Banky.cz Články Běžný účet Banky lákají na účty s pojištěním pravidelných výdajů. Opravdu se ale vyplatí?

Banky lákají na účty s pojištěním pravidelných výdajů. Opravdu se ale vyplatí?

13.5.2020 Běžný účet

K běžnému účtu pojištění výdajů zdarma! S takovou nabídkou nedávno přišla Equa bank. Není přitom zdaleka jediným poskytovatelem, který podobnou službu nabízí. Otázkou je, jestli se pojištění pravidelných výdajů opravdu vyplatí. Ve většině případů si totiž poradíte i bez něj.

REKLAMA

Nabídku na pojištění pravidelných výdajů najdete prakticky u všech bank. Patří totiž mezi doplňkové služby, pomocí kterých poskytovatelé lákají nové klienty.

Jenže zatímco například přehledné mobilní bankovnictví nebo Apple Pay a Google Pay má klient zdarma, za pojištění výdajů si připlatí.

Zřejmě i proto se Equa bank rozhodla využít současnou nejistou situaci, výrazně ovlivněnou pandemií koronaviru COVID-19 a vládními opatřeními, a nabídnout tuto službu zdarma.

Pojištění výdajů zdarma nabízí Equa bank všem novým klientům, kteří si založí běžný účet do 30. července 2020. Bezplatné pojištění ale platí jen do konce roku. Poté ho lidé musí buď zrušit, nebo za něj zaplatí 129 nebo 199 korun – podle toho, jakou variantu pojistky si zvolí. 

Pojištění dostanou za výhodnějších podmínek také stávající klienti. Od letošního června do 31. března 2021 za něj zaplatí 99 korun.

Co pojištění pravidelných výdajů obsahuje?

Abyste mohli posoudit, jestli se vám pojištění výdajů vyplatí, musíte si nejdřív uvědomit, co obsahuje. Obvykle je to pojistka pro případ:

  • pracovní neschopnosti
  • invalidity III. stupně
  • smrti
  • a ztráty zaměstnání

Jednotlivé banky tato rizika různě kombinují do balíčků, ze kterých si vyberete ten, který je pro vás nejvýhodnější.

Ovšem pozor. Abyste získali pojistné plnění, musíte splnit několik podmínek. Každá banka je má přitom nastavené trochu jinak. Obvykle však platí, že:

  • Peníze za pracovní neschopnost dostanete jen v případě, že jste na neschopence víc než 30 dní. Některé banky ale požadují i dvojnásobek.
  • Ztrátu zaměstnání vám banka proplatí, jen když jste měli smlouvu na dobu neurčitou a o práci jste přišli nejdřív rok po nástupu do zaměstnání.

Pozor! Většinu výdajů pojištění nepokryje

Důležitá je také výše pojistného plnění. Konkrétní podmínky se opět u jednotlivých poskytovatelů výrazně liší.

Běžný účet s bonusem 1 000 Kč

Zatímco někde dostanete v případě invalidity jen přes 20 000 korun, jinde máte nárok i na trojnásobek. Stejně tak v případě pracovní neschopnosti získáte od jedné banky 4 000 Kč za měsíc a od jiné i 10 000 korun.

Obvykle se tedy musíte spokojit s:

  • jednorázovou pomocí několik desítek tisíc pro případ invalidity či smrti
  • a s pár tisíci korun pro případ pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání (zpravidla na ně máte nárok 6–12 měsíců).

Nepočítejte tedy s tím, že bance předložíte seznam pravidelných výdajů, které zaplatí. Máte nárok pouze na předem danou paušální částku. Obvykle ale nepokryje ani výdaje na nájem.

A kolik za pojištění pravidelných výdajů zaplatíte? Opět záleží na konkrétní bance a zvoleném balíčku. Běžně se ale měsíční částka pohybuje od 99 korun výš.

Platí přitom, že čím levněji vás pojištění vyjde, tím míň peněz pak také dostanete.

Raději si vytvořte vlastní rezervu

Problém pojištění výdajů je tedy jasný – za nejméně 100 korun měsíčně získáte krytí, které vám s pravidelnými výdaji pomůže jen minimálně.

V praxi je lepší připravit se na delší pracovní neschopnost nebo ztrátu zaměstnání dostatečnou rezervou. Měla by být minimálně ve výši trojnásobku běžných měsíčních nákladů (ideální je alespoň šestinásobek) a musíte do ní započítat například výdaje na:

  • nájem
  • energie
  • jídlo a pití
  • hypotéku
  • a další náklady, které každý měsíc řešíte

Je jasné, že částka 4 000 korun, kterou obvykle dostanete z pojištění výdajů, takové náklady nepokryje. A nedokáže tedy zabránit hrozícím finančním problémům.

Pokud si ale vytvoříte dostatečnou rezervu, krizové období přečkáte bez větších následků.

Chcete lepší pojištění? Zkuste životní

Běžný účet bez poplatků

Ani dostatečná rezerva však sama o sobě nestačí. Hlavně ve vážnějších případech jako je trvalá invalidita nebo smrt jednoho z partnerů.

V podobných situacích vám nejlépe pomůže rizikové životní pojištění.

Zaplatíte za něj sice o něco víc než za pojištění výdajů, zato ale získáte dost velké krytí pro nejrůznější situace. Například pro případ trvalých následků nebo pro lehčí stupně invalidity. Na tyto možnosti přitom pojistka od banky vůbec nemyslí.

I životní pojištění vám navíc pomůže při dlouhodobé neschopnosti nebo ztrátě zaměstnání.

Stačí přitom pojistku správně nastavit a pokryje například i:

  • doplacení hypotéky
  • nákup speciálních zdravotních pomůcek
  • nutné stavební úpravy v případě invalidity
  • a veškeré běžné výdaje

Při výběru účtu pojištění neřešte

Přestože může nabídka banky na pojištění pravidelných výdajů vypadat lákavě, raději na ni zapomeňte. Mnohem lepší je, když se na různá nebezpečí připravíte sami kombinací dostatečných úspor a životního pojištění.

Myslete na to už při výběru běžného účtu. Nenechte se tedy zlákat zdánlivě výhodným pojištěním a raději sledujte jiné parametry. Například:

  • poplatky za vedení účtu i za jednotlivé transakce
  • poplatky za výběr z bankomatu
  • počet bankomatů vaší banky a jejich vzdálenost od vašeho bytu či zaměstnání
  • nebo přehlednost internetového a mobilního bankovnictví

Podle vybraných parametrů si pak nezapomeňte jednotlivé produkty srovnat. Pomůže vám s tím naše porovnání běžných účtů. Jen tak si vyberete účet, který se vám opravdu vyplatí.

REKLAMA

ANKETA k článku Banky lákají na účty s pojištěním pravidelných výdajů. Opravdu se ale vyplatí?

Uvažuji o pojištění pravidelných výdajů?

Počet odpovědí: 103

KOMENTÁŘE k článku Banky lákají na účty s pojištěním pravidelných výdajů. Opravdu se ale vyplatí?

Přidejte nový komentář

Blábol, Komentoval(a): Chachy

13.5.2020 09:32:02
Co to je prosím za blábol? Jdu sjednám učet zadarmo bez poplatku - na půl roku tam mám navíc službu, kterou může ale nemusím využít - nic za ni neplatím. (kdo vám dá ndes něco zadarmo? že ?) po půl roce službu zruším a nechám účet nebo zruším i účet. Autor je evidentně odborník - radí neberte něco co Vám může pomoci !!! (Jeden z nás dvou je idiot, nevím jestli já , který z toho bude maximálně profitovat nebo autor ? ) Když pojištění během půlroku nevyužiji tak ho prostě zruším a nic se nestalo, ale autor to nedoporučuje? :-D výsměch kdo dnes může psát články

opravdu blábol, Komentoval(a): jan

11.8.2020 11:22:10
Obávám se, že celá ta logika tohoto článku má malinko pokřiveně nastavenou optiku, jak se na pojištění pravidelných výdajů dívat

1)Srovnávat životní pojištění, které pro 30ti letého člověka v administrativě stojí přes 1000kč/měs s pojištěním pravidelných výdajů okolo 150kč/měs je dost kravina

2)V případě pracovní neschopnosti váš příjem není přece 0, při které vás opravdu 5 000 nespasí, ale máte 65% platu
což vemu-li průměr 35 000 kč hrubého, tak je nemocenská 18 563kč + ono pojištění 5 000kč = 23 563kč (normální čistá mzda je 26 185 kč), takže člověk pak přijde nemocí ,,jen" o 2 622 kč místo 7 622 kč tudíž ve výsledku nebude muset buď vůbec nebo jen minimálně sahat do rodinných finančních rezerv.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Raiffeisenbank upravuje metodu přihlašování do svého online bankovnictví.

16.4.2024 Běžný účet

Od 20. dubna 2024 zavede Raiffeisenbank pro většinu klientů nové ověření při přihlašování do internetového bankovnictví. K tomuto kroku banka přistoupila z bezpečnostních důvodů, cílem změny je zvýšené zabezpečení přístupu k účtu. Změna se dotkne většiny klientů. Jediná skupina uživatelů bankovnictví RB, pro které se nic nemění, jsou ti, kteří se stále ještě přihlašují kombinací SMS kódu a hesla.

Založení účtu online

10.4.2024 Běžný účet

Založit si bankovní účet online, je dnes už hračka. Banky přizpůsobily proces tak, aby byl přístupný co nejvíce klientům. Dokumentů pro založení účtu se nevyžaduje mnoho: jen osobní doklady, případně výpis z účtu, který už používáte u jiné banky. Online si můžete založit účet běžný, spořicí, obchodní (investiční), účet podnikatelský, ale třeba i termínovaný vklad. U některých dětských účtů zůstává nutnost osobní návštěvy na pobočce. Podívejte se, jak na založení bankovního účtu online. Věděli jste, že některé banky nabízejí bonusy za založení účtu?

Poplatky za převod peněz

Převodem peněz rozumíme přesun finanční částky z účtu jednoho klienta banky na účet klienta jiného, a to buď v rámci stejné banky, nebo do banky jiné, a to i do jiné země v rámci EU nebo celého světa. Byť se to na první pohled nemusí tak jevit, je převodem peněz i online platba kartou či mobilní platba v kamenném obchodě. A za ně si banky mohou účtovat poplatky. Do celkové výše poplatku se může promítnout jak metoda převodu, tak i měnový kurz, půjde-li o platbu do (ze) zahraničí. Podívejme se na poplatky hlouběji.


Běžný účet zdarma: Jaké banky ho nabízejí a jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

20.3.2024 Běžný účet

Běžný účet patří k základním produktům všech českých bank, naprostá většina z nich nabízí sjednání a vedení běžného účtu zdarma. S jakými podmínkami je spojené získání nezpoplatněného běžného účtu, jaké jsou jeho výhody a nevýhody a který z běžných účtů zdarma je nejlepší?

Co se děje s běžným účtem po úmrtí

22.1.2024 Běžný účet

Co se stane s účty v bance, když jejich majitel zemře? Za jak dlouho banka zjistí, že majitel účtu už nežije a na jak dlouho prostředky na účtu zablokuje? Co potřebujete bance doložit, aby vám coby dědicům vyplatila peníze z účtů zůstavitele? Jak se bude tento příjem danit? Musí banky pojišťovat i vklady na zablokovaných účtech?

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Brutto vs. netto

Brutto a netto jsou dva pojmy, které jsou často používány ve finančním světě, zejména v oblasti mezd a platů. Jednoduše řečeno, brutto je celková částka před jakýmikoli odečty, zatímco netto je částka, která zůstává po odečtení všech daní, poplatků a dalších nákladů.

Výpočet mzdy

V kontextu mezd a platů:

Brutto mzda je celková částka peněz, kterou zaměstnanec vydělá před odečtením jakýchkoli daní a odvodů. To zahrnuje základní plat, příplatky, bonusy a jakékoli jiné finanční výhody.

Netto mzda je čistá částka peněz, která zůstává po odečtení všech daní a odvodů z hrubé mzdy. To zahrnuje daň z příjmů, sociální a zdravotní pojištění a další povinné odvody.

Důležitost rozlišení

Je důležité rozlišovat mezi brutto a netto:

Plánování rozpočtu: Znát rozdíl mezi brutto a netto mzdou je nezbytné pro správné plánování osobního rozpočtu. Netto mzda je skutečná částka, kterou zaměstnanec dostává na svůj bankovní účet a může ji používat na pokrytí svých životních nákladů.

Srovnání nabídek práce: Při porovnávání nabídek práce berte v úvahu nejen brutto mzdu, ale také výši odvodů a daní, které budou odečteny. To pomáhá získat lepší představu o skutečné hodnotě nabídky.

Daňové účely: Pro daňové účely je důležité znát svou hrubou mzdu, protože to je částka, ze které se vypočítává daň z příjmů.

Rozlišení mezi brutto a netto je základním konceptem, který je nezbytný pro správné finanční plánování a rozhodování. Je důležité vědět, kolik peněz skutečně dostanete na svůj běžný účet a kolik bude odečteno na daních a odvodech.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena