 000 pojišťovacích poradců skupiny Generali. Tuto obrovskou konkurenci za sebou nechala Jana Šestáková z Generali České pojišťovny. Dokázala, že umí nejlépe reagovat na vyvíjející se potřeby klientů a zároveň jako poradce dokáže efektivně využívat dostupné digitální nástroje.


Obliba privátních značek i slevových kuponů stále roste – jedná se o způsoby, jak čeští spotřebitelů bojují s inflací

Prodeje spotřebního a rychloobrátkového zboží privátních značek v České republice stoupají – v současnosti tvoří celou čtvrtinu celkového trhu. Navíc téměř tři ze čtyř spotřebitelů plánují kupovat privátní značky i po stabilizaci ekonomiky, vyplývá z průzkumu provedeného společností Promo-Codes. Oblibě se také čím dál více těší slevové kupony a propagační kódy.

V bankovním sektoru vládnou věrnostní programy jako hlavní prostředek zapojení zákazníků

V dynamickém prostředí bankovního sektoru, kde má každý druhý člověk v průměru pět bankovních účtů, se konkurence mezi finančními institucemi den ode dne stupňuje. Uprostřed tohoto boje o klienty banky používají různé strategie, jak si udržet zákazníky, mezi nimiž věrnostní programy vynikají jako nástroj s největším potenciálem.

Fingood: Investice do rozvoje českých firem, s výnosem až 12 % ročně

Jistě jste se již setkali S P2P půjčkami a možnostmi investovat do nich. Kdo by neznal Zonky, s jejich „lidé půjčují lidem“. U Fingoodu jde o stejný princip, jen v režimu P2B, kde „lidé půjčují firmám“ (people to business). I zde jde o Českou Národní Bankou licencovanou platformu ke zprostředkování skupinového financování (crowdfunding), i tady vše řídí sama platforma a i tady se dá získat lepší zhodnocení než u banky. Seznamte se s Fingoodem a s možnostmi investování, které vám dává.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena